Blogovi

... ... ...lijepe su sve ove prozivke ali nije lijepo kad se na čvor naidje što se sve kao magla razidje.. ... ...u Tekiji šejh_Nurudina /Nur-svjetlost...Din-vjera/ ...nema kahve a ni vina to se Kadija na Put sprema osim zakašnjelog sina pored njega nikog n e m a ...
Bajka o dedi i studentima
Iza sedam gora i sedam mora, postojala je jedna malena zemlja... U toj dalekoj zemlji, živela je grupa studenata u čarobnom dvorcu znanja. Ti studenti su svakodnevno učili od velikih mudraca i trudili se da upiju sve tajne sveta. Među njima vladao je duh prijateljstva i zajedništva, ali su se često suočavali sa izazovima i brigama koje su donosile studije. U tom dvorcu živeo je i jedan deda, čarobnjak po imenu Mudroslav. On je bio poznat po svojim pričama i savetima koji su donosili utehu i inspiraciju mladima. Iako je bio star, njegovo srce je bilo puno ljubavi i razumevanja za one koji su tragali za znanjem. Jednog dana, dok su studenti pripremali svoje završne ispite, Mudroslav je odlučio da im priredi posebno iznenađenje...
Majka
Francuski književnik, Nobelovac, Andre Žid, je rekao: "Da ne bi morao biti na svakom mestu, Bog je stvorio majku." Zato su majke utelovljenje, ovaploćenje Božanske ljubavi i njihova misija na Zemlji je Božanska... :heart2: :heart2: :heart2:

...

... Moglo se i drugom stazom Da krene Da se manem carolije njene I usne da jedan zedj otrpe Ali ne bi moglo da se ode Ovako teskog srca Ovako poplavljenog pogleda i rike u meni jaguara jer kao bol nista tako lijepu tezinu ne stvara...
Dobro sam...
Sve nas pritislo... Najgore godine su pred nama, loše, opasno vreme preti... Zemlja se ljulja... A mi? Govorimo da smo dobro, da nam ništa ne fali... Kačimo najlepše slike, smejemo se... Tako se valjda u ovom novom dobu duša čuva... :heart2:
U mojim postovima na ovom forumu sam već govorio o tome da je u cilju otkrića Istine o postojanju stvarnosti, najvažnije na pravi način razumeti sam pojam "postojanje". Sada bih želeo da se malo šire pozabavimo ovim pojmom Šta pojam postojanje podrazumeva? Opšte poznata logičnonost koja se u filozofiji lesto pominje kada je reč o postojanju je logičnost da "iz Nšta ne može da nastane Nešto". Odnosno, "da Nešto može da nastane samo iz Nešto". Pa bi, pozivajući se na ovu logičnost, samo za ono koje bi mogli da opišemo rečima "Nešto iz kojeg može da nastane Nešto ", mogli da tvrdimo da postoji, odnosno da ima značenje postojanja. Ali sada se pojavljuje jedno drugo pitanje, koje glasi: da li i ono Nešto koje nije postojalo, pa je...
Vratiće se laste
Teške su 20 grama... Preleteće više od 5.000 kilometara u letu... Preleteće pustinju Saharu, mora i kontinente bez odmora... Savladaće oluje i vetrove... Učiniće sve to samo da bi svile gnezdo baš ispod krova naše kuće... Raširimo ruke u zagrljaj da se osete dobrodošle... :heart2:
Šta je život?
Šta je život? Dostojevski: "To je pakao!" Sokrat: "To je test." Aristotel: "To je um!" Niče: "To je moć." Frojd: "To je smrt." Marks: "To je ideja." Pikaso: "To je umetnost." Gandi: "To je ljubav!" Šopenhauer: "To je patnja." Bertrand Rasel: "To je takmičenje." Stiv Džobs: "To je vera." Ajnštajn: "To je znanje." Stiven Hoking: "To je nada." Kafka: "To je tek početak!" Volela bih da je Kafka u pravu... :aha2:
...ko to doličnije i ličnije trpi svoju kob od Žene Žene koja trpi markirano kao dio sebe ne buneći se i kao naučeno i shvaćeno ćuti ali ipak Ona ćuti ...da li će Neko ikad ili neka doba ikad to'ćutanje' ispaštati neće koliko ja Zene poznajem ali da li one same sebe poznaju osim dozive nekakve što u snovima čuju i kako i kome odjekuju patnje nabijedjene i duše njihove povrijedjene za vjekove i u vjekove smještene ...neće niko za to mene ali trebalo bi najviše da osudi jer ako se o ovome piše treba od pisanja i više ali kako i kome kad je to još uvijek strano i principu ž e n s k o m e ..
"Budi muško, brate, reci joj da je voliš, svega ti!"
Autobusi na liniji 511 su više nego poznati u Beogradu, uglavnom po požarima, otpadanju vrata, plafona, hladnoći, „sauni”, po kvarovima... Situacija se, srećom, malkice promenila, pa se sada sugrađani iz Sremčice i Železnika voze kao u „civilizaciji”, ali i dalje u ovim vozilima život pulsira u svim svojim oblicima. Odavno je prošla ponoć, noćni autobus šiba ulicama, a putnika je tek toliko da su popunili mesta za sedenje. Neko drema, većina je pogled za telefon zakovala. Vlada pravi noćni spokoj. I odjednom se začuje: "Narode, braćo moja postao sam tata, ej, ćale sam od sada”! Začu se aplauz i čuveno „bravo, majstore”, „nek ti je živo i zdravo”... Ustadoše ljudi, grle novopečenog tatu, ljube ga i neko upita „dečak ili...
... ...kada se jele vezom svojim okite breze požele nakit isto ali meni sve je to čudno čudno načisto da ljepota još ljepše traži ustani Modiljani ustani pa kaži... sam Čovjek je Svemir a bilo s kim drugim samo Nemir...
msm se nego šta to , ma da to , tačno to, ponekad mozak se uključi sam, iako u pozadini rade par programa, iako ni on sam ne zna šta su to programi , dali su to zvuci, da li je to boja, da li je to pogled , _koliko toga "da li" se nakupilo ma dosta, i zvuka i boje , _samo oči _njih nemoj_ to je mesto gde duša spava idemo,,,,,,,,,
Na ulici, na mestu gde će za pola minuta stati autobus, ležao je pacov Čoveku je izgledao kao veverica ali prišavši, shvatio je da je to pacov, živ, ali nemoćan da mrdne, repa polu izgriženog, nogica polu pokretnih Čovek je hteo da pređe ulicu da stigne na Bogojavljenje, ali pomisli kako će, kada se na onom semaforu upali zeleno, 26ica za pola minuta spljoštiti pacova i ostaće fleka na ulici Hitro je otrčao do obližnje trafike i rastrgao polu-sleđeni karton sa nekog postolja pored kioska, dotrčao do pacova i navodio ga na parče kartona. Koprca se pacov, bi on da prione na karton ali nogice slabe, rep krvav, čovek ga muljao, valjao, pacov i zubima i nogicama nekako uspe da se metne na karton i čovek ga ostavi na trotoaru, nadajući...
Schopenhauer: “Man can do what he wills but he cannot will what he wills.” “Čovek može da radi šta hoće, ali ne može da želi šta hoće.” – Želje nisu pod direktnim uticajem volje kao aktivnosti. Odluka o izboru ponašanja i delovanja se donosi kroz um i misli. Medjutim, snaga volje nije odredjena samo umom, već i razumom i osećanjima. Iako se osećanja, misli i razum javljuju u vidu razlika, oni su ista svest. Tek kada se te razlike usaglase i sjedine dobije se istinska snaga volje. Svaka od tih zona ima funkciju i uticaj u stvaranju volje. Da bi postojala volja neophodna je želja i um. Samo čovek koji misli može biti svestan onoga što oseća i želi. Želja se u umu javi kao htenje. Šta se njime čini zavisi od sposobnosti uma da dosegne...
Kako bismo mogli oblikovati generaciju budućnosti? Zamislite svet u kojem bi svaka generacija bila tretirana na sledeći način: ➡ Generacija koja razume emocije - kako ih prepoznati, izraziti i transformisati. Nesigurnost, frustracija i mržnja imaju svoje izvore. Svako dete nosi jedinstveno iskustvo iz porodice i društva, koji oblikuju njegovu ličnost. Naše društvo često zanemaruje ove ključne faktore, a svako dete ih doživljava na svoj način. Neka deca postanu povučena i stidljiva, dok se druga izražavaju kroz bunt. Mi ne možemo kontrolisati šta se dešava u nečijoj kući niti pročitati misli svakog deteta. Međutim, ono što možemo jeste pružiti podršku i razumevanje. Detetu treba pokazati da su njegova osećanja prirodna i da mogu...
Ne postoji oni koje je nastalo, već ono od čega je nastalo Ne postoji kula od peska, već pesak od kojeg je kula nastala. Ne postoji led, već voda od koje je led nastao. Ne postoji država, već ljudi od kojih je država nastala. Ne postoji čovek, već materijal od kojeg je čovek nastao. Ne postoji Univerzum, već nematerijalni Kvantni vakuum iz kojeg je Univerzum nastao. Ne postoji nematerijalni Kvantni vakuum, već nematerijalni Bog, odnosno, nematerijalna Svest, uz pomoć svojih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti - naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja - pomoću kojih je od Svesti sve nastalo.
Pod sitnom kišom u predveče Obučen u omiljenu crvenu duksericu sa kapuljačom Polu pokrivenog lica Ušavši u 94 bus Prošavši koracima pločnicima i ispod amorove strele na trgu Došavši na obode pijace i bolnice Ušavši tamo gde je vreme stalo Rekao sve, izašao Ušao u život Nova stanica
Да проговоримо по неку о коректности или бар о ономе како је поједини данас тумаче. У коријен ријечи не бих улазио и тумачење препуштам онима који имају више знања и времена од мене.Све се у животу коригује и прилагоди па би ваљало и неки наши ставови!? Или баши не би? Ако свему око нас прилазимо спремни да се прилагођавамо и правимо компромисе живо ме занима како то може изгледати. Тешко да би ко био поносан на себе тако ''доћеранога'' и ''упегланога''.За себе знам, вјероватно се не бих лако предавао сну и још вјероватније бих избјегавао огледало. Не због љепоте,она је ствар друге нарави већ због онога водњавог погледа. И грча у стомаку.Функционисати данас у већим срединама даје неки маневарски простор не превелики,али мале средине не...
- јануар 16, 2025 Шта је то што одваја мене од вас? Или вас од мене? Небитно је скроз. Битно је само то да јесмо различити и да нијесмо једно већ друго или баш и треће како вама или баш мени драго. Оно не баш драго у смислу да ми је нешто мило или прија већ потреба да се од вас разликујем и одвајам. Не мора на мојој страни бити никакав ''квалитет'' , можда вала баш и изостанак истога. А можда опет у вас њега било напретек а мени због тога некако право и по мјери. Друго смо и тачка. Једнаки испред створитеља и љуских закона(бар се тако вели) у животу и поступцима дргачији и сасвим различити. Каже се да смо сви потекли од искона од једнога човјека и његове боље половине и да смо кроз толико вријеме напредовали баш толико да смо и...

...

ČOVEK JE ŽENI VUK. Seća li se još neko one čuvene rečenice: „Dame biraju‟? Mlađe generacije, ne verujem. Em se ne sećaju, em ne vide ništa posebno u njoj. Mogu je podvesti pod sentimentalno trabunjanje nas na granici senilije. E, vidite, tu je greška. Ta rečenica nosi u sebi svu istoriju muško-ženskih odnosa, od Adama i Eve do današnjih dana. Kilometri knjiga su o temi ženske ravnopravnosti napisani, a opet nisu dalje odmakle ni milimetar od gorepomenute rečenice. Eheeeej... Dame biraju. Vraćeno im je pravo na izbor, nisu više roba. Nisu zatočenice lažnog morala i ustajalih normi. I poklič, i poziv, i molitva... Živela sloboda izbora. Živelo pravo na ljubav. Ali, ima tu još jedna strana, ne tako revolucionarna kao ova. Postojimo tu i...

...

НЕКО И НИКО "Хоћемо ли да попијемо по једну?" "Наравно, не женим ја сина сваки дан, ред је." "Шта ћемо?" "Ти бираш." "А традиција? Знаш оно кад отац отвори ракију, коју је закопао оног дана када му се родио првенац? То ништа? Ниси имао времена за мене, од кафане." "Де, де, неће да је баш било тако а и да је било, бар си научио да будеш самосталан. Ниси ни свестан коју услугу сам ти учинио. Уосталом шта ти је недостајало, имао си све." "Нисам имао родитеље." "Па си се јадан искомплексирао, ајд пусти то него тркни до подрума. У оном лонцу, у ком ти баба кува сарму, је бокал ракије. Није баш да је твој вршњак али послужиће." "Каква си ти штекара матори." "Не кукај да се не предомислим." "Живели! " "Живели!" "Волиш ли је?" "Наравно да је...
...

...

Noćas sam pijan tražio, onu sa kojom sam snevao snove u boji Jutros sam stazom od trnja izboden neispunjenim obećanjima, zvezde su ugasle vlada tama. Nočas sam pijan pesmu pevao Pesmu od vina spevanu. Umorni starac na trgu je čekao. Čekao svoju ljubav jedinu. Postelja prazna, očajem vapi Pusta mi duša krvave size lije Muziku čujem, dobuje kiša Dok tuga mi dušu guši Čemu i zašto i kome Život sad nema smisla Izvadi kamu što leži u mom srcu Lance pokidaj, oslobodi me. Okameni mi lice, nek bude kao stena, Ne, ne mogu živeti od uspomena
Nos

Nos

Kad sam ja bila dijete pa kad bi se ponekad među nama, djecom iz mahale, zapodjeni svađa, događalo se neki put da se jedno drugom narugamo na račun fizičkog izgleda, ako bi bilo materijala za to, pa bi jedno drugom u ljutnji govori – mršavice, klempo, debeli, glavonja…sve ovisno o “osjetljivim tačkama”. Među nama bila je i jedna djevojčica koja je imala prćast nos, pa joj se neko od djece, a poneki put i ja, rugao zbog toga, pa kad sam jednom slučajno pred mamom to pomenula, ona me naružila i rekla mi da je najveći grijeh rugati se ljudskom nosu. Onda mi je ispričala priču koja je živjela u narodu, a koju je ona čula od svoje majke: Kada je Bog stvarao čovjeka, pa ga htio učiniti posebno lijepim, darovao mu je nos. Bog je tada odredio...
Jean Piaget: "Ono što vidimo menja ono što znamo, ono što znamo menja ono što vidimo." ---------------- Elbert Hubbard: "Ako ima bolji način učenja vrline od njenog praktikovanja, ja ga ne znam." ------------ G. B. Shaw: “Vrlina se ne sastoji toliko u uzdržavanju od poroka koliko u tome da ih ne želimo." – Porok je odraz neznanja i površnog razumevanja. Vrlina se postiže svesnim izborom da se bude bolji i mudriji. S mudrošću nestaje i želja za porocima. -------------------- Viktor Frankl: "Sile izvan vaše kontrole mogu vam oduzeti sve što posedujete osim jedne stvari, vaše slobode da izaberete kako ćete reagovati na situaciju." ------------------ - Mada se laž od pogrešne interpretacije razlikuje po nameri ishod je isti. Nijedno ne...
Back