Blogovi

Sećam se, još dok sam slušala hip hop BG Sindikat: "Život je prevara, poligon za dupljake a raznorazne ljige gde god mogu puste krake" Pa me to, što bi rekli Bugari "Накара да се замислим" i eto i ovde- na forumu. Zašto sve ovo pričam? Zato što realno vredim- a tonem. Oko sebe gledam kako napreduju u firmi ljudi koji ne samo da nisu ostvarili ama baš ništa, nego su često bukvalno govna kao ljudska bića, i neko me pita "Zašto si ljubomorna?" Ne radi se o ljubomori (jer bi to značilo da bih ja volela da sam on-ona), nego se radi o osećaju čuđenja na takvo slepilo. Hajde u firmama i razumem, ali koja korist od foruma? Zašto uvek "govna plivaju"? "Raznorazne ljige gde god mogu puste krake"- zbog toga?
LATINSKE IZREKE Quod tibi fieri non vis, alteri ne feceris! Što ne želiš da se tebi dogodi, ne radi drugima! Non vivimus ut edamus, sed edimus ut vivamus! Ne živimo da jedemo, već jedemo da živimo! Non bene pro toto libertas venditur auro! Sloboda se ne prodaje ni za sva blaga ovog sveta! Quod linguas cales, tot hominem vales! Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrediš! Odi et amo. Quare id fatiam, fortase requiris! Nestio, sed fieri sentio et excrucior! Mrzim i volim.Zašto to činim, možda se pitaš! Ne znam, ali osećam i mučim se! Amicus certus in re incerta cernitur! Pravi se prijatelj poznaje u nevolji! Non scholae, sed vitae discimus! Ne učimo za školu već za život! Quod nocet, saaepe docet. Šta škodi često poučava. = U svakom...
Ponovo ti čujem glas nakon toliko vremena Ponovo se nešto budi Toplo mi je a pun sam studi Opet mi pred očima tvoj lik Onaj pogled I mangupski mig U ušima odjekuje korak Vidim haljinu koja se njiše Dok srce moje za tobom diše Opet ću večeras spavati sa tobom Igraćeš se tvojim večnim ljubavnim robom.
Dobar dan narode moj napaceni Tuku te Po onim cestama mirnog hoda vuku Hapse te Nepravdu, jad i cemer umjesto hljeba daju Silom da cutis? Savijao si kicmu do one tacke gdje ne mozes vise Milujem ti lice, darujem ljubav... Sve bih vas u zagrljaju dusom nosila Djeda ti hapse Svestenstvo u marice guraju Moram li na svoje decenije i to da tovarim? A samo si slobode zeljan
Smešni oglasi Prodajem kuću bez krova, zidova, temelja. Vrlo povoljno! Šifra: ''Gradjevinar''. Potrebna sekretarica za rad u firmi, atraktivna i slobodnih shvatanja. Radno vreme dvokrevetno. Tražim prodavačicu mesnate struke. Potrebna sekretarica slobodnih shvatanja, topli obrok obezbeđen. Tražim devojku za satiranje. Šifra: ''Satiričar''. Penzioner udovac želi da upozna ženu sličnih sklonosti. Šarplaninac, birano muško štene, otac Buco Bjelovarski, majka odlična. Menjam sobnu lampu za dvosobnu. Šifra: ''Razno''. Heklam po svadbama, ispraćajima, krštenjima, poseban popust za novu godinu. Šifra: ''Hekler''. Plačem kod zubara. Šifra: ''Plačipička''. Mašem po aerodromima i autobuskim stanicama. Šifra: ''Parkins''. Prodajem kuću...
Свете књиге Свете књиге читај целим својим срцем јер ћеш из њих научити задобијање врлина и твоја душа ће бити испуњена радошћу и весељем. (Св. Ефрем Синајски) Непријатељи Живи у миру не само са својим пријатељима, већ и са својим непријатељима; али само са својим личним непријатељима, не и са непријатељима Божијим. (Св. Теодосије Кијевских пећина) Вера – темељ Вера је једини благословени темељ живота личног и живота друштвеног и уређења државног. (Св. Николај Жички) Слобода Златна Као чисто платно даје се слобода људима; када је људи упрљају, морају је прати сузама и крвљу. Јер слобода или је чиста или никаква. Или Златна Слобода, нераздвојна од Часног Крста, или никаква. (Св. Николај Жички) Слобода и зло На питање како је постало...
PALČIĆI, DEMONI I JOŠ PONEŠTO
Oštar miris je naterao Ma da zaviri u ćupove. Bobice su nepovratno propale. Pretvorile su se u kašu. Mnogo kasnije, neko će otkriti da voćni kvasci dovode do pretvaranja šećera u alkohol. Ma je bila par svetlosnih godina daleko od takvog saznanja. Njena saznanja su se uglavnom svodila na izradu grnčarije, obradu zemlje i brigu o pripitomljenim rogatim stvorenjima. To je znala i time se bavila. Znala je još nešto. Kako da obezbedi poštovanje hijerarhije. *** Negde na dnu hijerarhijske liste nalazila se Ea. Prilično neinteligentna, čak i po neolitskim standardima, nepopravljivo lenja i nadasve zlobna. Ceo taj paket Einih osobina Ma je držala pod kontrolom. Šakom, motkom a u ređim prilikama blagim ćuškama. Posledice Einih aktivnosti je...
“Kad prestaneš da se trudiš da budeš lepa u pogrešnim očima shvatićeš da u nekim drugim to već jesi.” -Fizička lepota bez duhovne je nepotpuna. Istinski lepa žena ne traži lepotu kroz oči drugih, već je nosi u vlastitim. ———— “Sve je moguće onima koji veruju.” -Vera motiviše na aktivnost. Za nešto se zalaže sve dotle dok se veruje da je dostižno ili ostvarljivo. Kada se izgubi vera i nada prestaje i trud. Uspeh je jedinstvo želje, volje, nade i istrajnog rada. ————- -Ako te ljudi napuste, uprkos tome što si bio iskren i pošten, ne misli da si išta izgubio. Izgubili su oni. -Do sreće se stiže kroz čisto srce i smiren um. -Kada neko zna svoju vrednost tada se ne opterećuje time šta drugi misle o njemu. -Srećan je onaj ko kroz mala...
Koncert R.E.M.
Dvedeseti januar 2005. Taj dan je moja krsna slava – Sabor Svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan. To je bilo prije 15 godina. Ne sjećam se da li su svi gosti bili otišli. Uglavnom oko 21h odlazim od kuće sa torbom i idem na noćni autobus za Beograd. Idem u Beograd na koncert R.E.M. Tada sam ih jako volio. Ništa manje i danas volim da ih slušam. Koncert, čiji datum nikad neću zaboraviti, bio je u petak, 21.01.2005, u hali 1 beogradskog Sajma. Prijepodne na dan koncerta pio sam kafu u Domu omladine sa djevojkom koju sam upoznao na chatu Krstarice. Preko chata smo se dogovorili gdje i kad da se nađemo, da popijemo kafu i upoznamo se. Takođe smo se dogovorili da joj narežem dva CD-a najvećih hitova R.E.M. To sam uradio. Ima jedna caka –...
U jedan sat posle ponoći, narandžasti kamion sa narandžastim svetlom brunda kroz ulice, zastaje pored svakog kontejnera a potom odlazi ostavljajući za sobom još veću tamu i još veću tišinu od one u koju je došao. U jednom delu grada, on leži u krevetu sa psom, mazi ga i češka i šalje poruke svojoj ljubavnici žena u drugoj sobi igra War Craft online deca spavaju blaženim snom sa mesečinom na licu. U drugom delu grada, ona leži u krevetu sa mačkom, mazi je i češka i šalje poruke svom ljubavniku muž u drugoj sobi igra neku pucačinu online deca spavaju blaženim snom sa mesečinom na licu. Hektor žmirka dok ga gazda češka iza ušiju i ceo krevet se lagano ljuljuška Fric prede, struže kao traktor dok leži na grudima svoje gazdarice...
Arno Gujon (franc. Arnaud Gouillon; Grenobl, 27. novembar 1985) francuski je i srpski humanista, osnivač i direktor francuske NVO „Solidarnost za Kosovo” (franc. Solidarité Кosovo) i autor knjige „Svi moji putevi vode ka Srbiji”. Prvi put je 2005. godine došao u Srbiju sa bratom Bertranom vozeći kombi pun humanitarne pomoći za Srbe na Kosovu i Metohiji, a od 2015. godine je državljanin Srbije, na osnovu zasluga tokom desetogodišnjeg humanitarnog rada. Nosilac je više odlikovanja i priznanja za svoj dosadašnji humanitarni rad. Od 2012. godine se nastanio u Beogradu sa porodicom. Aktivan je u više kulturnih udruženja i redovno drži predavanja i tribine po Srbiji i inostranstvu. Napomena: Italic (kosa slova) će biti moji komentari...
All love in my heart Hurts me because I was blind Lonly girl who walks through the hell With feeling that she wants to yell She thought she saw piece of sky The voices have asked Why you always want to die? Perhaps she couldnt cry Maybe the road is endless But all she need closeness The heaven said You will be well When You touch the healing cell For surelly surelly You will not disappear The salvation is near!!
Od sebe samo razum spremam Od sebe samo ljubavi zeljan Od sebe ne razumem nikoga ti draga tebe Od sebe sve krece ne zelim da zivim od zelje vece

On.

Jutro je, mada jos je noc. Cujem tako poznatu i mucnu melodiju na telefonu, koja me trza i budi.. Napipavam telefon i produzavam san za jos koji minut, i osecam tebe kako se meskoljis pored mene,stezes me jace i nedas mi da krenem. Obuzima me osecaj srece, sigurnosti i ljubavi. Kao i jutro pre toga. Otvaram oci i vidim tako poznato lice, ne mogu da se kontrolisem ruke mi same krecu, uplicu se u tvoju bradu i maze ti glatko lice. I tako vreme stane i ja odlutam negde daleko u buducnosti s tobom. A onda alarm zvoni jos jednom.. Pa jos jednom i povratak u realnost, moram da podjem. Kada bi ljudi na trenutak osetili ono sto ja osetim svaki put budeci se pored tebe ne bi se cudili zbog cega kasnim na posao. Ali ne poznaju oni takvu ljubav...
Godinama,a bogami moze se rci i vekovima govori se o seks epilu kod zena.Znamo sta muskarce narocito pali,sta prvo primete,kada sretnu nepoznatu zenu. Naravno,ubedljivo prvo mesto zauzima pogled,na lepo oblikovane dojke.Ono sto izuzetno pali,to su jos vrhovi dojki,one bradavice,koje nama muskarcima,mute vid, uzvitlavaju mozak.E,a sta zene uzbudjuje,kada sretnu muskarca,o kome ne znaju nista,osim sto mogu pogledom da ga skenerski snime.Da ga snime onako skroz.... kao da je totalno go.Na osnovu misljenja mnogih zena,moze se sistematizovati tri grupe "objekata",koje zene "udarno snime". Prvi i najveci utisak,ostavlja visina muskarca,drugi,duzina nogu,treci po vaznosti,lepe sake,sa dugim lepo oblikovanim prstima> Ti dugi prsti,naravno...
[Zamisao spota: devojka u ludačkoj košulji u ludnici- znači ženski vokal] Matrica* još uvek nemam Muški vokal [acapela]: Gleda u list papira i govori: "Depresija, anksioznost...hm...počećemo sa 6 mg "Bromazepama", pa bi mogli da ubacimo neki lakši antidepresiv, šta mislite?" [Počinje bit] Kažete da sam luda? Jel' se snima drugi deo Alise u zemlji čuda? Šta? Kažete: sistem Ja kažem: sistem je zao i truo Alo, doktore, jesi li me čuo?! Iza ogledala te posmatra Veliki Brat Više nema vremena, ovde stao je sat Vi ne lečite, vi provocirate rat Nije pitanje da li će- nego kad! Život mi je tesnac i dalje nema Standardna šema " Ima da te nema" Jel' mi sledi kazna za to što stojim i postojim Jel' treba da trčim za belim zečevima i da ih brojim...
Prva pomisao na NJEGA javila mi se jako davno,znam da je neko pričao o ženi koja se razvela i udala za drugog muškarca,pričalo se o detaljima razvoda,ma nisu me nikad interesovali tračevi,samo je prošlo kroz mene.Ali ostala je ta misao.Kakav muškarac treba da bude da bi se ja razvela i ponovo udala?Pričala sam posle toga prijateljicama i uvek su se smejale,da ja kada bi se jednom razvela ,morala bi makar Supermena da upoznam da bi me naterao da se opet zarobim.Kakav Kluni,Bred Pit,Džoni Dep i ostali kao frajeri,ne dolazi u obzir!Nisam ja tada ni razmišljala o razvodu,iako mi je brak bio nikakav,da ne kažem loš,nisam imala prava ni vremena da razmišljam o tome.Ali sam nastavila da ,povremeno,razmišljam šta bi taj neki trebao da...
Priča je parafrazirana, a pouka je moja. Mudri starac je išao poljem diveći se prirodnim lepotama. U susret mu je naišao čovek koji je na leđima nosio toliko težak teret da su mu noge klecale. – Zašto nosiš tako težak teret i osuđuješ sebe na takvu muku? – pitao je starac. – Mučim se kako bi moja deca i unuci bili srećni – rekao je čovek.– Moj pradeda se mučio kako bi pomogao mome dedi. Deda se mučio zbog moga oca, a moj otac zbog mene. Ja se sada mučim zbog sreće moje dece. – A, da li je neko od vas bio srećan? – upitao je mudrac. Čovek se malo zamislio, a onda rekao: -Mislim da nije, ali moja deca i unuci sigurno hoće! – Krtica nikad nije othranila orla, niti je nepismen čovek ikog naučio da čita. – uzdahnuo je mudrac. –...
Ispucaj samo kad ti legne! Ne ispucaj uvek kad legne! Čuvaj se indirekta! Parada uvek završi na zemlji. Rašlje se ne brane. Svaki zid je živi. Stativa je najbolji prijtelj. Nad prečku! Uvek u kontra stranu! Degažiraj u prazno! Faul nad golmanom je samo faul. Znaćeš kad je vreme da kreneš. Za koga igram?
Ne znam da li ste gledali predstavu ,monodramu, 50 nijansi zlatne,verovatno niste,ali ako je neko gledao bilo bi zanimljivo da uporedimo mišljenja. Ja ne volim zlato žuto ni belo,pomalo srebro,a drago kamenje ne podnosim.Rubini,safiri,dijamanti i svo to blještavo kamenje mi je tako bezvezno,prostački nametljivo.Ko je odredio vrednost? Ko ima pravo da mi nametne da je to nešto vredno,skupo ,izuzetno? Meni je daleko lepši crni sjaj hematita,ljubičasto srce ametista i moj kamen - Tigrovo oko.Boja ,toplota ,osećaj u ruci.Lek.A veću mi vrednost ima jedan kesten koji sam dobila i nosim ga uvek sa sobom od tih plemenitih metala i dragog kamenja. Ali zlato je nešto što obično privlači..poglede,znatiželju,zavist...verovatno je zato zlato u...
Astralni put
ASTRALNI PUT Već nekoliko dana osjećao se loše.Krvni tlak skakao i je spuštao se kao na klackalici. Pala je noć,supruga je gledala neki film sa muzikom koja je počela uznemiravati,burljajući mu po utrbi.Ustao je teturajući se i legao na krevet u spavaćoj sobi. Zapahnuo ga je neprijatan miris omjekšivača iz tek pokačene zavjese .Legao je na desni bok,pokušavajući da se umiri.... Odjednom,ustao je i sjeo na ivicu kreveta,Ophrvan strahom,pogledao je u pravcu jastuka i prenerazio se. Njegovo tijelo,sklupčano kao dijete u utrobi svoje majke,ležalo je nepomično. Sjedio je nekoliko sekundi i gledao u to zgrčeno,beživotno ,tuđe truplo.... "TO JE TO!!!" Kriknuo je i pomislio: "Zar se tako umire ?" Legao je ponovo na isto mjesto,uvukavši se u...
Muka mi je od stajanja Nepomeranja Ustajalog vazduha Učmalosti Istih dana Ponavljanja Navika Zaboravljenih očekivanja Zatvaranja Zaključavanja očiju Bez iščekivanja Smeha i kikota Dremanja Spremanja Kuvanja Praznine Kvadrata i pravouganika Istih slika Trapeza i krugova Istih oblika Odustajanja Propuštanja Nečeg boljeg Nekih prilika Spavanja pored ogledala U kome svako jutro sretnem Užas od pogleda I isto umorno lice Iscrpljeno Istim noćima Od ciklične nesanice Prošarane snovima Zabranjenim Tek odsanjanim Ugašene zenice Mokre trepavice Na silu uspavanim Limitiranjem sopstva Bez milosti Tek zbog par trenutaka Tvoje dragosti Zbog straha Od tvoje slabosti Moje lažne Hrabrosti Stegnutih pokajanja Opraštanja Čuvanja praznih snova Istrajnosti...
Četiri vinske priče
“Prođoše skoro tri godine. I front bi probijen. Nema više stajanja u mestu. Skoro istovremeno, u selo uđoše francuski i srpski vojnici. Na ulazu u vinski podrum komešanje. Muscat blanc à petits grains! Jok,more! Tamjanika! Ostadoše da se prepiru. Neće dugo. Nije red da se saveznici svađaju. Čim se čuturice napune vinom, zlatno žutim, osvežavajućim i mirisnim, nastaviće dalje. Napred, na sever, u Srbiju.” “Na istoku se već pomaljalo sunce. Zatvoriše se i poslednje kafane. Kaldrmom odzvanja nesiguran hod. Put do kuće dug. A na kafanskim stolovima ostaše prazne flaše. Vranca. Purpurno crvenog. Gotovo crnog. Bogatog, snažnog, punog i taninskog. Ostade i Julka. Da sve dovede u red, pa da i ona pođe kući. Na stolu, među praznim...
Uskršnja dilema
Ova dilema oko pričešća, jedne kašičice i čaše koju balavi masa vernika, pa i Uskrsa, zapravo je računam - nepotrebna. Pustiti brate sve vernike u crkvu da obavljavju svoje obrede onako kako to inače vekoveima rade. Njima to svakako neće teško pasti jer i virus je od boga jeltakotakoje, pa onda bože moj, ako se i razbole ili ako čak i umru, pa opet nikakav problem, oni iovako sve te obrede i rade jer veruju u život posle smrti, dakle sve ok. Neka godinica pre ili kasnije kakve veze ima? Ja da sam vernik, sve bih to video čak kao šansu da se što pre vidim sa Isusom..ili sa kim već treba. Ali, neka ne izlaze iz crkve dok ne prođe epidemija ! Čisto zbog nas ostalih koji ne verujemo u život posle smrti i svi srećni I zadovoljni, eto.
Na istoku sveta stoji Ponoćna planina. Večno nastupa njegovo svetlo. Ljudsko oko ga ne može videti, I još uvek je tu. Iznad ponoćne planine sjaji Crno sunce. Oko ljudskog bića ne može je videti, I još uvek je tu. U unutrašnjosti svetli njeno svetlo. Hrabri i pravedni su osamljeni - Ipak je božanstvo s njima.
Dok sam ja boga pitaj šta radio sa ženama, a sećam se da sam se usput svađao, neki dedica a njegova me ignorantska faca nervira, poklopio kotlić kartonom. Pomislih na prvu loptu kako dobar i pažljiv a onda s razlogom probesnihhhhhh. pa to je paaaaprikaššš, došlo mi je da ga zgromiiiiiiiiiiiim!
Moj um je supstrat za poeziju Da duša ne bi doživela eroziju Koračajući kroz priviđenje koje se zove živeti Samo jedno ustrepljenje u beskraju gde ćemo plamteti Usamljena kapljica zvezdane prašine Od usuda možemo li tražiti više? Puzeći do plamteće kobi pečat za iskru naše dobi dodirnusmo čari vrtloga konačno odbegli od zloga Anđeli nam pevaju - aleluja Sveci utočište pružaju od oluja Slavimo vaskrsnuće svojih bića Sa postojanom verom u čudesna otkrića..
Iskušenja jednog ratnika
(Svi ostali radovi mogu se pronaći ovde) Već vekovima čekao je da se suoči sa nečim što ga je dozivalo u praznini. I eto, napokon je bilo pravo vreme. Međutim nije odmah krenuo. Ni sam ne znajući zašto, prvo je seo na prag kuće odugovlačeći bezbrižno kao da nikuda ne žuri. Prešao je pogledom preko dvorišta, ograde, drvoreda, bašte, guste šume koja se prostirala unaokolo i jedva primetnog utabanog puteljka koji se probijao kroz nju. Pa onda odjednom šuma bi prešla u livadu na strmom delu brda po kojoj je mogao da juri na svom zelenku. Jednog dana pre mnogo stotina godina sred šume stvorila se ogromna praznina. Išao je mnogo puta da je zagleda sa ivice i pokuša da vidi nešto u njoj, ali sve što je video bio je beskraj. Zatvorio je oči...
Back