Prolećna ravnodnevnica

Jutros mi je izašla karta Mag, prilikom otvaranja dnevne Arkane.

3tvdl.jpg

On je idealan za ceremonijalni rad i za kontakt sa višim silama, pošto je danas prolećna ravnodnevnica (momenat kada noć i obdanica podjednako traju). Konačno i zvanično možemo da se poradujemo proleću!! :)

A taj trenutak nema samo astronomski značaj, već se smatrao jako bitnim magijsko-duhovnim momentom u drevnim paganskim (i današnjim neopaganskim) strujama. Kod Wiccana ovaj praznik slavi izjednačenost dana i noći; dan simbolizuje mušku kosmičku energiju, li Boga, a noć simbolizuje žensku energiju, ili Boginju. Ovog dana oni slave praznik koji se naziva Ostara (po nordijskoj boginji kojoj je inače zec bio sveta životinja).

Ovog dana njihove energije su ujednačene, podjednaki su i svetlost i tama. Dan je povoljan i za sađenje novih biljaka, i za sve što je u vezi sa regeneracijom i preporodom.

Sve se budi i novi sokovi života kolaju prirodom. Prošetajte se van grada, ili ako ne možete pobeći sa asfalta, makar po oblžnjem parku i posmatrajte magiju preobražaja prirode... osetite kako ste i sami deo nje, i kako se i sami menjate.

I sam Mag, koji je danas izašao u vidu dnevne Arkane (da me opomene na ovaj važan događaj) ukazuje na potrebu harmonizacije i svetlosti i tame u u nama i oko nas, na šta ukazuje i magijski štap dvostruke moći u njegovoj ruci.

Inače, biljke koje se koriste u ceremonijalnom radu danas su: šafran, narcis, jagorčevina, ljubičica, majčina dušica.
Sveće koje se koriste su obično žute i zelene.

Srećan vam ulazak u proleće :vatromet: !!

15mjz93.jpg

Drago mi je da vam se sviđa :).
Generalno su se ljudi odvojili od tih nekih prirodnih tokova; i ja više sedim za compom nego što bi trebalo :rumenko: , zgrabe nas obaveze i onda koliko puta ne stignemo ni da prošetamo... makar obližnjim parkom, ako ne negde van grada.

Back