Blogovi

Stidljivost, prva među vrlinama
(Svi ostali radovi mogu se pronaći ovde) Baš kao i svaka urođena plemenitost stidljivost se ne može naučiti. Proglašena je ozbiljnim nedostatkom zbog neshvatljive vrednosti za sirovu praktičnu primenljivost. I više od toga, bolno grize mesta otcepljivanja što porodiše bestidnike koji su joj se u ime svog gubitka osvetili učinivši je prokaženom, progonivši je prezirom. I danas je spaljuju na lomačama ismevanja i obimnim naučnim štivom sebi dokazuju njenu nedvosmisleno štetnu prirodu. Smatraju da je jedino prihvatljivo stideti se sramežljivosti. Zanimljivo je da se skoro uvek ispod njenih neosvojivih bedema krije očuvana izvorna, nepotkupljiva celovitost.
Kada ribe padaju sa neba na zemlju
(Svi ostali radovi mogu se pronaći ovde) Među svim bićima čijeg postojanja ljudi nisu svesni, Putokazi spadaju u grupu najređe primećenih i najpogrešnije shvaćenih. Naime, na prvi pogled se čini da oni učestvuju samo u onim malobrojnim i izuzetnim događajima koji deluju da su čvrsto i nepromenljivo određeni sudbinom. Pošto je broj takvih događaja u životima običnih ljudi veoma mali, lako je shvatiti zašto je njihovo postojanje ostalo neprimećeno do dana današnjeg. Odnosno, jeste primećeno od šačice neobičnih ljudi čije je prisustvo u ljudskim zajednicama retko kad ako i ikad rado prihvaćeno jer žive životom čiji je svaki korak vođen putokazom što po shvatanju gore pomenutih zajednica skoro po pravilu znači - stranputicama. Oduvek je...
Koju nacionalnu kuhinju najviše volite?? Što se mene tiče, od slane kuhinje najviše volim italijansku kuhinju. Ona mi je apsolutno na prvom mestu. Što se slatkih jela tiče, najviše volim orijentalne dezerte. Jeste da su im dezerti preko svake mere kalorični al' su veoma ukusni i teško im je odoleti. Iz kog dela sveta dolazi vaša omiljena kuhinja??
Nikada nisam voleo sahrane. Izbegavao sam ih koliko god sam mogao. Nekada moraš otići. Raditi stvari koje ne voliš, a familija je tebe izabrala. Nekoliko puta sam držao posmrtni govor. Mene su odabrali, da li familija dogovorom, da li pokojnik za života. Kada sam drugi put trebao da čitam mislio sam da će biti lakše. Ne, svaki put iznova i iznova sam preživljavao sve, čitav moj život sa dragom osobom. Uvek su to bili najlepši trenutci. Zadnji govor, obavestili me par sati pred sahranu. Rođak je zamolio svog drugara da napiše par lepih reči. Gledam govor i razmišljam se da li je dotični bio pijan ili drogiran kada je pisao. Garant je uzeo neki šablon sa neta ubacio malo biografije od pokojnika. Nisam takav tekst mogao pročitati, na...
Не, не, не, прецртајте ријеч ,,децу" из наслова... Паре СНОВЕ И ПЛАНОВЕ кваре! Ја немам, он нема, ми немамо... Повратна аутобуска карта кошта више него што тренутно можемо да издвојимо... Он паре потрошио на возачки, моја плата тридесетог... Нема... У кратким цртама, опет ћемо дочекати Нову на скајпу... Наздравље!
Volim kada na ispitu svoje studente, naročito one koji su na završnoj godini studija filozofije, iznenadim neobičnim pitanjem, jer to je jedan od načina kako da saznam koliko su do tada sublimirali kontemplaciju svega onoga što sam ih do tada pokušao naučiti, na kojem je stepenu ono što nazivamo "soreites logos"i, naravno, da li im je logika jača strana. Pre neki dan mi je tako na ispit došla jedna preslatka plavuša i htevši, pošto je bila nekako sva zgrčena, uplašena i vidno uznemirena, da je "olabavim", osmehom razbijem njene strahove i pozitivnom energijom iniciram kod nje takav način razmišljanja upitah je : "Reci mi, koleginice, zašto Mesec neće da padne na Zemlju ?" Uzvrpolji se, da bi se udobnije namestila, osmeh joj se pojavi...
..cesto vjetar uz rijeku talase vraca da izvoriste svoje ne zaboravi i mene vrati ljubavi mojoj prvoj i opomene me da je to bio pocetak Ljubavi i zidanju njenom... sanjam o proslom u proslosti a vjecnom u proslom i opstajem u zaljubljenosti tako od prvih koraka i ...tako to...
Čuli ste za rodnu ravnopravnost - poslanica, šefica, direktorka, menadžerka, trenerka, nosačica liste, liftbojka... Paaa prvo je Krupni Kapital uveo prava Crncima. A zapravo je iza toga stajalo da i Belci postanu Crnci što se tiĉe rmbanja. Zatim se radilo na uvodjenju normi, ubrzavanje rada za leba, brže znači profit... U nacističkim logorima je detaljno sproveden ovaj program i zaključilo se da najzdraviji radnik riknjava za tri meseca. Tako i po firmama sa visokim fluktuacijama danas - radnik beži posle par meseci jer uvidja da mu zdravstveno nije dobro Na kraju Krupni Kapital uvodi "rodnu ravnopravnost" Nešto poput prava Crnaca a u ovom slučaju da i žene budu upregnute ignorišući biološke razlike od muškarca. Počevši od mesečnih...
Razviti dovoljno snažna krila (knjiga deo 21)
(Svi prethodni delovi kao i ostali radovi mogu se pronaći ovde) Gospodin Zrno peska nije ni jednom namerno slagao Moljčicu, pa opet nije je razuverio dok je gradila od mašte priču kao kulu u vazduhu sačinjenu od oskudnih podataka kojima je raspolagala o Labudovom odlasku. Zapravo, jedino što je čula od njega bilo je da je Labud sa Pesmom vetra, koja se nalazila na moru pre pola veka u vreme kada je prvobitno pobegla od kuće. Moljčica nije mogla ni da zamisli da je moglo biti ikako drugačije od toga da je otac sinu organizovao odlazak iz grada na kome ga je neko pratio i vodio isto kao i nju. Zamišljala je i more, kamenu kolibu u šumi i sve što je do tada čula o Pesmi vetra iz usta svoje babe. Gospodin Zrno peska je u nekoliko navrata i...
kao cvet divno mirise kao kapi letnje kise kao blato..toplo,,meko sto je sunce predaleko o bagreme procvetali kao trava zelena si nismo mala klinci vise nismo nista bol tu dise.,,
Komad hleba korak majke bose noge hladna soba pocuj majko te sudbine nema sunca da se vine
kažu stari, ono voda kad se uzburka izbaci mulj na površinu Tu se onda logički očekuje da pomislimo kako se smirivanjem vode i mulj smiruje tj vraća na dno. E nisu nam jedino rekli da se mulj zalijepi posle dugo na obalu Da ga treba zajednički lopatama motkama i vilama čistiti Da bi se napravio red
Lovac nagoveštaja (knjiga deo 20)
(Svi prethodni delovi kao i ostali radovi mogu se pronaći ovde) Kao što je gotovo neprimetno živela u izmaglici dima insensa i mirisnih smola pod prigušenim svetlom koje je provlačeći se kroz debele zavese boje ametista ponelo sa sobom i prijatne tonove ljubičaste, tako je i otplovila iz sveta živih poput povetarca koji se nevidljiv za ljude tiho otšunjao nekuda kuda duhovi odlaze. Sve do večeri niko nije saznao, a kasnije jedva da su primetili njeno odsustvo u toku svakodnevnih poslova, dužnosti, razgovora i druženja sem po ugašenim svetlima u neprepoznatljivim, avetinjski mračnim kolima bez tinjajućeg svetla uljanih lampi, bez tihog zvuka plitkog disanja, bez nje koja je kola pretvorila u svoju lađu sa ovog na onaj svet i na kraju je...
Posle dugo očekivane kiše (knjiga deo 19)
(Svi prethodni delovi kao i ostali radovi mogu se pronaći ovde) Prve kapi pale su tu i tamo još za vreme Kišninog monologa, a kad je ustala sa čvrstom namerom da se ujutru uputi među ljude nežna, jedva čujna mokra zavesa nadvila se nad zemljom istrajno vijoreći u mekom talasanju ceo mesec sa dnevnim prekidima po nekoliko sati ne bi li se toplota sunčevih zraka zavukla duboko pod površinu zagrevši svo zrnevlje i semenje dok ne nabubre i puste izdanke zazelenevši opet livade i pašnjake i podsetila naizgled okamenjena stabla i šiblje da je i najstarije drvo u duši mlado dok još može da porodi novo lišće. Nije ni dve nedelje bilo potrebno da se predeo nije mogao prepoznati, a kad se kiša zaustavila vrativši se u negdašnje maršrute...
Zaleđeni pupoljak kao simbol promašenog života
Stariji čovek koji bi više voleo da bude nazvan gospodinom sedeo je u dnevnoj sobi svog udobnog stana i pio popodnevnu kafu. Stariji čovek pre je bio starac po godinama jer se bližio devedesetim. Niti se ponašao, osećao, a pogotovo nije izgledao kao starac. Štaviše, bio je ponosan sto su mu ljudi davali po petnaest, dvadeset, pa i čitavih trideset godina manje. Mislio je da je to zbog mladalačkog duha koji je brižljivo održavao netaknutim sve te decenije svog života. Nikada nije ni pomislio da je njegov tobožnji mladalački duh ustvari nezrelost i da se trud da ostane isti i nepromenjen u potpunosti isplatio - isti onaj nesiguran, povučen i neiživljeni dečačić koji muca i gleda kroz debela okna naočara bio je sakriven u telu vec...
Moja doktorica je kokoš. Znam je dok sam još radio u bolnici, često je vodila dijete na moj odjel na čak-čak. Uvijek napirlitana, ukrašuje se kao da radi na sajmu a ne u bonici. Posebno su neozbiljni ti neki detalji kao npr. kričavi lak na noktima. Jednom joj je usred pregleda zazvonio mobitel. Javila se djetetu pa mu 15 minuta objašnjavala kako će poslije posla doći doma i ispeći jaja i hrenovke. Pitao sam doktoricu kome da se obratim za drugo mišljenje, rekla mi je: - Pih, pa što će ti to ? Svi će ti reći isto što i ja. Dakle, ona zna svo znanje o mojoj bolesti. Ne trebam tražiti dalje. A upravo je grozno razvidno da je žena diletantica. Najblaže rečeno neozbiljna. Jednostavno je takva osoba. Pitao sam je za ulje konoplje, rekla mi je...
Mada pojmovi svest i svesnot izgledaju slični izmedju njih postoji značajna razlika koja, još uvek, nije dovoljno jasna. Razlog tome su i različite interpretacije u duhovnim učenjima. Svest je opšti pojam. Podrazumeva sposobnost čulnog i intuitivnog opažanja, osećanja, mišljenja, pamćenja, učenja… Jednom rečju svega što omogućava doživljaj i razumevanje života i postojanja. Znači, svest je i svesno i nesvesno. Svesno je aktivna sfera uma. Manifestuje se kao misaoni proces koji se stalno menja/razvija stvarajući drugačiju spoznaju/razumevanje. Zato je um veoma važan. Samo preko misli postajemo svesni. Dok se nešto ne pojavi u mislima ostaje u domenu nesvesnog. Nismo ga svesni ili nemamo razumevanje o tome. Mišljenje se na latinskom kaže...
:bye: Evo da i ja napisem koju rec ovako privatno. Mislim, red bi bilo posle ovoliko poruka i posle ovoliko druzenja. Zeleo bih da se zahvalim svima s' obzirom na to da se eto potrefilo da bas kad mi dolazi godinu dana od registrovanja ovog nadimka a da sam u isto vreme usao u Elitu tj. da sam iskucao 15,000 poruka. Kad sam dosao na ovaj forum, posle mnogo godina iskustva na drugim forumima, bio sam skeptican da li i kako Krstarica i dalje funckionise s obzirom na da to da su drustvene mreze pojele mnogo foruma do te mere da su se neki cak i ugasili a bili su tako popularni pocetkom prosle decenije. Veoma brzo sam uvideo da to nije slucaj sa Krstaricom i odmah sam zeleo da to moje iskustvo sa drugih foruma prenesem ovde. Hvala...
Ове године желим заиста много тога, мада су жеље махом везане за моје људе, за мене само једна. Мом тати - лаку земљу, мир и спокој. Мојој мами - да зрачењем истјера оног малигног гада из своје материце. Мојој најбољој другарици - да коначно предузме нешто Мом Милошу - да му дијагноза никад не прави апсолутно никакве проблеме Мојој школи - што више првачића Мом факултету - да се ријеши ђубради од професора Мом граду - Да не промијени градоначелника Мојим државама - да имају више порођаја него сахрана Мени? Само здравље, за остало ћу се снаћи.
Nepromenljiva Imam u ruci pregršt snova nedosanjanih priča i stihova. Naramak pozamašan pritisnuo ramena i snagu posustalu u danu ovom prošlom vremenu svog bitisanja. Odbijam bujicu nanosa taloga pokupljenog proticanjem. Bedem gradim od sebe da štitim sebe da dam umornu sebična samo svoja da jesam. Ona iz snova da se rodi ponovo ista da li bi bila? Osmehujem se sebi kao da bi mogla drugačije ona istekla iz kapi potekla reka je žednima namenjena ravnici da se da do poslednjeg proticanja. Opstaje u svakom danu menja svoj oblik naviku remeti sanja reči i lik nepoznat postaje rasejana u brazdama iznikla pšenica.
Одлазак легенде
Када говоримо о једној предивној игри коју кошарком имају обичај звати, прво што људи помисле је ен-би-еј. Ту играју најбољи, они који ће бити инспирација младима, а у том ен-би-еју не увијек али у 99% случајева све почиње са драфтом. Има примјера да играчи који нису драфтовани направе успјешне каријере и то је оних 1%. Љета господњег 1996-е на 13.избору франшиза Шарлот је покупила неког клинца, тинејџера од 18 љета, извјесног Кобија Брајанта. Тада је то било могуће и на драфт су могли и клинци из средње школе или они који у години пријаве на драфт нису ушли у 19-у годину. Касније ће се то промијенити. Пут овог тада клинца судбински је везан за једног Србина, неког Владу Дивца. Лејкерси су имали тих сезона добру екипу, добре играче, али...
Dragi moji fini dečaci, kreteni i mužjaci, kada je pročitao tekst koji sam prethodno napisala sa sve njegovom kategorizacijom muškaraca, pozvao me je moj prijatelj i ukorio da sam nepravedno izostavila onaj smešno mali deo saveta koje je ponudio muškarcima, a koji im drastično pomažu u igri zavođenja dama. Pa, dragi moji, trudim se da ispravim nepravdu i donosim par saveta koji će vam povećati šanse kod žena, čak i ako su glumice iz Holivuda! Ipak, ne smetnite sa uma da su dame različite, jer, ima dama i "damica", pa da možete i omanuti! Ipak, hrabro napred u nove pobede! Evo saveta koji pomažu u igri zavođenja: 1. Kada ste sa damom, svu svoju pažnju samo njoj posvetite i budite pozitivni. mnogo osmeha se podrazumeva. Ne plašite...
La vie en rose
La vie en rose Pre svega moram da naglasim da kad negde čujem frazu „Samo pozitivno!“ vrlo brzo dobijem eksplozivnu dijareju, trzanje levog očnog kapka i perut, te da sam bio prinuđen da na tu temu porazgovaram sa sobom i sagledam o čemu se tu radi, a onda da to razmišljanje podelim i sa onima koji eventualno pate od istih simptoma, tako da na ovo gledam kao na neku vrstu samopomoći. Prvo da vidimo šta je to zapravo hejter. Ima mnogo stvari koje sktoz mrzim. Od malena. Niko mi nije rekao da to treba da mrzim, već se to nekako samo nametnulo: mrzeo sam narodnjake, smatrao sam da je to neki relikt prošlosti koji će, onako kako se zemlja bude otvarala prema svetu, jednostavno otići u zaborav. Mrzeo sam prljave, nedovršene fasade...
Jedva da je prošlo par meseci kako smo sa strepnjom pratili oporavak hospitalizovane Nede Arnerić, užasnuti istinom da je to bio pokušaj samoubistva... Juče je bila komemoracija našoj dragoj Nedi... Mediji ćute... mi predpostavljamo... Na Googlu, Wikipediji, Youtubeu postoji mnoštvo snimanih i pisanih intervjua sa Nedom, inserti iz filmova kao i celi filmovi u kojima je Neda igrala. Juće je RTS imao na programu intervju sa Nedom... "Zameram svojim roditeljima što su dopustili da sa 13 godina počnem da se bavim glumom... To sam nastavila i godinama posle toga, izgubila sam detinjstvo, nisam imala devojaštvo, nisam sazrela kao ličnost"... govori i gestikulira rukama prikazujući u vazduhu liniju, pa za njom ogromnu rupetinu koja se...
Mnogo je razloga zbog čega Srbe u svetu, čak i u Evropi, smatraju Ciganima. I to najpre u etičkom , a potom i pežorativnom smislu te reči. Sloveni, Južni Sloveni Srbi..ništa tu nije njima jasno, taman kolko što je i prosečnom Srbinu jasna razlika između Danaca i Norvežana. Neće ljudi da se bakću i ulaze u sitna crevca ako ne moraju, već znaju ono što im se servira. Ipak, dva su glavna „krivca“ za to: Prvi je Emir Kusturica, drugi je Goran Bregović. Sve što je Prvi trebalo da uradi je da usmeri kameru u cigansku tragikomičnu svakodnevnicu. Drugi da mazne ciganski melos i da ga nakiti kako treba i da obojica debelo prodaju te svoje priče Zapadu, željnom dekadentne egzotike mračnoga Balkana. A tu su i davni „Skupljači perja“..sve u...
Back