Blogovi

Anatol Frans: „Čovek dokazuje da je dobro vaspitan onda kada to ostane i u društvu nevaspitanih.“ -Time se ne dokazuje samo dobro vaspitanje, već i karakter. Dobro vaspitan čovek sledi pravila lepog ponašanja. Karakteran, pored njih, sledi i unutrašnje principe. Njima razvije autentičnost koja mu da snagu i hrabrost da odoli negativnom spoljasnjem uticaju i pritiscima. Anatol Frans: „Ljudi žive po delima, a ne po idejama.“ -Poenta izreke je u aktivnosti ili sprovodjenju ideja u dela. Ali ne treba zanemariti ni značaj ideja. Ne samo što iz njih proističu dela, već one usmeravaju razvoj i način života. Robin Williams:”Najbolje ideje dolaze u najgorim vremenima.” – Zato sto najgora vremena prisiljavaju na razmisljanje i trazenje...
Tamo je ostala, tamo se probudila. Ranjena, al cela ostala, uz tebe se oporavila, neka Ja. Nocu me progone duhovi pocetka I kraja. Vino me opija I pre prvog gutljaja. Nista nije u redu. Govorio si tiho, neke lepe reci, poeziju. Sve je dobilo neku drugu dimenziju. Necu iz te kutije. Ovo boli, dusa pece, zari. Od male vatre da l' ostaje dim ili pozari? Daj makar se javi. Ostavili smo tragove. Ti meni na telu I dusi, ja tebi na savesti. Ko bi rekao princ ce crno pace zavesti. Nizem misli, rima sustize rimu. Ne znas o tome, ti zivis u svom filmu. Daleko od svega. Isto nam nebo, isti vazduh, sunce, zemlja I grad. Meni sve je to nista kad ne vidjam te sad. Odluka je tvoja, zadnja rec I rastanak, meni malo, premalo, ceznja los je...
Dečak Miloš zamišljen. Pita: - Tečo, šta to znači: TEČA? - Teče mogu biti sa mamime i sa tatine strane. Za razliku od članova porodice koji to postaju rođenjem, teča mora da se izbori za svoje mesto. Tako što će osvojiti tetku. Samim tim, on pokazuje određene kvalitete, koje ne moraju imati oni koji po rođenju postaju članovi porodice. Ako se dopao tetki, velika je verovatnoća da će se dopasti i njenim sestrićima ili bratancima. Zato je teča član porodice na koga se dečaci najčešće ugledaju. - Baš dobra definicija! Znači da su ove priče o tečama. Ili tečine priče. - Jeste Miloše. Ponekad, i jedno i drugo. - Pričaj mi o tvojim tečama! * * * Zima 1972. Japanski vojnik Šjoići Jokoi otkriven je na pacifičkom ostrvu Guam, gde se 28...
APOSTOL JOVAN U 13 GLAVI OTRKIVENJA OPISUJE VIZIJU O DVE ZVERI KOJU JE DOBIO. U uzim krugovima hriscana je vec odavno pozanto ko su te dve zveri. Neke stvari su napisane da kada se dogode, da ih prepoznamo da je to ono o cemu je vec unapred pisano. Ovih dana je vise nego jasno ko je druga zver o kojoj govri Jovan u Otrkivenje. Zelim da pricamo o drugoj zveri. Da mnogi jos uvide ko je druga zver i da znaju unapred sta sledi u skroj buducnosti. DA NEBISMO NIKOGA UGROZILI PA NI OVAJ FORUM KRSTARICU, DA NEBI ZVER PREKO VLASTI TRAZILA NJEGOVO GASENJE, UZECEMO VEC POZNATA IZMISLENJA IMENA JER KAKO VISE NIJE TAJNA, SVE BIVA KONTROLISANO KO STA PISE CITA ILI GOVORI OD STRANE VELIKOG BRATA I NJEGOVIH SLUGU. Mnogi su se smejali onima...
S A M A
Nikad sama sa prepunom glavom uspomena . Redjaju se po ljubavi sjetom se same listaju . Nekad ih prizovem radoscu nekad bjezim od istih. Cekam neke da same dodju a kad dodju vagam . I de sad mi recite kakon sam ja to sama . SAMA jesam nikad sama . Imam nekoliko mjesta gdje otici kako se sakriti . Koje god odaberem opet sam sama . Nikad sama . Sama sam se rodila . Sama cu da umrem . Prvo znam i sa rasdoscu ga se sjetim . Drugo samo nagadjam . Necu da o tome duzim necu da umrem. Mozda zato bas zato ne volim kad sam sama .
Leto 1982, XII kongres SKJ, prvi posle Titove smrti - u žiži ekonomski problemi (inflacija, niska produktivnost, nezaposlenost, prezaduženost) i podele u zemlji. Park u centru grada. Klupa u parku. Na klupi tri drugara. - Korzo je skoro prazan. Mrtav grad. Treba negde otići. - Mnogi su otišli na more. Trebali bi i mi. Korektna ideja. Postoji samo jedan mali problem. - Odakle nam pare? - Pare leže svuda, samo ih treba pokupiti. - Pokupi i nama! - Kad ste lenji da se pomerite. Evo, jutros je bilo na radiju, traže berače krastavaca. Dobra zarada. A nije ni daleko, desetak kilometara. Možemo ujutru otići biciklima. Četiri ujutru. Neko lupa na prozor. - Ustaj, idemo u berbu. Još je mračno. Neki hladan letnji vetar. Jeza. - Okrećite...
Umolio bih moderatore i administratore za demokratsko usaglasavanje. Ja potpisujem sve sto je Miroslav Olenjin, moj jako dobar prijatelj, ovde napisao! Ovo je ozbiljna tema, i da ne pricam vise... :rtfm: Podijum je vas, dragi forumasi. SAMO ISKRENO, MOLIM! :heart: _nobody_
Ponekad me u snu čudne misli progone Pritišću me u prsa i teže su od tone Po stoti put u mojoj glavi Postojim sam ja, stabla, ptice i mravi u travi Sanjam divljinu i prostrane šume Gdje nema ljudi i ne škripe gume I beskonačno lutam tim neobičnim krajem I kao ptice kada lete Tu sam sretan kao dijete
Gledam te. Kao surogat mojih pokreta brises maglu s ogledala. Vidim svoj lik: bez sminke, a rumeni obrazi, neispavana - a nestali podocnjaci. I danas je vetar nekako topliji. Mada po pravilu kosava je sa istoka, a mi severnije necemo biti. Pletes ribarsku mrezu cvorovima nasih zivota. prsljen ti nesebicno dajem. Ne volim poeziju slusati, usnama se lepse cuje. Sladja mi je melodija dodira. Pridji, ne verujem u magije. Za mene, Bog nas vidi, I jedno drugom nas je dao. Sta ces vise? Zar to nije po sta si dosao? Ili sam ja kolateral.
Volim svoju depresiju. Kada sam depresivan, osećam se nekako duboko..Stara izreka kaže „Ko peva zlo ne misli“, a nova „Ko misli nije mu do pevanja“. Ja spadam u ovu drugu grupu. Šta da radim, takva mi sudbina. Oduvek sam mnogo razmišljao, ponekad i previše ali, od svih tehnika mogućih i nemogućih, ja eto nisam naučio kako da svoje misli usporim, da ih pustim da „prođu“, jednostavno - uvek su bile brže od mene. A možda sam jednostavno glup. Ako kažem da u životu ima dosta sranija o kome smo prinuđeni da mislimo, neću reći ništa novo, ipak, nekima je prilično lako da ta sranija ignorišu i da gledaju svoja posla, nekima nije. Ja i tu spadam u ovu, drugu grupu. Gde me je to razmišljanje odvelo? Nigde. Ali, nigde nisam ni želeo da idem...
Javi se. Ja cutim. Sve u meni priziva ti ime. Ovako nisam patila,nikada,ni za kime. Javi se! Ove noci bole, nije do sevdaha. Sreca skupo kosta kad cupas se iz kraha. Kad bi se javio… Osmeh I radost cekaju da ti cujem glas. Lazem sebe da nekad je bilo nesto od nas. Ne bi se javio, imas svoj mali svet, u zlatnom krugu. Nisi ti takav, ne zelis zenu drugu. Neces se javiti. Dete u tebi nije me pozelelo vise. A ova tuga u meni tebi pesme pise. Ne javljaj mi se! Necu odoleti tom jakom viru. Nikad I nisam poljupcu I dodiru. Ne zovi. Plasim se svoje maste I strasti. Plasim se pogresicu, u tvojim ocima pasti. Ne pisi! Tvoje reci jos mi odzvanjaju I seku me. Obrazi od suza, slani, peku me. Ne misli na mene. Kad poklope se kazaljke, zadrhti...
...nocu dok ptice drijemaju dok rijeka uspavanku im plete sjetim se kao dijete slusao sam cudan ples talasa i kleo svakog Alasa zasto mora strunama mir vodi da cijepa a odnekud odgovor je dolazio da neumitnost nekakva slijepa vodi sve vidovljake i zavrsi u nevremenu prateci podivljale brzake zureci moru u bezdane pa, sad vidi sicusni dane ko moze neumitnosti neimenovanoj na put d stane...
Imam 17 godina i hteo bih da po završetku srednje škole odem na dobrovoljno služenje vojnog roka. Nosim naočare i dioptrija mi je, na oba oka, +4. Da li sa tom dioptrijom mogu da se prijavim na služenje vojnog roka i da li kasnije mogu da radim kao profesionalni vojnik sa tom dioptrijom?
1978. Otava, Kanada. Svetski prvaci u umetničkom klizanju postaju Irina Rodnjina i Aleksandar Zajcev. U disciplini ples prvaci su Natalija Linčuk i Genadi Karponosov. Teča Žika jedva dočekao moj zimski raspust: - A breee, ima da se naigramo šaha! - Samo par dana, posle idem na zimovanje. I to bez roditelja! Sedam dana slobode! Sa drugarima. Hotel. Blagodeti sveta odraslih. Ključ od sobe u rukama. Ručak u restoranu. - Šta mladići žele za ručak? Mladići žele ćevape. I sok. - Neka supa pre toga? - Hvala lepo. Nismo kod kuće! Posle ručka sankanje do smrzavanja. Večera. - Šta mladići žele za večeru? - Ćevape! I sok! Jednom se živi! Negde oko sedmog ćevapa, neko me grli s leđa. Nepoznata devojka. Oko dvadeset osam godina. Dakle...
Нато ми је убио мајку на 20 годишњицу бомбардовања , умрла је од последице Нато бомбарадовања и агресије, као и хиљдае и хиљаде других српски мајки ..била је дивна , добра , племенита и пуна љубави .никада није мрзела никога , нити је некада нешто лоше неком пожелела .њена љубав је била несебична . Жалосно је да за смрт моје мајке нико неће одговарати , као ни за мајке стотине хиљада других, које умиру дан за даном .... сви се праве да се као да се ништа не догађа ..Моја мајка није само умрла она је УБИЈЕНА од стране НАТО ПАКТА ! Моја мајка је жртва НАТО ПАКТА ! Кога ја могу да питам , када ће и да ли ће икада убице моје мајке бити процесуиране ... Убијају нам сваког дана мајке и децу , бомбардовање никада није престало још увек траје ..
“Tuga je postepeno rasla , mozda I zbog shuma talasa. Koji se svakog chasa sve jace cuo. Kada smo izbili iza brda I kada se pred mojim ochima ukazalo nebo iznad te obale, osetio sam da je ova tuga bila neizbezna, bila je ista ona tuga pred lepotom, ili u najmanju ruku pred izvesnom vrstom lepote. Da li svi to osecaju tako, ili je to jos jedan nedostatak moje nesrecne prirode?" Sabato “ tunel” Cesto imam osecaj da je nesto suvise dobro .. toliko dobro da ne moze biti istina.. trenuci koji izgledaju savrseno …su greska percepcije …….
Da krenem sa autorskom temom od ovoga blooser-ovog posta: [Autorska Tema] Mora da se menja NE SAMO VLAST - vec CEO SISTEM! Ako zaista realno posmatrate, u drzavi eSFeReJot se nikada nisu postovali zakoni, u smislu cele populacije gradjana. Za SKJ clanove su zakoni bili blazi, a za clanove SKJ, jednakijih od jednakih, zakoni su se sasvim razlicito tumacili. Preinacavali i zabasurivali. Tokom vremena sve je bilo gore i gore. Sada je u Drzavi Srbiji potpuno bezakonje, ili, avaj, zakoni se tumace prema direknom interesu velmoza lokalne samouprave, ili velmoza Vlade Srbije, SNS kriminalnohg klana na vlasti... Ono sto je cinjenica je da je SNS, prvi u Istoriji Drustava napravio da preko 50% radnog naroda Srbije sede na drzavnim jaslama...
<span style="color: rgb(29, 33, 41); font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: normal;"> Na prvo slušanje pesmica za razbibrigu. Iskusnom obrazovanom slušaocu ipak neće promaći stamen cepelinsko-stonsovski ritam, napetost pri kraju ciklusa od 16 taktova koju stvara sazvučje slično napolitanskom sekstakordu, razrešena vraćanjem u toniku, spomenimo i redukovanu harmoniku iz drugog plana ("Less is more" - Miles Davis) koja neprimetno ali suvereno nosi svu lepršavu romantiku skladbe. Dihotomija vokalnih izvođača samo je fizička, dok na višem planu oni čine duhovnu jednost koja je pod velikim znakom uzvika!!! Stihovi nenametljivo, za one koji slušaju između redova, propagiraju lepote naše Šumadije (uzvišeni...
O noći sanjiva o dušo ranjiva, u kafani obnavljam gradiva, noć je sve duža... nikako se ne razdanjiva. Crna noć slatko vino u čemer pretvara, žuč je u čaši... to gorko vino pamet mi razara. Autor: Šilton
Ebe mi se što Mađarska mora nema
Sećam se bio sam dete,nedeljno jutro je ... moji piju kafu...otac je voleo šalu... - noćas sam sanjao da sam upao u govna rekao bi. Majka bi mu odgovorila to je dobar znak, - nešto će lepo da ti se desi... a moja baba po majci bi rekla: - govna sanjaj,govna će ti i biti.. majka bi negodovala: - 'mamaaaa'... baba bi je oštro pogledala... - gledaj svoja posla, na to bi otac odgovorio: - to isto mi je rekao vaš muž kad sam mu pričao da sam sanjao vas... - 'e zato sam ja njemu pojela paniju' na to bi otac dodao: - zato ću ja vašu, baba bi ljutito: - to ćemo još da vidimo Izgledalo je kao da su njih dvoje ljuti neprijatelji,kao mačka i pas. Znao sam da nisu, njih dvoje su se jako poštovali. Na ovaj način su se samo peckali,bez...
Jedino ti možeš da umanjiš svaku moju muku, Dovoljno je da mi nešto lepo kažeš... A tek ako me uhvatiš za ruku... I to ja shvatam... jer tada tu si! Ali... Ja tvoj glas čujem i kada niko ne govori... kada je muk i tišina svuda... Kako je onda moguće da si tu? Ma da li je moja glava luda? Znam da možeš iz pepela da me digneš, da mom srcu ubrzaš ritam, nadahneš mi dušu, da uzburkaš moje misli... Ali ne znam kako to uspeš i onda... onda kada kraj mene nisi? Jer... I kada sam sama u svom svetu, daleko si od mene i nema te na vidiku, ja opet naslućujem samo tebe, ja i tada vidim samo tvoju sliku. Zato sebe stalno pitam: Da li je moguće da te svuda ima? Ma da li mi se ne čini da si i u ovoj pesmi rima? Kako to da si pored...
https://www.danas.rs/kolumna/svetislav-basara/licidersko-dupe/ Svetislav Basara Licidersko dupe 1/2 Lepo sam ja (i davno) negde napisao da su – u umetničkom smislu inače besprekorni – ruski realistički romani upropastili srpsku realnost, iako im to nije bila namera. U vreme, naime, kada su ti romani pisani, objavljivani, potom prevođeni i čitani u Srbiji, Rusija se nije baktala sa „mekom moći“, niti je po Srbiji (a i šire) otvarala vatrogasne stanice, kao što sada čini. Ma jok! Kad bi procenila da tako treba, Rusija je primenjivala žestoku vatrenu moć. Vremena su se, međutim, promenila, Rusija se prilagodila novim pravilima igre, što se za većinske Srbe, svetske lidere u rusofiliji, uopšte ne može reći. Ti svati i danas – kao i u...
Zasto je tema pobrisana, pa zatvorena? :rtfm: Sve je radjeno po pravilniku Krstarice! Zasto se ovde desava strasno silovanje, fasizam... Zasto se brisu slobodna misljenja ljudi??? :roll: https://forum.krstarica.com/showthread.php/351081-Legendarna-UDBA/page4 Nikada ih vise nego Vreme Sadasnje u Srbiji, dobri moj Drogo. Samo, ne nazivaju se vise Udbasi. Nego botovi. Za lunch paket i cervenu. I ono sto ih uce UDBAski psiholozi, e tu metodologiju bih ja nazvao: pluskvamperfekt! :per: _nobody_
Dođeš u godine kad te nije briga šta ko misli, priča ili kako te i na koji način gleda. Nije ti važno jesi li mu drag ili ipak nisi. Ono si što jesi zadovoljan sobom baš kakav jesi i živiš svoj život kako ti misliš da je najbolje..
МОНАРХИЈА ИЛИ РЕПУБЛИКА Једна од омиљених тема већ годинама у земљи Србији, република или монархија? У правилу ту причу намећу они који би реафирмисали идеју Србије као монархије. Но, реално ако погледамо како котирају политичке опције које заговарају монархију, шансе да Србија поновно постане монархија и не постоје. Ту је опет тешко водити неку расправу који је бољи облик владавине, једни и други ће селективно протурати аргументе, потенцирати оне успјешније земље, занемарујући јадне монархије или републике, давати значај тривијалним аргументима, као ко се с ким сликао и слично. Ако погледамо мапу свијета монархије заузимају кудикамо мање територије. У свијету имамо 43 државе по уређењу монархије. Од тога је 16 држава тзв крунске...
Učenik dovršava ispisivanje poslednje bambusove pločice. - Učitelju, da uzmem novu pločicu? Pripovedač odmahuje rukom: - Nema potrebe. Ovo je bila poslednja priča. - Sve si ih ispričao? - Znam ih još mnogo. Ali nema potrebe da ih pričam. Dovoljno si čuo. Vreme je da počneš sa pisanjem svojih priča. - Kako? - Jedna priča, jedan kamen. Kamen po kamen, nastaće put. Vijugav i varljiv. Jednog dana, vraćajući se tim putem, naći ćeš sebe, nekadašnjeg. I još jednog. Celo mnoštvo. Nigde dva ista. A, opet, svi će biti nekako slični. - Na šta će ličiti? - Na tebe. - Odakle da počnem sa pisanjem? - Od prologa, odakle bi drugo? Pođi sad, pred tobom je dug put. http://priceotecama.blogger.ba/arhiva/2019/03/21/4141287
Postovani,imam problem sa rukama vec godinu dana.Posle dugog ispitivanja i na moju inicijativu,uradila sam magnetnu,gde je pokazalo da imam hronicni tendinitis.Gde nisam bila,radili mi fizikalnu i inekcije u ramena i nista bolje.Ruke ne mogu da podignem,bolovi i nocu i danju.Slucajno sam naletela na jednog dr. u penziji,koji mi je predlozio zracnu terapiju na WMA.Da li ima neko iskustva sa ovim?Molim vas,hitno mi je
Back