Blogovi

Andy Hunt: "Only dead fish go with the flow." Darren McMahon je tu izjavu uzeo za naslov svoje knjige s dodatkom: "Radite pametnije. Sanjajte veće. Živite izvanrednim životom." - Mrtve ribe nosi tok reke dok žive menjaju pravac i plivaju onim koji im više odgovara. Zanimljiva izjava koja iznosi suprotno mišljenje popularnom Istočnom verovanju da su dogadjaji posledica karme i da se ničem ne treba opirati, već treba prihvatati sve što se dešava. Dok Istok propagira krajnju pasivnost većina grčkih filozofa je smatrala da krajnost nije dobra. Potrebno je uvek pronalaziti pravu meru, biti fleksibilan i držati se "zlatne sredine." Otuda i maksima na Delfima: "Ništa previše." Poznat je i mit o Dedalu i Ikaru. Dedal je bio veoma vešt...
Laku noć onima koji su nas napustili. Onima koji su otišli, u tišini ili s praskom grmljavine. Onima s kojima smo želeli ostati, ali je drugi odlučio umesto njih. Laku noć nesrećnim ljubavima koje su postale uzdah u besanim noćima. Laku noć rastancima koji su ostavili suze u nekom srcu i nečijoj duši. Laku noć svima onima koji se pitaju zašto... a znali su zašto se sve ruši. :lakunoc:

...

...prvo sam skicirao mislima njenu sliku sa tamnim prevojima tamo gdje jos nijesam smio realizovati ili bar zadovoljavati svoju pohotu i bogatstvo skrivenog sve sto je izlozeno vidi moralo je biti djetinje nesredjeno i obliveno rumenilo i nemirno pletenje prstima nijesam smio imatu u glavi glavne odrednice bilo me sramota da mi se po glavi mota gdje i kudije kad se krene a i kako oboljezava sve o tebi a dali si ti bas taj sretnik da koji ima u prstima nastavak misli ali onako kako bregovi i udoline ocekuju i zele da bude prevazidjeno ...nesrazmjera i mjesta i godina slobode i zavjetovanja sve to nosi neki neobasnjivi zaron u dubine dusevnih stanja koja ni sebe ne poznaju...
Bajka u bajci, posvećena jednoj snajci
Sočim danas jednu neodoljivu devojku i u mislima odmah počeh da premlevam kako da je za tren oborim s nogu nečim što će zaokupiti njenu pažnju... Kašljucnuh, ali jedva čujno, kako ne bi pomislila da bolujem od COVID-a, pipnuh čvor na kravati, tek toliko da bih bio siguran da mi pravilno stoji, dodirnuh đozluke, onako navike radi, kao kad ispitujem moje studente, priđoh joj na rukohvat, klimnuh, baš onako učtivo, glavom u znak pozdrava i milozvučno prozborih: "Oprostite, da li ste Vi Marica?" "Nisam." - reče mi ona kroz slatku prizmu osmeha. "Nisam ni ja Ivica, ali to ne znači da ne možemo da imamo našu bajku" - zamedih joj tako lepo da se istopi, posve ... Šta posle bi? Pričaću vam kad se ta lepa bajka završi ...
Ovih dana se mnogo govori o štetnosti elektromagnetnog zračenja , i budući da ono uglavnom dolazi od mrežnih uređaja mobilne telefonije, to se ona proglašava za smrtonosno oružje svetskih moćnika. Na tržištu postoje proizvodi koji bi trebalo da nas štite od elektromagnetskog zračenja , pa tako imamo orgonite predmete u obliku piramide koji upijaju elektromagnetno zračenje, Zatim navodna Teslina purpirna ploča , pa onda neki ruski uređaj koji treba nositi sa sobom jer navodno čisti okolinu od štetnog zračenja. Ja sam već govorio o eksperimentu vršenom na biljkama. Radi se o tome da svaki atom ili molekul ima svoju frekfenciju na kojoj vibrira, na kojoj zrači. Naučnici su se dosetili da tu frefkfenciju srazmerno umanje i prevedu je u...
Конфликт је у глави Веруј ми када ти кажем Двојица мене боре се Све јаче и јаче Један куди, другог суди Други брани се и узвраћа И једна страна мене Другу страну стално удара И зато сам изударан И сав у подливима Ја сам брод који није веран Својим кормилима А кормила је више И са свих страна дува ветар Који удара ме у сред трке, Враћа на почетак Конфликт је у мени Шта је добро, шта је лоше Добра лошој страни Сад завалила је кроше Крв на све стране лије Од неба па до земље Ал' у ствари крварим Искључиво сам у себе Моји конфликти су плодови Несигурности За друге људе можда То су праве глупости Али кад са собом тучеш се Много буде теже Него кад те човек нападне И жели да те реже Конфликт сам по себи Мач је увек са две оштрице И...
Муж моје пријатељице је имао мождани удар. Дуго је био на интензивној, прије 10 дана изашао на ,,регуларно" лијечење, а прије неколико дана премјештен у рехабилитациони центар. Данас сам се први пут од 2013. године одлучила на корак који ми много, али баш много утиче на квалитет живота. Скупила сам храброст да то урадим. Коначно сам се ријешила једног од два техничка помагала, назовимо то тако. Николин опоравак не иде брзином којом би он хтио и он се због тога нервира. Нина сама са двоје мале дјеце води рачуна о њиховом заједничком послу, а он цитирам ,,лежи у болници и једва мрда рукама". Мој корак је мени дефинитивно донио бенефите који су мени огромни, а од њих нико други нема користи. Никола полако овладава вјештинама ходања, може...
U inat svima
U INAT SVIMA. NAROČITO DUŠMANIMA I OD AMERA ANTISRPSKI IZDRESIRANIM PSIMA --------------------------------------------------------- U inat svima, naročito američkim krvoločnim zločincima, germanskim nacistima, vatikanskim pederima i »domaćim«, od Amera antisrpski izdresiranim, izdajnicima, hoću da živim … Hoću da živim mirno, najsmirenije, a ne kao bušna barka na razburkanom moru, bez kormilara, prepuštena na milost i nemilost vihoru života… Tražim li previše, dragi Bože ? Želim li to, usuđujem li se da to poželim, da okusim i sam slasne plodove životne ? Imam li pravo da još uvek sanjam takve snove u kojima nema laži i gde istina kao jedini zakon važi ? Da li pre toga moram još jedanput da prođem sve te svoje golgote životne...
Ono kada ti se točak sudbine pogrešno okrene
Ono kada ti se točak sudbine pogrešno okrene i za tren nestane i nje i mene ------------------------------------------------------------------- Poštovani prijatelji i drage prijateljice ! Vrlo često mi, naročito kada vam odškrinem vrata svoje duše i srcem napišem delić svog burnog života, ono kada suzama zalevam sećanje na moju dragu, slatku, milu, moju nezaboravnu, najsjajniji biser mog dosadašnjeg ljubavnog života, mi spočitavate a la: "Da te je istinski volela ta tvoja mila - ne bi te nikada ostavila." Bi, poštovani prijatelji i slatke prijateljice, jer nekada se pogrešno okrene točak sudbine. Evo vam i dokaza iz mog ličnog iskustva.... Po završetku Bogoslovije u Sr. Karlovcima mene su, valjda samo zato što sam bio đak generacije...
Ја сам само писац, а ти моја бајка . Тако је записано међу звездама, од почетка времена. Оног дана када одем, ја нећу нестати. Само ћу се преселити у твој сан. Овакви као ја никада не умиру. Такве као ти никада не заборављају. ___________________________ "Татаааа..." "Реци срећице." "Тата зашто ти мораш да спаваш када се мени игра?" "Тата мора да ради, мила." "Јел оне чике морају само код тебе да пију сок. Ја сама узмем флашу из фрижидера а мала сам." "Они тати плаћају, па онда тата сакупи парице и онда ти купи нову играчку. Зар ти се не допада онај коњић који сам ти купио? "Зашто сад ћутиш душо?" "Размишљам. " "О чему бебо? " Нисам ја беба, ја сам велика. Имам скоро пет година." "Одлучи се да ли си мала или велика?"...
Marcus Aurelius: "Mudar čovek ne dozvoljava da strah ili želje usmeravaju njegove aktivnosti." - Pod njihovim uticajem se ne misli trezveno. Mada pozitivne želje mogu biti podsticajne moraju se sagledati realno ili u svetlu situacije da bi se donela ispravna odluka. U protivnom lako zanesu i navedu na pogrešnu aktivnost. ---- "Mi, koji imamo samo jedno lice, uvijek imamo hiljadu ožiljaka na srcu." -Zašto bi morao imati ožiljke na srcu ako si iskren? Autentičnost ne znači bespomoćnost, glupost i nesposobost zaštite. Naprotiv, bez integralnosti nema mudrosti ni smelosti da se proživi život po vlastitom nahodjenju. --------- Balzak: "Imamo neprestane borbe sa samim sobom čiji su ishodi naše akcije; Borbe su unutrašnja strana ljudske...
Moramo videti da bismo poverovali
Nova leteća čudesa, tj. dronovi, nam daruju slike prizora u koje teško poverujemo, iako ih gledamo sopstvenim očima... Evo nekolicina odabranih, zapanjujućih prizora sa svih strana sveta ovekovečenih bespilotnim letilicama... Zapanjujući prizor odmaranja na vodi ove kupačice, dok se u velikim dubinama graciozno kreću ogromni predatori... Ovo mora da je jedna od najsimpatičnijih slika uhvaćenih dronom: Dron je lebdeo i snimao, dok je ovaj srećnik kleknuo na jedno koleno i zatražio ruku svoje devojke... Neverovatna slika koja pokazuje koliko su velike dubine svetskih okeana... Ovaj ronilac roni, nesvestan prisustva jednog od najveličanstvenijih stvorenja na planeti - ogromnog grbavog kita... ...//...
Plemenitost nevidljivog humaniste
Nedavno se otvorila nova pekara u mom kraju... Nekoliko vrsta hleba, mnogo vrsta peciva, slatko i slano, bureci sa mesom, sirom, kiflice, peciva sa šunkicom i kačkavaljem, pice, đevreci, bageti, rolovane viršle, zamotuljci sa makom i jabukama, pekmezom od malina i neizbežnom nutelom... Ima još đakonija, ali ne znam kako se zovu... Prodavnica odiše čistoćom i mirisom od kog rastu zazubice... Svakog božijeg dana se vrata zaključavaju iznutra... Par ljudi ostali u pekari čekaju u redu... Prodavačica mlada, nasmejana, hvataljkama uzima pecivo iz vitrina i slaže ga u kese... toplo, mirišljavo... Posebno pakuje hleb, baget, kifle, perece... Pa to sve u velike kese od desetak kila... Jedna takva velika kesa puna đakonija i domaćeg hleba -...
"Potpuno odsustvo stida je prvi znak ljudske gluposti"... Frojd
Iako sam zaljubljena u Junga, Frojda ne mogu preskočiti, naročito kada je tema ljudska glupost u pitanju... Na netu sam naišla na tekst koji me je oduševio...Evo o čemu govori... "Vrlo je lako prepoznati GLUPE LJUDE" Frojd je u jednoj rečenici sve objasnio i kad je pročitate odmah će vam biti jasno Među njima, tu je i lekcija koju svako treba da zapamti – kako da prepoznamo glupe ljude! "Prvi nak ljudske gluposti je potpuno odsustvo stida" :rtfm: :rtfm: :rtfm: Legendarni psihijatar je ljudsku...
Osjećam tvoj zagonetni pogled što ga zrake sunca bacaju na proplanke zbilje moje da uberem ga kao najdraži cvijet za se. Izvlačim ti osmijeh vragolijama riječi nestašnih pa naslućujem kako krivuda rubovima tvojih usana. Osjećam da sličimo jedno drugom kao ptičice što borave u gnijezdu tišinom obgrljeni Čuvam svoj topli uzdah da mi srce ne ozebe dok čekam da dođem u tvoju želju.
Deo mene
U grudima stameno steže dupli čvor od jauka, za deo mene koji me polako napušta, kao gusta, bela magla, nestaje iznad krošnje starih borova, iza mojih očiju, mojih nogu i moje ruke ti si deo mojih usta koji je očekivao zvuk mojih usana a tvoje reči beže, kao divlje ptice umorne od moje košave.

...

... ...mudro je ćutati Ali odćutati mudrost Glupo je... ... ...na odgovore ako čekamo čekanje će nas ubiti ...sakrij se i neka taj Neko upita a,- gdje si...u kolicima kao i u skoku lavice ranjene sve su lijepe misli i u draž života pohranjene ...život nije dat samo atletičarima i djevojkama sa bogatim čarima a ni princezama i vladarima ...život ima cijenu kad se kroz rešetke gleda i iz kolica kad ni pomisao ustajanju, ne da ti... ...
Hteo sam da ostavim blog bez reči i svakom ostavim priliku da sam razlišlja o onom šta sam želeo da poručim. Ali, to se kosi sa Pravilnikom, pa mi je duplikat ovog bloga bez uvodne poruke legitimno obrisan. Zato sada u uvodnom postu dajem zaljučak koji sam planirao na kraju, tako da, ko želi, može da ostavi za kraj sledeći pasus. Oliver Dragojević u Beogradu Poštujem principijelnu odluku Olivera Dragojevića da ne peva u Srbiji. Zbog te odlučnosti on je za mene još veći umetnik. Na prvi pogled paradoksalno, njegov stav dokaz je velike, gotovo romantične ljubavi. To je umetnik kojeg su za Beograd vezivale mnoge veze, čovek koji je mnogo ljubavi dao i primio iz Beograda i čovek čija je osećanja krajem dvadesetog veka osujetila...
TEKST MARKA BRANKOVICA O PAPSTVU: Naravno, pravoslavni autor.. EVO NJEGOV TEKST. Pravoslavlje u papskoj zamci Pravoslavci danas gledaju na katolicizam mnogo povoljnije nego u prošlosti. U zemljama gde je katolicizam u manjini, i gde katolici zauzimaju pomirljiv stav da bi zadobili uticaj, primec'uje se sve vec'a ravnodušnost u pogledu nauka koje rastavljaju pravoslavne crkve od papske hijerarhije. Pravoslavni branioci papstva Sve više preovla?uje mišljenje da nema razlike o važnim pitanjima ili da one nisu tako velike kao što se smatralo, i da samo malo popuštanja od strane pravoslavaca može dovesti do boljih odnosa sa Rimom. Bilo je vreme kada su pravoslavci visoko cenili slobodu savesti, koja je bila skupo plac'ena. Uc(ili su...
Dobila sam nekoliko pp sa sličnim sadržajem. Tipa"zašto si ovde, zašto kuckaš samo na nekoliko pod foruma i tako" Pošto sam prestala, davnih dana, da se dopisujem preko pp kucnu ću ovde nekoliko rečenica. Na forume sam zalutala pre nekih 16-17 godina. Bio je to period kada su forumi, kao oblik komunikacije, bili jaka priča. Ja sam tada lutala i tražila. Bilo je tu iskrenih priča i saveta i podeljenih iskustava. Mnogo mi je značilo tada, kao mladoj i "naivnoj", da pročitam šta drugi doživljavaju i kako se suočavaju sa ljubavnim zgodama i nezgodama. Sada su forumi zastarela tehnologija i u principu malo ljudi je tu zalutalo neki su stariji pa kuckaju po navici, neki su malo skrenuli pa..., neki su klinci pa probaju neku foricu da...
Karmički krug...
Znaš li? kada smo se rastali Mi tada nismo ni znali. da nikad zaista otići nećemo iako se više i ne srećemo. Ostavio si vetar da me ponese Iz moje kose tvoj miris donese Dovoljan je tren, da osetim, da se u zaboravu podsetim.. Ne pitam se kako je dospeo tu. I ne, ne, to nije bilo u snu... U nekom prošlom životu, ti si mi u dušu uneo lepotu. naučio me kako se voli I kako ljubav ume da zaboli. Moja te koža na sebi oseti Iako um ne može da se seti. Kad je to bilo, kako se desilo...? Ali zna da ti bio si tu, zaista, na javi, ne u snu. U moju kožu svoje vene si utkao I moj mir zauvek ukrao. Šapatom dao zakletvu večnosti, Dug zagrljaj, obećanje vernosti. Kratkim poljupcem na ramenu, Ostavio mač u kamenu. Da se uzalud bore da ga izvuku...
Дошла си ношена ветром Као осушена трава Коју безобразник баца Около без правца и циља Час у вртлогу летиш високо Час милујеш прашину пута Онда се лелујаш лагано Па стремиш ка хоризонту Даш се видети Па одједном нестанеш И док те очи траже Појавиш се изненада Имаш и звук Фијучеш, завијаш Уплашиш малу птицу Па онда веселом песмом Милујеш ухо пролазника А онда мук Ветар је стао Са њим си нестала Остао сам само ја И чудан осећај Да ли си била Или ипак ниси
Kurt Vonnegut: "Verujem da su čitanje i pisanje najhranljiviji oblici meditacije koje je iko do sada pronašao. Čitajući spise najzanimljivijih umova u istoriji, meditiramo svojim i njihovim umom. To je za mene čudo." J.Z.: "Citanje tudjih umova moze biti inspiracija ali moze biti i podsvjesno ispiranje mozga, tj. ljudi nesvjesno upijaju tudje misli. Ali negdje i od necega moramo krenuti da otvorimo um. Pitam se koga su citali veliki umovi ili su sami sticali misli. Ako jesu sami sticali ili stvarali svoje misli, moze i danasnji covjek bez citanja velikih umova, zar ne?" - Razmena mišljenja i razmatranje neke pojave iz različitih aspekata je uvek korisno. Naročito kada su u pitanju potpuno drugačija gledišta. Time se proširuje...
Vetar i Sanyo
Duletov risiver Sanyo je istinski komad lepote. Doneo ga je u radionicu kada se vratio sa montaže nekog plakara. Stara dobra sprava je stajala ispred vrata stana klijenta, spremljena za kontejner. (Glupan koji je nameran da tako nešto tretira kao đubre i ne treba da ga ima.) Lepi veteran me svaki put kada se sretnemo pogleda i kaže mi: "Nosi me odavde. Neću da moj lepi furnirani poklopac i moju skalu sa plavim svetlom prekriva prašina. Neću da kroz mene teku talasi radija Nostalgija." Dragi moji, lepotan je u pravu, taj radio Nostalgija je zaista užasan. Uveren sam da je smešten u nekoliko kvadrata nekog mraka, da tamo nema živog čoveka. Par hiljada pesama se vrti nasumično danima i godinama. Svakodvevno govorim Duletu da je to što mi...
Gola Istina i u njeno ruho Laž odevena
Gola Istina i u njeno ruho Laž odevena, kroz oči umetnika, filozofa i pesnika ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Znate li strodavnu priču o dve drugarice - goloj Istini i odevenoj Laži? Znam da znate, učili ste, brate, ali vreme je da vam obnovim sećanje, zato što niste pravilno shvatili ni poruke, a još manje i tanje, pouke te prelepe životne priče. Nešto slično, a i nalično, onoj predivnoj pričici koju vam onomad prepričah, oslanjajući se na veliko delo drevnog Grčkog filozofa Prodika »Herakle na raspuću« (namerno upotrebljavam taj moj prevod, jer kasniji prevodi a la »raskršće« je nastao pod uticajem hrišćanstva i nema veze sa originalom) kako bih vam...
Auto
Kupio sam auto Najbolji Izišavši iz maxija na putu za trijening, dvije djevojčice mi se obratiše sa mini-tezge iako sam imao slušalice... Da li biste kupili nešto? U ponudi raznih igračkica iz kinder jajeta i asortimana, zapazih auto... Pošto je auto? 80din Evo za 100... djevojčica reče "ali nemam kusur da dam"... nema veze Auto vrijedi mnogo više Ja odoh Vozim se ka svojim snovima
Hiperborejske Ruminacije (mitologija, alternativna istorija)
Ovde ću objavljivati neke moje stare, uglavnom nezavršene, "sirove" tekstove. Većinom se odnose na mitologiju, alternativnu istoriju i srodne teme. Ništa ozbiljno ali možda nekome budu zanimjivi. Odavno nisam u mogućnosti da nastavim sa čitanjem i pisanjem pa neka ova tema posluži kao podsetnik i arhiva. Da ponovim, tekstovi su "rani nacrt" te očigledno nisu nekog kvaliteta. Borovi i Ljudi Zmije Arijadnine niti kojima se pokušavam izvući iz mitološko-etimološkog lavirinta u koji sam, upuštajući se u pisanje ovog teksta, sopstvenom krivicom upao, tanke su i nepoverljive. Stoga je ceo ovaj tekst jedno veliko razmatranje - i ništa više, o vezama tih neobičnih, strahovitih stvorenja daleke, najdublje starine, tih ljudi zmija kojima...
Back