Quantcast

Max De Pree

sofija06

Primećen član
Poruka
802
Max De Pree "Ne možemo postati ono što hoćemo da budemo tako što ćemo ostati ono što jesmo!"

-Zato je potreban stalni razvoj. On se postiže unutrašjom interakcijom izmedju svesnog i nadsvesnog. Svesno je realizovani razvoj ili ono što trenutno jesmo. Nadsvesno je viši potencijal ili nerealizovana mogućnost koju smo u stanju da ostvarimo. Ta mogućnost se javi u vidu želje.

Ali, dok neke ljude želja pokrene u aktivnost, kod nekih ostaje pasivna. Ako je ego opterećen nerasčišćenim konfliktima, predrasudama, sumnjom u vlastitu sposobnost, strahom od neuspeha itd. gubi motivaciju i postaje inertan.

Ukoliko dodje do takve reakcije potrebna je introspekcija kojom se identifikuju unutrašnje prepreke i uzrok njihovog nastanka. Da bi se uspešno savladale vanjske prepreke najpre je potrebno savladati unutrašnje.

U stvari, savladjivanje vanjskih prepreka je uvek odraz savladjivanja unutrašnjih. Uspeh postižu samo ljudi koji u potpunosti shvate i savladaju unutrašnje prepreke. Tako su u stanju da koriste svoj puni potencijal. Dokle god postoji i najmanja unutrašnja prepreka nedostaje potrebna snaga i istrajnost da se ostvari željeni cilj.

Mada vanjski podsticaj i podrška može da osnaži, snaga ne dolazi izvana, već iznutra. Galileo Galilei je to znao kada je rekao: “Čoveka ne možete ničemu naučiti možete mu samo pomoći da on to pronadje u sebi.”
 
Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.