Blogovi

KAFA ZA SVE
(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime) KAFA ZA SVE Kako je čudan život.......ma što on može da ti napiše priču to niko ne može.....kakve filmadžije i pisci.....svi prepisuju od života......on mu dodje kao najbolji djak u razredu.......vukovac bre. Evo i mog prepisivačkog umeća......naša najstarija ćera danas odlazi da živi sa svojim izabranikom. Od malog mesta nadomak Niša u kome je studirala i diplomirala, preko Beograda, gde je dobila novu porodicu, ujku i ujnu sa sve njihovom decom i kerovima, preko Novog Zelanda gde je otišla kod tetke.......jedan posao, drugi posao, treći posao u Beogradu......jedan, drugi, treći momak u glavnom gradu (materijalno odgovarajući ali psihički i emocionalno...
PISMO TEBI
Pismo tebi Pisem ti jer ti ne mogu drugacije sve sto osecam reci. Tezak je put nasoj sreci.Od prvog dana moja si rana, moj bol koji me opet ponovo boli... A rekla sam srcu da nece smeti ponovo da voli…Svaki tvoj poziv ostavi traga a ja sam tebi samo draga…Shvatila sam to posle duzeg razmisljanja i posle suza koje su me opekle...tvoje oci su mi danas mnogo toga rekle.A ja umislila da me volis. Da me volis kao zenu a ne samo siluetu njenu… Sa tim gorkim saznanjem docekala sam trezna vece i najzad shvatih sta mi ti u oci rece. Osetila sam jezu, strah neki u stomaku, u oku vatra je lila…tuzna sam sreco, vrlo tuzna veceras bila. I plakala sam silno, plakala sam duboko, bolelo me od placa oko. Zasto si u trenucima srece morao tako...
Prelazak iz zaposlenog u poslodavca je veliki, veliki korak. Izgubicete sigurnost redovnog primanja zarade i bicete odgovorni za sve odluke koje morate da donesete da bi Vas biznis uspeo. Ako razmisljate da napustite svoj stalni posao i zapocnete sopstveni biznis,ovde su neki koraci koje treba da razmotrite: - Istinski se pripremite za planirani biznis. Pristupite vestinama i znanju koje je potrebno za Vas biznis. - Istrazujte,istrazujte i istrazujte.Saznajte sve sto mozete o procesu zapocinjanja biznisa, i o biznisu koji planirate da zapocnete. - Spremite ustedjevinu za 6 meseci, do 2 godine, za zivotne troskove, da bi ste dali vremena svom biznisu da pocne da stvara profit. - Nadjite novac potreban za zapocinjanje...
Trebalo bi i u krevetu u snu da osećaš da proleće je tu Ustani i pogledaj drveće ,cveće divnu povorku kojom se sve živo kreće prateći sunce izlazeće Pupoljak ,radost ,želja,sve je veće nagoveštaj sreće dolazeće kojoj se svako biće u nadi okreće.
Prolećna ravnodnevnica
Jutros mi je izašla karta Mag, prilikom otvaranja dnevne Arkane. On je idealan za ceremonijalni rad i za kontakt sa višim silama, pošto je danas prolećna ravnodnevnica (momenat kada noć i obdanica podjednako traju). Konačno i zvanično možemo da se poradujemo proleću!! :) A taj trenutak nema samo astronomski značaj, već se smatrao jako bitnim magijsko-duhovnim momentom u drevnim paganskim (i današnjim neopaganskim) strujama. Kod Wiccana ovaj praznik slavi izjednačenost dana i noći; dan simbolizuje mušku kosmičku energiju, li Boga, a noć simbolizuje žensku energiju, ili Boginju. Ovog dana oni slave praznik koji se naziva Ostara (po nordijskoj boginji kojoj je inače zec bio sveta životinja). Ovog dana njihove energije su...
…Na blagom septembarskom suncu,Beograd se lenjo umiva kao veliki sanjivi mačor… Zahvati levom šapom Savu – opere Novi Beograd! Zahvati desnom Dunav,pa spere sivu skramu sa starih zdanja od Kalemegdana do Slavije. Strese sa sebe skele i pokaže svojim građanima da nisu tikve bez korena;da potiču od Beograđana koji su umeli da podignu palate,koje svojom neoklasičnom lepotom mogu da se mere sa najlepšim zgradama Beča i Pariza. Razgrne,zatim,sećanje i otkrije da su ga pola veka namerno posipali pepelom i čađu kao Pepeljugu,samo da ne stigne na veliki bal ostalih evropskih gradova – samo da izgubi pamćenje i zaboravi ko je i kakav je nekada bio… Čak je i nova bakarna kupola na Hramu svetog Save pozelenela od zadivljenih pogleda onih koji nas...
Ne molim te,Gospode,za čuda i viđenja,nego za snagu u svakodnevnom životu. Nauči me umeću malih koraka. Učini me sigurnim u razdvajanju vremena. Obdari me osetljivošću da odredim šta je veoma,a šta manje važno. Molim te za razum da odredim suzdržanost i meru,da kroz život ne klizim,već da razumno određujem dnevni raspored,da primetim svetlost i vrhunce,da nađem vremena za lepotu,umetnost i kulturu. Dozvoli mi da spoznam da snovi o prošlosti i budućnosti ne vode daleko. Pomozi mi da dobro delujem neposredno, da sadašnji trenutak prepoznam kao najvažniji. Sačuvaj me naivnog stava da u životu mora sve dobro proteći. Obdari me treznom spoznajom da su teškoće,neuspesi i udarci stalni pratioci života – uz koje rastemo i sazrevamo. Podseti me...
…Ne postoje lepote detinjstva,postoje samo naše fantazije o tome. Postoje retuširane slike starozavetnih bogova u sećanju koje,zapravo,predstavljaju naše roditelje. Postoji misao koja je gotovo senzacija..na miris uvojaka s glave nekog kliktavog Kupidona,na neku od naših ranih strasti iz vremena ranih jada. Istina je..da je sećanje jedini raj iz koga ne možemo biti prognani. Takodje je istina da je sećanje jedini svet u kome mi vladamo i u kome je ukus jednog parčenceta ušećerenog raja umočenog u vreli aromat nečega što se zove čaj.. ..a mogao bi se zvati i nektar i tečno zlato i melem za otečene žlezde u doba dečijih bolesti. Ono otvara dveri nečega što mislimo da smo zaboravili,a što možda nikada nije ni postojalo. Stvaran svet samo...
O Veliki Duše ciji glas govori u vetrovima, i u drveću, ciji dah daje život celom svetu, poslušaj svoje stvorenje! Čuj me! Malen sam i slab. Potrebna mi je Tvoja moć. Potrebna mi je Tvoja mudrost. Daj da hodim u lepoti i da moje oči budu zadovoljene, posmatrajući crveno i grimizno praskozorje. Neka moje ruke dodiruju sve stvari koje si načinio s ljubavlju i pomozi mojim ušima da čuju Tvoj glas u svemu! Učini me mudrim da mogu razumeti sveta učenja kojim si nas učio. Pomozi mi da naučim pouke skrivene u svakom listu i svakoj steni. O Vakan -Tanka, potrebna mi je moć ne da budem veći od svojih rođaka, nego da pobedim neprijatelja u sebi. Neka sam uvek spreman stati pred Tebe cista srca i bistrih očiju. Tako da, kad dođe vreme da moj...
Luda
Sam Tarot je daleko više od "sredstva za gatanje", mada svakako ima i divinacijski aspekt, ali sposobnost preciznog predviđanja tokova koji slede je tek nuspojava dugotrajnog rada na sebi ( dakle, i uz pomoć Tarota). On sadrži tajne kosmosa, ali i uobičajene slike iz života, kao i glavne tipove ličnosti... Svaka Arkana ima kako opšte značenje, tako i individualno, posmatrano kroz prizmu našeg mikrokosmosa. Evo, krenimo od Lude. Kada pogledam u nju, asocira me na put koji se neizostavno mora dobro završiti, jer ona kreće na taj put sa potpunom verom u srcu, sama duša (Luda) je preuzela primat nad umom (pas) koji non stop nešto čangrlja, ali koji je ovog puta ostao u zapećku. Luda je za mene znak da, ako budem imala poverenja u...
Не искушаваш ме ти, душо моја, то ме очи њене, са прозора, терају да се усправим и гледам високо. Не искушаваш ме ти, душо моја, већ се коса њена као злато сјаји и зове да у њу уроним шаке своје. Не искушаваш ме ти, душо моја, то се само одраз у води самном шали, да никога другог до мене она не зна. Не искушаваш ме ти, душо моја, то само ветар у крошњи, пролећни, шапуће и ромори име њено...

...

Necu pisati o tome koliko sam narednih dana bila izgubljena. Napola luda, muceci sama sebe... Skoro da sam ocekivala da iskoci iza nekog coska. Zaboravila sam koliko sam mu rekla o sebi u onih prvih 4 meseca, i da on ima rodbinu na 2 sata odavde, da mu je tata zaradio penziju ovde. Sve sam to zaboravila. A onda je nazvao i shvatila sam da nije bilo ni malo tesko doci do mog kucnog broja..nazalost. Dva dana kasnije cekala me je jos jedna poruka: Dobro jutro duso. Bas si tvrdoglava... Nema veze, bicu strpljiv. Puno mi nedostajes, ipak cu doci, pa...javi se. Nekoliko dana mucenja i odjednom, isto koliko sam bila uznemirena, toliko me 'spopao' neki mir. Cudno, stvarno. Nekako, ne znam ni ja kako to da opisem, pomirila sam se sa cinjenicom...
Ovo je priča o dvojici prijatelja koji su se šetali zajedno po pustinji. Odjednom po putu su se počeli raspravljati i jedan je udario drugog. Udareni se osetio povredjen, ali bez reči napisao je ovo na pesku. "DANAS SAM DOBIO UDARAC OD MOG NAJBOLJEG PRIJATELJA" Produžili su tako sve dok nisu našli jednu oazu gde su se odlučili okupati. Onaj što je dobio udarac zamalo da se nije udavio kupajuci se, ali život mu je spasio onaj drugi. Kad je došao sebi taj što se umalo nije udavio, urezao je na jednom kamenu: "DANAS MI JE MOJ NAJBOLJI PRIJATELJ SPASIO ŽIVOT!" Prijatelj koji je udario svog najboljeg prijatelja pitao ga je: "Kada sam te udario - ti si napisao na pesku, a sad urezuješ u kamen - Zašto?" Prijatelj mu je odgovorio: "Kad neko...
Grupa bivših studenata, sada već uspešnih poslovnih ljudi, okupila se i posetila jednog starog profesora s faksa. Razgovor je ubrzo prerastao u pritužbe o umoru, iscrpljenosti, stresu na poslu, u porodici i na svakom životnom koraku. Profesor ih je slušao s punom pažnjom i saosjećanjem. "Čini mi se da vam treba šoljica dobre kafe", rekao je i povukao se u kuhinju. Vratio s velikim loncem iz kojeg se pušila kafa i celim asortimanom šoljica. Svaka je bila drugačija. Bilo je tu porcelanskih, plastičnih, staklenih, papirnih, kristalnih, keramičkih... Neke su izgledale skupoceno, kao da su stigle s dvora poslednjeg kineskog cara, druge su izgledale sasvim obično, treće su bile okrnjene i polupane... "Poslužite se." Kad su svi bivši...
LEA II
(priče o kerećim ljubavima) LEA II Njih dve, Maza i lea su se lepo uklopile. Normalno, kako to u životinjskom svetu i biva (nažalost nije i u ljudskom), Mazuljak je bila vodja. Jednog dana sam spremala palačinke i dam praznu palačinku svakoj. Mazuljak je svoju progutala u deliću sekunde a Lea, zloješko moj mali, očigledno nije bila gladna te je svoju zakopala ispod čempresa. Ali ono halapljivo šareno stvorenje je pronašlo zakopanu palačinku (pa ptičar je pobogu) i onda je nastala tuča. Utrčah medju njih dve, svaku hvatajući za krzno gornjeg dela vrata i kada sam ih rastavila uzeh novinu i udri i po jednoj i po drugoj. Da vidiš kako su legle pod sto jedna do druge kao dve sestre rodjene. Kada sam ih pustila iz kazne, sin je uzeo Leu...
USAMLJENI STRANAC Usamljeni stranac u tišini luta između planina i mora put jave i sna. Sputava ga kiša, vetar, brige razne zaštitu traži stranac torbe prazne. Upire ka nebu pogled svoj blag U nadi iščekujući bljesak sunca drag. Sunca sjaj na licu putnika snagu će mu dati na putu traženja. PRIJATELJA traži, ispunjenje svojih snova koji će ga pratit put života svoga.
Jauknuo je. Neizdrziv bol ga je presekao, ponovo. Devojka pored njega steze ga jace za ruku. S' mukom je okrenuo glavu prema njoj. Posmatrao ju je. Koliko li ima godina? Malo, tek je devojcica, dete skoro. Mada, ova danasnja deca brze rastu. I drugacije izgledaju. Devojcice pogotovo. Kada je on bio decak sve je bilo drugacije. Seti se Milice. Ona mu je bila draga. Krisom mu je ponekad davala komad hleba tanko namazan kajmakom, ili dzemom od sipaka, kada bi strina otisla u polje. Nije voleo strinu. Ratna udovica, dosla je da zivi sa stricem i dovela cerku sa sobom. Kada ga je zadnji put udarila bicem isekao joj je dlan, dzepnim nozicem. Plasio se sta ce se dogoditi kada se stric vrati. Zato je pobegao. U dom. Deda, kako ste? - prenu ga...
VRATI MI OSMEH NA LICE
Pevaj mi nocas do zore Tiho i jos malo tise Da osetim kako srce tvoje Za mene kuca i dise. Pricaj mi nesto lepo Odavno nisi tako Ljubi me strasno i slepo Kao sto ne moze svako. Gledaj me danas nezno Ruke mi na ramena stavi, Jer to mi treba sreco Da osetim da si pravi… Svaki tvoj dodir mili Ko vatra me pece, Od ljubavi se gori Neko to davno rece. Nisam ja zena od kamena Ti to najbolje znas I zato nemoj vise Sa srcem da mi se igras. Znam da se greske placaju Ali ne bas toliko dugo. Svi mi se gresi vracaju I to vec traje predugo. Vrati mi osmeh na lice Ti to jedino umes, Sve moje strahove i tugu Ti najbolje razumes. Izbrisi mi suzu iz oka Umiri srce sto jeca, Dodji mi u dva skoka I ljubi, pa nismo deca.
Da li je tačno, da : -Ko nije lep u 20 godini -Ko nije snažan u 30 godini -Ko nije bogat u 40 godini -Ko nije mudar u 50 godini -Ko nije bezbrižan u 60 godini TAJ TO NIKADA NEĆE NI BITI
Neke generacije žena pronaći će se ovde.. znaće šta želim da kažem… One koje su čekale da mamin poslednji broj „Bazara“ ili „Praktične žene“ zastari i pročita se,da bi ga krišom uzele i onda seckale sličice poznatih omiljenih likova iz sveta mode,filma,serija ...a zatim,ritualno, sa najboljom drugaricom u nekom ćošku,lepile, razmenjivale i pravile neku vrstu mini spomenara uz šuškanja o simpatijama...te slike bile su praćene nekim finim tekstovima,veselim...kakvo je uostalom,bilo i vreme tad.. Nošeni vetrovima vremena,spomenari su davno završili u podrumu ili na tavanu...ili ko zna gde..sa njima,rame uz rame otišli su i albumi sa dragim fotografijama na kojima su neki prvi koraci...prvi osmesi.... Odavno su spomenari dobili...
Z A U V E K
Zelim te svojim telom vrelim, Svakom se satu sa tobom veselim... Uz tebe nadjoh najvecu srecu, Bez tebe vise ne mogu...i necu... Poklonicu ti sve snove svoje I sto postoje i ne postoje... Povescu te putem najvece strasti Gde razum ne vlada,vec samo slasti. Otvoricu ti vrata najsladjeg raja, Da ostanes tamo do kraja beskraja... Zaspi me latima tresanja belih, Dodirom neznim,usnama vrelim I miluj me tiho,nezno ,polako Pa stegni jako u grcu strasti Neka osetim taj ukus slasti... Danas ti mili poklanjam sebe. Cuvaj me i bicu vecno kraj tebe.
Zdravo svima, tak sada sam uspeo da nađem malo vremena. Pukao mi je sistem pre tri dana, svih 250 GB muzike mi je nestalo, morao sam na kolima da sredim kočnice, menjao oscilirajuće rame, gumice neke, pokvarila se i vodena pumpa.pa AC pumpa, pa reglaža, sin mi dobio temperaturu,dve noći skoro da i nisam spavao, otkazao sam put u Beograd, i tako dalje. Tri dana jurim čoveka kome sam prodao stari hard disk sa muzikom. Tako da je sve u svemu ovo bilo nekoliko zajebanih dana. I posle neka neko kaže da naš narod nije pametan. Kada kola krenu nizbrdo, ona jure kao metak, a posle im treba večnost da se ponovo popnu na brdo. E, sad će valjda da malo stanu da se odmorim malo.:zzzz::zurka::pivce::bye:
Kaže zeka zmiji: Izvini što sam te zajebavao što nemaš noge... Ma nema veze, bilo pa prošlo... Dobro, evo ruke. Ide Mujo s dve kante pune riba kad ga presretno lovočuvar. Imaš li ti ribolovačku dozvolu?-upita on Nemam, ******... To ćete onda skupo koštati!-reče lovočuvar. Neće-odvrati Mujo- jer su to moje ribe. Kako tvoje?- začudi se lovočuvar. Lepo- odgovori Mujo- Ja ih donesem ovde svako jutro da se naplivaju i kada ih zovnem one skoče nazad u moje kante i ja ih nosim kući. Nemoguće - reče lovočuvar - to nisam video ali ću ti verovati ako mi pokažeš. Dobro- kaže Mujo i krene prema jezeru, izvrne kante, a ribe veselo otplove. Posle kraće pauze pita lovočuvar: Onda? Šta onda? Pa hoćeš li ih zvati? Zvati koga? Pa ribe- nastavi...
Back