Blogovi

b1

Vidim polje, talasaju se trava i cvece Vidim svece se pale za posecene lale Krvare skrhane ruze Kruze lesinari Star ratnik se hvali oziljcima i kako Siljcima je vadio oci Necijim ocevima Svima je sveg dosta Gavranima posta, a nama krvi Mrvi mi suza obraz Jer odraz u vodi Kaze-hodi, udji!- Tudji lik zove... Plutaju pravedni, prema tome- Ja tonem...
Ni ime joj nisam znao a vec sam joj dusu dao igrala se sa njom sta bi drugo. A moje srce ludo je verovalo da sam poseban,da sam jedini. Bio sam nebitan ili tek ponekad prisutan u gomili. Nikada moja nije ni bila sprzila je moja krila da za njom ne mogu poci a znam,sama mi nece doci. Gledam i vidim sve te ljude ali nje nema mozda jednom kada me ne bude ona i dodje mozda zastane a mozda samo prodje.
Drugi put se dogodilo 3g kasnije.Ispala sam iz kola.Lezala sam u zbunju pored puta gledajuci nemo u lica iznad sebe.Drvena bandera u koju smo udarili lezala je tik do moje glave. Nije mi bilo nista.I sve se vratilo.Operacije,ocaj moj i mojih bliznjih koji se trude da mi pruze bar malo radosti.Proganja me jedna slika od tog dana.Izroni odnekud kad joj se ne nadam Slika lica mog dede kada je po drugi put cuo istu vest.To je jedini put da sam ga videla da place.Bez glasa.Nijedan misic na licu mu se nije pomerio.Stajao je pogrbljeno,dok su mu se niz izborano lice slivale suze i samo me gledao. Dve godine kasnije sam dete razvedenih roditelja.Zivim na drugom kraju zemlje.Ne pricam s ocem.On ni ne zna gde sam. Zovem kod strica,tek da se...
Mama-Vesna.Smejem se. Uvek kad pomislim na nju. Mama-vesna je mama moje drugarice Tije.Obozavam je.Moj dusevni cuvar.Profesor na,iskljucivo muskom,fakultetu.Kraljica.Laf-zena.U sali je zovem svojim psihicem.Moje rame za tugu.Usvojena mama.Crnogorka.Kidala sam se od smeha kada sam prvi put od nje cula recenicu: Koliko te jada ubilo.A kad razmislim... Racunam nesto.Skoro mi je 30.Jel normalno da sam,u brojevima,imala vise saobracajnih nesreca nego ljubavi tj muskaraca u zivotu?! Prvi put.. Prvi sudar sam imala sa- kamionom.Prvo pa musko.Sleperom. Prezivela sam.Jedini put kada sam zazalila sto jesam.Mesecima vezana za krevet.U gipsu od vrata na dole.Prvo se oporavila desna ruka.Zatim jos 6 meseci nepomicno.Onda leva.Pa u kolica.Hodalica.I...
Мислио сам да никада више за свог живота нећу чути реченицу из наслова теме.......Мислио сам, да је она прошлост.... Мислио сам, да власт, било која, неће употребљавати ову сад већ фразу..... Али се преварих....грдно..... Да ли је то утицај доброг учитеља на једнако доброг ђака.....? Да ли је то имитација прошлости......? Да ли је то, само носталгија, појединаца из власти, који говоре да су другачији, а овим доказују, да су исти? Бајка о Ивици и Марици и даље је актуелна у овој држави..... Ивица је ту, да издаје наређења а Марица, да возиииииииииии.......... Али времена су друга....Да се појединци нису мало прерачунали? Да ли та милиција хоће да удара на свој народ? Можда би ова сада већ фраза требала да гласи..... НИКО НЕ СМЕ ДА ВАС...
Не браните ми, слуге Божје, да Његово име зазивам! Не гурајте одар мој спуштен пред ноге Његове, ви који ходати знате. Не терајте ме са прага Његовог, расплетене косе, од пепела сиве, ви смерни, достојни Њега. Смилујте се на мене, синови Давидови, и пустите да ми калом очи помаже, да прогледам и видим. Не браните и не терајте ме ради губе моје – очишћени, јер нисте свој принос принели Богу. Скините стихаре златне, чувари ковчежића мојих прилога, јуде и ироди, што руке своје опрасте крвљу Његовом као пилати. Голитињу своју покријте покајањем чувари Царства небеског,фарисеји, који сами не уђосте, а мени га браните. О Господе благи! Ти који си чуо у гомили глас, који бесомучне исцели и разум им поврати, похитај, устани и стишај буру која...
Prva trudnoca.I prvi abortus.Imala sam 17.On je imao 33.Pricao je kako cemo imati decu.Prvo devojcicu,pa decaka.Odabrali smo imena.Verovala sam da je on taj koji ce mi pomoci da ostvarim san.Deca zele da postanu doktori,uciteljice i piloti.Ja sam se citavo detinjstvo igrala mame. Secam se osecaja koji me obuzeo kada sam videla dve linije na testu.I kada je lekar potvrdio.Ne postoji rec koja bi mogla da opise to osecanje...blazenstvo mozda,nista ne moze da se uporedi sa tim osecajem.Secam se i izraza njegovog lica kada sam mu rekla.Presrecna,jedva sam cekala da stigne,da mu kazem.Tisina.Cutao je.Dugo.A onda je poceo da govori kako je rano,kako ima vremena.Prvo sam cutala.Onda sam poludela.U sebi.Njega sam samo pitala zasto je insistirao...
Прах сам и у прах се круним, књига овештала, излистана до краја. Птица без завичаја,кљун крије у крило, са стрехе отерана пре доласка олује. Бојим се, а зовеш ме, Господе, да за Тобом по води ходим... Умири бесове моје, нареди им ћуте, у крдо свиња отерај их, далеко од мене! Сакриј ме у бескрајно крило своје прстом ме својим дотакни да устанем и не посрћем више, него песму победничку Теби да певам док око мене пламенови демонски играју, и пропасти се мојој надају.
Ne verujem u zaljubljenost. Jedan mnogo pametan covek je napisao: Zaljubljenost je specificno erotsko iskustvo vezano za sex.Mi se ne zaljubljujemo u svoju decu i prijatelje. Zaljubljujemo se samo kada smo seksualno motivisani.Drugi problem je sto je zaljubljenost privremena. Duboko verujem u to.Ako se zaljubim sigurno je i da cu se odljubiti.I sta onda? Takodje duboko verujem da mozemo birati koga cemo voleti.Dobro, ne mozemo naterati sebe da volimo nekoga ko nije na nasoj talasnoj duzini.Ali mozemo naci nekoga s kim se dobro kapiramo i odluciti da ga volimo. Naucnici tvrde da se ljudi prepoznaju po mirisu.Nesvesno,nas primitivni instinkt bira ljude koji ca nam biti vazni u zivotu. Nekada sam verovala u mit o romanticnoj ljubavi. Pa...
Шта сам ја теби? Успомена само бол у грудима ожиљак бледи или рана која не зацељује Шта сам ја теби? Ледена зимска киша пролетња поплава рани мраз или летњи град Шта сам ја теби? Ноћ без звезда јутро без цвркута птица дан без сунца или вече без одмора Питам се шта сам ја теби а у оку ти читам да сам управо све то...
Pojmiti života sklad Veze što spajaju sve Prirodu,čoveka i Duh Razumeti odnose te Videti jedinstvo svih I promisao ideja viših U tome uživam sad A cilj taj postavih Još kad sa bio mlad.
NEMA TE
Nema te nocima Ni rec od tebe da cujem. Nema tisina u prozor udara Sedim i strahujem Ko te sad pogledom obara? Nema te danima Za mene si vec zaboravio… Dok budna cutim satima I mislim da si me ostavio Nesto se cuje pred vratima… Nema te ljubavi Osmeh da mi na lice stavis… Nesto me pritiska u grudima Zar si mogao sve da zaboravis, Kad plama u srcu jos ima? Nema te nocima Samo se svetiljke ulicom pale, A pred vratima mi neko stoji. Ne smem da otvorim Svega nepoznatog se bojim. Nema te nigde Osim u crnom oku mome… Neizbrisiv trag si mi ostavio Da pamtim dok sam ziva. Samo mi reci da li sam ja za nesto kriva?
Velika se nesreća narodu Indije sprema Ali ne samo njima,deo je to nesreće veće što umesto obećane sreće nerazuman život ljudi celoj planeti doneće Sveta reka Gang je bolesna;život u njoj nestaće a možda i izvor njen ledeni što bele vode lije u kojoj nikad dosad bolesti bilo nije. A izvor taj nekad ne nebu beše Bogovi ga na dar ljudima sa neba sneše da u Gangu se leče i kupanjem se grehova svojih razreše Reka što milijardu ljudi hrani u kojoj se Boginja sama pre 4000 godina pojavi da narod joj veran iz bede izbavi nju samu ekološka katastrofa snadje Ni molitve svetih što očajni pomoć joj traže ne mogu da spreče i smanje beznadje Sveta reka,izpregradjivana,zagadjena bez svoje božanske moći osta Boginja,kao da svega joj je dosta da...
Дометни ми љубави, Господе. да не мрзим, да не судим, да се не гневим, него само краја да се сећам мрзитеља Твојих. Дометни ми љубави и милости своје, да не видим оне што доламу Твоју цепају, што ребра ти копљем пробадају и невести се Твојој подсмевају. Јелејем ми својим очи помажи и уши, да задригле не гледам жреце, Мамонове чтеце и не слушам мудрости отрцане, ни говоре олињале, ни пехаре углачане, нити лажне јадиковке, док ми Тебе продају за сребрњаке… Господе, само се обазри на мене,Хананејку и вере ми њене дометни, да мрвом са трпезе Твоје, децу заситим, јер гладни смо, Рави, крчази су наши суви… Слепи ми језик за непце, Милостиви, и крљушт ми стави на капке, да у тами и тишини само Тебе могу да видим, да не судим, да ми судио не...
Mlada žena, koja se tek udala, otišla je jednog vrelog letnjeg dana svojoj majci u posetu. Sela je u fotelju i, dok je pila ledeni čaj, pričale su o životu, o braku, o odgovornostima i obavezama zrelih ljudi. Majka je zamišljeno promućkala kockice leda u svojoj čaši i onda je pažljivo pogledala svoju kćerku. ''Ne zaboravi svoje prijateljice", rekla je dok su listići čaja polako padali na dno čaše. "Što si starija, one će ti biti sve važnije. Koliko god budeš volela svog muža, koliko god budeš volela svoju decu, i one će ti biti potrebne. Seti se da povremeno izađeš negde sa njima, da se i dalje družite. I zapamti da tvoje prijateljice nisu samo prijateljice - one su i tvoje sestre, tvoje kćeri i ostali tvoji rođaci. Biće ti potrebne...
PRIJATELJI
''Nije lako pronaći reči kada treba opisati prijateljstvo kao što je naše, što je čudno kad se uzme u obzir koliko smo postali bliski. Toliko nam je puta oboma bilo potrebno rame za plakanje ili draga njuška… ili već tako nešto. Živo me zanima možemo li uopšte iskazati koliko su prijatelji vredni. Šta jedno prijateljstvo, a posebno ovakvo kao što je naše, čini toliko posebnim? Uprkos uvaženom verovanju, zapravo je moguće opstati i bez prijatelja. Štaviše, samoća ima ozbiljnih prednosti, a ima i nekih aktivnosti koje se, budimo iskreni, ni sa kim ne mogu podeliti. Naučno je dokazano da je vreme provedeno u miru, tišini i razmišljanju o životu od vitalnog značaja za mentalno zdravlje, sve dok u tome ne preteramo. Na kraju krajeva, mi...
Noc je bila vlazna i teska kao posteljina mlade opatice... Dole, niz ulicu, magla se kotrljala i ispod vrata uvlacila u moj zivotni prostor... Sijalica na stolu je pocela da zmirka kao pijani svitac i na kraju se potpuno ugasila. Jedino svetlo koje sam imao na raspolaganju je dopiralo sa mobilnog telefona gde sam upravo poslao poruku jednoj cupavoj crnki sa foruma... Tada sam zacuo zamor i bat koraka na ulici. Rukavom obrisah hladni, oznojani prozor i na ulici videh stravican prizor - kolona urmashica je odlucno koracala u mom pravcu drzeci u rukama baklje, vile i uzarene pegle. Prizor je bio stivenkingovski: neke su imale i Bazar pod mishkom i viklere u kosi... U sekundi mi zmarci protrcase preko prsljenova. Osecao sam se kao Vlad...
Verovali ili ne,umem da se smejem.Cak i kada mi do smeha nije.Profesionalna deformacija.Ostavite svoje probleme ispred ulaznih vrata ustanove.Pridjite pacijentu sa osmehom.Uhvatila sam sebe da vise ne prilazim samo pacijentima sa osmehom nego se smesim svima kome trebam da se obratim.A kad sam vec kod pacijenata,pored toga sto im se smejem da bi im bilo lakse,smejem se i jer su neiscrpan izvor prica i dogodovstina.Skoro sam imala priliku da negujem bakicu Kosovku.Koliko god da je njeno kukumakanje:"Boli,pece,zatvori prozor,hladno mi je'',(pokusajte ovo da citate sa kosovarskim naglaskom) islo na nerve nama sestrama i ostalim pacijentima,niko nije mogao da joj zameri jer je koliko vec sledecim recenicama sve dovodila do suza od...
...tako je to kad moja draga ne zna vise da li postojim ...a da li ona postoji i toga se bojim tako je to kad porastu krila kad je zima i ne izlazi se na poljane gdje se nalaze trazenja trazenja i staze ...nije tako i nije dobro kad dolazi noc a zna faraonn da ga nece proc" nasrtaj magle cudne neke a daleko je izvoriste njegove zelje zelje i rijeke
...tiho kao Sarlota pade i zadnji list sa plota ...sa plota moje lose ogradjene baste i dok sjedim u cose skupljen u klipko oslobodjem svake maste sacekacu jos jedno proljece ipak mora doci i ako mu se n e c e
Da li bih volela da ga nikada nisam srela.NE. Da li bi mi bilo lakse?DA,sigurno. Zalim li sto je islo tako kako je i sto se tako zavrsilo?Ne.Osim sto je doneo takav izbor.Da li je on bio samo iluzija?Ne,nije.Nije jer nije bio savrsen.Imao je i mane kao i svi.Ali, nekako, nisu mi smetale.Kao kod deteta.Svesni ste da dete nije savrseno,ali ga i dalje volite.Bez rezervi,bez uslovljavanja.Ono je predmet vase ljubavi bez obzira na sve njegove mane.Tako i on meni.Do skoro.Kako voleti ubicu?Nikako.Ne dolazi u obzir.Ne volim ga vise.Bar ne onom ljubavlju.Ipak,negde u sebi jos uvek mi je....drag?Ne, nije to ta rec. Pravu ne mogu da nadjem.Ima u meni jos uvek neke topline za njega.Obelezio je dobar deo mog zivota.Bilo je vise bola,pa opet ne...
2010g Juce,listajuci poslednje stranice dnevnika,pisuci poslednji tekst ovde,zapitah se.Sta je bio on u mom zivotu? Ne znam jos uvek.Rekoh sebi,ne volim ga.Nije ni moja srodna dusa.Upoznala sam svoju srodnu dusu,ali o njoj nekom drugom prilikom. Pa zasto sam onda zadrhtala svaki put kada sednem za kompjuter da pisem o njemu? Zasto su mi usta bila suva? Zasto mi san na oci ponovo ne dolazi? Gledam u te poslednje stranice.Zadnji tekst je ostao nedovrsen.Kao da me neko prekinuo u sred pisanja pa sam ostavila svesku.A nisam.Secam se kako sam odbacila olovku kao da me opekla..Zasto? Zasto sam krenula ali nikada nisam stigla na mesto naseg prvog poljupca? Nekog od ovih dana skupicu hrabrosti da pogledam jos dublje u sebe.Da vidim hocu li...
У име Оца и Сина и Светога Духа, „Угледајте се на мене као што се ја угледах на Христа." Ове ријечи, часни оци, драга браћо и сестре, често је понављао блаженог спомена наш Патријарх Павле кога се молитвено данас сјећамо, молећи се Господу да га упокоји тамо где сија свјетлост лица Христовога. Понављао је често ове ријечи, али је притом додавао: „Волио бих кад бих и ја могао да кажем исто то што каже апостол Павле али, нажалост, нисам се уздигао до тога степена па зато подсјећам и себе и вас попут Павла да се угледамо на њега као што се он угледао на Христа. Тако је он говорио за себе. Али ми данас, за четрдесетодневни његов помен, у коме се сабирају сви дани његовог земног живота, могли бисмо мирне душе да кажемо и за њега оно што...
Utvara
Tebi koji guje u nedrima krijes cemernu bol svoju nocas poklanjam. Otrovima svojim dusu mi sad mijes klecim bez reci,ne bezim nit' se sklanjam. U kamen sam suze svoje pretvorila cujes li grumenja jeku dok pada niz lice? Od vile sam cudnu utvaru stvorila govorim oporim glasom prokletnice. Ne trazi u meni trag bivseg zivota nit' bljesak srece sto me pohodila. Ja sam tek cemer i pusta grehota paklena me pustos negda porodila. Pomahnitalo beznadjem dusa luta mozda nocas stignem na kraj puta. Slovenska
Vitez i vrapci
"Ovo je prica koju vrlo rado pricam..." sto bi rekao moj zemljak *****... ................................................................................ Putovao jednim sirokim poljem neki hrabri vitez u oklopu, na dobrom konju... Kada je bio na sredini polja primeti nesto jako neobicno: svi vrapci pali na zemlju, legli na ledja i svoje slabasne nozice uprli prema nebu....! Viteza to jako zacudi, pa upita najblizeg vrapca: "O mali vrapci, zasto ste svi legli na ledja i uprli noge prema nebu?" "Smeli viteze" odgovori uctivo vrabac..."Culi smo da ce danas PASTI NEBO, pa se spremamo da ga zaustavimo!" "Hahahahah..." zasmeja se hrabri vitez "..pa kako mislite vi, tako mali i slabi, mozete da zaustavite veliko nebo da ne padne"...
Aca Lukas - Lesce - tekst pesme http://www.world-in-motion.rs/tekst-pesme/Aca+Lukas+-+Lesce/106/ Tina Turner - Golden Eye - tekst pesme http://www.world-in-motion.rs/tekst-pesme/Tina+Turner+-+Golden+Eye/78022/ Bombaj Stampa - Djidji, midji - tekst pesme http://www.world-in-motion.rs/tekst-pesme/Bombaj+Stampa+-+Djidji%2C+midji/16299/ Drago Saric - Danijela - tekst pesme http://www.world-in-motion.rs/tekst-pesme/Drago+Saric+-+Danijela/34673/ Bubba Sparxxx - All The Same - tekst pesme http://www.world-in-motion.rs/tekst-pesme/Bubba+Sparxxx+-+All+The+Same/20785/ Ohio Express - Sausalito (Is The Place To Go) - tekst pesme http://www.world-in-motion.rs/tekst-pesme/Ohio+Express+-+Sausalito+%28Is+The+Place+To+Go%29/60070/ Corry Konings -...
Back