Blogovi

Ispovest Džona Perkinsa, konsultanta Svetske banke o ekonomskom porobljavanju Trećeg sveta, a možda i naše zemlje Ako su u ranim fazama kapitalizma velike ribe jele male, danas najmoćniji (čitaj SAD, Svetska banka i MMF) gutaju čitave države i narode u njoj kroz najperfidnije vidove ekonomskog ropstva. Slučaj četiri srpske banke (Beobanke, Beogradske, Invest i Jugobanke), koje su punih šest godina pod stečajem oterane voljom izvršioca „državnog finansijskog udara“ iz 2002. godine, i od tada, pod direktnom kontrolom „eksperata“ - neodoljivo podseća na već rečeno! Glas javnosti, zarad onih osam i po hiljada radnika koji su ostali bez hleba i imovine, na ulici, ali i velikog dela srpske privrede i građana u narednih nekoliko nastavaka...
POTRAGA
(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime) POTRAGA I hoda svako ulicom svojom Osmeh I suzu u duši nosi Nekome osmeh na reveru stoji A nekom opet skriven u džepu Nekom suzni djerdan vrat krasi A neko opet suzu sakrio u guši Pa joj ne da da krene da ga ne uguši. Važno je da svako životu prkosi Dok dušu svoju hodeći nosi. U duši svakoj žive andjeo I vrag Nekoj je duši draži djavolak A nekoj je andeo više drag. Iz bulevara smeha u ulicu tuge Iz ulice tuge u aleju sumraka Pa auto putem osećanja I plakanja Pa desno predji preko parka osmeha Pazi da ne odeš u slepe ulice malera i peha Ponora I greha….dobro, ajd’ može malo Ali se odmah postavlja pitanje Gde je granica za malo…. Možda odgovor stigne u neko ludo...
CRNA MARAMA
(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime) CRNA MARAMA Umorna sam..... jako.... sutra, tj. danas, moram završiti sav posao. San od mene odlazi ruke su olovom punjene život se vraća po svoje senke me prošle pohode misao moju odnose ne želim nikog da teretim zato sednem i napišem prošlosti davne, pradavne bežte od mene beštije vek čitav za mnom hodite zar se niste umorile. Crnu sam maramu povila i u dan krenula pogled sam u se gurnula da vidim gde sam se sakrila U tamu svoju vratih se ne vidim sebe.....nema me daire zvone zanosno reči se smeše sebično smehom se ori tamnina lažima noć se smeje čak se i mesec sakrio samo da ne vidi mene. Ostani sama sa sobom ne idi putem prelepim tuge su uvek zanosne ruke im duge...
STIGOH
(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime) STIGOH Pa……stigoh i ovaj rok. Oko 24 sata noćas sam završila posao. Maki dodje po mene…dočekaše me sneni krzneni pozdravi i naravno Mazino zvocanje koje lepo kaže “pa gde si ti do sada” . Maca je već spavao…..samo sam se umotala u dve velike ruke koje po inerciji onako uspavane kreću ka meni….poljubac u kosu….mrmljanje u stilu “stigla si”….zagrljaj što na dve sekunde stegne i izmami uzdah a onda popusti ostavljajući ljubav i tplotu što greje mi ledja…i divan osećaj pripadanja….. mmm…lepo je…pogledah u borove……ma, samo su mi mahnuli…..časna reč umeju da mašu…. san poče da mi hvata misli jednu po jednu u svoju tananu mrežu i donese odnekud pesmu…ma to su je borovi poslali...
Ne znam kako da pocnem ovaj tekst, da li da se veselim ili placem,nekako sam radosno tuzna.Polako uspevamo da pokrenemo jedan deo vetrenjace...kao lagani povetarac. Vecerac u Beogradskoj hronici, napokon i Srpsko lekarsko drustvo /gde smo otisli kao porodice umrlih pacijenata/ napokon uvodi Protokole u bolnicama, i jos jedna vest koja me je radosno potresla je da su napokon osudili jednog lekara za nesavesno lecenje na 8 meseci zatvora i tu presudu je potvrdio Apelacioni sud. Sutra ponovo idemo kod Ministra Tomice Milosavljevica...polako vetrenjaca pocinje da se okrece. Cvrsto verujem da cemo bar nesto pokrenuti. Nesto razmisljam o recima jednog coveka koji je na zalost izgubio posao, u kreditima je, ne moze to vratiti i zeli da proda...
RAZGOVOR RANJENOG JUNAKA UŽA I RANJENOG SOKOLA NA RUBU PONORA "Umireš li?" "Da, umirem!" Odgovori sokol, duboko uzdahnuvši. "Slavno sam proživio svoj život! Ja poznajem sreću! Hrabro sam se borio! Vidio sam nebo... Ti ga nikad nećeš vidjeti iz takve blizine! Eh ti, bijedniče!" "Ah, što je nebo? Pusto mjesto... Kako da tamo puzim? Meni je ovdje prekrasno... toplo i vlažno! Odgovori Už slobodnoj ptici i nasmiješi se u duši nad njom radi izgovorenih uvreda. I ovako pomisli: "Letio ti ili puzao, kraj je izvjestan: svi će u zemlju leći, sve će se u prah pretvoriti..." Sokol krikne: "Oh, kad bih se bar još jednom vinuo u nebo! Neprijatelja bih pritisnuo k ranama na grudima i on bi se udavio u mojoj krvi! O, srećo bitke! A Už...
Не знам како али на челу ми пише да сам твој И, не знам како али све твоје другарице то виде Но, не смета ми радује ме чак јер не зове се свако твојим а да ти то и не изговориш
Znaš kako, u ovom svetu virtuozne okrutnosti i do perverzije dovedenog komercijalizma; na prste jedne ruke ćeš pobrojati ljude koji su zadovoljni malim. Sad, naravno, kao Večito Pitanje stoji nedoumica šta, zapravo, malo znači. Šta čini razliku između grandomana i jednog koji je pošao linijom manjeg otpora? Smešno, reći ćeš, pa i vašarska luda bi dala suvisao odgovor na to. I ne laži kako nisi pomislio da govorim o materijalnom. Novac i titule; avioni i kamioni; babe, žabe. Navedi mi jednog čoveka, a da nije ona maločas pomenuta vašarska luda ili makar romantična budala (ili sve to zajedno); koji veruje da će ga čuvanje ovaca na kakvoj čuki na kojoj za kupanje u buretu dovlači vodu s potoka (čak i tokom crne zime, kad po šumi pucaju...
Tango po naški....(1)
/iz pisma prijatelju/ A što napusti akademiju crni sine? Sada bi bio visoki čimbenik kulturnog miljea i pozlaćene misli a ne tamo neka karika da ne kažem-Vlast, sto tumači maglu "Carevog novog odela" svima usred ciče zime. Eh jado moja pravdoljubiva sklona perfekcionizmu vlastitog pogleda i bojenja sve u ljubav ( kada se oslobodiš stege dnevne dužnosti i vratiš obraz u svoje sopstvo, ono divno pevljivo neobojeno trivijalom po zahtevu šablona) možemo li opstati takvi, čedni, sanjari u grotlu bezumlja i strahota? Ne daju nam više "motike", kažu-nemate prava, usahle brazde..pa ni 'leba nema onda, a sa time i ljubav kopni. "Jedite kolače"...kako to reče ona francuska opajdara i licemerka M.Antoaneta, izmedju dva reda okopavanja...
Odmori me, zatvori me Zamotaj me, umotaj me Poklopi me, odlozi me Odahni me, udahni me Opusti me, otpusti me Ponesi me, odnesi me Polozi me, ostavi me Ostavi me, ostavi me
Opet zelim biti svoja....ona nekadasnja... pomozi mi...pomozi da obnovim rusevine,da ozivim sruseni mi hram...skloni me u narucje svoje da ponovno osvojim nebo. Posalji mi hladan vetar, neka smiri srce da pronadjem put i skupim suze....…na krivoj sam strani...Zelim opet lutati nebom gledati zvezdanim ocima, voleti u narucju noći…Zelim zaboraviti da srusilo mi se sve… I sama sebe krivim,a kriva nisam… i pogledaj me tugo…sunce se radja ponovo, u njegovom zagrljaju, na njegovom ramenu uz otkucaje nasih srca…ma gde bili,ma sta cinili…onda sam ponovo ja,svoja ja.Jedino tada…sa njim ja cinim celinu. Ne znam zasto sam ovako danas pisala, valjda to samo iz mene izbija. I uvek bas uvek kad mastam o toj tajanstvenoj zemlji, sa mnogo plavljim...
Bezgranična sebicnost zavladala je svima Bol i patnja prolaze kraj tebe a ti okrećeš glavu. Tešiš se lažno, kao, "Nije ni meni lako..." Nikad nemaš vremena da shvatiš da nije baš tako... Svi smo postali zveri, bez ponosa, savesti i sažaljenja... Novcem ispunjene misli okupiraju zastraneli um. Vreme je da nas nebeska, svirepa prekrije plima I svet nastane nova, neizopačena pokolenja. Brat bi ubio brata, sin oca, otac sina, za jedno parče papira. Novine prepune monstruma su svedok našeg vremena!!!! Ljudi u crnom kradu situ sa ikona dok krste se poganim rukama. Svi gledaju druge , a niko ne shvata težinu svog bremena! Lekari polažu zakletvu sa cenovnikom za neizlečive bolesti... Dobrih ljudi je sve manje, ali i oni moraju platiti danak...
Položaj Meseca na vrhu osme kuće nije dovoljan za odgovor na ovakvo složeno pitanje, ali pokušaću da ti odgovorim najbolje što umem. Znak Strelca daje ti svakako veoma veliku maštu, snove i ideale, zaokupljenost budućnošću, koja je i predstavljena znakom Strelca, ali i traganje za višim odgovorima, religijom, filozofijom, okultnim i sl. Ipak, on se nalazi u osmoj kuči pa pošpto je i na prvom stepenu Strelca ima elemenata Škorpiona. Fobije i strahovi su svakako prisutni, uglavnom iracionalni, zato što ti je čulnost i sezizivnost prenaglašena. Stalno se osećaš uznemireno, strahuješ za sebe, svoj dom i porodicu - prirodni vladar IV u VIII i prognoziraš katastrofalne ishode. Da Mesec je tu u slučajnom padu pa je i normalno da protok takvih...
Zavodjenje
Opominje Revolt pa lagodnost trzanje na plamen, kada se ustukne na ivici ili zamreš pred lepotom kada plačeš i smeješ se od ushita tihovanja stihovanja kada se ušuškaš u mekotu i baš-te-briga-jer-je-lepo, na kratko i neoprezno da se ne zakoreni navika ustajalost da ne proguta nameru i viziju promene da gura i buni i dariva korak džaba bez da se prosi, u hodu bez redova i gužvi kuglica ruleta zastaje ispred nas da drugi nam sanjaju snove toliko da jesmo svesni gde svaka iritacija podaruje život bolji od mamljive opsene ugodnog u toploj lokvi nemara baš-me-briga-jer-tako-volim poetika mislenog ako me zavede poželeću te. A sada inverzija :)) Poželeću te ako me zavede poetika mislenog baš-me-briga-jer-tako-volim u toploj lokvi...
Nisam sama provela ni jednu vecer sama avarno ti muskarci nisu vec su poceli da me nadlecu ---te da ti donesem ovo te ono ,,te mora da se plasis sama,,, stvarno ti muski mozgovi ... samo gledaju sta ce gde da povale najlakse,, pocinjem ceniti onakve ljude kojih jos uvek ima - kao onu tvoju golubicu ili jednu moju frendicu ovde iz bgda koji se ne upustaju tako lako pozudama i krevetu sa svakim ****** bas mi je neka tuga prihvatila u svoje narucije bar da se mogu isplakati pa isterati to napolje nego ,ovo je ona najgora vrsta tuge koja preti da ti se ureze duboko u tvoju sastavnu cesticu organizma Kao sto je ta tuga letos meni pretila da se ugnjezdi ,sto mi je mama ucinila sa ocuhovom kucom ,,ali ipak sam imala nekog pored sebe ,,koji...
Pocinjem ceniti onakve ljude kojih jos uvek ima - kao onu tvoju golubicu ili jednu moju frendicu ovde iz bgda koji se ne upustaju tako lako pozudama i krevetu sa svakim ****** bas mi je neka tuga prihvatila u svoje narucije bar da se mogu isplakati pa isterati to napolje nego ,ovo je ona najgora vrsta tuge koja preti da ti se ureze duboko u tvoju sastavnu cesticu organizma Kao sto je ta tuga letos meni pretila da se ugnjezdi ,sto mi je mama ucinila sa ivinom kucom ,,ali ipak sam imala nekog pored sebe ,,koji mi je svojom paznjom pokazao da mogu ziveti bez toga,, a sada,,,nista ma rekla sam necu razmisljati o tome
Dakle sve je danas u mojoj kuci bilo lepo praznicno ustvari par dana je vec tako danas sam usla u sobu ujutru uzimala nesto i onda sam osetila da me neko po ledjima zakicava bio je to moj decko koji je trazio da se mazi on strasno voli da se mazi kada se probudi .i tako ,,posto ovih dana mi moj covek nije dao da radim po kuci bilo je krsa i krsa ...i danas posto je bilo lepo vreme,ja sam dobila zelju da sve to lepo uredim onda jecovek ustao dosao dole i video lep letnji dan..... i kroz prozor njegovog kuma kako pere kola onda je rekao ,,,,rade pere kola mogao bi i ja nas auto da operem ,,otisao je gore dosao u radnom odelu ,i trazio mi je sundjer za auto ja sam rekla da nemam sundjer on se odmah iznervirao i rekao kako nema,,mora...
dakle sve je danas u mojoj kuci bilo lepo praznicno ustvari par dana je vec tako danas sam usla u sobu ujutru uzimala nesto i onda sam osetila da me neko po ledjima zakicava bio je to moj decko koji je trazio da se mazi on strasno voli da se mazi kada se probudi .i tako ,,posto ovih dana mi moj covek nije dao da radim po kuci bilo je krsa i krsa ...i danas posto je bilo lepo vreme,ja sam dobila zelju da sve to lepo uredim onda jecovek ustao dosao dole i video lep letnji dan i kroz prozor njegovog kuma kako pere kola onda je rekao ,,,,rade pere kola mogao bi i ja nas auto da operem ,,otisao je gore dosao u radnom odelu ,i trazio mi je sundjer za auto ja sam rekla da nemam sundjer on se odmah iznervirao i rekao kako nema,,mora da...
Šta je to u ljudskom rodu što ga tera k blogu, zašto želi misli svoje da deli sa svima, zašto kucka il' kopira? Što potrebu takvu ima? Bio srećan ili tužan, oseća se da je dužan da podeli s celim svetom sve sreće i boli svoje da kolaju internetom. E moj svete i moj nete, blogeri su kao dete, rastuženo pažnje željno da dobije mrvu sreće dva, tri put nedeljno. Deco draga od iks leta izađ'te iz puberteta ako li ste ludiz;) jer šta život može više od ludosti da ponudi.:zskace:
Back