dzaba nosiš ordenje,kad niko te ne poznaje...

I tako...

Aj ono kao nedelja ujutro.Ležim još u krevetu,napolju sumorno,pravo sivilo.

Sumiram utiske od proteklih dana,proteklih meseci,proteklih godina...

Dobra je ova stvar ,napišeš nešto iz svog života što ne govoriš nikome,virtualnom svetu,koji te ne poznaje ,i koga u principu nije ni briga,al tebi je lakše jer si neku emociju izbacio iz sebe.

Znači,živ si.

Setiš se kako si odrastao kao sirotinja,kojoj je srećan dan bio svaki onaj u kojem bi ti tata doneo za doručak 100 grama salame,jednu čašu jogurta i četvrtinu svežeg hleba.To su bili retki dani,ali srećni.

Setiš se da si čekao nedelju,zbog nedeljnog ručka,kada je pored kuvane šangarepe,krompira,sosa od paradajza i domaće supe,bilo i malo parče kuvanog mesa,kojeg smo delili na tri dela.

Majka bi se uvek,izvlačila da ne može više i prepuštala mi većinu svoga dela...

Setiš se i kako si bio srećan,kada upecaš neku ribu,i kako te je to činilo srećnim,jer upravo si izmamio osmeh na licu svojih roditelja.

Setiš se i bolesti svojih roditelja,pozajmljivanja para za autobusku kartu,kako bi mogao da ih obiđeš,utešiš i daš im nadu da će jednog dana biti bolje,a i sam znaš da je to laž u kojoj svim srcem,želiš da živiš...

Setiš se gubitka,usamljenosti,tuge,ljudi koji ti pružaju ruku sa istom rečenicom,a posle 5 minuta,okrenu glavu i smeju se jedno sa drugim...

Setiš se i rata,ludila,zatucanih ljudi,ali i onih hrabrih,sa kojima si tada delio svoj život u tom bezumlju.

Setiš se i onih priča i planova,šta ćemo posle tog ludila...kada dođe to posle.

A moralo je jednom doći.

Setiš se i novih izraza,poput izbeglica,tuđin,tujac, ausländer...

Sada obilaziš tuđe živote u normalnom svetu.

Gledaš klinca od 25 godina,kako se useljava u svoju novu kuću od 800000e.

Trudiš se da ostaneš ravnodušan,dok ga slušaš kako mu svetlo na banderi pred kućom,već dva dana žmirka i to smatra katastrofom...

Voziš se u stan,pomisliš bliži se Nova godina,ideš kući,među svoje...

Niko i ne zna više ko si ti,već šta imaš i šta možeš da daš.

Znaš da to više nije tvoj život,više nigde i ne pripadaš,ni tu ni tamo.

Ležiš,pomisliš,biće bolje,mora jednom...

Pogledaš kroz prozor,sunce maglu topi.

Ideš dalje,moraš,novi dan...

I tako...

Aj ono kao nedelja ujutro.Ležim još u krevetu,napolju sumorno,pravo sivilo.

Sumiram utiske od proteklih dana,proteklih meseci,proteklih godina...

Dobra je ova stvar ,napišeš nešto iz svog života što ne govoriš nikome,virtualnom svetu,koji te ne poznaje ,i koga u principu nije ni briga,al tebi je lakše jer si neku emociju izbacio iz sebe.

Znači,živ si.

Setiš se kako si odrastao kao sirotinja,kojoj je srećan dan bio svaki onaj u kojem bi ti tata doneo za doručak 100 grama salame,jednu čašu jogurta i četvrtinu svežeg hleba.To su bili retki dani,ali srećni.

Setiš se da si čekao nedelju,zbog nedeljnog ručka,kada je pored kuvane šangarepe,krompira,sosa od paradajza i domaće supe,bilo i malo parče kuvanog mesa,kojeg smo delili na tri dela.

Majka bi se uvek,izvlačila da ne može više i prepuštala mi većinu svoga dela...

Setiš se i kako si bio srećan,kada upecaš neku ribu,i kako te je to činilo srećnim,jer upravo si izmamio osmeh na licu svojih roditelja.

Setiš se i bolesti svojih roditelja,pozajmljivanja para za autobusku kartu,kako bi mogao da ih obiđeš,utešiš i daš im nadu da će jednog dana biti bolje,a i sam znaš da je to laž u kojoj svim srcem,želiš da živiš...

Setiš se gubitka,usamljenosti,tuge,ljudi koji ti pružaju ruku sa istom rečenicom,a posle 5 minuta,okrenu glavu i smeju se jedno sa drugim...

Setiš se i rata,ludila,zatucanih ljudi,ali i onih hrabrih,sa kojima si tada delio svoj život u tom bezumlju.

Setiš se i onih priča i planova,šta ćemo posle tog ludila...kada dođe to posle.

A moralo je jednom doći.

Setiš se i novih izraza,poput izbeglica,tuđin,tujac, ausländer...

Sada obilaziš tuđe živote u normalnom svetu.

Gledaš klinca od 25 godina,kako se useljava u svoju novu kuću od 800000e.

Trudiš se da ostaneš ravnodušan,dok ga slušaš kako mu svetlo na banderi pred kućom,već dva dana žmirka i to smatra katastrofom...

Voziš se u stan,pomisliš bliži se Nova godina,ideš kući,među svoje...

Niko i ne zna više ko si ti,već šta imaš i šta možeš da daš.

Znaš da to više nije tvoj život,više nigde i ne pripadaš,ni tu ni tamo.

Ležiš,pomisliš,biće bolje,mora jednom...

Pogledaš kroz prozor,sunce maglu topi.

Ideš dalje,moraš,novi dan...
Nažalost, nikad neć biti bolje. Sve što ostaje, guraj ko sivonja i trpi. Nekad pukni, i možda razbi svetlo na banderi guzonjinom sinu, nećeš ga mnogo ožalostit al ćeš mu bar za po sata namestit živce. One živce koje smo mi svi odavno izgubili, i sad se divimo sami sebi kad još ponekad uspemo iscediti malo cinizma koji deca ne razumeju. Niti se nadaš da će razumeti. To više nije tvoj svet, ni moj.
Ako uspeš nać nekog preživelog od onda, ili bar ćošak u koji ćeš smestiti kasete koje više ničemu ne služe i samo tebi imaju smisla, misli da si sretan. Nisi. Ali misli.
Ništa ti drugo ne preostaje. Ko ni meni.

Back