Blogovi

...odjutros obiđoh neke forume,.... ...ona traži njega,...te on traži nju,...oni bi da se vrate ovima,....on ne bi da ga ostavi,...ono ne može više da izdrži,... ona seče vene,...zbog što joj je ona iz prvog braka uskratila osmeh na sinoćnjem dnevniku,....a tamo neki se sinoć napio pa ga smestili u tuđ krevet,...žena ga odjutros traži,.....muž tražio svoju, a našao dve tuđe,...od sutra jedemo samo tuđe,...svoje ne damo,... ....al ih skupiše,...ako se sve to pronađe,...zreli smo za Evropu,...
JUTRO
Mazu smo, u početku, dok je bila mala, pošto je kao i svi ptičari hiper aktivna, izvodili ko zna koliko puta dnevno. Ta navika je dobrim delom ostala i kada je sazrela jer smo je vodili sa nama gde god smo mogli. Nije išla jedino na posao, u školu i na pijacu. S druge strane, mogla je da bude sama u stanu po 12 sati, ukoliko je to bilo neophodno (izuzetne situacije i jako retke) a da bude dobra. Jedino zvoca do besvesti ako kasnimo. Procedura ujutru je izgledala ovako.Zvoni sat a gomila oranž-belih tufni sa nogama u vis samo otvori jedno oko da vidi da li sam ustala. Kad Maca ustaje za dnevnu smenu takodje otvori samo jedno oko, ali samo to.........jer je pamet moja shvatila da od njega ne očekuje ništa, tačno po...
Elan Vital  -  Lisica i roda
Елан Витал је објективно узето животна сила која се пробија кроз општу ентропију и инертност материје. Субјективно, Елан Витал је напрегнутост воље која се пробија кроз отпуштеност те исте воље или онај пример са руком никада није сувишно поновити. Ако подигнемо руку паралелно испред себе. После пар минута изгубићемо снагу и рука ћее против наше воље почети да пада. Управо је то ситуација коју тражимо. У том тренутку спуштања руке у њој ће и даље бити делић наше воље која је руку подигла. Међутим, тај делић воље сада није више у стању да спуштање руке спречи али га може барем успорити. Тај остатак воље који постоји у руци можемо сматрати за Елан Витал који сусреће отпор отпуштене воље. То је као сусрет са зидом, као подизање...
Igrom pukog slucaja,*setajuci* netom,naisla sam na sajt kojem je ovaj tekst u interpretaciji,meni nedovoljno poznatog glasa,da bih znala ko je interpretator,ali ,mogla bih reci,dovoljno senzualnog,da vas *prikuje* na sajtu,makar toliko dugo dok ne odslusate do kraja,pracen muzikom koja svojim toplim tonovima uspi da vas prebaci u mesto i vreme desavanja.sluzio kao zvucna podloga.Ocarana tekstom,nisam odolela,odslusala sam par puta i zapisala,sve vreme razmisljajuci na koga,i ciji stil pisanja me podseca,ali nisam nasla odgovora.Nadam se da ce neko citajuci i uzivajuci u dubokom humanizmu ovog teksta,mozda naci odgovor na moje pitanje,ko je autor ?!.Ako se neko seti,molila bih da to napise.....uzivajte :) "Jutros je u sred ljeta...
Sve je moje  tvoje ...
Osecaj ovaj iz krvotoka moga sve je jaci i veci nemoze da se spreci Za ljubav ovu hvala Tebi hvala Bogu da te ovako volim ne mogu da odolim sve mostove medjuvremena da u rekordu preskocim satove u nista pretvorim Vulkan iz srca prsti strascu zagrizoh s tobom ljubavi jabuku sa najvecom slascu Vrtim se u krug ko planeta oko svoje ose misli duso moje duse ka tebi kuci me odvode i nose Sve moje je tvoje ... Nemir
Lepota Zivljenja
Poziv " Ne zanima me čime se baviš u životu. Želim znati za čime čezneš i usudiš li se sanjati o susretu s onim za čime tvoje srce žudi. Ne zanima me koliko ti je godina. Želim znati jesi li voljan da riskiraš da ispadneš budala zbog ljubavi, zbog svojih snova, zbog pustolovine koja se zove život. Ne zanima me koje su ti planete u kvadratu s Mesecom. Želim znati jesi li dodirnuo središte svoje tuge, jesu li te izdaje u životu otvorile ili si se skupio i zatvorio iz straha od dodatne boli. Želim znati možeš li da sediš sa bolom, mojom ili svojom, a da se ne pomakneš kako bi je sakrio ili umanjio ili sredio. Želim znati možeš li biti s radosti, mojom ili svojom, možeš li plesati s divljinom i dopustiti da te zanost ispuni do vrhova...
Can I buy an hour of your time?
A man came home from work late again, tired and irritated, to find his 5-year old son waiting for him at the door. "Daddy, may I ask you a question?" "Yeah, sure, what is it?" replied the man. "Daddy, how much money do you make an hour?" "That's none of your business. What makes you ask such a thing?" the man said angrily. "I just want to know. Please tell me, how much do you make an hour?" pleaded the little boy. "If you must know, I make $20.00 an hour." "Oh," the little boy replied, head bowed. Looking up, he said, "Daddy, may I borrow $10.00 please?" The father was furious. "If the only reason you wanted to know how much money I make is just so you can borrow some to buy a silly toy or some other nonsense, then you march...
„Filozofi iz truleži plazite! Evo vam ruševina moja...“ – reče pesnik i ostade živ. „Zeleno volim te zeleno“ – sada već istorijsko opredeljenje versko-etničke grupacije, na ovoj balkanskoj vetrometini dvedestih i iste reči poznatog španskog pesnika. Ko je sposoban da ih zatvori u okvire „lošeg vica“ neka mu je na čast. Dragi prijatelji, i oni koji to niste, vodite računa da „jedna rečenica nije blog“ jer će vas u protivnom „ubiti prejaka reč“. „Ne činite drugima ono što ne bi voleli da oni vama čine „ – Vladika N. Velimirović. I na kraju uvek imajte na umu Djoku Balaševića „ ... a Sud je Sud ... ...i čast je čast, a vlast je vlast.
Bila jednom jedna mala devojčica. Imala je nanu, maminu mamu, i bila je najsretnija kada su njih dve zajedno. Nana je bila mnoooogo mala i mnoooogo debela, i obožavala je svoju unuku. Zato je devojčicu učila raznim korisnim stvarima. Ona je divno kuvala, ali pite koje je pravila su bile najbolje. Gospa Mara, tako se zvala nana, bi uzela veliku vanglu koju bi postavila na jednu staru stolicu. Unuka joj je dodavala sastojke ovim redom, prosejano pšenično brašno (belo,belo kao sneg), malkice razgrejane domaće svinjske masti, so. Stara dama meša rukom ono brašno a onda malena dosipuje po malo tople vode koja je do tada stajala u lončetu s kraja smederevca. Ne sme da bude vruća ni hladna, samo topla tj. mlaka. Nana mesi ono testo, i sve se...
Ovo je prava istina. Astronomski entuzijasta Pierre Bouguer je 1743. pokušavao da napravi Astrometar spravu kojom bi mogao da na osnovu putanje sunca i širenja njegovih zraka da otkrije tačne pomorske koridore i time zameni do tada nezaobilazni Sekstant kao deo navigacione opreme brodova. Napravio je tu spravu i seo u brod da je testira. Putovao je između Kitere i Krete i iako je kapetan broda koristio samo kompas i sekstant, on je kapetanu broda pokušao da ukaže na svoj novi (epohalni) pronalazak. Kapetan je pristao na demonstraciju i Pierre je počeo da računa i računa i računa....Kapetan je zevao od dosade jedva čekajući da se dovrše ti proračuni. Na kraju je Pierre pobedonosno pokazao kapetanu svoje proračune na kojima je bila...
Jednog cu dana sve lijepo napisati,dotle da pokusam malo prisjecati se .bilo je to davne 1965 godine. Kao prestavnok Novosackog regiona bila sam izabrana da budem na moru pedesetak dana,u Kraljevici kraj Pule.Jedno osmisljeno odmaraliste za djecu iz cijele Jugoslavije, sve po republikama.Divno sam uzivala ,more me ocaralo .Druzenje mi nikad nije bilo problem, odma sam se uklopila.Razmijenjali smo prevode pojedinih razlicitosti rijeci i nije nikom nista posebno smetalo,cak je bilo zabavno.Moja baka je cesto koristila rijeci slicne njihovim i ako je ona iz Crne Gore a oni iz Hrvatske.Tipa kusin,luzica,pirun, jastuk,kasika,viljuska.Plahte, carsavi .Skare, makaze. Dodji ovamo,simo, simo .Svi smo se polako uklapali sem Slovenki, one su bile...
Milutine, te quiero mucho
Kasandra saznaje da se njena sestra Ljovisna koju je ona ubila pre dvadeset godina iznenada pojavila. U stahu da to nije Ljovisnin duh posecuje lokalnu vracaru koja gledajuci u kristalnu kuglu vidi da su Ljovisnu spasili cigani i umesto nje sahranili babu koja je te noci umrla u njihovoj cergi. Zasto je Kasandra ubila Ljovisnu? Pre mnogo godina iz jednog planinskog sela u strahu da ga seljani ne pretuku pritkama iz paradajza jer im je krao kokoske mladi Milutin,lep i naocit momak pobegne i kako to samo sudbina zna odvede ga do Venecuele. Cim je stigao onako mlad,lep,sirokih ramena i tankih brkcica izazove pozornost tamosnji lepotica. Medjutim njegovo srce osvoji prelepa Ljovisna. Njihova ljubav je cvetala sve dok se nije pojavila...
Mlado praseće al'  bez...
Dobra hladovina na terasi "Kod Milutina". Pričamo a sve vreme merkamo prase koje se okreće na ražnju. Miris koji se širi prosto nas mami. Svaki čas zapitkujemo Milutina hoće li skoro... hoće,kaže,samo da znate da nemam prasetine. A šta je to pitamo ga...pogledajte u jelovnik. Šta mu pade na pamet, promenio ime i sad je zove "mlada prasetina bez gripa". Kad malo bolje razmislim ima čovek pravo. Setih se da sam skoro u jednim novinama pročitao reklamu neke mesare u kojoj je pisalo "sve od svinje" pa onda ređaju a sve lepa imena: svinjski but, krmenadle, svinjska kobasica, svinjska pršuta, kulen, kulenova seka, svinjske kolenice, čvarci, kavurma, švargla, svinjski šol, slanina... a još kad bih se prisećao i lepih imena jela koja se...
BOL ...
" ..... Jednog jutra ..... Poranila sam da mu dam mleka i da ga izvedem u dvorište. Skakutao je od radosti iako se ni mrak, ni magla još nisu podigli. A onda je zastao i naćulio uši. Čuo se samo isprekidani cvrkut ptičice koja kao da je jecala. Čudan poj pomislih i odmah potom ugledah dve sjajne tačkice u travi. Bile su to dve male, zamrznute suze u tužnim očima, zauvek zaustavljenog pogleda. Pitam se da li tu bol, koja ostane u oku, onaj ko umre odnese sa sobom? Ili je to samo odraz naše patnje koju nastavimo da nosimo u srcu?"..... P.S. Kada sam ugledala ovu sliku..... mislim da je to bilo nesto najtuznije u zadnje vreme.... kao da mozes da osetis svu bol za onim koga vise nema.... uh...strasno:sad2:
Tomas lokomotiva torta 1.deo
Ja 3D torte uvek pravim od plazme. Od mase napravim oblike za donji i gornji deo vozića (ovo treće je za tunelčić). Donji deo je postavljen naopako i tako ga i prekrivam crvenom masom, a onda okrenem, pa stavim pravougaoni deo sive boje odozgo. Gornji deo prekrijem plavom masom, pa štapićem sa špicem napravim linijice, a od crvene mase napravim glistice i nalepim na valjak 6 takvih, pa valjčić za dimnjačić od plave boje. Za točkove sada imam kalupčić u koji utisnem po komadić plave mase, da bih dobila one karakteristične šarice. Naravno sve to može tako da se uradi i malim nožićem i štapićima, samo što oduzima više vremena... Onda od crne mase napravim valjak istog prečnika kao onaj na glavnom delu i dodam ga napred, s tim što i...
Trebao bih se više šetati! Prepustio sam se pejsmejkeru računajući: baterija je jeftina, a i promenuće mi je Socijalno za džabe - ako doživim. Pade mi na pamet moj (pokojni) nastavnik iz fiskulture. Skupio sve muške iz gimnazije i održa nam predavanje o značaju fizičkog vežbanja. Na kraju reče: - i kao što su još stari Grci rekli - veni, vidi, vici - što znači - u zdravom telu, zdrav duh. Izgleda da sam sad na polovini puta - imam još samo zdrav duh. Idem sad da gledam kviz na RTS1. Učesnici pametni, a voditeljka slatka. Lek za oči! Niko mi ne brani da gledam!
OGANJ VULKANA
Necujan i plah kao iskonsko vreme radovanja, zaustavljas mi dah na poleglom klasju milovanja. Snagom rastapanja oplodi moje misli silom orkana, u molitvi saputanja pronadji me u kapi okeana. Vrelinom ceznje krvare potoci nabujalih spajanja, u oku ceznje na korak od urlika predavanja. Jutra u nama,lepljiva,slana, lepotu novih milovanja donela, crvenih kao oganj vulkana. Donela,volela,um nam sagorela. Bezboj u boje greha oblacimo, tisinom munje opake dizemo. Haljine pokore sa sebe svlacimo, noseni pozudom do vrha stizemo. U nepovrat saljemo ovaj tren, trazimo gladno nove visine. Ulovljeni,mi lovimo svoj plen dok uranjamo u slasti dubine. Slovenska
ТРЕБА ЗНАТИ Како рећи оном трећем да слепило има вид Јер се нада знању већем када седне на свој стид. Крије себе у незнању место да се знању преда Не верује ни предању да погледа, на шта седа. ЗК ПРЕПУН............... Уздиго се на висине надвисио самог себе И не треба да те брине што не види, чак ни тебе. Кад би себе и угледо препознат се неће хтети Јер тада би све сагледо под условом да се сети. ЗК Бити Човек међу људима значи бити Човек и унутар себе а споља се лако Човек препозна......................мада од човека до Човека....................... ПС Песме нису циљане ни на ког..............и у песмама се може *свако*наћи ко се препозна..........а реакција.............морала би бити у оквиру Човека унутар...
Mysterium Coniunctionis - Tumačenje jednog sna
Снови не представљају, као што се обично мисли, поруке које се односе на опажајни свет слика око нас, а који зовемо "реалност", нити на баналне догађаје у њему. Сан је порука наше трансцендентне суштине, нашег унутрашњег сопства и када га тумачимо морамо имати у виду да је сан симболичан језик којим сопство или нешто што је изван простора и времена, покушава да се обрати свести која има као формалне услове свог сазнања управо простор и време. У тој "немогућој" ситуацији у свести ћемо као резултат имати симболе који ће се односити на нешто што интелект не може спознати и што само интуицијом можемо достићи. Овај твој сан је изузетан и у њему се оцртала једна изузетна симболична слика коју ћу ја покушати у пар речи да протумачим...
Cuj! Neznam kako me to zamisljas: da li kao lepu i zgodnu i za izazove pogodnu? Il mozda sa puno suza u oku i kako lecim ranu duboku? Mozda me vidis suvise lakom al znaj unapred da nije tako... Ovo je samo igra, znaj, daleko je onaj poznati osecaj! Do njega ima jos dosta puta a usput moze i da se zaluta... Ono sto mislis sad o meni zahvali nekoj drugoj zeni... Jer, ja ti nisam zena ko druge, ja ne zivim ovde, vec, negde iznad duge...:)
PUTNIK
Na mome pragu putnik stoji i gleda me kao da moli... nemo me gleda, ćuti i ruku mi pruža a ja mu kažem:,,Udji, izvoli..." ,,Mogu li konak ovde naći?", pita me tiho, sagnuta čela kao da se boji... Ruku mu pružam a on mi reče:,,Tako je vrela!" Čudni su putevi Gospodnji, oni kojima hodim... Primih ga na konak samo a sad sa strašću i svojim telom bitku vodim...
kako da zagrnem smeh tvoj u ovu susnu oranicu ne bi li narastao do u nedogled i do u nezaustav? kako da lenijom njive tvog postojanja prosetam ne bi li moj trag ti ostao u secanju ? klasje prezrelog zita da dahom svojim dodirnem da prodjem medj redove tvog srca pa da tebi stopa moja zauvek na brazdi cela ostane zasejana. u oko tvoje seme vecnosti da posadim vodom nadanja da zalivam, da kopam prstima od zelje, pa da vecno berem plodove ljubavi...
2007. početna otkupna cena je bila od 12-16 din.,2008. od 6-8din/kg... Od 15.000 stanovnika opštine Blace, većina se bavi voćarstvom, pa je u ovom kraju zasađeno je oko dva miliona stabala šljiva Zbog niske otkupne cene šljive, koja se kreće u rasponu od šest do osam dinara za kilogram, proizvođači iz Blaca najavljuju da će drastično smanjiti zasade pod ovim voćem. Proizvođači iz Blaca, opštine u kojoj je zasađeno oko dva miliona stabala šljive, kažu da je otkupna cena toliko niska da njom teško mogu da pokriju i troškove.:confused:
IJO i dosada
Досада је веома значајно питање и проблем у животу и филозофији, мада на први поглед не изгледа тако. Досада није нешто неважно, безазлена ситница која се лако уклања, нетачно. Ију можемо узети за симбол сваког живог бића на Земљи, а обада као симбол патње која ће то биће на његовом животном путу непрестано мучити. Међутим, свако ће приметити да Ија пати само када је обад убада жаоком, али то није тачно. Животни пут креће се од патње до досаде, од досаде до патње. Задовољство између је илузија и само негативно. Срећа и задовољство могући су само као негација патње. Да би неко уживао у храни мора претходно трпети глад. Ако је сит и изнесу му најукусније јело овога света, он неће осетити задовољство. Значи, неопходан услов сваког...
Pili smo crno vino , ali ne da bi se napili ,nego samo da bi malo osetili tu toplinu vina i da budemo svesni svakog pogleda dodira poljbca. Tako je lepo biti u tvom zagrrljaju i plesati s'tobom.Vrteo si me u krug kao malu devojcicu i tako uzbudeni i zeljni jedno drugog pali smo na krevet.Ne ,da smo se skinuli i svu tu lepotu pretvorili u sirovu strast bilo bi bedno. Lezali smo ti u pantalanama ja u maloj plavoj haljini.Naslonila sam glavu na tvoje grudi, ljubio si mi kosu ruke su nezno milovale moje teo i cekajuci da se smiri prvi nagon ,cutali smo i utonuli u san ........ Ipak kad sam se probudila vise nisam zela da cekam.Probudila sam te poljupcima ,ali ti nisi spavao ,samo si hteo da ispostujes moju zelju.ZBOG TEBE I TVOJE...
Back