-Reči-

Na tekst o recima sam dobila komentar:

"U ovom tekstu obrađuješ interesantnu temu, o interakciji "misli" i "reči". Navodiš Izjava Eckharta Tolla u knjizi "Moć sadašnjeg trenutka" koja glasi: "U svakom slučaju, reči same po sebi nisu važne."- nije precizno formulisana pa može da se interpretira na različite načine.

Naravno ali zar reč bilo kakva ne uzrokuje "radnju" ma kakva bila pozitivna ili negativna, što bi značilo (a i znači) da utiče na razvoj misli i konačan sud ili odluku. U prvom pasusu navodiš značenje "opreznosti" koju ilustruješ narodnom izrekom, ali u takvu konstataciju bi terbalo da se "uplete i "moral".

Smatram da je moral bitna kategorija koja ograničava ili pak unapređuje misao zavisno od situacije, reč pokreće , zaustavlja i ubija ( u prenosnom smislu sve to radi misao). "Kad dosegnete stanoviti stupanj unutrašnje povezanosti, istinu prepoznajete kad je čujete". Tačno ali to bi onda već bila iskustvena kategorija, a opet ne dokazana odnosno bez sigurnog zaključka, kao lični osećaj. U svakom slučaju "ja mislim" da ova tema "mora" da ima moral kao kategoriju koja u tom trojstvu treba da egzistira, reč, misao, moral!"

-Odlicno zapazanje. O tome se i radi. Dok Eckhart istice beznacajnost reci, ja im pridajem znacaj. Reci, takodje, imaju svrhu u procesu razvoja kao i u realizaciji dublje, skrivene sustine. Na primer, dok covek misli promene se odvijaju samo u unutrasnjem, ali ne i u spoljasnjem svetu.

Misli su subjektivnost koja nije dostupna drugima. Ali, onog trenutka kada se misli izgovore nastupi i spoljasnja promena. Izgovorene reci postaju deo spoljasnjeg sveta/objektivnosti. Time izazivaju razlicite reakcije kod drugih ili okoline. Kroz reakcije subjekt dobija povratnu informaciju iz objektivnosti, tako da se inicira novi proces misljenja i razumevanja. Dakle, reci i dela omogucavaju subjektu interakciju s objektivnoscu. Ta interakcija je osnova razvoja, jer dovodi i do subjektivnih i objektivnih promena.

U subjektu se promene manifestuju kao razlicita osecanja/misli kojima interpretira okolnosti i objektivnost. U zavisnosti od razumevanja zavisi i donosenje odluka o daljnoj aktivnosti. Odluka ne mora uvek rezultirati nekom aktivnoscu, vec i suzdrzavanjem od aktivnosti. U pojedinim situacijama se moze proceniti da bi aktivnost bila, ne samo uzaludna, vec i stetna; da bi jos vise doprinela neskladu i otudjivanju. Zato se odluci za pasivnost. Odustane se od reci i dela.

"U svakom slučaju "ja mislim" da ova tema "mora" da ima moral kao kategoriju koja u tom trojstvu treba da egzistira, reč, misao, moral!"

-Slazem se, s tim sto bih izmenila redosled. Stavila bih moral-misao-rec. Mada postoje neke opsteprihvacene moralne vrednosti, pa se ubistvo, nasilje, kriminal itd., smatraju nemoralnim i neprihvatljivim u vecini drustvenih zajednica, postoje i individulne moralne vrednosti, odnosno razlicita procena dobra/zla, pravde/nepravde. Zbog toga ima toliko razlicitih misljenja i sukoba.

Kako objasniti razlike i istovetnost moralnih vrednosti ili kako one nastaju? Razlicitom osvescenoscu. Ukoliko ego nema kontak s duhovnim potencijalom izostaje dublja refleksija i sustinsko razumevanje. Dolazi do preterane subjektivnosti u vidu arogantnosti, predrasuda i iskrivljenih moralnih vrednosti koje omogucavaju da se opravdavaju egoisticne potrebe i manipulativno delovanje.

Sto vise ego ima kontakt s duhovnim potencijalom kroz refleksiju efikasnije eliminise egoisticne potrebe. Postaje objektivniji i deluju iz univerzalnih moralnih vrednosti koje se nalaze u sustini svakog bica.

„Opreznost je majka mudrosti.” Opreznost vodi u kontemplaciju, a time i u obzervaciju vlastitog misljenja. Covek postane svestan funkcionalnog i disfunkcionalnog misljenja. Dubina razumevanja ne proizadje iz kvantiteta, vec kvaliteta misli. Prekomerno razmisljanje koje demoralise i ima karakter ocaja i jalovosti nastaje iz Polusvesnog ega. Njemu se ne sme prepustiti, vec se mora zaustaviti.

Misljenje koje se inicira iz nadsvesnog nivoa nikad ne demoralise. Iako se kroz njega mogu otkrivati neprijatne, bolne i mucne istine o sebi ili drugima, njime se, takodje, pronalazi i resenje ili nacin kako da se takve slabosti prevazidju. Ono jaca volju i daje snagu i energiju da se odoli iskusenjima i da se istraje u konstruktivnom nacinu delovanja i ponasanja.

Poslednja izmena:

Back