Blogovi

Poučna priča
Majka Alekse Šantića je bila isključiva žena i nije dala sinu da se oženi sa svojom najvećom ljubavi, Ankom Tomlinović, zato što je katoličke vere. Anka je odlučila zbog ljubavi da pređe u pravoslavlje, pa je tada Aleksa saopštio majci da će se oženiti. Međutim, njegova majka je bila izričita, uzela ga je za ruku i odvela pred slavsku ikonu i rekla da se ikonom zaklinje da će ako to uradi njen pokop biti svadbeni dar. Znajući svoju majku, Aleksa je bio siguran da će ona to zaista uraditi. Godinu dana nakon toga, Anka se udala za drugog, a kada su svatovi prolazili pored njegove kuće Aleksa je plakao. Rezultat toga je bio da se nikada nije oženio. Svojoj velikoj ljubavi je posvetio najlepše stihove. Aleksa Šantić je preminuo od...
Spasenje
Svaki čovek koji veruje Hrista, ali ne samo da veruje, nego je i poslušan njemu čineći onako kako je on govorio, biće spašen. Nažalost puno je ljudi koji sebe smatraju hrišćanima ali ne mare za spasenje, previše je skupo za njih da daju sve svoje. Tako da Hrista stvarno sledi samo onaj ko je siromah pa mu spasenje dođe zabadava. Ljudi misle da ako veruju da su spašeni da su stvarno i spašeni, Ali nije tako; spašen je samo onaj koji je bio u potrebi za spasenjem. Tako je moj život bio jako posiveo i čitajući Bibliju ja sam video lek za svoje boljke, Kad Hristos kaže da treba praštati ja sam u tome video da ću oprostivši drugima dobiti mir koji mi je bio preko potreban...
Bisery Konjske moodrosty
Poštovani publikume! Koristim ovu priliku da Vas upoznam sa još jednim fantastičnim delom. Naime radi se o antologiji prelepih misli, saveta i bisera moodrosty KNBP. Nadam se da ćete uživati. O autoru: Konj na belom princu je rođen iste noći kad se desio redak astronomski događaj te godine u Srbiji. Nakon završetka škole proveo je 150 godina na Tibetu meditirajući i učeći najtajnija znanja od najboljih učitelja. Po nestanku kinte vraća se u rodni kraj gde izdaje ovu antologiju i prikuplja sredstva za ponovni odlazak. Biseri moodrosty poglavlje prvo. Lekcija jedan. 1. Nakon pranja uvek jednom rukom okrenite bubanj mašine za veš da proverite da vam nije ostala neka zalepljena čarapa.
Petar Božović: "Penzioneri više gledaju Zadrugu, nego u svoju penziju"
Glumac Petar Božović izjavio je danas da je trenutno stanje u kulturi Srbije sramotno pre svega zbog, kako je rekao, kontinuiranog maćehinskog odnosa vlasti prema kulturnim stvaraocima i ustanovama. Božović je u intervjuu agenciji Beta kazao da je pored lošeg stanja u srpskoj kulturi još gore to „što smo stekli naviku da nam je situacija s kulturom sramotna“. „Navika je jedna od najgorih ljudskih osobina, ona se stiče kao biološka prednost prilagođavanja okolnostima i to možemo videti kod biljaka i životinja. A čovek, kao misaono biće, navikao se i na ropstvo i na vladavinu terora i jednoumlja. Kod nas, kad je u pitanju kultura, iz budžeta Srbije se izdvaja svega 0,66 odsto, a ponekad bude 0,67 odsto“, rekao je Božović i naglasio da se...
Afrička poslovica: "Karakter je kao trudnoća. Kad-tad se otkrije." D.M.: "Na koji nacin se otkriva karakter?" - Dela najbolje pokažu autentičnost. Iskren, dobronameran čovek nema šta da krije. Pokazuje se onakvim kakav jeste. Njegov govor, ponašanje i dela su uvek u saglasnosti. Manipulativan, proračunat i bezosećajan je dvoličan ili neiskren. Skriva svoju podmuklost i nepoštene namere da bi obmanuo i time postigao neku korist za sebe bez obzira na štetu koju čini drugima. Kada ponašanje nije u saglasnosti sa rečima treba obratiti pažnju. Ako se to propusti na kraju nepošteno delo uvek otkrije nečije "pravo lice" ili karakter. ---------- - Postići uspeh ne znači samo stići do cilja, već postati bolji čovek tokom tog procesa. Nijedan...
Ljetno veče
Mekani cvrkut ptičica poj u toplom zraku leptira roj veče se sprema da padne na dan mjesečev sjaj skupljam na dlan priroda tone u ljetni san. Pogled mi sneni vrluda, luta stiže do na kraj prašnjava puta tamo gdje drijemaju vitkih vrba sjene, ljepota noći opčini mene. Misao bljesnu iz ljetne tame provuče čežnju kroz vrbe grane gdje li si noćas da l' misliš na me?
...crno bela Svi su ljudi isti i svi su... tu Sve je na dohvat ruke Vraćam se u prošlost Zdravo Ja sam taj i taj Jeste, ja ću biti tvoj sin/unuk/... Ha ha Imam jednu molbu Uradi to i to umesto toga i toga Zajedno ćemo promeniti budućnost u sadašnjem trenutku prošlosti P.s. lepo ti stoji ta majica  
Kao što postoje materijalni sudovi (čaše,flaše...) postoje i duhovni sudovi(kad sudimo povodom nečega). Hristos je uzeo čašu, materijalni sud u kome se nalazilo vino, opojno sredstvo, pokazujući da kad pravo sudimo mi pijemo Ljubav, Duhovno opojno sredstvo. A kad loše sudimo mi pijemo silovita pića, gnev, bes, zlobu,ljutnju itd. Sve su to osećanja(emocije). Sa lošim sudovima mi pijemo loša osećanja a kada pravedno sudimo mi pijemo dobra osećanja, osećanja radosti. Pijte iz nje svi; kaže Gospod pozivajući nas da sudimo pravo i da pijemo Ljubav Božiju koja je krv Božija. U jevanđelju po Mateju Hristos kaže; Kažem vam pak da neću odsad piti od ovoga roda vinogradskoga do onoga dana kad ću piti s vama novoga u carstvu oca svojega. Ovom...
Као бели цвет
На тепиху мирисне траве Бела си рада чедна На разделу сна од јаве Нудиш ми уста медна Танка, узаног струка Машеш ми руком белом Ко песма умилног звука Страсним увијаш телом Желиш ме к'о и ја тебе Спојимо усне и тела Највише дајмо од себе Око нас ноћ је врела Зора ће брзо да сване Таму ће појести дан Капљица росе кад па'не На твој отворен длан Растанак тад нас чека Обоје морамо поћ' Испод нас постеља мека Нек памти једину ноћ
J. Krishnamurti: "Misao ne moze resiti ni jedan problem ljudi, jer je misao sama po sebi problem." - Ne samo sto je to netacno nego je i besmisleno. Izjava je, takodje, misao i po logici izrecenog pobija sama sebe posto je okarakterisana kao problematicna. --------- Tamara Kulish: "Najteži teret koji nosimo zapravo su naše misli." - Ne uvek. Misli su kao i vreme. Promenljive. Kada su zivotne okolnosti teske pojave se i neprijatne misli. Ako su povoljne tada su i misli radosne, pune nade i entuzijazma. Dobro je biti svestan toga. Postoje tehnike i metode koje pomognu da se lakse povrati kontola nad sobom i izadje iz vrtloga jalovih misli. B.S. : "ako imate vremena pišite nam koje su te tehnike" - Neke od tehnika su meditacija...
Krađa
Još mi je u ušima tvoj zvonki smijeh dok smo kradom kao dva mangupa preskakali preko komšijskog plota iako smo znali da nečasna je to rabota. Al', nekako komšijine jabuke uvijek su bile slađe da l što su zaista takve il' što su bile djelo naše krađe. Kasnije, kad smo odrasli stigla me je kazna preskakao si sve prepreke. i krao me kao one davne jabuke Al' slast jabuka tad pala je u sjenu dok najslađim usnama svojim poljupce moje si krao ljubeći me kako si samo ti znao. I nije ti bilo nimalo žao, što plamen palio me cijelu dok strasno si milovao tijelo moje ostavljajući tople tragove svoje. I glasom što ga se još iz djetinjstva sjećah šaputao si mi nježnosti slatke dok ljubio si mi grudi mlade kao one davne jabuke zelene i glatke.
"Da li je razmišljati pozitivno i biti pozitivan isto? Ne! Iako sa svih strana čujemo: 'Ma samo budi pozitivan' ili 'Razmišljaj pozitivno i sve će biti ok' i ljudi to izjednačavaju, razlika je velika – možemo stalno da razmišljamo pozitivno, ali ne možemo stalno da budemo pozitivni. A kada ljudi izjednače ove dve stvari i onda mogu imati suprotan efekat i mogu se osećati loše, mogu kriviti sebe i misliti da nešto pogrešno rade ako se ne osećaju sjajno 24 časa dnevno. Zapravo, kada bi to bilo moguće, onda ne bi ni postojala neprijatna osećanja – ljutnja, tuga, bes, zabrinutost... Dakle, ok je da ponekad imamo osećanja koja bismo najradije izbegli, ali i ona su nam potrebna. Tako učimo, rastemo, napredujemo...naravno, pod uslovom da ih...
Tako poznato
Bura uspomena kao putovanje između plavih čaršava, brodovi duhova se prevrću u amneziji, ledeni breg baca zaleđene kamenje na grudima, priče koje su trebale biti zaboravljene, ali istorija se ponavlja. I priča se vraća, napreduje kao netaknuta magla, i opet bežim u sećanju, sve izgleda isto, nuklearni oblaci na mojim usnama, pokušavam da ih zadržim, a uništavaju me, poezija na zatvorenim kapcima kao ulični neredi na vrelom asfaltu, isijavavaju iz mene, vraćam ih, truju me. I opet se pojavljuješ, potiskivam te, samo jedan pravilan i siguran rez, i opet si tu, ledeni breg koji me utapa, i lomi na očekivane komade, tako poznate.
Dragi tata...
Kažu mi da mala sam, ne znam šta želim, ipak hoću s tobom ovo da podelim. Znaš li tata, šta ima novo? Naučila sam svako slovo. Al od slova i azbuke, draže su mi tvoje ruke S brojevima isto dobro umem. Na prste saberem i oduzmem. Al draže je maloj šaci mojoj, da prstima prošeta po bradi tvojoj. Umesto gumica novih, da kosu vežem, želim da te u mom zagrljaju stežem. Ne treba mi telefon, ni bicikl novi, nisu takvi moji snovi. Možda ne znam al osećam, da mi treba da te dugo gledam. Da me tvoj pogled i izgrdi i nasmeje, da me tvoje krilo greje. Evo tata, opet sam pogrešila! mamu sad sam rastužila, čita ove moje besmislice pa joj suze padaju niz lice. Al utešiću ja nju lako, ne brini! Privući ću se u tišini, uvaliti u njeno krilo, tuga...
Nisam zapostavila jabuku .Nisam jer to i ne mogu .Ljubav jabuke i mene pocinje mojom trudnocom .Tamanila sam jabuke svih vrsta boja i mirisa .Onako pune ruke kad je zagrizem do ogriska vec pogledujem sljedecu .A ona socna kapljice padaju svud oko mene , ne marim samo da i tu drugu zamijenim trecom .Napravim pauzu pa u krug. Da se sad vratim na breskve koje sam zavoljela u Crnoj Gori tek dosla iz moje Carobnice Ravnice .Mama mi je kupovala na pijaci one krupne mekane i dok je moja sestra gulila koru pa tek je tada jela za mene je to bilo neizvodljivo jer sve najljepse je u kori voca. Onako moja prepuna sasava glava puno pamti i lista to zapamceno kad sama hoce ili ti kad ta sjecanja tako odluce .Zato evo jednog sjecanja koje nisam...
Cudna vocka , draga mojim culima ukusa i uzivanja .Sagledacu je sa vise strana .Jabuka i ja imamo pricu , nasu pricu .Pruzite mi zdjelu punu raznog voca onog socnog sladunjavog ,mirisnog punog boja kojim nema broja .Stavite je ispred mene , pocastite me recite sve iz ove zdjele je tvoje jedi cascena si obilato. Evo sad pitam sebe za sta bi se prvo dohvatila .Jagode , maline ,kajsije ,breskve,kruske ... Jagoda sam se jedne godine prejela za citav zivot do tada nisam toliko pojela.Usadio moj sin desetak dugih redova ovog voca .Sve po savjetima ljudi koji su ih sadili godinama . Rastu jagode na foliji da se ne bi prljale zemljom iz koje ce sazrijeti.Neka fina sorta krupnih jagoda krece da svojim ukusam bojom i mirisom ocara moja cula...
Pozdrav...
Mesec završi ples sa zvezdicama, prosu srebro po orosenim laticama. Mlade pupoljke umi svezinom jutra da veselo pozdrave novo sutra. Sve su ruže Suncu okrenule obraze. Sve, sem jedne povijene pokraj staze. Prašina joj kapi rose zamutila, Zla joj sila mlado stablo polomila. Nad njom sam se bedna svila, Suzom sam joj rane natopila. Jesam li ti moja mila, Ja zulum napravila? Što sam zemlju mekom ti činila? Koren svežom vodom oslabila? Korov oko tebe sav uklonila? Pa se mučena zato nisi borila. Ni trn ti nisam ostavila, Da se braniš moja mila. Da se braniš od crnila. Jesam li te ja slomila? Dal je kasno Suzom da te kvasim? Dal je kasno da te spasim? Hoćeš li se mila uspraviti I za mene još cvetati? Mesec završi ples sa zvezdicama...
Buda: "Promena nikada nije bolna, samo je otpor prema promeni bolan." - Promena je neminovnost. Neka je izvor nade, radosti i zadovoljstva, a neka stvori teškoću i bol. Ako promena ne zavisi od nas ne treba joj se opirati, već prilagoditi. Ali, kada možemo uticati na nju otpor nije negativan. Naprotiv, stimuliše da se pronadje najefikasniji način njenog usmeravanja i time doprinese povoljnijim uslovima života, kao i svesnijem i odgovornijem ličnom razvoju. ----- Pitagora: "Čovekova duša je podeljena na tri dela, inteligenciju, razum i strasti. Inteligenciju i strast poseduju druge životinje, a razum samo čovek." - Izgleda da je Pitagora pod dušom podrazumevao svest pošto je istakao da se sastoji od inteligencije, razuma i strasti...
"Hoću da počnu svadbe na kojima će žene prestati da uzimaju tuđe prezime"
“Mnogo tražiš u Srbiji”. Već neko vreme se na društvenim mrežama polemiše da li žene treba da zadrže svoja prezimena nakon udaje, da uzmu muževljevo, ili na svoje dodaju njegovo. A, još jedan tvit na tu temu je izazvao buru na Tviteru. „Hoću da počnu proklete svadbe na kojima će žene prestati da uzimaju tuđe prezime! Je l’ mnogo je**no tražim“, glasi tvit koji je odmah pokrenuo lavinu komentara. „I ono koje dobiješ rođenjem je opet od tvog oca. Ja lično ne vidim nikakav problem ni u jednoj kombinaciji“, glasio je prvi komentar, na koji je autorka tvita odmah odgovorila: „Jeste od mog oca. Ali, jednom se mora prekinuti. Žene moraju da skapiraju da je u redu ne menjati identitet. To nam nije „dala priroda“, to sami treba da uređujemo...

?

Jel vas pale loše vesti? Crnilo, pojedini događaji koje stavljate na kub i širite? Šta bi sa iznošenjem bisera, cveća... onog lepog i ne tako retkog ili volite crnilo?
Događaj koji je potresao holivudsku elitu davne 1973. godine
Događaj koji je potresao holivudsku elitu davne 1973. godine odnosi se na momenat kada je Marlon odbio da primi čuvenu nagradu Oskar. Naime, osvojenog Oskara za nezaboravnu ulogu u filmu "Kum", Marlon Brando pomenute godine nije želioo da preuzme zbog diskriminacije američkih starosjedilaca, koju je Holivud nemilosrdno sprovodio. Na 45. dodjeli Oskara umjesto Branda se pojavila malo poznata glumica, Indijanka iz plemena Apača Sačin Litlfedr, i na sceni se pridružila Liv Ulman i Rodžeru Muru. Jednim pokretom ruke stavila je do znanja da nagradu ne želi da preuzme, predstavila se i obratila prisutnima: - Večeras predstavljam Marlona Branda, i rekao mi je da vam poručim da on duboko žali što ne može da primi ovu nagradu. Njegovi razlozi...
Moje krvavo akademsko krštenje
MOJE KRVAVO AKADEMSKO KRŠTENJE – EJ, SUDBINO, DŽUKELA SI, BRE -------------------------------------------- Kad-god se susretnemo okorela komu-njara stara, zlo zla, ruglo od rugla i dno dna od pakla, i ja, naravski, ljupče rodoljupče i baja, do kraja, tu odmah, za treptaj oka, bude belaja, do jaja. Biće da je to nekakvo moje nenapisano životno pravilo, jer nikada nisam dozvolio da mi razum vređa sveopšte ništavilo, zlo i ludilo. Tu svoju zlu sudbinu sam doživeo, overio i nekako, jedva-jedvice, preživeo već na prvoj godini studija klasične filologije, filozofije i slavistike na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Pripremali smo se za doček Dana Republike (29-i novembar). Verovatno je to bio i razlog da nam "moj" profa marksizma i ONO-ga...
Devojčica od 14 godina već gotovo dva meseca robija zbog pretnji, dok monstrum koji je 16. marta pokušao da me ubije udarivši me kamenčugom u glavu (jer mu snimam zlostavljanog psa) koja me i dan-danas boli, šeta slobodan na 200 m od moje kuće! Možda je Južno Afrička Republika pravno uređenija? Dokazi su u komentarima objave na Twiteru: kao i u video zapisu: https://www.youtube.com/watch?v=EeiXUxmeVPI i vedu: https://www.youtube.com/watch?v=xFQui0Uzy-U&t=9s
Ja bih to sve zatvorila!
Imam jedan predlog za sve: zašto se zaustaviti na jednoj školi i na jednoj direktorki , nastavniku ? Zahtevajte raspuštanje svih škola, jer ko su ti bedni prosvetari da uče vašu decu , kad vi ionako, sve znate bolje :i zakone, i planove, i programe, i metode . Pa išli ste u školu, dovoljno ste upućeni u prosvetni rad da bi mogli umesto njih sve da odradite . Ko će bolje zaštiti vašu decu, od vas, roditelja, naučićete decu ono što neradni nastavnici ne rade: vrati mu čim te pipne, javi meni, ja ću prebiti i njega i roditelje a i komšiluk ako treba, ili ću pozvati kuma, koji ima vezu pa će svi oni popiti prijave i otkaze .Sve su to pedofili, frustrirane žene i stranački kadrovi . Neće da se jave na viber u pola 12 noću, da kažu šta ima za...
Postani uspešan čovek. Ispričaću vam priču o jednom uspešnom čoveku, o svojoj ćerki. Ona je u jednoj velikoj internacionalnoj firmi sa 25 godina došla na poziciju na koju dolaze ljudi sa 35. Obično se misli da čovek treba da bude karijerista da bi napravio karijeru, ali u njenom slučaju to nije tako. Ona se samo trudila da služi drugima, da uvek od sebe da više nego što se od nje očekuje. Ona nikada nije tražila unapređenja, niti je tražila povišicu, a unapređenja i povišice su dolazile same. Danas je teško naći čoveka koji savesno radi svoj posao, i kad se pojavi takav za njega se svi otimaju. Kada je upisala višu ja sam joj rekao da se trudi da uvek od sebe da više nego što se od nje očekuje. i tri godine...
Jidu Krishnamurti: "Najviši oblik ljudske inteligencije je sposobnost posmatranja bez prosuđivanja." - Ne uvek i ne svuda. Zavisi gde si i šta gledaš. Ako si u prirodi, s ciljem da se opustiš, možeš posmatrari bez prosudjivanja. Ali, te situacije su redje. Više vremena se provodi s ljudima, pa su društvena zbivanja neminovnost koja prisiljava na rasudjivanje da bi se pravilno postupilo. Za to je potreban najviši stepen osvešćenosti i oštroumnosti. Dok si na obali možeš stajati, ali kad udješ u vodu moraš plivati. ------------- Žan-Pol Sartr: "Najgori deo u tome što te slažu je saznanje da nisi bio vredan istine." - Time što si slagan se ne pokaže tvoja vrednost, već vrednost ili karakter onih što lažu. ------- Fridrih Niče: "Zmija...
baš mesec dana i jače, u rerni je mali tiganjčić zaboravljen i napušten boravio. ja ga potražih. za zapršku mi zatrebao malecki. kadli u rerni, u tiganju tom, oblici života se ukazaše mi
"Мамаааа..можеш ли да дођеш у собу. Твој син ме мобингује" "Јоооој, па мамааа...ишчупаће ми пола косе док се ти не смилујеш" "Ретарду, остави ме на миру" "Мамаааа...." "Дебилко..." Чежњиво је погледала шољицу тек скуване кафе и са уздахом је кренула ка дечјој соби. Њен уобичајени дан је могао да почне "Како се то понашате? У чему је проблем?" "Проблем је у" мамином принцу", сакрио ми је свеску из математике. Добићу јединицу данас" "Лажееее..тамо јој је телефон од оног црног дечка. Домаћи није ни написала јер је са другарицом целу ноћ дописивала. Читао сам поруке кад је заспала. Рекла је да га воли. Договарале су се да ти каже да спава код ње а да оде са њим у провод" "Кретену један одвратни...
Back