Blogovi

Percepcija stvarnosti
"O LJUDSKOJ PERCEPCIJI STVARNOSTI Ljudska percepcija jako je složen mehanizam: mi, zapravo, ne vidimo očima nego mozgom, oko je naš prozor u "stvarnost", a um je taj koji dobijene informacije analizira, procesuira, izvlači zaključak i donosi odluku o bilo čemu. Jasno je da se lopta na ovoj fotografiji ne kreće, svjesni smo toga jer je to apsolutno nemoguće, no mozak nam konstantno daje informaciju da se kugla pomjera, um je vizualno obmanut i ne može valjano da obradi ponuđene podatke. Ova i slične fotografije o iskrivljenoj percepciji samo je kap u moru kako majstori psiholoških operacija mogu da manipuliraju ljudskim umom na najvećoj razini nudeći Orwellovu tezu: "Laž je istina - istina je laž" u shemi zbunjenosti proturječnih...
otvorene il' pročitane, nabacane il' poslagane, na policama, po tavanima, u škrinjama zaboravljane, sa posvetama, sa pečatima, sa otiscima, prepune fleka, smeju se mraku i oblacima trajnije od planina i reka. strpljivo prkose vremenu tako, i vide gde umiru planete tek uz poneki prašnjav uzdah. sasvim mirno, bez grča, bez sete.
tekst
Photo by Miguel Amaya from Pexels: https://www.pexels.com/photo/seascape-and-a-rocky-cliff-8550552/ obrisala sam neki raniji tekst opet, i sad kad obrišem meni je glupo što sam to uradila :confused: a glupo je i da stoji, mada bolje nego da nema. A sad treba nešto i pametno napisati, tek šta bi to bilo :D ajde onda da nađem neku sličicu da ima nešto... to je ova slika na početku
Jesenji ples
Jesen je obukla najljepše ruho lagano, grimizno i purpurno stavila šešir od suhog zlata a ogrlicu od žutog lišća oko vrata. Sjela u goru i čeka dragog da joj dođe pod skute da joj zbaci šešir sa glave i skine šarene haljine puste. Sa zviždukom stiže iza brijega pa provuče prste kroz krošnje ostaše one bez svoje nošnje to vjetar bješe vragolan što jesen ga čekala vazdan. Zagrli jesen svoga dragog zaplesaše strastveni ples na lišću kraj blatnjava puta od razigrane igre i smijeha iz njedara joj ispade dunja žuta.
Јутрос сам се погледала у огледало. Она женска из огледала ме је гледала у фазону: ,,Шта хоћеш још? Жива си. Мрдаш. Имаш шта и да једеш и да пијеш. Не киснеш. Није ти хладно. Не таласај." Ја је гледам па не знам шта да јој кажем. Јесте тачно све што она прича, али људи стреме и већем и бољем. И то је и природно и нормално. И онда ја њој кажем: ,,Слушај овамо, Милице из огледала. Шта хоћу још? Хоћу да престанем да слушам тебе и твоје ,,Ћути" и ,,Не таласај". Хоћу да престанем да те слушам сваки пут кад ми кажеш да умјесто јабуке поједем крофну са еурокремом и да умјесто мркве грицкам смоки. Хоћу да престанем да ти вјерујем кад ми кажеш да 5 кг вишка није страшно и да ми у овом тренутку није неопходно да радим на себи. Тачно је то, али...
Morbidna lepota Jisei-a - Poema smrti
Empty-handed I entered the world Barefoot I leave it. My coming, my going — Two simple happenings That got entangled. — Zen monk Kozan Ichikyo (1283–1360) Inhale, exhale Forward, back Living, dying: Arrows, let flown each to each Meet midway and slice The void in aimless flight Thus I return to the source. — Zen monk Kozan Ichikyo (1283–1360)Gesshu Soko (1696). Poema smrti je žanr poezije koji se razvio u književnim tradicijama istočnoazijskih kultura — najistaknutije u Japanu, kao i određenim periodima kineske istorije i Koreje. Oni imaju tendenciju da ponude refleksiju o smrti – kako uopšte, tako i u vezi sa neposrednom smrću autora – koja je često povezana sa smislenim zapažanjem o životu. Da li ste ikada razmisljali o smrti? I...
Sletanje na aerodrom je uvek uzbudljivo. Posle pasoške kontrole uzimam mali kofer sa točkićima i uzdignute glave hodam ka metrou. Dan je lep. Do stanice na kojoj silazim, budno gledam okolinu i predgrađa, parkove, kuće i male fudbalske terene. Silazim. Hodam do kuće u kojoj sam smešten, sve usput je već poznato a opet kao novo, sveže. Nasmejan sam i ponosan. Pravim se da je sve to moj kraj, što i jeste donekle, očekujem uzbudljive susrete ovaj put. Grlim se sa svima u kući i odlazim u moju sobu. Popodne žurno istrčavam da odem do grada i obiđem par prijatelja. Možda uspem da odem i na neki događaj u gradu. Pored stare Crkve čekam autobus. Lagana kiša i svež vazduh me čine raspoloženim. Autobus dolazi za 9 minuta. Primećujem da mi neko...
"Dve stvari ispunjavaju um sve novim i sve većim divljenjem i strahopoštovanjem, što češće i postojanije razmišljam o njima: zvezdano nebo iznad i moralni zakon iznutra. Ne moram da ih tražim i nagađam kao da su prekriveni mrakom ili su u transcendentnom području iza mog horizonta; Vidim ih ispred sebe i direktno ih povezujem sa svešću o svom postojanju. Prvi počinje od mesta koje zauzimam u spoljašnjem čulnom svetu i širi moju vezu u njemu u neograničenoj meri sa svetovima nad svetovima i sistemima sistema, i štaviše u neograničena vremena njihovog periodičnog kretanja, nastanka i kontinuiteta. Drugi počinje od mog nevidljivog ja, moje ličnosti, i pokazuje me u svetu koji ima istinsku beskonačnost, ali koji se može pratiti...
Intuitivno jedenje
Da li ste čuli za pravac u ishrani koji se zove "intuitivno jedenje"? Ukratko, radi se o odbacivanju mentaliteta dijete i ponovnom uspostavljanju povezanosti sa sobom i poverenja u sebe. Ovaj koncept kaže da nas je "dijeta kultura" upropastila u nekom smislu, jer nas fokusira na spolja, a ne ka unutra, i tako smo izgubili vezu sa sobom, i osećaj kada smo gladni a kada ne, na primer. Navikli smo da se držimo nekih "pravila" umesto da slušamo sami sebe. Ja sam odustao od svih dijeta, želim da smršam, ali sam se opredelio za ovaj pomenuti pravac. Čitam sjajnu knjigu "Intuitive Eating for Every Day" koja na lagan način, postepeno uči kako da naučimo da se prebacimo na ovaj mnogo zdraviji koncept i živimo ga. Svaki dan ima po jedna...
Važnost prisećanja snova i njihovog tumačenja
Šta mislite, koliko su snovi važni za naš život? Niče govori u svojoj knjizi "Rođenje tragedije" koliko je važno baviti se našim snovima. Neću sada pisati o njegovom konceptu uzajamnog odnosa Apolona i Dionisa, jer sam tek na početku, pa ni meni još uvek nije skroz jasno. O tome ću pisati nekom drugom prilikom. Samo da kažem da je knjiga jako dobra, korisna i zanimljiva. Sada ću napraviti mini serijal, da ne kažem kratak kurs o prisećanju i tumačenju snova, koji će se sastojati od nekoliko članaka. Danas ću napisati koji su benefiti prisećanja snova za naš život. Pre toga, samo da preporučim jedan dobar sajt za tumačenje snova "Dream Moods" na kome imate sve što vam treba za to. Šteta samo što forum tog sajta više ne postoji, ali...
"...meditira dok pegla..."
"Ako ima takva na forumu, neka mi se javi na pp (Goran, 35) "...Ajd... ne mora da pegla i da meditira... Ali, ako ima 5 od onih 10 osobina, meni je dosta... nisam ni ja perfect..." (Gost) Drage moje, forumaši, ali i gosti raznih foruma su nas klasifikovali prema našim osobinama, prema načinu ponašanja i ophođenja sa njima, uopšte sa muškarcima... Da li i u kom tipu žena možemo da se prepoznamo? Da li se prepoznajemo u nekoj grupaciji? Da li smo i dalje devojčice, da li smo romantičarke, muškarače, femme fatale, ortakinje? Da vidimo šta pišu: I dalje devojčica Svet vidi kroz ružičaste naočare, šokira je hronika u novinama, svi su je uvek mazili i pazili, tepa najmilijima, najveći problem u životu joj je što ju je ogovarala...
Kako se tuširaju žene, a kako muškarci...
1. Skinite odecu i postavite je u odredjenu korpu za ves sa poklopcem u zavisnosti od toga da li je beo ili saren ves. 2. Krenite ka kupatilu u dugackom bade-mantilu. Ako usput ugledate muza, pokrijte svaki izlozeni deo tela i pozurite do kupatila. 3. Pogledajte u ogledalu svaki deo svoje zenske spoljasnjosti i stisnite petlju da se pozalite, pa cak i zacvilite kako se gojite sve vise. 4. Udjite pod tus. Potrazite krpu za lice, krpu za ruke, krpu za noge, dugu rukavicu, siroku rukavicu i kamen plavac. 5. Operite kosu sa specijalnim samponom od krastavca koji sadrzi 83 vitamina. 6. Ponovo operite kosu sa navedenim specijalnim samponom. 7. Izbalsamujte kosu sa specijalnim balsamom od krastavca pojacanim sa prirodnim krokodilskim...
Jesen
Treperi list pjesmom sevdaha pred očima nebo se rumeni lagani zvižduk blagog vjetra zaljulja krošnje jeseni u meni. Šutke plače sunce dok tone blijeda k'o čežnja pada noć u ušima joj suze k'o biseri zvone valja na počinak još jedan poć'. Mjesečev odsjaj baulja u mraku sapliće noge zvjezdani sjaj otužan uzdah vjetra u zraku žagorom ptica najavljuje kraj. Raspuklo nebo jeca i cvili iz svoje utrobe sipa moć kapi kiše k'o nestašna djeca gle, našim sokakom sad će proć'. Muljavom vodom prkosi rijeka sad njome plove tragovi granja, vale već prolama oštra jeka u gustišu brijega jesen sanja.
Thomas Szasz: "Jasno mišljenje pre zahteva hrabrost nego inteligenciju." - Ako izostaje hrabrost da se suoči s neprijatnim činjenicama, greškama i zabludama ne može se sagledati pravo stanje stvari. --------- Seneka: "Život je veoma kratak i brižan za one koji zaboravljaju prošlost, zanemaruju sadašnjost i boje se budućnosti." - Vreme je stalna promena koja uvek ima aktivni, sadašnji moment. Jedino se u njemu može delovati. Ali, to ne znači da su prošli i budući beznačajni i da nemaju svrhu. Sadašnjost je posledica prošlosti, a uzrok budućnosti. Da bi bili u stanju da shvatimo tok i smisao promena mora doći do njihovog povezivanja. Trenutna dešavanja omogućavaju da se uoče greške, kao i pouke prošlih iskustava. Time se...
Пробудила ме киша јутрос. Ситна. Добовала је по олуцима песму о надолазећој јесени. Иако ме је тргла из сна монотони звук који су капи правиле на крову ме је вукао назад. Оловни капци су падали, и тонуо сам у неку полусвест. Сањао сам, и у исто време се присећао наше последње шетње. Почетак јесени, као и сад. Прохладно поподне за то доба године. И киша. Ситна, јесења. Гурали смо се испод твог кишобрана. Мало да се склонимо са кише која нам је квасила рамена, а више због жеље да осетимо тело оног другог. Дрхтиш. Да ли од хладноће? Слушам ти ритам усплахиреног срца. У оку видим чежњу. И данас осећам случајан додир озебле шаке... Скоро физички. Уска стаза је вијугала између платана и спуштала се ка реци. Парк је тонуо у сумрак...
Za kraj
Divim se ovog umiranja svaki dan u zagrljaja noći koja nas pokriva, jer jasno vidim njene crvene motive. Osuđuju, A ja ne umem da im protivrečim, umem samo da osećam između svake slutnje, koja imenuje i preimenuje ovaj život, jedva fer, jedva živ, kao ja i ti. Ti gladak vetar u jedra mojoj duši, burna oluja u mojim ocima, razorni uragan u mojim mislima, zrelo voće na mojim usnama, zvonak smeh u mojim ušima, talas koji ruši branu na mojim grudima. Kako da ih krivim? Neka sude, divim se umiranju u tvojim rukama.

...

...U jednom televizijskom intervjuu 1959. godine je objasnila: „Ja sam na prvom mestu tvorac novog moralnog koda za koji se do sada mislilo da je nemoguć – to je moralnost koja nije zasnovana na veri, ni na osećanjima, niti na proizvoljnim zapovestima, mističnim ili društvenim, već na razumu.“ Verovala je, kako je dodala tada, da je čovekova „najviša moralna svrha ostvarenje njegove lične sreće, pri čemu se ne smeju primoravati drugi ljudi na bilo šta, niti prihvatati njihovo nametanje volje, već svaki čovek mora živeti tako kao da se sa njim sve završava, prateći sopstvene interese” ...Ajn Rend je spisateljica ciji zivot i njegovo odvijanje idu naporedo sa stvaralastvom boreci se sa novom sredinom / SAD/ i svojim porijeklom nasla je...
Не знам шта се у људима промијенило и зашто је све отишло у першун (ја сам фина и ја не псујем!), али не могу да схватим зашто сам ја поносна на неке ствари које су постале неуобичајене, а мени су сасвим природне и нормалне. Мислим, прије свега, на однос који имам са мамом и имала сам га са татом. (И сад бих га имала да ми је тата жив.) Некако, ја сам од најранијих дана имала фантастичне односе са родитељима, максимално повјерење, нисам ништа знала (а ни могла ни хтјела) да им прећутим (осим кад сам порасла, па је неке ствари ипак било лакше рећи мами) и никад ми апсолутно ништа није било табу тема. Ваљда су ме мама и тата научили да ми нико не жели добро као они, али ја вјерујем да је то неоспорна истина. Углавном, кад видим колико...
Antihrist ?
Antihrist? Cesto se pominje ova rec? Pa hajdemo da na osnovu biblije i cinjenica, i uz pomoc istorije, otkrijemo ko je to? Prvo cu dati uvodne informacije. Ovu informacija o antihristu nalazimo u bibliji, i odatle prvenstveno trebamo uzeti sve informacije o tome da bi smo prepoznali ko je t,o ili ko ce to biti, ili je vec mozda i bio pa ce opet biti? Sta je njegov cilj? Kada otvorite youtube, naci ce te gomilu videa o tome. Problem je da je svaki drugaciji. Ocigledno se ljudi takmice ko ce izneti nesto bolje sto ce druge oduseviti o ovoj temi i dobiti gomilu lajka ili gledanost. Ali kada se pogledaju ti video materijali, svaki od njih uzme samo po jednu dve ili tri reci iz biblije, i uz gomilu dodavanja svojih ideja i maste...
...

...

... ...uvijek velike rijeci nadjena misao i zelja da na sebe okrenem staru pitalicu zasto okreces na mene opet i opet nepogresivu tatarsku Konjicu...
Мислим се ја тако, како одавно нисам ништа овдје нашарала, па рекох... С тим што, баш зато што дуго нисам писала немам представу о чему ће се у овом тексту писати, тако да ћу на крају текста написати/предложити неки бољи наслов. Елем. Не памтим кад сам посљедњи пут нешто урадила први пут. Оке, генерално ја слабо памтим, или, ако вам је драже, изузетно сам добра у брзом заборављају. Е сад. Генерално ми то није добро, али има и томе лијека који се зове дневнико-планеро-организаторо-роковник, а који ја одмиља зовем Тефтер, у који ја, јелте, тефтерим апсолутно сваку битну информацију, рок, дешавање, план, будућу активност и тако даље и томе слично (а и различито). Неке изузетно важне записе додатно истакнем црвеним узвичником. Међутим...
Ne ide
Vežbam sadašnjost. Kad stanem, shvatim da sam uvek negde drugdje, ili u sećanju, ili u očekivanjima. I ima dana kad mi do pretrpanom mozgu uspe dospeti istina da očekivanja idu zajedno s dubokim razočarenjima. Nikada se nisam naučila nepoverenju u ljude. Zavede me pogled koji mi se učini iskrenim, padnem na lepu reč, vežem se tračak razumevanja i verbalne poruke. Bude mi beskrajno teško kad me gađa onaj kome sam sama, s poverenjem pokazala gde me boli. Bude mi tužno, do raspadanja, kad moram da se branim od onih koje čuvam. Sama sam sebi dželat suvišnim očekivanjima i zabludama. Sopstveni interes na prvom mestu, oduvek je tako, ma koliko se batrgali. Inflacija ljudskosti jede ljudske vrednosti. Mnogo je tu cifara, ali je sve to...
Pjesma nedostajanja
Ponekad u osami čujem daljine u njima živi neko kog volim riječi su bezvrijedni ram za osjećanja dok pišem pjesmu nedostajanja. U beskraju čežnje srcem te zovem tvoj lik je svjetlost koja mi daje nadu i pružam ruke prema tebi dok daljine proklete mi te kradu. .Daljine surovo caruju među nama sjaj zvijezda u noći posipa me tugom znam da se ogledaju i u očima tvojim uzalud ih tražim u nekom drugom.
GADNI, TUŽNI I RUŽNI FILOZOFI ---------------------------------------------- Kako gadni, bedni, jadni i bezvredni znaju da budu filozofi ? Danski pisac i pesnik Hans Christian Andersen (1805 – 1875) je na početku svoje bajke »Snežna kraljica« (Sneedronningen, 1845) napisao da je zlobni škrat, tačnije sam vrag, nekog dana, kada je bio slabe volje, napravio ogledalo, »… koje je imalo to svojstvo da je dobro i lepo što se je u njemu zrcalilo stegnuo skoro u ništa, a to što nije ništa valjalo i bilo je ružno je još izrazitije bolo u oči i šepurilo se. Najlepši predeli su bili u tom zrcalu kao kuvan španać, najbolji ljudi su bili mrzovoljni, zli, ili su stajali na glavama bez trupa. Obraze su imali tako iznakažene da se nisu mogli...
Pismo jednoj časnoj seki
Pismo mojoj, u moje činjenje razočaranoj, seji koja je počela da sumnja da postojim, da me nema, za nju to više nije dilema, i da sam zauvek zaćutao, zato što se ovih zlih vremena bojim … ------------------------------------ Vremena zla, draga prejateljice, promene čoveka da više ni samoga sebe ne može da prepozna … Nekada sam se borio, baš onako junački, ali na svoj način - perom, to mi je najubojitije oružje, žutu bandu je zamenila još gora i sada se, opet na svoj način, borim protiv tog sveopšteg ludila … Da sam ja ja, bio i ostao isti, mogu da ti dokažem lako - kad-god poželiš pokazaću ti svoju ličnu kartu, ili pasoš - biraj … Žao mi je što sam Te razočarao, ali još žalije mi je što razočarah samoga sebe - moja borba je bila...
Zhuangzi: "Men do not mirror themselves in running water—they mirror themselves in still water. Only what is still can still the stillness of other things." Zhuangzi: "Ljudi se ne ogledaju u tekućoj vodi - ogledaju se u mirnoj vodi. Samo ono što je mirno može umiriti mir drugih stvari." - Izjava da ono što je mirno može umiriti mir drugih stvari zvuči besmisleno. Jer, ako je nešto mirno ne treba ga umirivati. Logičnije je reći da ono što je mirno može UTICATI na umirivanje NEMIRA drugih stvari. Ljudi nisu stvari, već su živa bića u stalnoj fizičkoj i psihičkoj promeni. Na psihičku najviše utiču dogadjaji iz okoline. Različite senzacije i zbivanja iniciraju drugačija osećanja i misli stvarajući percepciju kojom ljudi tumače šta se...
Šta da ti kažem?
Šta da ti kažem, sto rečeno već nije? Reči su tekle na jednu, dela na drugu stranu. Sumnjiva je misao izrečena, prava se krije Bezbroj nedoslednosti u jednom danu. A ja i dalje se pitam, sta da ti kažem? Razmišljam kako da te ne razotkrijem i sačuvam tu tanku nit a da ne slažem da te svojom istinom nekako uvijem. Kakve su to reči što oprost nose, a da ne otkriju koji to greh opraštaju? Dok oči za još malo laži, pogledom prose I blagim osmehom, smerno tugu skrivaju. Dok ti pričaš ono što što želiš da cujem. dok mi tvoje usne, laznu utehu prodaju. Sta da ti kažem, da pomislis da verujem, da te poštedim sad, na samom kraju? Znam, ostaću nema, zubima usne zagristi, sve i da krv iz njih poteče, neću da te lažem. Sve je u redu, nismo svi...
Stvari propuštene u udžbenicima: SRPSKI RĚČNIK IZ 15. VĚKA
Mnogo je stvari koje su u našim osnovačkim udžbenicima propuštene da se napišu, i, ovo je jedna o krupnijih među njima: SRPSKI RĚČNIK IZ 15. VĚKA O srpskom rečniku iz 15. veka http://kovceg.tripod.com/srpski_jezik_u_muslimana.htm Ahmet Caferoğlu (Istambul, 1936): (turski pisac i lingvista) http://kovceg.tripod.com/srpski_jezik_u_muslimana.htmNaslov, koji je napisan na prednjoj strani prvog lista glasi: Lugat-i farisî, arabî ve rûmî ve sirb to jest:Rečnik persijski, arapski, grčki i srpski. Ispod naslova se čita kao drugi naslov:Lugat-i elsinei erbe'a što znači Rečnik na četiri jezika. U sredini sveske, vidimo pečate sultana Mehmeda i Mustafe (1696-1754) koji dokazuju da je rukopis biblioteka Aja Sofija dobila kao dar. Kao što...
Back