Blogovi

Prolog U nekom gostovanju na televiziji sam čuo kako prof. Milla Aličkovvić govori da je teoriji o seratoninu odzvonilo. Ovaj tekst je nastao kao komentar komercijalnog posta koji veliča Neurobiologiju i Neurobiologe a unižava astrologe. Sva objašnjenja celovitosti ljudskog bića putem biohemije su užasno linearna. Kao imate ekvilajzer i dižete gore dole potenciometar za seratonin, dopamin, testosteron, šta god već i tako regulišete jedan po jedan aspekt svog postojanja (koji su usput međusobno potpuno nezavisni 😝). Mala digresija, u inžinjerskim naukama su zastupljeni ovakvi modeli a zovu se "Kontinualni linearni stacionarni sistemi sa koncentrisanim parametrima":dash: i oni su u top primeni zamenjeni otprilike pre 30 godina a danas...
Od kada sam pre mnogo ,mnogo godina pročitala roman Idiot od Dostojevskog,beznadežno sam se zaljubila u lik Miškina.Kao što sam zaljubljena u svoju decu,u sunce,more,život...Apsolutno svako slovo koje je napisao FD doživljavam kao genijalnost.Apsolutnu.Ona platnena vrećica sa polovinom novca Mitje Karamazova,koja ga peče na grudima,a tu je i Aljoša ,anđeo nastao iz karamazovštine,krotka..i da ne nabrajam. Pronašla sam da se sam Dostojevski čudio da postoje osobe koje Idiota smatraju njegovim najboljim delom?Eto ja sam jedna od tih,jbg ..Valjda je mislio,to ja sad izigravam Frojda,da je preterao u savršenosti dobrote i vrlina koje mu je sabrao u liku.Iako ga je stvorio sa toliko pažnje i ljubavi ipak ga je nazvao idiotom? Kao da je...
Vilin Konjic
Najgore su bogomoljke. Boga moliš da ti posle sexa ne otkine glavu. Zato se ja držim buba mara. Buba mare su one koje nose gaćice na tufne ili sa nekim plutonima helou kitijima ili sunđer bobovima..(aj min.. HELOOU?? KITTY??). Tu ne moraš da se plašiš da će da se iz larve izleže neki predator. Naravno.. kad smo kod larvi.. jako je bitno da crvić ne pomisli da je gusenica i da ne zaluta preduboko da posle ispade da su se pojavili neki leptirići u stomaku. Bumbari ne obraćaju pažnju pa je na buba marama da paze šta hoće. Eto ima i skakavaca.. neke stigneš a neke ne. Dok ih sve pohvataš ponekad te prođe volja. Tu su još i zunzare.. koje očigledno lete kao muve bez glave.. pa ponekad paziš da se ne zalepi na tebe ko na šoferšajbnu.. ali šta...
Noćas mi je sinulo!!! (ok, bilo je malo pivo, trava i to) Sad tačno znam zašto ne uspevam da se izrazim kako treba, ovde na forumu. A i ostalima, mislim. Kada razgovarate sa nekom osobom, pa je gledate u oči, pa gestikulacija, govor tela, boja glasa.. lako je. E da, ja vam čujem glasove (dobro, možda ne baš uvek), možda zato više volim ovde da pišem. Ja u razgovoru, uživo,neizostavno kolutam očima. Onda se zna kada se zezam, a kad sam ozbiljna(onda skupim obrve). I kako da se precizno izrazim kad ne postoji smajli koji koluta očima???? A ja smajlije ozbiljno shvatam. Ne znam za vas, ali ja kad stavim onog što se valja od smeha, pa ja se stvarno valjam, a vi? Ako stavim više tih, valjajućih, valjam se od smeha kroz više prostorija u...
Ne znam ni sam koliko dugo nisam bio ove. Ima li nekoga ko me se seća? Ako ima dobro, ako nema opet dobro. Evo jedne nove pesme, a ako ima nekoga raspoloženog da iskomentariše samo slobodno neka puca. Pristojno nepristojna pesma Pristojni se ljudi varaju i lažu, na pristojne načine lepe laži kažu, ja pristojan nisam pa istinu zborim, u paklu ću pristojnom zbog toga da gorim. Pristojno je slušati starije od sebe makar bili gluplji sto puta od tebe, zato ću ja slušati samo pametnije jer ko gluplje sluša za pamet i nije. Kad mi kažu pristojni da se upristojim, da ne mogu večno kontra da postojim, ja im kažem jedno nepristojno NEĆU, kom je jelte pristojnost još donela sreću.
Whispering and living through art On the other side of life Poet souls will find the missing part like it is their predestinated half Surviving the day to find the lightening emotion That is our greatest devotion Underground struggling For the moment of wide, deep seeing Inspiration will follow us like the only word we trust
Ma koliko god pokušavala, Nikada, aman baš nikada, Nećeš dostići njen nivo, Niti ćeš se približiti njoj, Ni u pustim snovima. Neću ni ja, zato ti i pišem sve ovo, I ne, ne želim da te uvredim, niti povredim, Želim samo da ti dam do znanja, Da ne pokušavaš, da odustaneš, Kao što ću i ja od nje odustati. I znam, znam da nije lepo što ti ovo pišem, Nisi to zaslužila, znam da si se trudila, Međutim, da li si sigurna, Da sve, u šta me ubeđuješ, je istina? Nisam izabrao nju umesto tebe, Zato što je lepša, niti što je bolja, Izabrao sam je iz jednog jedinog razloga, A to je, što, Ona nikada ne bi sebi dozvolila, Da me pogleda pravo u oči, I kaže - "Volim te", A da to i ne misli.
Na tekst o recima sam dobila komentar: -Odlicno zapazanje. O tome se i radi. Dok Eckhart istice beznacajnost reci, ja im pridajem znacaj. Reci, takodje, imaju svrhu u procesu razvoja kao i u realizaciji dublje, skrivene sustine. Na primer, dok covek misli promene se odvijaju samo u unutrasnjem, ali ne i u spoljasnjem svetu. Misli su subjektivnost koja nije dostupna drugima. Ali, onog trenutka kada se misli izgovore nastupi i spoljasnja promena. Izgovorene reci postaju deo spoljasnjeg sveta/objektivnosti. Time izazivaju razlicite reakcije kod drugih ili okoline. Kroz reakcije subjekt dobija povratnu informaciju iz objektivnosti, tako da se inicira novi proces misljenja i razumevanja. Dakle, reci i dela omogucavaju subjektu...
Pre nekoliko dana,sretoh u centru beograda,jednog mog skolskog druga,koga nisam imao prilike dugo da vidim.Susret je bio zaista iskreno srdacan,pa svratismo u jedan restoran sa intimnom atmosferom,da se na miru ispricamo.Bio sam stvarno zacudjen,njegovim malte ne ispovedanjem,o svom zivotu i neobicnostima istog. Ispricao mi je,da se ozenio s dvadeset pet godina,iz velike ljubavi.Zena mu je divna plavusa,pokazao mi njenu sliku u svom mobilnom.Ali ono sto sam dalje cuo, bas me je dirnulo.Naime,njegova supruga ima dve drugarice,koje poznaje jos iz osnovne skole.One su zavrsile samo srednju skolu,a njegova supruga je lekar,sa solidnim prihodima,kao sto su i njegova.E sta se dalje desava.Supruga poziva te svoje drugarice na nedeljni rucak...
Ne možeš se izvući iz svoje ljušture, kao neka davno ostavljena stvar iz poslednje fioke naše prošlosti, kao paučina vekovima skupljana u podrumima naših sećanja, kao teška izmaglica iz sivih bezlisnih šuma koje koračaju noćima dok spava sumorna jesen u predgrađu naših bezglasnih jauka, dok vrište naša davna propadanja, dok odjekuje dolina naših uzdaha. Probudi se, osvesti se, jer čas je poslednji... POSLEDNJI ČAS. Silton
Suludi snovi, suluda misao, na kiši ludak kisao, moždana oluja, otrovna guja, ja nisam vesla sisao. Svetom zlo vlada i čovek strada, devojka mlada, ljubavi rada, on bi je rado... al' šaka je jada, ona ga neće, muškarac strada. Suludi snovi, a talas plovi, na brvnu bore se ovnovi, ledeno more, a mornar novi... nebom plove crni galebovi... Dok nasukana lađa panonskim morem plovi, obalom mrtvom množe se mrtvi labudovi. Plamene zore, nemirno more, obalom magla svud, oblaci gore, magla je dole, plovim i pravim se lud. Silton
MOJA NAJNOVIJA PRIČA Dopadne ti se neka žena, upoznaš se sa njom, krenete da se dopisujete, da komunicirate, u toku komunikacije ona te sve više privlači, počinje da ti se uvlači pod kožu, postaje tvoja droga. Ti cvetaš, osećaš se moćno, žuriš da je što pre smuvaš, da je kao kokain ušmrkneš, da budeš sa njom što češće, kako bi je silno voleo. Ona prihvata tvoje komplimente, smeje se tvojim šalama, ali tebi to nije dovoljno, pa krećeš u žešći napad na njenu odbranu, a u svoj toj frci i žurbi ti jednostavno ne vidiš da je ona smuvana odavno, ali naravno ništa ne govori, ponaša se kao i do sada, sem što se u porukicama polako ofira, a ti to u nekom svom magnovenju ne primećuješ, već ludiš što ne možeš da uradiš ono što si nameračio... da...
Tišina
Javila mi se stara ljubav. Ko zna kakav je očaj spopao kada se setila mene. Kaže kako nikada nije ni zaboravila..msm važi, mislim se ja.. ’de si kako si – poče nekakav razgovor kao opna koja je tek trebalo da prsne pa da počnemo da pričamo kao ljudi, iskreno, kao nekada što smo. „Gledam nešto ovih dana sva ona „naša mesta“ ..sva su uništena skroz. Parkovi preorani, zasađena nova trava, klupe zamenjene..Oba hotela renovirana..svaki, ali doslovno s.v.a.k.i. kafić u kom smo bili – takođe sve promenjeno, jedan je čak pretvoren u mesaru..znaš šta to znači?“ - „Da posle ljubavi ne ostaje ništa..?“ (reče ona) „Ne kretenu, nego to znači da su se ovi iz gradske vlasti baš namažnjavali love poslednjih godina..“ I tako, reč po reč, šala...

Put

Vidim pesnika. Po zemlji hodi. Krupne mu oči. Da prozbori ume li? Tamno u srcu nosi. Predugo sebe istini krio. Suza vid muti. Šta znače reči? Pogaču i pesmu u zavežljaj smota. Ka bratu krenu.
Vetar bije, na toplinu moli; U snu vazda javljaju se drva; Beda gnoji, ne prestaje da boli; Tonu teška, od hleba je mrva. Žulj oduvek, kitio je ruke; Puneć' stomak što mora da jede; Podno grbe pevajuć' od muke; Zvukom kletim što vesnik je bede. Minu telo, kupano u znoju; Krijuć' rane pod zadahom prnje; Mučnom juče, bolnom i u gnoju; Preti sutra, što biće još crnje. I deca samo, nadu oku daju; Dok i njega ne zatvori mrena; Svi osmesi u tren sada staju; Da l' je beda vredela tog trena?
Ubica nosi svoj narastajući teret i premešta ga ko mačka mačiće. Adikti glasno ispraćaju preteći informativni program. Jaka želja da se opet ponovo zapali. To je logično u ovom trenutku. Reč logika uliva nadu.Sledi jednako težak deo: Kako se iskrasti iz kuće i dole zapaliti a da niko ne vidi.
Brak bez ljubavi
Dali je moguć brak bez ljubavi?U suštini sve je moguće pogotovo u ova novokomponovana vremena medjutim pitanje je onda zašto smo u braku. Postoji neka definicija braka tj. više njih po kojima je brak društvena institucija…ili zakonom uredjena zajednica itd.itd. ali ni u jednoj toj definiciji nisam naisao na reč ljubav,dakle gledajući definicije,za brak nije potrebna ljubav. Što se tiče moga mišljenja u vezanog za brak možda bi bilo bolje ni da ga ovde ne navodim,za mene je ljubav bila i uvek će ostati No 1. Brak kao institucija ili kako se već suvoparno papirološki definiše mi nikada nije bio cilj. Svoju suprugu(tako se naziva kada si u braku) volim najviše na svetu ali i bez toga naziva ona je bila i ostala za mene moja krofnica,moje...
“Ako ste uspeli da na uvredu ne odgovorite uvderom, znajte - vi ste pobedili.” -Ne drugoga, već sami sebe i svoje niže instinkte, odnosno nepromišljene reakcije. Zato je bolje reći: vi ste se osvestili. Kada se na uvredu odgovara uvredom tada se samo reaguje. Ne razlikuje se od onoga koji vredja. Kod oboje dominira rivalsvo i ego sukob. Nad-ego nema želju za pobedom nad drugima pošto teži samousavršavanju i slobodnom razvoju. Takav razvoj nastoji da ne ostane podredjen okolnostima, već da ih prevazidje. -Kad priznaš da si bio u zabludi potvrdiš da si tog momenta postao pametniji. -Pogledah u tvoje oči i zaronih u dubinu beskrajne lepote. -Dok neodlučni pred preprekom gube volju, odlučni dobijaju snagu. -Skriveno nezadovljstvo...
Deca Reke (Knjiga deo 23)
(Svi ostali radovi mogu se pronaći ovde) Moljčica i gospodin Zrno peska napustili su karavan nekoliko kilometara pre okuke reke. Po savetu Svetle senke sačekali su noć da skoro nevidljivi u pomrčini prepešače krivudavu dolinu i uzak prolaz kojim su se jedno za drugim provukli kroz krševit tesnac i pravo izbili na malu drvenu kolibu, sem čeone strane potpuno uvučenu u gromadu stene. Slikar je prvi tiho prišao i pokucao. Vrata se odmah otvoriše i kroz njih je izvirila glava dugokosog mladog čoveka koji prigušeno uzviknu od sreće i pokaza brzo rukom da uđu. Proveo ih je kroz prvu prostoriju osvetljenu jedino bledim tragom mesečine koji se ulivao kroz dva mala prozora. Prošli su kroz vrata na suprotnom zidu koja se nisu ni videla dok ih...
MOJA NOVA PRIČA Nemoj kćeri, molim te... ne odlazi... tuđina je to. Nisam te ja rađala da bi ti sad otišla od mene... Zašto, zašto si me rađala majko? Ja to nisam tražila... I ko je mene uopšte pitao, želim li da se rodim? Zašto si me rađala ovde, zar nisi mogla da izabereš neku bolju destinaciju, zar još uvek ne shvataš gde živiš, zar još uvek ne shvataš da je tvoja penzija mizerna, da jedva plaćamo račune. Da nam nije ujaka koji nam šalje hranu svakog meseca ja i ti bismo odavno pomrle od gladi... Ja ne mogu da sastavim dva meseca na poslu... Zato što si nesposobna kćeri, zato što si kao ja. Ne majko, znaš li pravi razlog... Ne znaš, evo sada će ti tvoja ćerka reći po prvi put, ne zadržavam se na poslu zato što ne dam onu stvar...
Na početku je bilo „ma to samo u Kini..“ Pa kad se desila Italija: „ma to samo Sever..“ Pa je posle bilo „ma to samo stariji preko šezdesetpetgodina..“ pa onda oboleše i oni od 30 Pa onda „ ma to samo startiji preko 65 i oni.. koji već boluju od nečega..“ Sada ne znaju šta da misle ni stari ni mladi ni zdravi ni bolesni. Onda je bilo„simptomi su suv kašalj i visoka temperatura“ Onda pročitah kako je nekima samo curio nos i kako su imali tempreaturu - nisku. Pa onda počeše da se javljaju sa „nisam imao nikakve simptome..“ Pa onda krenuše sa teorijama kako ameri oće da unište kinesku privredu i aliekspres da bi ubrzo usledile teorije kako u stvari Kinezi oće da unište Amere zbog..pa, zbog mnogo toga, ali obrni okreni sve ti je...
Back