Blogovi

Пробудила ме киша јутрос. Ситна. Добовала је по олуцима песму о надолазећој јесени. Иако ме је тргла из сна монотони звук који су капи правиле на крову ме је вукао назад. Оловни капци су падали, и тонуо сам у неку полусвест. Сањао сам, и у исто време се присећао наше последње шетње. Почетак јесени, као и сад. Прохладно поподне за то доба године. И киша. Ситна, јесења. Гурали смо се испод твог кишобрана. Мало да се склонимо са кише која нам је квасила рамена, а више због жеље да осетимо тело оног другог. Дрхтиш. Да ли од хладноће? Слушам ти ритам усплахиреног срца. У оку видим чежњу. И данас осећам случајан додир озебле шаке... Скоро физички. Уска стаза је вијугала између платана и спуштала се ка реци. Парк је тонуо у сумрак...
Za kraj
Divim se ovog umiranja svaki dan u zagrljaja noći koja nas pokriva, jer jasno vidim njene crvene motive. Osuđuju, A ja ne umem da im protivrečim, umem samo da osećam između svake slutnje, koja imenuje i preimenuje ovaj život, jedva fer, jedva živ, kao ja i ti. Ti gladak vetar u jedra mojoj duši, burna oluja u mojim ocima, razorni uragan u mojim mislima, zrelo voće na mojim usnama, zvonak smeh u mojim ušima, talas koji ruši branu na mojim grudima. Kako da ih krivim? Neka sude, divim se umiranju u tvojim rukama.

...

...U jednom televizijskom intervjuu 1959. godine je objasnila: „Ja sam na prvom mestu tvorac novog moralnog koda za koji se do sada mislilo da je nemoguć – to je moralnost koja nije zasnovana na veri, ni na osećanjima, niti na proizvoljnim zapovestima, mističnim ili društvenim, već na razumu.“ Verovala je, kako je dodala tada, da je čovekova „najviša moralna svrha ostvarenje njegove lične sreće, pri čemu se ne smeju primoravati drugi ljudi na bilo šta, niti prihvatati njihovo nametanje volje, već svaki čovek mora živeti tako kao da se sa njim sve završava, prateći sopstvene interese” ...Ajn Rend je spisateljica ciji zivot i njegovo odvijanje idu naporedo sa stvaralastvom boreci se sa novom sredinom / SAD/ i svojim porijeklom nasla je...
Не знам шта се у људима промијенило и зашто је све отишло у першун (ја сам фина и ја не псујем!), али не могу да схватим зашто сам ја поносна на неке ствари које су постале неуобичајене, а мени су сасвим природне и нормалне. Мислим, прије свега, на однос који имам са мамом и имала сам га са татом. (И сад бих га имала да ми је тата жив.) Некако, ја сам од најранијих дана имала фантастичне односе са родитељима, максимално повјерење, нисам ништа знала (а ни могла ни хтјела) да им прећутим (осим кад сам порасла, па је неке ствари ипак било лакше рећи мами) и никад ми апсолутно ништа није било табу тема. Ваљда су ме мама и тата научили да ми нико не жели добро као они, али ја вјерујем да је то неоспорна истина. Углавном, кад видим колико...
Antihrist ?
Antihrist? Cesto se pominje ova rec? Pa hajdemo da na osnovu biblije i cinjenica, i uz pomoc istorije, otkrijemo ko je to? Prvo cu dati uvodne informacije. Ovu informacija o antihristu nalazimo u bibliji, i odatle prvenstveno trebamo uzeti sve informacije o tome da bi smo prepoznali ko je t,o ili ko ce to biti, ili je vec mozda i bio pa ce opet biti? Sta je njegov cilj? Kada otvorite youtube, naci ce te gomilu videa o tome. Problem je da je svaki drugaciji. Ocigledno se ljudi takmice ko ce izneti nesto bolje sto ce druge oduseviti o ovoj temi i dobiti gomilu lajka ili gledanost. Ali kada se pogledaju ti video materijali, svaki od njih uzme samo po jednu dve ili tri reci iz biblije, i uz gomilu dodavanja svojih ideja i maste...
...

...

... ...uvijek velike rijeci nadjena misao i zelja da na sebe okrenem staru pitalicu zasto okreces na mene opet i opet nepogresivu tatarsku Konjicu...
Мислим се ја тако, како одавно нисам ништа овдје нашарала, па рекох... С тим што, баш зато што дуго нисам писала немам представу о чему ће се у овом тексту писати, тако да ћу на крају текста написати/предложити неки бољи наслов. Елем. Не памтим кад сам посљедњи пут нешто урадила први пут. Оке, генерално ја слабо памтим, или, ако вам је драже, изузетно сам добра у брзом заборављају. Е сад. Генерално ми то није добро, али има и томе лијека који се зове дневнико-планеро-организаторо-роковник, а који ја одмиља зовем Тефтер, у који ја, јелте, тефтерим апсолутно сваку битну информацију, рок, дешавање, план, будућу активност и тако даље и томе слично (а и различито). Неке изузетно важне записе додатно истакнем црвеним узвичником. Међутим...
Ne ide
Vežbam sadašnjost. Kad stanem, shvatim da sam uvek negde drugdje, ili u sećanju, ili u očekivanjima. I ima dana kad mi do pretrpanom mozgu uspe dospeti istina da očekivanja idu zajedno s dubokim razočarenjima. Nikada se nisam naučila nepoverenju u ljude. Zavede me pogled koji mi se učini iskrenim, padnem na lepu reč, vežem se tračak razumevanja i verbalne poruke. Bude mi beskrajno teško kad me gađa onaj kome sam sama, s poverenjem pokazala gde me boli. Bude mi tužno, do raspadanja, kad moram da se branim od onih koje čuvam. Sama sam sebi dželat suvišnim očekivanjima i zabludama. Sopstveni interes na prvom mestu, oduvek je tako, ma koliko se batrgali. Inflacija ljudskosti jede ljudske vrednosti. Mnogo je tu cifara, ali je sve to...
Pjesma nedostajanja
Ponekad u osami čujem daljine u njima živi neko kog volim riječi su bezvrijedni ram za osjećanja dok pišem pjesmu nedostajanja. U beskraju čežnje srcem te zovem tvoj lik je svjetlost koja mi daje nadu i pružam ruke prema tebi dok daljine proklete mi te kradu. .Daljine surovo caruju među nama sjaj zvijezda u noći posipa me tugom znam da se ogledaju i u očima tvojim uzalud ih tražim u nekom drugom.
GADNI, TUŽNI I RUŽNI FILOZOFI ---------------------------------------------- Kako gadni, bedni, jadni i bezvredni znaju da budu filozofi ? Danski pisac i pesnik Hans Christian Andersen (1805 – 1875) je na početku svoje bajke »Snežna kraljica« (Sneedronningen, 1845) napisao da je zlobni škrat, tačnije sam vrag, nekog dana, kada je bio slabe volje, napravio ogledalo, »… koje je imalo to svojstvo da je dobro i lepo što se je u njemu zrcalilo stegnuo skoro u ništa, a to što nije ništa valjalo i bilo je ružno je još izrazitije bolo u oči i šepurilo se. Najlepši predeli su bili u tom zrcalu kao kuvan španać, najbolji ljudi su bili mrzovoljni, zli, ili su stajali na glavama bez trupa. Obraze su imali tako iznakažene da se nisu mogli...
Pismo jednoj časnoj seki
Pismo mojoj, u moje činjenje razočaranoj, seji koja je počela da sumnja da postojim, da me nema, za nju to više nije dilema, i da sam zauvek zaćutao, zato što se ovih zlih vremena bojim … ------------------------------------ Vremena zla, draga prejateljice, promene čoveka da više ni samoga sebe ne može da prepozna … Nekada sam se borio, baš onako junački, ali na svoj način - perom, to mi je najubojitije oružje, žutu bandu je zamenila još gora i sada se, opet na svoj način, borim protiv tog sveopšteg ludila … Da sam ja ja, bio i ostao isti, mogu da ti dokažem lako - kad-god poželiš pokazaću ti svoju ličnu kartu, ili pasoš - biraj … Žao mi je što sam Te razočarao, ali još žalije mi je što razočarah samoga sebe - moja borba je bila...
Zhuangzi: "Men do not mirror themselves in running water—they mirror themselves in still water. Only what is still can still the stillness of other things." Zhuangzi: "Ljudi se ne ogledaju u tekućoj vodi - ogledaju se u mirnoj vodi. Samo ono što je mirno može umiriti mir drugih stvari." - Izjava da ono što je mirno može umiriti mir drugih stvari zvuči besmisleno. Jer, ako je nešto mirno ne treba ga umirivati. Logičnije je reći da ono što je mirno može UTICATI na umirivanje NEMIRA drugih stvari. Ljudi nisu stvari, već su živa bića u stalnoj fizičkoj i psihičkoj promeni. Na psihičku najviše utiču dogadjaji iz okoline. Različite senzacije i zbivanja iniciraju drugačija osećanja i misli stvarajući percepciju kojom ljudi tumače šta se...
Šta da ti kažem?
Šta da ti kažem, sto rečeno već nije? Reči su tekle na jednu, dela na drugu stranu. Sumnjiva je misao izrečena, prava se krije Bezbroj nedoslednosti u jednom danu. A ja i dalje se pitam, sta da ti kažem? Razmišljam kako da te ne razotkrijem i sačuvam tu tanku nit a da ne slažem da te svojom istinom nekako uvijem. Kakve su to reči što oprost nose, a da ne otkriju koji to greh opraštaju? Dok oči za još malo laži, pogledom prose I blagim osmehom, smerno tugu skrivaju. Dok ti pričaš ono što što želiš da cujem. dok mi tvoje usne, laznu utehu prodaju. Sta da ti kažem, da pomislis da verujem, da te poštedim sad, na samom kraju? Znam, ostaću nema, zubima usne zagristi, sve i da krv iz njih poteče, neću da te lažem. Sve je u redu, nismo svi...
Stvari propuštene u udžbenicima: SRPSKI RĚČNIK IZ 15. VĚKA
Mnogo je stvari koje su u našim osnovačkim udžbenicima propuštene da se napišu, i, ovo je jedna o krupnijih među njima: SRPSKI RĚČNIK IZ 15. VĚKA O srpskom rečniku iz 15. veka http://kovceg.tripod.com/srpski_jezik_u_muslimana.htm Ahmet Caferoğlu (Istambul, 1936): (turski pisac i lingvista) http://kovceg.tripod.com/srpski_jezik_u_muslimana.htmNaslov, koji je napisan na prednjoj strani prvog lista glasi: Lugat-i farisî, arabî ve rûmî ve sirb to jest:Rečnik persijski, arapski, grčki i srpski. Ispod naslova se čita kao drugi naslov:Lugat-i elsinei erbe'a što znači Rečnik na četiri jezika. U sredini sveske, vidimo pečate sultana Mehmeda i Mustafe (1696-1754) koji dokazuju da je rukopis biblioteka Aja Sofija dobila kao dar. Kao što...
Andy Hunt: "Only dead fish go with the flow." Darren McMahon je tu izjavu uzeo za naslov svoje knjige s dodatkom: "Radite pametnije. Sanjajte veće. Živite izvanrednim životom." - Mrtve ribe nosi tok reke dok žive menjaju pravac i plivaju onim koji im više odgovara. Zanimljiva izjava koja iznosi suprotno mišljenje popularnom Istočnom verovanju da su dogadjaji posledica karme i da se ničem ne treba opirati, već treba prihvatati sve što se dešava. Dok Istok propagira krajnju pasivnost većina grčkih filozofa je smatrala da krajnost nije dobra. Potrebno je uvek pronalaziti pravu meru, biti fleksibilan i držati se "zlatne sredine." Otuda i maksima na Delfima: "Ništa previše." Poznat je i mit o Dedalu i Ikaru. Dedal je bio veoma vešt...
Laku noć onima koji su nas napustili. Onima koji su otišli, u tišini ili s praskom grmljavine. Onima s kojima smo želeli ostati, ali je drugi odlučio umesto njih. Laku noć nesrećnim ljubavima koje su postale uzdah u besanim noćima. Laku noć rastancima koji su ostavili suze u nekom srcu i nečijoj duši. Laku noć svima onima koji se pitaju zašto... a znali su zašto se sve ruši. :lakunoc:

...

...prvo sam skicirao mislima njenu sliku sa tamnim prevojima tamo gdje jos nijesam smio realizovati ili bar zadovoljavati svoju pohotu i bogatstvo skrivenog sve sto je izlozeno vidi moralo je biti djetinje nesredjeno i obliveno rumenilo i nemirno pletenje prstima nijesam smio imatu u glavi glavne odrednice bilo me sramota da mi se po glavi mota gdje i kudije kad se krene a i kako oboljezava sve o tebi a dali si ti bas taj sretnik da koji ima u prstima nastavak misli ali onako kako bregovi i udoline ocekuju i zele da bude prevazidjeno ...nesrazmjera i mjesta i godina slobode i zavjetovanja sve to nosi neki neobasnjivi zaron u dubine dusevnih stanja koja ni sebe ne poznaju...
Bajka u bajci, posvećena jednoj snajci
Sočim danas jednu neodoljivu devojku i u mislima odmah počeh da premlevam kako da je za tren oborim s nogu nečim što će zaokupiti njenu pažnju... Kašljucnuh, ali jedva čujno, kako ne bi pomislila da bolujem od COVID-a, pipnuh čvor na kravati, tek toliko da bih bio siguran da mi pravilno stoji, dodirnuh đozluke, onako navike radi, kao kad ispitujem moje studente, priđoh joj na rukohvat, klimnuh, baš onako učtivo, glavom u znak pozdrava i milozvučno prozborih: "Oprostite, da li ste Vi Marica?" "Nisam." - reče mi ona kroz slatku prizmu osmeha. "Nisam ni ja Ivica, ali to ne znači da ne možemo da imamo našu bajku" - zamedih joj tako lepo da se istopi, posve ... Šta posle bi? Pričaću vam kad se ta lepa bajka završi ...
Ovih dana se mnogo govori o štetnosti elektromagnetnog zračenja , i budući da ono uglavnom dolazi od mrežnih uređaja mobilne telefonije, to se ona proglašava za smrtonosno oružje svetskih moćnika. Na tržištu postoje proizvodi koji bi trebalo da nas štite od elektromagnetskog zračenja , pa tako imamo orgonite predmete u obliku piramide koji upijaju elektromagnetno zračenje, Zatim navodna Teslina purpirna ploča , pa onda neki ruski uređaj koji treba nositi sa sobom jer navodno čisti okolinu od štetnog zračenja. Ja sam već govorio o eksperimentu vršenom na biljkama. Radi se o tome da svaki atom ili molekul ima svoju frekfenciju na kojoj vibrira, na kojoj zrači. Naučnici su se dosetili da tu frefkfenciju srazmerno umanje i prevedu je u...
Конфликт је у глави Веруј ми када ти кажем Двојица мене боре се Све јаче и јаче Један куди, другог суди Други брани се и узвраћа И једна страна мене Другу страну стално удара И зато сам изударан И сав у подливима Ја сам брод који није веран Својим кормилима А кормила је више И са свих страна дува ветар Који удара ме у сред трке, Враћа на почетак Конфликт је у мени Шта је добро, шта је лоше Добра лошој страни Сад завалила је кроше Крв на све стране лије Од неба па до земље Ал' у ствари крварим Искључиво сам у себе Моји конфликти су плодови Несигурности За друге људе можда То су праве глупости Али кад са собом тучеш се Много буде теже Него кад те човек нападне И жели да те реже Конфликт сам по себи Мач је увек са две оштрице И...
Муж моје пријатељице је имао мождани удар. Дуго је био на интензивној, прије 10 дана изашао на ,,регуларно" лијечење, а прије неколико дана премјештен у рехабилитациони центар. Данас сам се први пут од 2013. године одлучила на корак који ми много, али баш много утиче на квалитет живота. Скупила сам храброст да то урадим. Коначно сам се ријешила једног од два техничка помагала, назовимо то тако. Николин опоравак не иде брзином којом би он хтио и он се због тога нервира. Нина сама са двоје мале дјеце води рачуна о њиховом заједничком послу, а он цитирам ,,лежи у болници и једва мрда рукама". Мој корак је мени дефинитивно донио бенефите који су мени огромни, а од њих нико други нема користи. Никола полако овладава вјештинама ходања, може...
U inat svima
U INAT SVIMA. NAROČITO DUŠMANIMA I OD AMERA ANTISRPSKI IZDRESIRANIM PSIMA --------------------------------------------------------- U inat svima, naročito američkim krvoločnim zločincima, germanskim nacistima, vatikanskim pederima i »domaćim«, od Amera antisrpski izdresiranim, izdajnicima, hoću da živim … Hoću da živim mirno, najsmirenije, a ne kao bušna barka na razburkanom moru, bez kormilara, prepuštena na milost i nemilost vihoru života… Tražim li previše, dragi Bože ? Želim li to, usuđujem li se da to poželim, da okusim i sam slasne plodove životne ? Imam li pravo da još uvek sanjam takve snove u kojima nema laži i gde istina kao jedini zakon važi ? Da li pre toga moram još jedanput da prođem sve te svoje golgote životne...
Ono kada ti se točak sudbine pogrešno okrene
Ono kada ti se točak sudbine pogrešno okrene i za tren nestane i nje i mene ------------------------------------------------------------------- Poštovani prijatelji i drage prijateljice ! Vrlo često mi, naročito kada vam odškrinem vrata svoje duše i srcem napišem delić svog burnog života, ono kada suzama zalevam sećanje na moju dragu, slatku, milu, moju nezaboravnu, najsjajniji biser mog dosadašnjeg ljubavnog života, mi spočitavate a la: "Da te je istinski volela ta tvoja mila - ne bi te nikada ostavila." Bi, poštovani prijatelji i slatke prijateljice, jer nekada se pogrešno okrene točak sudbine. Evo vam i dokaza iz mog ličnog iskustva.... Po završetku Bogoslovije u Sr. Karlovcima mene su, valjda samo zato što sam bio đak generacije...
Ја сам само писац, а ти моја бајка . Тако је записано међу звездама, од почетка времена. Оног дана када одем, ја нећу нестати. Само ћу се преселити у твој сан. Овакви као ја никада не умиру. Такве као ти никада не заборављају. ___________________________ "Татаааа..." "Реци срећице." "Тата зашто ти мораш да спаваш када се мени игра?" "Тата мора да ради, мила." "Јел оне чике морају само код тебе да пију сок. Ја сама узмем флашу из фрижидера а мала сам." "Они тати плаћају, па онда тата сакупи парице и онда ти купи нову играчку. Зар ти се не допада онај коњић који сам ти купио? "Зашто сад ћутиш душо?" "Размишљам. " "О чему бебо? " Нисам ја беба, ја сам велика. Имам скоро пет година." "Одлучи се да ли си мала или велика?"...
Marcus Aurelius: "Mudar čovek ne dozvoljava da strah ili želje usmeravaju njegove aktivnosti." - Pod njihovim uticajem se ne misli trezveno. Mada pozitivne želje mogu biti podsticajne moraju se sagledati realno ili u svetlu situacije da bi se donela ispravna odluka. U protivnom lako zanesu i navedu na pogrešnu aktivnost. ---- "Mi, koji imamo samo jedno lice, uvijek imamo hiljadu ožiljaka na srcu." -Zašto bi morao imati ožiljke na srcu ako si iskren? Autentičnost ne znači bespomoćnost, glupost i nesposobost zaštite. Naprotiv, bez integralnosti nema mudrosti ni smelosti da se proživi život po vlastitom nahodjenju. --------- Balzak: "Imamo neprestane borbe sa samim sobom čiji su ishodi naše akcije; Borbe su unutrašnja strana ljudske...
Moramo videti da bismo poverovali
Nova leteća čudesa, tj. dronovi, nam daruju slike prizora u koje teško poverujemo, iako ih gledamo sopstvenim očima... Evo nekolicina odabranih, zapanjujućih prizora sa svih strana sveta ovekovečenih bespilotnim letilicama... Zapanjujući prizor odmaranja na vodi ove kupačice, dok se u velikim dubinama graciozno kreću ogromni predatori... Ovo mora da je jedna od najsimpatičnijih slika uhvaćenih dronom: Dron je lebdeo i snimao, dok je ovaj srećnik kleknuo na jedno koleno i zatražio ruku svoje devojke... Neverovatna slika koja pokazuje koliko su velike dubine svetskih okeana... Ovaj ronilac roni, nesvestan prisustva jednog od najveličanstvenijih stvorenja na planeti - ogromnog grbavog kita... ...//...
Plemenitost nevidljivog humaniste
Nedavno se otvorila nova pekara u mom kraju... Nekoliko vrsta hleba, mnogo vrsta peciva, slatko i slano, bureci sa mesom, sirom, kiflice, peciva sa šunkicom i kačkavaljem, pice, đevreci, bageti, rolovane viršle, zamotuljci sa makom i jabukama, pekmezom od malina i neizbežnom nutelom... Ima još đakonija, ali ne znam kako se zovu... Prodavnica odiše čistoćom i mirisom od kog rastu zazubice... Svakog božijeg dana se vrata zaključavaju iznutra... Par ljudi ostali u pekari čekaju u redu... Prodavačica mlada, nasmejana, hvataljkama uzima pecivo iz vitrina i slaže ga u kese... toplo, mirišljavo... Posebno pakuje hleb, baget, kifle, perece... Pa to sve u velike kese od desetak kila... Jedna takva velika kesa puna đakonija i domaćeg hleba -...
"Potpuno odsustvo stida je prvi znak ljudske gluposti"... Frojd
Iako sam zaljubljena u Junga, Frojda ne mogu preskočiti, naročito kada je tema ljudska glupost u pitanju... Na netu sam naišla na tekst koji me je oduševio...Evo o čemu govori... "Vrlo je lako prepoznati GLUPE LJUDE" Frojd je u jednoj rečenici sve objasnio i kad je pročitate odmah će vam biti jasno Među njima, tu je i lekcija koju svako treba da zapamti – kako da prepoznamo glupe ljude! "Prvi nak ljudske gluposti je potpuno odsustvo stida" :rtfm: :rtfm: :rtfm: Legendarni psihijatar je ljudsku...
Back