Blogovi

John Lennon: "Moramo najpre naučiti da volimo sebe, u svoj našoj veličini kao i nesavršenosti. Ako ne možemo da volimo sebe, ne možemo se u potpunosti otvoriti i biti sposobni da volimo druge." - Zdrava ljubav prema sebi je osnova iz koje proističe i ljubav prema drugima. Ko ne poštuje i ne voli sebe nije dopreo do unutrašnje lepote, slobode i radosti. Zato ih ne može darivati ni drugima. Ono što daje je neurotična zavisnost koja nije mnogo bolja od uskogrude sebičnosti narcisoidne osobe. --------- Ralph Waldo Emerson: "Svrha života nije samo biti srećan. Treba biti produktivan, biti častan, biti saosećajan, napraviti neku korisnu promenu time što ste živeli." - Biti produktivan, častan, saosećajan i napraviti korisnu promenu je...
Ti i ja
Ti i ja u ljubavi smo vječno od sreće blistaju naše oči ljubimo se pod zvjezdanim nebom skriveni u ljetnoj u noći. Ti i ja zajedno koračamo po zelenim proplancima prati nas cvrkut ptica i ples cvijeća što vjetrovi blago njišu dok naša bića kao jedno dišu. Ti i ja kao stihovi u ljubavnoj pjesmi zauvijek vezani snovima vječno jedno drugom u mislima tečemo jedno drugom venama. Ti i ja kao sunce i dan u svakom novom jutru se rađamo i iznova se zaljubljujemo.
Pokušaj
Da možeš da osećaš kao ja, da ti je bar na dan moja agonija, da ti je moja tišina na usnama, i moj bol u tvojim grudima. Da sam tvoj san, da sam tvoj strah, da sam tvoj dah. Možeš me kriviti za sve, Možeš me raniti, ko pre, tamo gde boli najviše, Al pokušaj da te bolim kao što ti boliš mene, pokušaj da progutaš sve reći iznuđene, pokušaj da te bolim isto kao što mene boliš ti, a ništa ne možeš da promeniš. Pokušaj da vidiš bar jedan dan mojim očima, koliko traje noć...
Pismo žute papige
Bio sam mali moj cijeli svijet bio je od željeza kavez plavi. Dobro, da se ne lažemo često sam imao cijelu sobu dječaka kad bi me pustili malo da raširim krila laka. Ludovanje nastajalo bi tada čas na luster, čas na vrata čas na rame dječaka skika, vriska perje leti na sve strane sve dok se ne začuje galama da, to je ona, dječakova mama. I onda zna se: pakuj svoje prnje u kavez, jedi zrnje. Ali, nisam očajav'o znao sam dobro popodne dolazi dječakov tata ponovo bit će otvorena moja vrata. I tako je tekao moj ptičiji život život malog žutog papagaja sve dok nije došlo vrijeme da pakujem se put ptičijeg raja. Čuo sam kako dječakov tata zabrinuto priča da papige male osjetljive su na pluća dok mi je kljun gurao u posudu u kojoj je bio...
Budućnost knjige
Nekad sam razmišljao o knjizi budućnosti ili budućnosti knjige, sad sam počeo ponovo. To su slični izrazi ali ipak ima nekih razlika. Drugi izraz se odnosi na proces. Pre nego što se o tome konkretno progovori treba imati predstavu šta taj izraz uopšte znači. Neko bi mogao reći – to je svima jasno. Knjiga je knjiga. Ali šta je stvarno knjiga? Pre više decenija Zvonimir Kujundžić je napisao neku vrstu enciklopedije pod nazivom Knjiga o knjizi. Jedna sjajna knjiga koju su ubrzo zbog nekih problema blokirali pa je nije bilo u prodaji. U toj knjizi se govorilo i o pismu i njegovom nastanku. To je potpuno razumljivo da se shvati kako je došlo do knjige. A šta je onda pismo? Opet smo u situaciji da tražimo njegovo poreklo kako bi ga...
...nijesam bio dobar u vremenu odluka i da jesam tocak bi se vratio ne umijem da budem umjesan jer volim da skitam po sebi onako beduinski da to sto prije potrosim ali izazivati nespavalicu nije dobro ...odluke kao moguci putevi izmisljene su postoji samo jedna staza i mnogo sjenki sklanjati se i pauzirati kradja je samoga sebe lijepi trenutci su fatamorgane u pustinji zivota i sramota je sjecati se njih ...ako prodju dogadjaji prodju osobe mimo skupo placaju oni koji posesivno i djetinji sjednu pokraj puta i celu medju sake zamor daju... sjedne se samo zbog puta ispred ili da se Sunce saceka...
Veličanstvenost noći, očaravajuće primamljiva. Noć zna koliko sam njena, uvek je to znala. Predajem se sva i uvek se iznova vraćam da još sebe dam. Njen mrak me čini živom. Moj mrak noć čini mrtvom. Tama u punom sjaju, moć pripadanja. Umemo se noć i ja. Našu tajnu krijemo od krvavog Meseca. Veća je i od tajne koju večnost nosi. Toliko sam večnosti proživela sa svojim noćima, prelazilo je granice razuma. Spoznala značaj konačnosti tek na rubu beskonačnog. Sva moja dotadašnja stvarnost izgubila je smisao. Čarolija nedokučivog ukazala mi se poput zvezdane prašine. Svi putevi vodili su u nepoznato i svaki od njih činio mi se dovoljno poznat. Bezumlje se zavodljivo poigravalo sa mnom. Odupreti se sebi da bih sebi bliža postala. Granice ne...
U jutarnjoj rosi umiva se cvijetak nježni glavicu svoju diže ka suncu baš kao što biće jutros moje toplinu traži u tvom srcu Daleko je sunce daleko je tvoje srce al toplina do mene stiže jer kad mislim na te sunce mi je bliže.
Ako vec moram umrijeti Bože dopusti da srce izusti posljednju želju kao odar daruj mi njegovu postelju. I ne čekaj dugo da po me' pošalješ kočiju sa vrancima crnjim od noći jer šta će meni ovaj život u kojem me samo pola ima sve drugo ostalo je u našim nedosanjanim noćima u jednim od noći crnjim očima.
Pismo...
Napisala je pismo. Ne bilo kakvo pismo i nikako čisto radi reda. Već pravo pismo! Baš ono koje se nadala da bi on savio i stavio u džep od košulje, tu pored srca. Kad je tužan, da može da ga izvadi, pročita, nasmeje se, udahne punim plućima tragove njenog mirisa, spusti ovlaš poljubac na njega i vrati ga na to toplo, sigurno mesto. A ona, ona bi imala osećaj da čuje otkucaje, njega kako diše, oseća njegov miris i blizinu koja je uvek opijala. Pažljivo, sa ljubavlju utkanom u svako slovo, nizali su se redovi lako. Medju njima čuo se njen glas, zvonki smeh i pročitani stihovi samo za njega. Medju rečima vladala je tišina, ona najlepša. Ona, što su oni nekad umeli da je stvore u trenucima kad ćute život, nevolje i probleme, prećute ljubav...
Spušta se tiho noćni sat uz nebeske stube mjesec korača korak mu tih, poput sna lak, na usnuli behar pao mu trak. Dok sanjive i snene trepere noći sjene udišem noći dah djetinje svjež i čist, tišinu zapara tek u krošnji pospan list.
Moje su svjetlo tvoje oči što sijaju u tamnoj noći u njima spava sunčeva zraka sto ne da mi da plašim se mraka Moja je sigurna luka tvoja topla i snažna ruka drži me čvrsto ti nikad me nemoj pustiti. Moja je pjesma glas tvoj topli što osmijeh u svakom danu rodi ljubavi moja dajem ti život kroz njeg ti me vodi.
Wayne W. Dyer: "Kreirate svoje misli, vaše misli stvaraju vaše namere, a vaše namere stvaraju vašu stvarnost." - Pitanje je kako se stvarju misli? Telo i čula su prijemnici spoljašnjih pojava i dešavanja. Zato najpre dodje do telesnih senzacija. Nekad smo mirni i staloženi, a ponekad uznemireni. Počnemo ubrzano disati, osetimo lupanje srca, gčenje mišića, pocrvenimo, prebledimo itd. Sve zavisi koje emocije i osećanja se aktiviraju. Telesne promene se manifestuju kao različiti impulsi, signali i hemijske reakcije što se preko nervnog sistema i krvi prenosi do mozga i uma. To je munjevit, skoro instantni proces, pa se ponekad ne vidi veza izmedju emocija, osećanja i mišljenja. Ne shvata se da jedno drugo stvara i da se ne mogu...
U oazi tvojih toplih riječi duša žedna žeđ gasi Magija riječi tvojih uzrok je sretnih osmijeha mojih I pomalo je čudno opet na licu osjetiti golicanje smiješka zanemarit oštro peckanje pustinjskog pijeska I pomalo je čudno što meridijani i paralele više nimalo nisu važni sve dok do mene dopire tvoj glas topli i snažni.
Eh kad bih mogla biti sunčev sjaj da obasjam ti svaki novi dan da bude ti lijep kao sladak san, Eh kad bih mogla biti kišna kap da ti nježno umijem lice i ljubim bore smijalice. Eh kad bih mogla biti morski val pa da ti uvijek plovim mislima da me sanjaš noćima. Eh kad bih mogla biti pjesma da sam ti uvijek na usnama da pričaš o nama svima. Eh kad bih mogla biti vjetar da šapućem ti riječi nježnosti da ljubav traje do vječnosti.
Balada o bureku
Jede mi se burek. Kad bolje razmislim burek jedna od malo konstanti u mom zivotu. Burek sa ocem,burek za dorucak,burek za ručak, burek za veceru,užina burek, burek protiv mamurluka,burek u društvu ili sam protiv bureka, hladan burek od juce,prazan burek,burek sa sirom,burek sa mesom, burek sa jabukama,burek na brzinu..... Godinama sam merio kvalitet gradova u kojima sam bio po kvalitetu bureka koji sam tamo jeo. Upoznao i jeo, gotovo sve škole i stilove, gotovljenja njegovog. Burek nije tek obična hrana, burek je...
Moji su stihovi oduvijek bili pretijesni za ozbiljne šeme, možda bi drugačije bilo da ozbiljno shvatala sam probleme, tad bih vjerovatno pisala problematične poeme. Moji su stihovi oduvijek od laganih tkanina krojeni bili jednokratna upotreba dan - komad dan - stih. Bez suvišnog zamaranja moji su stihovi oduvijek bili časi slatkog odmaranja, klimali glavom i govorili: " O, da! "
Ovo ne može da se prežali, ne sme da se zaboravi i ne može da se oprosti
OVO NE MOŽE DA SE PREŽALI, NE SME DA SE ZABORAVI, NE MOŽE DA SE OPROSTI I NACI-ZLOČINCI, KAO I NJIHOVI MENTORI, ZA OVE ZLOČINE SE MORAJU KAZNITI! ----------------------------------------------- Stidim te se, licemerni i od nacista izmanipulisani svete, zato što za tebe nije isto svako dete! Čovek se ne poživotinji kada prestane da se boji, već onda kada prestane da se stidi ... Da li smo se svi poživotinjili? Ne baš svi, ali jesu oni koji sada ridaju za nacističkom Ukrajinom, a za ovim anđelima nisu pustili ni jednu, jedinu, suzu ... Zar stvarno misliš, licemerni i od nacista sluđeni svete, da zlo može da postane dobro? Da li mučenički nastradala deca Srba i Rusa, samo zato što su Srbi i Rusi, zaslužuju jednu ljudsku suzu? Zar i ta...
Sudija i Turčin
Nemačka sudija dala je crveni karton turskom igraču Karimu Demirbaju. Odlazećiu ju je pogledao i rekao "treba da se držiš kuhinje". Sudija je to napisala to u svom izveštaju i FIFA je donela odluku da će on biti suspendovan na 5 utakmica i da će kao deo suspenzije suditi jednu fudbalsku utakmicu za žene. Dok je sudio meč, izdao je 8 crvenih kartona za 8 različitih igračica. Na pitanje zašto je to uradio, odgovorio je: "žene treba da se drže kuhinje!"
Kronos ili Hronos (grč. Χρόνος [Khrónos], lat. Chronus) je u grčkoj mitologiji bio bog i personifikacija vremena. Nauka koja razvrstava dogadjaje po vremenu je zato i dobila ime hronologija. Pored hronosa stari Grci su koristili i drevnu reč kairos koja je imala značenje pravog trenutka ili kritičnog, odlučujućeg, sudbonosnog momenta. Kairos se povezuje bogom sreće i prilike Caerusom. Caerus je imao krila na nogama i kretao se veoma brzo. Kada prodje ne vraća se. Hronos je kvantitet vremena u kojem postoji prošlo, sadašnje i buduće. Kairos je kvalitet iznad toga kvantiteta. Ne može se dosegnuti samo kroz prošlo, sadašnje ili buduće, već njihovo jedinstvo. Um mora postići takvu sabranost i oštrinu da uspe objediniti prošla...
Рођен спреман
Памтим речи оца свог буди човек, сине не суди људима, ниси Бог не гледај никог са висине Ако можеш, помози ако умеш, уради а кад волиш, воли срцем То што имаш, чувај не лажи, не кради и тражи место под сунцем Нисам бирао датум ни место рођења порекло, ни гене ал' сам знао шта хоћу и знао да ти си права за мене Овај живот ме учи и данас да имам а сутра да немам за своју судбину ја рођен сам спреман рођен сам спреман Спреман на све осим да останем без тебе Извођач: Недељко Бајић Баја
"Pre mnogo godina, kad je još moja mudra baka bila među nama, jednom je meni i mami rekla veliku stvar. Nas dve smo pred Uskrs kačile nove zavese, koje su u to vreme bile vrlo moderne: sa asimetričnim naborima, kićankama i drugim adiđarima… Nikako nismo uspevale da ih okačimo i one su nam stalno padale na glavu. A mi smo se nervirale, svađale, smejale i ponovo bacale na posao. -Do skora bih skakala od sreće da sam dobila takve zavese, – rekla je baka – a sad više ni trunke želje… Napuštaju me želje, devojke moje… Sve. I prema stvarima i prema ljudima… Radite sve što možete, dok za tim imate želju. Trošite novac i na gluposti – ne štedite! Jer gluposti donose radost, za razliku od štednje. Za šta da štedite? Za sahranu? Još nikog nisu...
Тетак
Тетак Драго, један је од ликова без којега моје одрастање не би могло бити комплетно и несвакидашње, па бих самим тиме и ја био у неколико запостављен. Наиме тетку сам неђе и и некад споменуо онако спорадично, ријетко, можда и непримјерено, а сада сам дужан да се некако искупим. Наиме, та моја тетка како смо је звали а била нам је поприлично далеко, почела је да дочекује снахе и њихове хирове још као дјевојка, и док су јој родитељи били у снази, па је касније преузела ту родитељску улогу у бројној породици. Вјероватно да нико осим ње није видио потребу да и послије родитеља наслиједи, улогу тутора и комаданта, нарочито не снаје, којих је из годину у годину било све више, а бога ми ни браћа жељна самосталнога живота и одлучивања. Видећи...
Жута
Сат сам заједно са календаром и мобилним телефоном, већ првих дана завукао у фиоку стола. Несесер са пјеном за бријање, четкицом и пастом такође. Једино сам гепек пун тоалет папира оставио на поду на сред колибе и неколико боца осредње домаће лозове ракије. Могла је помоћи код несанице и зубобоље, а и кафа се могла брзо скувати на плавичастоме пламену. Ауто сам покрио гранама и картонима иза куће, а дрва за огрев замијенио додатним облачењем и вјежбама.Таблете намијењене мјесечној терапији ево пет шест мјесеци су у кеси у столу. Скоро је новембар и уживам у шаренилу боја и киселкастом мирису зрелог воћа и труљења. Учим се стрпљењу и сатима гледам у једну тачку. Рекох да не очекујем да ћу срести икога, таква помисао даје ми слободу да...
Danas mi srce od radosti poskakuje i oko njega sve je toplije i topljie Danas Bajramom mirisu nase avlije sto okicen beharom došao je. Danas i sunce jače sije dok se bajramska kafa sa komšijom pije i radost na dječijem obrazu se krije kad Bajram banku dobije. O Bajramu, ti prazniče dragi nek nam tvoji dani budu sretni i blagi.
Sedim na terasi i razmišljam... U ovom mesecu sam inkasirao približno 4500e,što nisam nikada do sada uspeo na mesečnom nivou,ali bogami sam se i naradio i prolio tonu živaca. Setim se moje ratne vojničke plate 90 tih, u iznosu od 30 novih Avramovićevih dinara... I to sam bio glavni baja sa tolikom platom tamo tada. Setim se koliko je vremena i truda bilo potrebno da imaš sex sa devojkom, obavezno prvo veza, izlasci, pa tek onda... Sada, kad god poželim i bez ikakvog muvanja, laganja, dovoljno je samo reći želim te i dođi., i to imaš izbor više dostupnih dama. Setim se da sam imao poni bicikli i bio baja kada sa njim predjem 20 km i bio srećan, sada cesto za jedan dan predjem 700, 800km i budem samo umoran.Sve bude i sve prođe. Setim se...
Nomen est omen - u imenu je znak
NOMEN EST OMEN ! (U imenu je znak) ------------------------- Nomina consequentia rerum (Imena su posledica stvari – Da li, čoveče, mali ?) -------------------------------- ČEMERNICO, ČEMERA TI TVOGA, ŠTA UČINI OD ŽIVOTA MOGA !? ------------------------------------------ Koga jednom Čemernica čemerom zadoji - taj se nikog sem Boga ne boji ... Tako ti je, prijatelji moji, uvek bilo - uvek će postoji ... Ko se jednom napije Sa Vrbasa `ladne vode Nepravda će da ga bije I umreće gladan i jadan Ako iz Bočca što dalje ne ode.. Takva ti je crna sudbina, Moj čestiti srpski rode ... ---------------------------------------- Sa nekakvom čudnovatom, tugujućom, bolećom, ali i ponesećom, a još više, onako naški srpski, prkosećom, gorčinom u...
Vreme je niz promena neophodnih za razvoj svesti/smisla/života. Promene se manifestuju kao sadašnje, prošlo i buduće. Medjutim, sadašnjost se veštim izlaganjem mistifikovala i izdvojila iz vremena i fizičkih zakonitosti iako je normala fizička pojava. Ranije sam to objasnila primerom putovanja od tačke A (rodjenje) do tačke B (smrt). Kada se putuje od tačke A do tačke B uvek postoji aktivni moment putovanja (sadašnost) kao i predjeni put (prošlost) i put koji se treba preći (budućnost) dok se ne stigne do tačke B. Sva ta dešavanja su vremenske promene koje čine proces kretanja ili putovanje. Današnji tempo života je preterano brz. Nagli razvoj tehnologije je udaljio ljude od prirode. Zbog toga je povremena meditacija izuzetno...
Pomamno proljeće plesač poletni paperjem posulo proplanke pčelice,podstanari propupalih pupoljaka piju prvo proljetno piće prvo proljetno pijanstvo Priroda pleše Pauci pletu prostirače povjetarcim protkan plesni podij proljeću Pjevice ptice poje proljetna pjesma poskakuje Priroda pršti Pomamno proljeće pleše prvi proljetni ples
Back