Blogovi

ULICA GORKIH JAGODA
Dobrodošla, u ulicu Gorkih Jagoda… broj pet! Tu na uglu, s Ulicom Spaljenih pisama i Mrtvih Nadanja, stanujem ja. Svako jutro, odem do ćoška Bulevara Prevara. Tu kupim novine - “24 časa života manje”. Pogledam oglase, rubrika “Nadanja”, ali ništa novo… Čak se i staro razgrabilo! Oko podne, sednem u park, pokraj reke Sećanja, i gledam kako otiču nabujale misli… Popodne je moje vreme, kada ručam u restoranu “Prvi poljubac”. Odmah je tu, na trgu Ironije. Pitam koji je danas dan crno-belog kelnera… (Pošto znam koji je specijalitet, kog dana na meniju…) “Koji je danas dan…?!” reče kelner… “Mislim gospodine, da je danas Patetični dan!” “Bože! Zakleo bih se da je danas Očajni dan! Kako prođe nedelja!” Za Patetični dan, obično je na...
Сакриј ме у стене раселину док будеш походио свет, мој Господе, да ме бура која ти претходи, не однесе; јер у бури ниси, Свети, то страсти душу моју узбуркавају. Сакриј ме у стене раселину док будеш походио свет, мој Господе, да ме земљотрес силни, који ти претходи,не сравни; јер ни у трусу ниси, Смерни,то камење душе моје буку прави. Сакриј ме у стене раселину док будеш походио свет, мој Господе, да ме огањ који ти претходи, не спали; јер ни у огњу ниси, Светлости, то душа моја изгара од жеља земаљских. О, Господе Животворни! Раскуј окамењену душу моју и стрњику њену спали, умири је, плаху, у недрима Својим, као птицу, тихим гласом учинивши да ти са страхом и радошћу кличе.
1. Morate imati viziju na duge staze 2. Zaposlite najbolje ljude - dobro upravljajte njima 3. Zadržite fokus 4. Uvedite inovacije - ne kopirajte 5. Imajte realna očekivanja 6. Potrebno Vam je dobro razumevanje tržišta i konkurencije 7. Činite svoj posao postojanim 8. Nadjite prave partnere 9. Izgradite naviku uspeha u Vašoj organizaciji 10.Naučite i nastavite da učite 11.Spremite se za promene
Љубав Божја према човеку претходи љубави човека према Богу.Ко зна да ли би дете икада имало љубави према својој мајци, када не би осетило љубав мајке према себи.Тако и ни један човек не може се разгорети љубављу према Богу докле не осети неугасиви пламен Божје љубави према себи. (Св.Владика Николај Велимировић)
“ Covek nije reka pa da se ne osvrce za sobom “ - Servantes Od kada je knjizevnosti, usmene i pisane, covek se divio pricama i njihovim junacima. Ep o Gilgamesu…Ilijada… Hiljadu i jedna noc Seherezade… pokazuju zanimanje coveka za price i njihove ucesnike. Sve do dan danas… Sada , kada se prave razlicite “naj” liste, cesto ih ima i u vezi sa literaturom. “Naj” knjiga, pisac… danas, juce…svih vremena … Svako ima svoje omiljene knjige i junake… “Glavni junak jedne knjige…” jedan od mojih omiljenih, uvek je bio - Don Kihot od la Mance , vitez lutalica … Vitez tuznog lika - kako je neko jednom zapisao… Uvek sam se pitao… koliko li se puta covek nadje u zivotu u ulozi donkihotovskoj… Koliko luta trazeci nesto cega nema, sto ne...
Kad bi sa mnom bila ti tada bi samo ćutali i grlili se nežno uz poljupce neizbežno Kada bi sami bili mi ljubio bih tebe ja ti bi se samo prepustila bila bi moja sva Kada bi moja bila ti samo bi dodirom govorili poljupci naši vreli srca bi nam opijali opojnim zanosom ljubavi Kada bi zajedno bili mi samo bi se voleli i na sve drugo zaboravili ps. namenjeno onoj koju žele svi kad proleće nastupi;željenoj ženi
Otrovan mojim pogledima,ti, ukotvljen kao brodić u mirnoj luci, ti sediš,čekaš, da bog prestane davati dane, da nam noći postanu boje, ti,izujedan mojim rečima, smeješ se a smeh ti je pustinja... Ne možeš daleko, sve dok sam tu negde, u zubima,medju noktima... Ispečen mojim poljupcima,ti, ganjaš misli kao da su ovce, maleno stado što nosi moje ime, moje ime,dugačko i teško, na tvom jastuku dok spavaš,moje ime... Lišće na zemlji,snovi u meni,senke u prolazu... U čemu si izgubljen... Jednom dodirnut,nikad ozdravljen... Zgnječen vremenom što ide,ti, živiš u vrelini,goriš od želja, a dosada bocka iglicama... Ti ne umeš dalje,ti si samo tu, pustio si ruku što te vodila, spustio si jedra... Prebledeo bez ljubavi,ti, jadniče dragi, koga si...
Замолио сам Бога да ме избави од гордости, али ми је Бог рекао “Не”. Рекао ми је да не треба Он да ме од ње избавља, него да треба сâм да се одрекнем своје гордости. Замолио сам Бога да излечи моје болесно дете, али ми је Бог рекао “Не”. Рекао ми је да је његов дух здрав, а да његово тело живи само привремено. Замолио сам Бога да ми подари трпљење, али ми је Бог рекао “Не”. Рекао ми је да је трпљење резултат страдања и да оно зато није нешто што се даје, него да се кроз страдње стиче. Замолио сам Бога да ми подари срећу, али ми је Бог рекао “Не”. Рекао ми је да ми даје Свој благослов, а да моја срећа зависи од мене самога. Замолио сам Бога да ме избави од бола, али ми је Бог рекао “Не”. Рекао ми је да ме болести удаљавају од земних...
NEMAM VISE SNAGE
Nemam vise snage Da dokazujem istinu tebi Da me toliko poznajes Sumnjao vise ne bi… Sve mi se cini Da se udaljavas polako Ako je to ono sto zelis Neka bude tako… Mozda ce tako biti Lakse i meni i tebi znam Mozda ce tako manje Boleti nas kraj… Da li se previse lako Moze zaboraviti zena Ili ostaje na dusi Bar senka njena? Iz mog srca tesko ode Onaj ko u njega udje Ali isto tako ne zelim Ni mrvice tudje… Moja je ljubav cista U dusi mi spokoj vlada Da li ces ti to shvatiti? Bojim se, nikada… Dacu ti vremena malo Da razmislis o svemu Da li ti zaista zelis Ovako nesrecnu zenu?
... Ne u principi ne citam Kunderu, ali mora da bude neki naslov- pa sto ne i ovaj. Pisem, to je ono sto jos uvek ostavlja neki trag... Nekada su se misli izlivale kroz grafit na hartiju, sad? Prsti i pixeli, nije lose, moze i tako. Pitam ono sto sam pitao i sebe toliko puta- sta ostavlja trag? Po cemu ce neko nekad znati da smo bili ovde? Sve je ok, zdravlje, kinta, suncan dan- poneki naivan osmeh- ali sta dalje i sta ispod toga. Kontam da su deca deo odgovora - ali sta pa koji qurac i njima ostavljamo, prazne ljusture, slepe - bacene u maticu... Yebeni uzor. Ti, ko god da si - reci mi sta ostavljas, posto ja iza sebe ne vidim tragove.
Sumnja je korov u srcu, naneta nekud sa strane, i drži srce u grču radošću da ne plane. Ja ne znam puno o tebi i ne znam šta je gore, zagrljaji bez strasti il' ljubav bez ljubomore. Svako na svome putu susreće prepreke razne, pogrešne odluke bole i one iskrenije kazne. Za povređene ljubomorom napisao NesaDeBeli.:hvala::bye:
neki kazu tzv. republika kosovo, neki samo republika, izostavljajuci ono tzv. neki otvaraju ambasade po kosovu, neki ne. mene interesuje, da li nesto ne postoji, samim nepriznavanjem istog, ili suprotno, postoji time sto se priznaje. ja se "secam" da se neke stvari nisu priznavale, makar odredjeno vreme, da bi se kasnije shvatilo da je to neizbezno, i prihvatalo se, sa zakasnjenjem, ali bolje ikad nego nikad. a primera ima na stotine. neki kazu ne postoji jer nije prizanto od ujedinjenih nacija, ali zato na kosovu mozete naci na desetina ambasada, koje se inace nalaze samo po samostalnim drzavama. u nekim sportovima nema predstavnika, kao fodbal, ali zato u nekim drugim ima, recimo dzudo, i to prvakinju sveta. sve u svemu, dovoljno...
ZIVOT CINE TRENUCI
U treptaju oka i otkucaju srca uvek je stajao ceo zivot,a u uzdahu ljubav,a sve to samo u dusu stati moze i ceo svemir ispuniti u trenu.. Kad nadu prelijes iskrenom zeljom i sve to uvijes meko u ljubav, sve ce se zvezde nasmesiti i pogledati tvoju... nemoj se tada zbuniti samo. Esencijalna vrednost ljudskoga uma i lepote je u simbolici i gestovima,samo ih treba prepoznati,a to se naravno jedino srcem moze i zato cuvajte srce svoje. Koliko god praznina bila duboka i teska,ako je ispunjavamo lepim mislima i zeljama, mnogo cemo je olaksati i smanjiti njenu dubinu,a praznine se uvek premoscavaju pogledom u buducnost. Nikada ne napustaj sopstvene snove,jer ce ih neko pokrasti,a ti ces onda ispunjavati tudje i biti nesracan i tuzan...
Neka nam, bosonogim, trava svira Dok nam srp krci pomracinu. Samo ja i ti smo tu Hajde da postidimo tu mesecinu! Neka vidi slobodnu ljubav Hajde, jedna je mladost! Veruj, stara ces reci Gde mi je bila hrabrost. Neka gledaju najlepsi prizor Dok im obrazi bride Mogu da nauce kako se voli Imaju sta i da vide!
Ubicu ga zbog tebe! Ne podnosim kako ga gledas Kako mu se zaljubljeno smesis i kako ga ljubis. Mrzim ga iz dna duse i samo hocu da umre. On je tako savrsen zato sto i ne postoji. Ti si njegov lik dodala mom mesu. Mene si zatvorila unutra Gde cutim, plaseci se Da ako samo izvirim Ti ces otici. Ali ne mogu vise da nosim krinku Potrgacu to lepo odelo Pa ako se go svidim Ti me ljubi A ako ne Otidji.
Proslo je nekoliko lepih casova. Neopterecujucih. Casova u kojima sam bila manje napeta, a vise srecna. Otcutala sam svaki komentar vezan za njegov zivot tamo. Zasto mi to prica? Misli li da zelim da znam?! Veci deo dana proveli smo u sobi. Necu napolje, gde moram da ga delim sa ulicom, drvecem, pticama... Golica me. - Slusaj ti, pored tebe se ponekad osecam, kao seksualni objekat, iskorisceno. - Sto, jel smeta? Evo, necu vise. Odsad samo ljubljenje. Smeh. - Neee, dolazi ovamo. - E ne zahebavaj, pazi, necemo da pravimo gluposti. Jos nekoliko sati je proletelo. Vec je odavno trebalo da krene. - Doci cu na duze. Zamisli, da ti spremim dorucak, da... Prica. Cutim. Okrecem glavu, na drugu stranu. - Zamisli, da idemo zajedno na pijacu. Tu...
Oslonjena laktovima, sake ispod brade, lezim i posmatram ga kako spava. Jedina svetlost u sobi dopire kroz prozor. Zaspao je pre nekih 15 min, od tada ga posmatram. Izmedju nas prazan prostor, ne mogu da nateram svoje telo da predje tih desetak centimetara. Otvara oci, polusanjivo me gleda: Dodji ovamo. Privlaci me na grudi, zabijam lice u ono udubljenje izmedju vrata i ramena. Trlja nos o moj vrat, mirise mi kosu. - Ovo je to, taj osecaj, koji ne mogu da zaboravim. Ne mogu ni ja, ali od mene to nece cuti. Potpuno budan, dodji ovamo, lezi tu. - povlaci me na sebe. - Teska sam. - izmicem se. - Nisi, ostani tu. 5 min mozda, a onda ustajem, kao zedna sam. Vracam se, polusedeci u krevetu pruzam mu cokoladicu.Posmatra me. - Tako si lepa...
:DPrelaskom granice zatvorila je vrata za sobom,svoje proslosti i obitelji..Docekala me je nova zemlja,novi ljudi,i nimalo raspolozeni svekar i maceha mog buduceg muza..U5.mesecu trudnoce,sama,bez ikog svoga,bez prijatelja,zavoljela sam ovu divnu Vojvodinu,a nadasve N.SAD,Sad 6.god poslje,jos uvek,baka ne zna kako joj izgleda unuce,ujak kako izgleda necak..no vredilo je,imam novu, predivnu obitelj,(ubrajamo svekra i macehu):),..jedino zalim sto je narod s one strane grane-nazalost ,podlozan pricama medija,i onog starog-rekla-kazala:dontunderstand:dok stvarna slika ovih ljudi,izgleda sasvim drugacije..Nadam se da ce sve vise i vise mladih sljediti ovaj nas primer ljubavi,jer moja zrtva se isplatila!
Zima, napolju sneg,hladnoća. Tek što sam stigao, pa mi je pažnja na sve okolo bila na prvom mestu. Dugo nisam dolazio, pa me baš zanimalo, da li se šta u kraju promenilo. Inače je, možda, ne bih ni primetio. Šćućurila se, vidim da je promrzla. U oprezu, da je neko ne povredi, njen cvrkut je ličio na šaptanje. U stvari dozivala je u pomoć. Svestan da delujem grubo, prvo joj dobacih neku mrvicu od hleba. Primetila je ali nije uzela. Vidim da sam je uznemirio pa odem. Nisam daleko otišao, pa pomislih: "ma da se ipak vratim" Znam, da, ako joj se ja ne nađem u blizini, svašta može joj se desiti. I vratio sam se, i prepoznala me je. One mrvice, tek je sada, preda mnom pokljucala. Bilo mi je jasno, da mi dozvoljava da joj priđem. Lagano...
Malo mesta i za prijatelje
Jedan profesor je držao predavanje svojim studentima. Doneo je teglu za džem i napunio je lopticama za golf do vrha. Kada je pitao svoje studente da li je tegla puna, odgovorili su da jeste. Onda je sipao sitne kamenčiće, koji su ušli u prazan prostor oko loptica za golf. Ponovo je postavio pitanje da li je tegla puna i studenti su odgovorili da jeste. Kada je sipao šaku peska preko svega toga, pesak je popunio sitne praznine, a studenti su ponovo odgovorili da je tegla puna. Onda je profesor sipao kafu, koja je sve to natopila. Definitivno, tegla je sada bila puna. Onda je profesor rekao: Ova tegla je vas život. Loptice za golf su sve najvažnije stvari u vašem životu, kao što su porodica, ljubav, prijatelji. Mali kamenčići su posao...
Mag

Mag

Ovde više ne vlada energija Lude, koja je i Jin i Jang i muško i žensko... u ovoj fazi je Luda skinula svoj prtljag, otvorila ga i izvadila ispred sebe četiri predmeta. Štap, Pehar, Mač, Pentakl, koji simbolizuju četiri osnovna elementa, Vatru, Vodu, Vazduh, Zemlju. Kod njega samog preovladava primarni muški princip. On u ruci drži magijski štap kojim priziva više sile, a drugom rukom ih prizemljuje, čineći da se njegove želje (koje simbolizuju crvene ruže) materijalizuju. Praktična magija! :) Položaj njegovih ruku ukazuje i na osnovno hermetičko načelo "kako gore, tako i dole". To ukazuje na činjenicu da je naš sopstveni mikrokosmos odjek makrokosmosa i obratno. Zato svaki iskusan mag zna koliko je bitno držati u redu i poretku...
Ima li igde više patetike, lažih osećanja, glupih i neutemeljenih reči, rečenica, izjava...no na sahranama. u Srbiji ko god umre, ubiju ga, nastrada nehatom, nesrećnim slučajem, zločinom, ili pogine zbog brze vožnje, pijanog stanja, toga proglase: -za najboljeg, najpoštenijeg, za princezu, za vizionara, za naj, naj u svim smislovima. -taj ista osoba dok je živa, naši ljudi, gradjani, komšije, poznanici, nepoznanici za tu istu osobu govore: fuj, odvratan mi je, grozna je, glupača neopevana je, ma bolid, djubre jedno obično. P.S. Kao što vidite, svi živi u Srbiji su lopovi, bitange, hohštapleri, lupeži, ološi i nitkovi. Svi mrtvi su andjeli, princeze, prinčevi, genijalci, niko nije bio ko oni dok su bili živi, i neka im je laka...
TUZNO JUTRO
I opet to nepoverenje Opet sam ispala lazov U ocima tvojim Ne mogu vise sreco Sa tim da se borim… Kazes mi cesto Da ne mislim mnogo Kada bih ja to mogla Najvise bih tako Samoj sebi pomogla… Jutro je tuzno Osvanulo bez sjaja Ova moja tuga Kao da nema ni pocetka A ni kraja… Kada mi najvise trebas Najmanje te imam Pored ove istine Samo kritike Od tebe odavno primam. Boli me tvoj cinizam Boli me nepoverenje S tobom sam u mislima Svaki dan A sumnjas u moje postenje. Cemu onda sve ovo Da li to nesto znaci Tvoje mi oko treba Pitam se Da li ti moje ponekad zraci?
Back