Blogovi

Daj mi
Daj mi reći, koji ništa ne znače, Ja ću ti izvezati livada sa jesenjim cvećem, da zaspiš i probudiš se na njoj, da imaš gde da odmoriš dušu, daj mi grubost, od oblaka teža, Zdrobiću je u prah zlatni, sa njom na nebu naslikaću ti sunce, sve senke da izgore, da ti ugreje lice, oči da zasijaju. Sa tvojih usana i pelin ću piti, da istopim sav bol kao šećernu vunu, pa da opet zablistaju srećni i nasmejani. Daj mi stihove, bez i malo duše, napisaću ti pesmu, da isceli tvoje neizlečive rane za koji melem nije izmišljen, posipaću te nežnošću, da omekšaš zauvek, i neću biti nova, niti ćeš mi slomiti ljubav grubošću, niti ćeš mi dušu zaliti gorčinom, i neću biti bolja, ja ću biti ista, uvek ista, tvoja.
Bukowski: “Oni su se smijali meni sto sam drugaciji, a ja sam se smijao njima sto su svi isti.” -U tom slucaju nema razlike. Obe reakcije proisticu iz rivalstva i povrsne procene. Otuda i podsmeh i antagonizam. Svestan covek ne resava sukob rivalstvom i podsmehom, vec ga nastoji shvatiti da bi pronasao mogucnost konekcije. Ako je ne nadje, tada dostajanstveno prihvati ono sto jeste. Ne pokusava kontrolisati ni menjati druge, odnosno uticati na nesto sto je izvan njegove moci. Koncentrise se na sebe i svoju reakciju. Ne dozvoli da ga suprotnosti ometaju, okupiraju i remete mir. ----------------------- Karen Horney: “Covek ima potencijal za dobro i zlo. Uvidjamo da se on razvije u dobro ljudsko bice ako je rastao u pogodnim uslovima...
Separe
Mali kutak za blogere i sve ostale putnike namernike i slučajne prolaznike...otvoreno i dan i noć :D Mesto gde možete popiti kafu, podeliti sreću, pa čak i tugu. Dobrodošli :heart:
Bartolomeo Kašić - otac krađe srpskog jezika. II deo: Juraj Križanić Srbljanin
Kao bitan ukazatelj srpskog karaktera jezuitske prozelitizmene leksikografije i gramatografije sigurno je Srpska gramatika iz 1666.g (1661.) Jurja Križanića, (imenom: Grammatichno izkazanye ob russkom yaziku) jezuitskog misionara iz Obrha kod Ozlja i sibirskog zatočnika, u kojoj se, pored tumačenja na ruskom, beloruskom i poljskom, nalazi i tumačenje na hrvatskom jeziku, čime je ovaj jezuitski misonar jasno ukazao na to šta je kongregacija smatrala hrvatskim jezikom, a sa čim je izjednačavala ilirski jezik. - Juraj Križanić ("Srbijanin") piše rečnik srpski sa osvrtom na hrvatski Pustićemo da nas kroz ovo njegovo delo provede Asim Peco.
Pusti me da ćutim
Ne pitaj me ništa noćas, pusti me da ćutim, ne igraj se s mojom glavom da bi video koliko sam jaka, ne rugaj se mojoj slabosti prema tebi. Ne prevrći mi kroz grudi, srce mi drhti od tvoje reči, ako ga dodirneš poludeće, ne kopaj po utrobi mojoj iz koju sam život dala, zašto sam jednog i izgubila. Znam, ponekad je moja ljubav dosadna, ali gle, izabrala je tebe, i nema ona stida, ni straha, ni dostojanstvo, iznad tebe je, i iznad mene, iznad naših poluživota, tamo gore, a ipak je u mojoj utrobi, gde izgubljeno boli, tamo izvire, tamo te piše, i kad te loše napišem i onda te volim, možda i više, od nekoga ko te trenutno mazi rečima. Zato, ne kopaj po mojoj utrobi, jer neću ti reći "nemoj", Neću ti reći da me boliš, niti ću plakati...
Мост преко савјести
Мостови обично повезују двије обале и људе, разне људе и разне обичаје. Сусретну се често на обалама и мосту и вјере различите и војске. сви полажу право на њега и свима је подједнако драг и неопходан. Код нас се мосту увијек давала митска величина и значај, колико су слова само надахнути умови потрошили описујући онај чувени на Дрини, или Жепи, па чувени на ријеци Квај. Ругали су се ти исти мостови и онима који су их обожавали и градили, тихо и без галаме. Негдје далеко од нас можда постоје и неки други али ови наши примили су нешто и од својих обала и ријека. Свједоци су и наших неуспјеха, отрова и покварености. Познају нас вјероватно боље од наших родитеља и пријатеља. По нашем односу према њима може се и човјек анализирати и добити...
Male seksi vile
Uobičajena koncepcija vila je da su žene i da su mlade i privlačne..centralni likovi su žene vile sa snagom, privlačnošću i strašću. Ovo su moćni i postojani arhetipovi; one čine dobre priče, ali takođe mogu biti izvor zabune. Još od viktorijanskih vremena dominantan trend u predanju o vilama bio je da se vile sve više i više smanjuju – posebno u pozorišnim predstavama. Za ovo možemo kriviti JM Barriea i Tinkerbell, ali minijaturna tema bila je daleko šira od samo jednog autora. Henry Fuseli, Oberon and Titania a caption-San letnje noći Uvek su postojale male vile, ali u ranijim vremenima za njih se uglavnom smatralo da su odrasle a malog rasta, a ne bebe normalne visine. Mora se primetiti da je termin „vilenjak“ popularno...
Gola ljubav...
Zašto oni koje nisu dovoljno voleli i mazili u detinjstvu, zauvek ostanu u dubini duše deca koja traže ljubav na svim mogućim i nemogućim mestima? Kad su voljeni oni žive, kad su nevoljeni oni umiru, kad su uplašeni preteranom potrebom oni pobegnu... A gde se to ljubav traži? U dodiru stranca koji vas očeše dok se mimoilazite na pešačkom prelazu. U pogledu psa lutalice kad se sagnete da ga pomazite. U zraku Sunca koji se probije kroz oblake i razlije preko setnog lica. U komplimentu lažnog prijatelja koji u sebi misli sasvim suprotno. U želji nekog koga ste samo seksualno privukli ili naišli kad mu je bilo dosadno. U fotografiji predivnog zalaska koju kasnije okačite kao pozadinu na kompjuteru. U zagrljaju voljenih, ničim izazvanom...
Testiram sebe da li sam zaboravio kako sve ovo ide. Vjerovatno vise nema tu onih koji su me bodrili,kritikovali,uzdizali u pisanju,al vjerovatno neki novi postoje. Putevi,vrijeme to brzo leti Svijet je samo tackica Kao ona najteza za pogoditi na meti :) Ako ima neko tu da se znamo od davninan,bice mi drago,sijede su iznikle,a tad sam bio veoma mlad :D
Znaš kako... TV sam odavno izbacio iz sobe, bio je to momenat kada su Slobodana Miloševića, kog nikad nisam glasao a i da sam mogao ne bih, isporučili kao paket onima kod kojih je sveto pravilo da novi predsednik abolira prethodnog, mada ako im baš ne odgovara umeju i da mu prekrate mandat tako što mu stopiraju život... a one youtube "pričam ti priču" držim na rezervi, još ako pripovedač kapitulira izlaganje sa onim "ne znam kako to rade ali sigurno imaju neki sistem" jedino da poželim breaking glovo reklamu... TV sam dakle izbacio još kad je i moglo nešto da se vidi a sad - ili majmunisanja na N1 ili majmunisanja na Pinku, izvinjavam se majmunima jer oni sebi i svojima to ne rade. A opet ne možeš baš izolovan od svega da budeš...
Јастребов дворац, историјско мјесто у Швајцарској почетна је тачка једне нелијепе и веома чудновате породице и њене традиције, одатле су из живописног крајолика људи чудних вилица водили главну ријеч дуго времена. Наслиједили су их неки други не мање чудни и нарочити. На око смјерни у црним капутима и предани пословима. Изгледа да је та чувена фамилија и данас на неки чудан начин жива. У ономе смислу да се осјећа задах њиховога присуства. И ови у капутима су се негдје ородили са њима. Је ли то било у Андалузији, не Буњуеловој и Далијевој наравно, него оној давној са урликом Конквиста на уснама. Потоци суза су текли на више континената, о крви и смрти нећу говорити, сузе су биле трајно стање тамо гдје су царевали. Крв и смрт су тек пуки...
Carlos Castaneda: "Volja je - oruđe jakih. Želja je - oruđe slabih." - Zelja moze biti pasivna i postojati bez volje, ali nema volje bez zelje. Tek kada se zelja udruzi s razumom dobije se unutrasnja snaga koju karakterise odlucnost, zalaganje i istrajnost na ostvarenju neke zamisli. ------------------- Buda: "Na putu ka istini čovjek moze da napravi samo dvije greške. Da ne pređe cijeli put, ili - da ne krene." - Put ka istini nema kraj. Na njemu se neprestano putuje i traga. Ko misli da ga je presao, ne razlikuje se mnogo od onoga ko nije ni krenuo. I jedan i drugi su u zabludi. -------------------------------- Kineska poslovica: "Učenje je kao horizont: nema kraja." ----------- Volter: "Dok čovjek traži mudrost, dotle zaslužuje...
JA SAM Ja sam velik i debeo Na svaki kilogram sala, kilogram tuge. Bio sam mucavac, al otkad naučih da lažem, reči teku kao potok. Samo je lice ostalo teško k'o oni slogovi što se mucajući ne daju izreći. Ponekad mi još oči bacaju iskre kao sačmu iz dubokih topova daleko u meni. Stara bitka. Od drugih zahtevam da ne zaborave. Od sebe, isključivo da zaboravim. Na kraju, zaboravljen. * Jehuda Amihaj
Zaboravio
Opijeno vreme, ne može naći put do mesta gde bi se zaustavio. I ponovo se pretvaraš u nekog drugog, a taj drugi ne želi da bude s tobom. Koliko hiljada listova si imao pod nogama? Koliko hiljada reči? Stihovi koji oslobađaju leptire i krijesnice, kao da kažeš: Zapiši ono što nisam napisao. Nisam pesnik zatvoren u kavez svojim rečima, Neću navlačiti zavese stiha na ono što je tako blizu, Neću da vezujem stihove nežno izbegavajući nevidljivi zagrljaj sveta, Samo želim da izrazim svoje viđenje tebe neizgovorenim između redova. Samo ti znaš da svaka suza menja oblik sveta Kažeš: zaboravio sam reči, zaboravio sam magiju, zaboravio sam da sanjam. A ipak te zavodi miris cveća - razgovori u boji, a ipak pratiš igru vetra i borova - veštinu...
Izjava John Stuart Mill je dosta tricky posto u njoj postoji rec s dvostrukim znacenjem. Pored toga, postoje i dve verzije: "One person with a belief is equal to ninety-nine who have only interests.“ "One person with a belief is equal to the force of 100,000 who have only interests.” Interests se moze prevesti i kao interesi i kao interesovanja. Belief se, takodje, moze prevesti kao vera i uverenje. Shodno tome, prevodi mogu glasiti: "Jedna osoba s verom je jednaka devedest devet onih koji imaju samo interesovanja (u smislu zainterenovasti ili zanimanja za nesto) ili interese (u smislu neke koristi ili dobitka". Naisla sam na prevod: "Jedna osoba sa uverenjem jednaka je snazi od 100.00 koji imaju samo interese." Koja rec, po...
"Ako se jaje razbije od strane spoljne sile, zivot se zavrsava, ako ga razbije unutrasnja sila, zivot pocinje. Velike stvari uvek pocinju iznutra." - To svedoči da život ne nastaje slučajem, već da ima zakonitosti razvoja. Rukovodjen je višim redom/smislom. Razvoj je aktivnost koja stvara promene u vidu razlicitih faza. Svaka faza ima drugačije potrebe koje se moraju zadovoljiti da bi život opstao. Život ne počinje razbijanjem ljuske. On postoji u jajetu od momenta oplodnje. Ljuska je vršila značajnu ulogu u očuvanju i razvoju života u jajetu. Kada se život razvio u pile, ne samo što je ljuska završila svoju funkciju, već je postala i štetna. Pile je trebalo vazduh. Zato je i razbilo ljusku i započelo drugačiju fazu. Šta to...
Buda: "Nirvana je direktno iskustvo sadašnjeg trenutka. Ovdje nema mjesta poput ovog. Jedini prolaz je sadašnjost. Jedina vrata su tvoje tijelo i um. Nemamo gdje drugdje otići. Nemamo ništa drugo da budemo. Nema destinacije. To nije nešto što se ostvaruje u zagrobnom životu. Ovo je samo kvalitet trenutka. " - Citat sam pronasla na internetu i ne znam da li je autentican. Zanimljiv je posto se sadasnjem trenutku dodaje i mesto. Vazno je uzivati u Sada i Ovde, jer jedino to postoji. U sadasnjosti ne treba misliti. Nju treba doziveti. Misljenje kvari dozivljaj. S takvim shvatanjem, ako ne i trendom, je razumljivo sto se nastoji vise uzivati, a manje misliti. Da li takva jednostranost i krajnost zaista vodi sreci i napretku covecanstva...
Драга? Европо
Гдје си Нероне мудра главо, опет ћеш на ову страну? Што не прескочи једанпут, но све код нас. Признаћу ти да нијеси драг овамо, мени и таквима као ја. Смио бих се заклети да и ти гајиш неке уврнуте емоције за нас. Дођи Нероне, да те позовемо, ти ћеш и без тога стићи. Кад размислим ти си оно и код куће добар домаћин и разуман. Кажу неки да ће се о теби писати и дуго послије овога. Не вјерујем у то, а ко зна? Можда тако и буде. Него да те приупитам нешто? То твоје лудило? Јели од овога свијета, или нека Египатска клетва. Нећеш да одговориш, паметно је то и мудро макар од тебе. Сањао сам ти неколико дана уназад унуке или праунуке, ко ће то знати? Вјеруј ми да си ти срећан човјек, луди су и више од тебе. Добро си сјеме посијао, све ти се...
Fulcanelli: "U srazu ideja umire slovo i rađa se duh. Znanje je u značenju, a ne u riječima." - Kako ces spoznati znacenje bez reci? I jedno i drugo je potrebno da bi se manifestovalo znanje. Duh se ne radja. On uvek postoji kao visi potencijal znanja koji se ne moze dostici ni obelodaniti bez misli i reci. ------------ - Iznad nepravde i zivota ljudi je karma i vecni zivot univerzuma. Iz njega nastajemo, njemu se vracamo i zanjemo sto smo na zemlji posijali. ------------- Sv. Augustin: "Istina je poput lava. Ne trebas je braniti. Samo je pusti i odbranice se sama." - Istina se moze pritajiti, ali ne moze nestati. Pojavi se kada se najmanje ocekuje. Iskrenima na radost, obmanjivacima na zalost. Kad-tad sve se ispolji i dozna...
2 Svedoka u Bibliji. Biblija, to jest apostol Jovan nam govori o 2 svedoka. Oni su istovremeno dva svedoka i dva proroka. Rec je o simbolici, biblija nam onda na drugim mestima kaze ko su oni. Jer oni muce svet i kad god ljudi predju previse moralne granice i neko pokusa da naudi 2 svedoka, oni mogu da izlivaju kazne na svet. Ko su oni? U Starom zavetu je to bio samo Stari zavet, tadasnja Biblija. Na osnovu njenih zapisa Bog je mogao da dopusti kazne na Izraila kada su presli moralne granice. 5. Mojsijeva 31,26 Uzmite ovu knjigu zakona i metnite je pokraj kovčega zavjeta Gospoda Boga svojega, da bude ondje svjedok na vas. 5. Mojsijeva 31,27 Jer znam nepokornost tvoju i tvrdi vrat tvoj. Eto, dokle sam još živ s vama, do danas...
Bajke postoje..ipak
Claire Basler Razgovarati o umetnosti sa Kler Basler.. iskustvo je jednako dinamično kao i murali koji pokrivaju zidove njenog dvorca iz 13. veka, slike koje animiraju njena masivna platna. Smeje se dubokim, grlenim smehom sa čašom belog vina u jednoj ruci, lanenim šalom nonšalantno, ali šik zavijenim oko vrata, i nenametljivom elegancijom koja je potpuno francuska. Ona diše u razgovoru. U jednom trenutku ona raspravlja o svom najnovijem projektu, pokrivanju površinskih zidova male zasvođene sobe na jugu Francuske. Zatim ulazi u svoj zamak, a zatim brzo prelazi na cveće, svoju strast za baštovanstvom i svet prirode. To je vrtlog informacija i inspiracije koja vas tera da želite više.
Није све онако како изгледа
Боли ме глава, дан иза ме исто боли. Немам појма зашто, горак ми је сам по себи. А није ни због људи, људи као људи добри су и лоши, промјенљива категорија. Отприлике је фелер ту негдје иза зеница или је то само промаја. Таблете ту не раде, боли и на додир и на помисао, као да бол проба сам да нестане али се опет појави. То није онај бол као зуб или нешто слично, више је од оне сорте емотивне и пјесницима блиске. А опет јак и немиран. Колико склопим очи он се подвуче под трепавице и гура ка унутра до самога средишта. Нијесам га до назад неколико година познавао, дошао ми је са касним четрдесетима. Годинама се усавршавао и напредовао, сада је то сасвим дорастао играч. Алкохол му не може ништа, само затупи оштрину на трен. И мене је...
Božanstvena Frida
Kada se divimo nekom poznatom umetniku iz prošlosti, možda bismo želeli da znamo sve o njihovim životima – njihovim privatnim ljubavima i mržnjama, i unutrašnjim svetovima kojima su dali izraz na platnima i skulpturama. Biografija možda nije striktno neophodna za uvažavanje dela umetnika. Možda nas u nekim slučajevima previše saznanja o umetniku može naterati da vidimo autobiografsko u svemu što rade. Frida Kalo je, s druge strane, u potpunosti pozvala na takvo tumačenje i učinila da poznavanje činjenica iz svog života postane neophodno. Kalo je svoj život tretirala kao vrednu temu kao i ugledne mrtve prirode iz srednje klase i aristokratske portrete starih majstora. Preobrazila se u lični jezik simbola i nadrealnih motiva.
"Samo vas vaše iluzije spečavaju da vidite da ste slobodni i da ste to oduvijek bili.'' -Sloboda je carstvo duha, ropstvo niskih strasti. Ljudi koji se duhovno ne uzdižu nisu svesni da im je sloboda uvek na raspolaganju. ------------- W. Jennings Bryan: "Sudbina nije stvar slučajnosti, već je stvar izbora; to nije nešto što treba čekati, već nešto što treba postići. -A, postize se preuzimanjem odgovornosti za vlastiti razvoj. ------------ James Clavell: "Kako je zivot lep i kako tuzan! Kako prolazan, bez proslosti i buducnosti, samo bezgranicno sada." - Bezgranicno sada? Sada ne moze postojati bez proslih iskustava i sposobnosti da se predvide posledice trenutnih aktivnosti. Samo bica koja misle imaju svesno sada. Nezive stvari...
Predpotopni ljudi su bili Divovi velikog rasta pa i zivotinje i cela priroda. U toku ove teme cemo pogledati neke od dokaza za postojanje divova. Biblija nam daje izvestaj da su predpotopni ljudi boli divovi u uporedjenju sa nama. Velikog rasta. I ne samo ljudi, vec celi zivotinjski i biljni svet je bio mnogo veci, pa i drvece. Ljudi i zivotinje su ziveli mnogo duze. Jer su ziveli u sasvim drugacijim prirodnim i klimatskim uslovima nego danas. Klima i pvazdusni pritisak zemlje je bio kompletno drugaciji nego danas. zato je to bilo moguce. 1. Mojsijeva 6,4 A bijaše tada divova na zemlji; a i poslije, kad se sinovi Božji sastajahu sa kćerima čovječijim, pa im one rađahu sinove; to bijahu silni ljudi, od starine na glasu. Pole...
Da spasim ono što vredi
Ima jedna tema na Svaštari,kojoj je trebalo 92 strane da postane ono što je trebalo i kako je zamišljena.. Pa evo..strana 92.. Lepog momka. Desi se ljubav na prvi pogled Ps. Poli ili drugi moderatori pomagajte. Neke stvari nisu šala i nisu lepe... Ne može Poli ovde ništa,nego da pogleda lepog momka onako ispod oka.. zavodljivo se smeškajući,dok joj je srce ubrzano kucalo..ali se trudila da on to ne primeti..Samo se zarumenela i okrenula glavu jer..:rumenka: @Lady Marmelade 11 Objektivno, potrudili su se da porade na svom odnosu I da prevazidju probleme koji su ih zadesili... @Poli46 kako to uvek biva i ovde je postojao neki izlaz.. Lady Marmelade se trudila da drži nit koja plete priču..ali što ona isplete to se odmah opara...
Загрлила ме је данас Додир напупеле брадавице кроз танку тканину Пољубац у образ Другарски И питоме очи Невин поглед А у дубини ока страст И сат је стао
Da li je AI umetnost - umetnost?
Pitanje je, naravno, retoričko. Cilj mi je da na jednom mestu arhiviram neke radove za koje smatram da su vredni arhiviranja. Svi radovi koje budem postavio ovde su mojih ruku delo, zapravo, delo AI softvera koji moje reči prevodi u vizuelnu formu. Dakle, umetnik nisam direktno ja, već veštačka inteligencija. Na forumu Likovna Umetnost sam takođe otvorio temu gde svi mogu da postavljaju sopstvene radove. Nastaviću da postavljam tamo, ali pošto ne želim da zatrpavam temu svojim postovima, prebaciću većinu radova ovde, kao svojevrsnu arhivu. Svaki post će uz fotografiju imati i po kraći komentar i naslov. Naslov će zapravo biti komanda koju sam dao programu da bi generisao sliku. Dakle, sve što bude postavljeno ovde je fiktivno. Svi...
Све чешће хватам себе како говорим да немам времена за ово или оно (да не прецизирамо). И да се дивим женама које апсолутно све стижу и још имају и вишка времена. Стижу да мало буду у свакој од оних кутија које сам у претходном тексту споменула. А ја? Ево не знам. Вазда некуд јурим и журим, а вазда немам времена. Ево, претходних двадесетак дана сам као суманута јурила за послом, да ми се накупила камара обавеза за докторске студије. Е сад. Док регулишем камару за докторске, накупиће се посла. Гдје су тек остале кутије, о томе не треба ни мислити. И што је најгоре од свега, јурећи за послом у маниру обезглављен муве, хранила сам се махом изузетно великим количинама изузетно нездраве хране. А ја сам оно као била на некој дијети? Е шио ми...
Back