Blogovi

I bi svetlost
I bi svetlost Onaj dan koji računaš kao prvi. Do tada si životario, tavorio, vegetirao. Postojao samo zato što ga ćale, u konkretno tvom slučaju, nije istresao u vece šolju... A onda je došao trenutak da shvatiš smisao svog bitisanja. Da se desi ono što si čekao sve vreme trajanja svoje životne uvertire. Da li su tako hteli Bog, suđaje, Hare Krišna, sticaj okolnosti ili Marsovci, totalno je svejedno i tebi nebitno. Samo neka bude svetlost! Žurka je bila tako predvidljiva: motao se džoks, jedan za drugim, pajp je stajao ''na izvol'te'', imućniji su se peglali koksom. Cepao se absint, domaća rakija, vinjak i klipače s pivom. Treštala je jednolična tehno muzika i svi su bili kao u nekom transu. Strob je sevao u nepravilnim...
Ni Beki se više ne bi smejao...
I Bekija Bekića bi rasplakalo Znači, kraj, nema dalje! Težak čemer, jad i bedak, depresiva vasionskih razmera. Gore i od priče o keruši i sedam malih kučića, kompletan opus pok. Tome Zdravkovića i minusa u državnom budžetu zajedno. - Ženo, malkice su preterano ljute ove paprike što si punila! - Nemoguće, reče čiča na pijaci da nisu strašno ljute. - Kako nisu, otrov! Ovo bi i Beki Bekiću obrisalo osmeh sa usana! Oplakaću kompletnu familiju, pojedine unapred uz ovo! - Nemoj da si beba, daj da ja probam... Aaaaaaaaaaa! - Tako, tako. Malo i ti da vidiš muku!
Crtica sa tramvajske
Stojim na tramvajskoj stanici kod Katedrale i čekam "jedinicu" koja uvijek kasni. Na trotoaru, među prolaznicima i ljudiima koji čekaju tramvaj, pogled mi se zaustavi na simpatičnom prizoru. Starac, od nekih svojih 70 godina, rumenih obraza, uredno podšišan i obučen, na malom tronošcu sjedi sa harmonikom u rukama. Obrazi mu titraju od osmijeha. Ori se sevdalinka - “...kao što je Bosna moja, na svijetu ljepše nema…” Nadvikuje se naoko veseli starac sa bukom tramvaja, automobila, grajom prolaznika. Pred njim veliki drveni sanduk sa uredno složenim četkama. Morala sam se nasmijati (onako u sebi) kad sam na kutiji primjetila natpis - "Čistim cipele - samo ženama." Pored kutije druga, malo manja na kojoj piše - "Penzija mi nije dovoljna za...

...

Радња се одвија у стану, на другом спрату Плаве зграде. Зграда је удаљена од центра Вароши око триста метара а само је споредна улица дели од Дома здравља. Зграда није одолела зубу времена и немару станара. Стан је двособан и голим оком је видљиво да је пренатрпан, како стварима тако и онима који ту деле простор. Једном страном је окренут ка прометној улици а другом ка дворишту, тачније новоизграђеним гаражама. Еми је у кухињи а Есма у купатилу. ЈУГОСЛАВ, ЕСМА И ЕМИ ЈУГОСЛАВ:Добар дан Еми, како сте? Да ли је Есма ту? Треба ми. ЕМИ:У купатилу је сређује се, не знам шта ју је спопало, сат времена не излази. Не идемо на њену свадбу већ на дететов рођендан. ЈУГОСЛАВ:И ти си ту, Мила. Како иду припреме? МИЛА:”Господине професоре”...
Ezop i Ezopov kompleks
Ezop Otac viceva o naduvanim životinjama. Kornjača koja tripuje da je brža od zeca. Mrav koji halucinira da se težak rad isplati. Ezopov kompleks Ezopov kompleks može biti urođen (kad ličite na neku životinju) ili se stiče godinama (kad svojim ponašanjem podsećate na neku životinju)... on je razlog zašto pojedinci postaju glavni junaci ''savremenih basni'' i zašto je i sam pomen određene životinje dovoljan da se zna na koga smo mislili... keva: gde je onaj konj matori?! sin: tata!!! traži te mama!!! keva: ti bubo lenja, prostr'o si se pred taj tv k'o morž... ništa živo ne radiš! Da se bar udostojiš te papke da opereš, a ne da smrdiš k'o puma... majmunišeš po ceo dan, pa do sad bi i magarac shvatio da se tako ne može...
1001 stih
K'o kralju Šahrijaru pred tvoja vrata ostavit ću hiljadu i jedan stih i čekat' ću kao što niko nije da mi otvoriš njih. I ako se čudom nekim desi da milost tvoja me zadesi u tišini odaja naših duša natjerat' ću to surovo srce da šapat stihova mojih sluša. Ako u srcu ti ljubav ne probude u vatru pobacaj sve moje stihove i reci zorama da me ne bude nek tvoji dželati mi presude.
Da Bog da... tri reči kojima počinje svaka kletva
Cuvena Srpska mantra koja se koristi i u dobre i u lose svrhe. Dovoljno je posle "da bog da.." dodati zelju namenjenu nekom i to je to... Dobra ili losa kletva je "bacena". Da bog da ti pita zagorela... Da bog da ti se odvalila WC solja... Da bog da ti nestalo toalet papira u javnom toaletu... To je kletva poznata od davnina.Izmislile su je babe zeleci da priprete nekome. Danas vecina populacije ne zna da se pise ``Da Bog da``,nego misle da se pise ``dabogda`` i misle da je to obicna kletva, a ne znaju da se tu radi o Bogu. -Da Bog da ti jeli panaiju prvu nedelju nakon cerkinog rodjenja! -Da Bog da ti sin doveo zeta u kucu! -Da Bog da imao pa nemao! -Da Bog da... Kines i cujes: "Na zdravlje" Prdnes i cujes: "Da Bogda crko"...
Maya Angelou: "Nadaj se najboljem, pripremi se za najgore i ne budi iznenadjen ničim izmedju." - Teško je naći osobu koja ne bi volela živeti bez obaveza, problema i biti spontana u svakom momentu. Postoji dosta situacija i aktivnosti kada je to moguće i treba ih iskoristiti i uživati u njima. Medjutim, ima i onih kada je neophodan plan i organizacija da bi se postiglo ono što se želi. Na primer, student koji ima ispit odredjenog datuma pre toga se mora posvetiti učenju i dobro organizovati da bi ga uspešno položio. Ako se prepusti spontanosti, leškarenju i ne uči nema se čemu nadati. Roditelj deteta, koje mora biti u školi u 9 sati ujutro, ne može biti spontan i spavati dokle hoće, već uveče navije sat da se probudi ranije...
Testament
Čim moj muž osjeti prve simptome prehlade, a temperatura mu skoči na zastrašujućih 37,2 nastane uzbuna u kući. Tako je bilo i jutros. Prvo sam morala do grada da mu pokupujem pola apoteke. Usput sam morala svratiti i do pijace gdje sam oputošila pola tezge sa limunom. Kako ni to nije pomagalo, tražio je da mu kuham kokošiju supicu, onu iz kesice na kojoj je naslikan pijetao. (nikad mi neće biti jasno šta pijetao radi na kokošijoj supi) -Samo ona može da me vrati u život, - duboko uzdišući reče. Budući da je nisam imala u kuhinji, trči do prodavnice. Ali, vidi jada. Bolest nikako ne popušta. Onda mi reče da mu donesem vrelu vodu i gomilu peškira. Već od ranije mi je poznata ta strašna procedura. Pokriva se po glavi peškirom, nadnosi...
Vruć krompir
U to vrijeme radila sam u jednoj osnovnoj školi na Grbavici. Tačnije, mijenjala sam nastavnicu koja je bila na porodiljskom bolovanju. Bilo mi je čudno da je uzela bolovanje dosta prije poroda, ali prvi dan kad sam ušla u odjeljenje VIII2 kojem je ona bila razredni straješina, a koje je meni pripalo po principu - vruć krompir daje se novom, bilo mi je jasno šta ju je otjeralo tako rano. Još kad sam saznala od kolega da joj je jedan od učenika nedavno "razbio" auto, sve mi je bilo jasno. Disciplina je bila katastrofalna. Dobacivanje, došaptavanje, bacanje olovaka, smijanje učenika na sred časa bilo je samo dio atmosfere. Kako je to bilo njihovo uobičajeno ponašanje, a ja im vjerovatno nisam djelovala kao neki autoritet, odlučila sam...
Hrabrost
Da kažeš svoje mišljenje i svoje želje dok mirno ispijaš šolju čaja Da kažeš šta stvarno voliš a šta ne, dok Piješ kafu u društvu Da ne mrziš iako ne voliš Da shvatiš da su ljudi svugde ipak samo Ljudi
Устаљено до бола. И боли. И мозак, и уши једнако. Можда мозак више. Преварене. Издане. Изигране. Остављене. Овакве и онакве, али увијек жртве. Сироте наивне. И мушкарац крив. Да ли је то само научени изговор, оправдање пред собом, пред свијетом, другарицама, познаницима и тако даље и томе слично? Посматрам жене којима се везе распадају зато што их је партнер (момак, вјереник, муж, небитно) преварио, јер је пијаница која се не тријезни, јер је женскарош, јер трчи за сукњама, ово, оно... Није битно. У сваком случају, веза пукне. Али! Заплет! Прође неколико дана, ето ње са новим. Не знам како уопште могу. Некако, у мојој глави након сваког раскида неопходан је период у којем ћеш ,,оздравити". Радити на себи, излијечити ожиљке, изградити...
Marketing je čudo!
Malo bejzik istorije da znate ne možete da ne kupujete "cionističke proizvode". 🥺 Saberite se najlepše vas molim. Altria group je nastala početkom 2000. godine i vrlo brzo se podelila na deo koji se odnosi na duvan (ostalo Altria) i Kraft. Grupa pod Altria posluje nama najpoznatiji brend Filip Moris (pored Marlboroa imaju jedno 50ak drugih brendova ako ne i više), dok vam se u istim pantalonama, a u drugom džepu nalaze Milka, Toblerone, Filadelfija sir, gomila brendova hrane za pse, pića razna... svaki dan ne možete da pobegnete od njih. 34mlrd$ 👉Sledeći brend je Coca Cola. Treba li da vas podsetim da je Rosa u njihovom vlasništvu?🫤 Nestle - ogroman % svetske trgovine flaširanom vodom drže upravo oni (ni blizu kao Coca Cola ali...
Da bih te razumeo, moram Pink da gledam 24h
Lik koji misli da kada se na tv-u ne prikazuje Farma, od 100 kanala na kablovskoj, nema šta drugo da se gleda. Za njega su Ivo Andrić i Tolstoj pisci dugih i smor knjiga, ali su zato Isidora Bjelica i Nives Celzijus nešto najbolje što je moglo da se dogodi, posle osnivanja Granda. Gost u emisiji Lee Kiš je nešto čemu teži, u ovom trenutku, nedosanjani san. - Ćao Kuco šta radiš? - Ma evo bre ništa, čitam malo Anu Karenjinu, rek'o da se podsetim malo. Ti? - Jao, pa to je tako kič mnogo je dugo, a nema gotovo nikakvu radnju. Evo baš sad si me podsetio da pročitam drugo poglavlje knjige koju je napisala Isidora Bjelica i... - Šta kažeš to, kukala ti majka, pa kako znaš da je kič kad dve strane nisi pročitala, pa majku ti...
Da bi ti pitao
Da bi ti pitao! Zbog sira i vojne muzike. Zbog da jedeš gowwna. Zato. Uglavnom, kratkotrzajni odheb ljubopitivom smaraču od prekoputa kojim se istom nedvosmisleno stavlja do znanja da njegova ili njena pitanja pričinjavaju osetan bol našim ganglijama. Oldskul izraz koji se već odavno i sasvim zasluženo nalazi zlatnim slovima zapisan u antologiji "srpskog uličnog rečnika", nepisano izdanje. Barem do sada... 🌸 - Tata, a što ti biješ mamu? - Da bi ti pit'o, pič..ka ti materina bezobrazna! 🌸 - Brate, daš jedan krug da ga malo provozam? - Ae, pali, bre... - Što, ******?! - Da bi ti pitao, eto što. Maretu i dalje bleji razjeban motor ispred ulaza jer si ga ti vozio, i ja treba da ti dam svoja tek kupljena kola?! 'Sti lud...
Da bi se ti čudio
Glupo pitanje zaslužuje oštar odgovor. Jer, bolje spriječiti nego liječiti. - Za šta služi ovo dugme? - Koje dugme? - Ovo sa nacrtanom sijalicom. - Služi da bi se ti čudio. Veži se i ne diraj ništa. 🌸 🌸 🌸
Da begam, ili da se vešam?
Pitanje koje će sebi postaviti skoro svaki dripac, čija je devojka ostala trudna i sad je u dilemi kako će to saopštiti njenom ćaletu, pošto je odlučio da je ženi. Situacija zna biti prilično zahebana ako je budući tast bivši pandur ili vojno lice, staromodnih i konzervantivnih shvatanja, ili bivša ********* koja se drži svojih načela, kao pijan plota. Izgleda da neki dripci imaju više sreće nego pameti. Ulazim kod svog sadašnjeg tasta prije jedno deset godina, inače bivšeg pandura, da mu kažem veselu vest (kako za koga...). Sa mnom i moja sadašnja supruga u blaženom stanju već nekih četri meseca. Ne zna se ko je nervozniji od nas dvoje, ja ili ona. Po njenim pričama , ćale joj je je na prst u bulju sa bogom i đavolom. Jest...
Uspavanka za jedne oči
U jesenji vjetar uplićem stih to šapat je duše nježan i tih k'o miris dunje ugodan, blag za očiju tvojih pogled drag. I brižno berem k'o plodove riječ dok sumrak lagano pada već ja skupljam riječi iz slatke tame "Misliš li noćas dušo na me?" Iz grudi mojih uzdasi čežnje u gologlavim krošnjama se kriju ni mjesec zlatni vidjela ne bih da mi nije tvojih očiju.
Ах, те јадне жене - никада нису биле заштићене
ТАКО ЈЕ О ЖЕНАМА ЛАЈАО ЈОВАН ЗЛОУСТИ ---------------------------------------------------- АХ, ТЕ ЈАДНЕ ЖЕНЕ, ОД ТИХ РАЗВРАТНИХ, ЗЛИХ И БОГОХУЛИХ ЗВЕРИ НИКАД ЗАШТИЋЕНЕ Када би живео у наше време, а да при том задржи неке своје погледе на друштво и морал епохе из које је потицао, велики црквени отац Јован Златоусти би због својих ставова свакако био предмет напада друштава и оранизација који се залажу за права жена. Ова удружења би с разлогом могла да сматрају да он не поштује родну равноправност, да ниподаштава и вређа припаднице лепшег пола. Јван Златоусти рођен је између 340. и 350. године у Антиохији, главном граду провинције Сирије и, после Цариграда и Александрије, трећем по величини граду ондашњег Византијског царства. Потицао...
Elbert Hubbard: "Da bi izbegli kritiku ne recite ništa, ne radite ništa i budite ništa." - Ni tada se ne može izbeći kritika. :) Nekom će smetati što stalno ćutiš i nemaš svoje mišljenje. Pored toga, misliće da si len jer ništa ne radiš. ;) - U zdravom, funkcionalnom odnosu se uvažava individualnost/autentičnost i pravo da se bude drugačiji, sve dotle dok se niko ne povredjuje ili dok se ne nanosi neka šteta. Ponekad se može desiti da se prelazi granica, a da toga nismo svesni. Zbog toga je iskrena komunikacija veoma važna. Ako nam neko argumentovano ukaže na nešto što činimo, a što uzrokuje teškoću i neprijatnost drugima, takva kritika je opravdana. Ne treba je ignorisati i obezvrediti, već saslušati, razmisliti, staviti u...
Prisutnost znači puna koncentrisanost, pažnja i posvećenost nekoj aktivnosti, bilo da se radi o svakodnevnom poslu, slušanju sagovornika, posmatranju pejzaža ili nastojanju da se opusti i odmori. Doživljaj je potpun kada se postigne jedinstvo celog bića kroz harmoniju misli, osećanja i razuma. To stanje spontano nastane u prijatnim trenucima, momentu inspiracije, kreativnosti, užitka, igri, radosti, sreći, razbudjenoj radoznalosti/interesovanju itd., ali se može i svesno inicirati i održavati. Medjutim, ne treba se osećati krivim ukoliko nismo uvek uspešni u tome, jer i spoljašnji faktor (okolnosti/situacija) ima uticaja. Normalno je da misli ponekad odlutaju i da smo odsutni i rasejani ili da nas neki dogadjaji rastuže i uznemire...
Da bacim pasulj pa da vidim?
Izraz koji se koristi kada nam nešto nije poznato, a sagovornik neće da nam kaže potrebnu informaciju. Ona: Izvini gde ide ovaj voz? On: Trebao bi za Vrbas. Ona: Hvala On: Ma ništa, a dokle ideš? Ona: Do Novog Sada, a ti? On: Do Vrbasa. ----------------------------------------------------------------- U vozu ----------------------------------------------------------------- On: Konačno smo krenuli, sad 3 sata klackanja. Ona: Joooj, zar toliko? On: Nekada i duže, nego ja sam Ljubiša. Ona: Drago mi je, ja sam Miladinka. On: Ne putuješ često? Ona: Pa vozom ne. On: Ja stalno, mnogo je bolje od busa, možeš u toalet kada zatreba, a i ispružiš noge. Ona: Lepo. On: A jesi iz Beograda ili Novog Sada? Ona: Iz Beograda. On...
Teferič
Bilo je to početkom ljeta. Kako smo živjeli u samom centru grada gdje nas je okruživao samo beton, vikende smo često koristili za bijeg u prirodu. Najčešće bi naš izbor padao na najstarije sarajevsko šetalište Darivu dugačko osam kilometara uz Miljacku koje se završavalo kod mosta koji je spajao obale Miljacke i imao sasvim neobično ime - Kozija ćuprija. Prema jednoj legendi, nekad je na tom mjestu jedan čobanin čuvao koze i pronašao ćup sa zlatnicima koje je iskoristio za odlazak u Stambol gdje se iškolovao i postao paša, a onda se vratio u Sarajevo i izgradio most koji je prozvan Kozijom ćuprijom. Drugo mjesto gdje smo rado odlazili bila je sarajevska ljepotica - planina Bjelašnica, proslavljena svojim odličnim skijaškim terenima...
Zivi bili pa videli..
Čitam ovih dana poruke "uglednih" ljudi, antiglobalista, antivaksera, boraca za ljudska prava i drugih koji sebe smatraju "probudjenim", o ideji neutralnosti u slučaju sukoba dve strane na Bliskom Istoku...🙄 Prvo, to po karakteru nije nikakav sukob nego nasilje, ugnjetavanje, iživljavanje, tortura ali ostavimo za trenutak po strani terminologiju kojom bi se opisao karakter "sukoba". U proteklih 4 godine, više nego ikada ranije, delili su se na društvenim mrežama sadržaji i filmovi o nekakvom padu kabale, o nekakvim Q pokretima koji rade na uklanjanju elemenata duboke države, o nekakvom Trumpu kao spasiocu koji će da spasi čovečanstvo tako što će valjda izaći u medije i obratiti se svetskoj javnosti i izneti istinu o podzemnim tunelima...
Cvijet koji zijeva
Bio je moj redovni slušalac i pratio sve moje emisije. Redovno se javljao uživo u program, naročito u emisije koje su bile posvećene umjetnosti. Kako je bilo očigledno da je vrlo obrazovan, kulturan i izuzetno duhovit uživala sam u njegovim javljanjima i razgovoru sa njim. Vjerujem i slušaoci. Već sam znala koju muziku je volio, pa sam tonca često maltretirala tražeći od njega da iz fonoteke "otkopava" stare strane hitove i pušta ih na našim talasima samo za njega. Jednog dana pronašao me je na facebooku i poslao mi poruku u kojoj mi je napisao da se odlično snalazim za mikrofonom i da s nestrpljenjem čeka svaku moju novu emisiju. Odgovorila sam mu da ću se, ukoliko me nastavi tako hvaliti, još i uobraziti. "Nećeš, već si", stajalo...
Haikuzadanas
Polako rastu nove generacije koje ne žive u istom svetu u kom mi mislimo da živimo. Vidi se da su mladi ljudi zamenili stvaran opipljiv život onlajn-životom. Zapravo, nisu ga zamenili, on im je baza, a ovaj drugi je nepopularna alternativa u slučaju nestanka struje. Teško je upoznati se s novim generacijama, razumeti njih, njihove odluke i način razmišljanja ako ne živimo u istom svetu... Tako da, valjalo bi da se međusobno upoznamo... Ne znam da li sam dobro definisala taj današnji mal du siecle, tu – haikuzadanas – potrebu ljudi da se bude mudar, da svako bude neki mali Niče, Andrić, neki wanna be Tagore, ili bar Skot Pek, čije se mudrosti kopi-pestuju po internetu. Može li se biti mudar svakog dana, čak i sekndhendno? Čemu...
D-moll
Tonalitet u kome se osetiš pomalo zahebano, pomalo nostalgično, pomalo željan da se napiješ i razbiješ sve u kafani, ili da se sklupčaš u krilu nekoga ko te čini srećnim. Osećaj da te u tom trenutku samoća ubija, da bi više voleo da se nađeš u kavezu sa tigrovima nego sam, tražiš špansku seriju na tv-u, samo da nestane želja da izvučeš iz prastare kutije papiriće na kojima si se dopisivao u školi. I pre nego što primetiš, izvlačiš sve svoje snove, maštarije iz detinjstva, klupko davno potisnutih obećanja koja si dao samom sebi, a koja su sada izgubila svaki značaj. Poželećeš da se nađeš kod kuće, u svojoj sobi, u gradu u kome ti se čini da si živeo u nekom drugom životu. Setićeš se bezbroj popijenih kafi na trgu ispred škole...
Back