ZAKON POSTOJANJA – istina o postojanju materije, zivota i prirode

JA+7 KOJI JESAM:

Dakle, pogrešan primjer navodiš kada govoriš o značenju DOBRA. Tebi je dobro kad poždereš piletinu ali piletu nije. Lav ne misli o djetetu gazele, da je to samo dijete, da je živjeti jedino DOBRO tom djetetu... on misli o svom želudcu, a to mladunče, ako ga s etad dokopa, mu je najlakši plijen. To je taj ZAKON SAMOODRŽANJA kojeg konstantno propagiraš i smatraš ga najuzvišenijim od svih mogućih principa, razumski prevedeno: 'zakona'.
Pričaš glupostti. Odakle ti to da ja zagovaram baš takav ZAKON SAMOODRŽANJA po kojem svako treba da ždere svakoga sa ciljem preživljavanja? Ti si taj koji takav zakon upravo sada u ovom tvom postu podržavaš, kao i svojim pričama o ljubavi, koje bez pravednog poretka nikada neće moći da bude. A upravo sam ja taj koji zagovaram pravedan svetski društveni i ekonomski ljudski poredak, kao uslov da u celu organsku prirodu na Zemlji može da se inkarnira naša kolektivna svest, upravo iz razloga da bi sva uzajamna ždranja između ljudi i ostalih živih bića na Zemlji mogla da prestanu. To je ono što ja zagovaram i to je Osnovni i Univerzalni Zakon sveopšteg postojanja, samoodržavanja i zakon sveopšte harmonije i dobra, a ti i tvoj pristalica RIL-PILE o svemu tome pojma nemate..

Poslednja izmena:
JA+7 KOJI JESAM:

Ti nam sada predlažeš da, kao i pčele, pobijemo trutove, očistimo
'naše košnice' od neradnika, postavimo Ljubu za Maticu.

Opet pričaš glupopsti. Iz čega izvlačiš zaključak da prilikom uspostvaljanja pravednog poretka treba ubiti bilo koga? To je isključivo tvoj zaključak, a ne moj. Naprotiv, moje rešenje uspostvavljanja pravednog svetskog poretka ne podrazumeva nikakvu fizičku revoluciji, niti bilo kakvo ubijanje. Moje rešenje uspostavljanja pravednog poretka se svodi na sledeće:

1. Da se sve svetske verske dogme, po načinu razumevanja i usvajanja ZAKONA POSTOJANJA (VEČITOG EVANĐELJA) podignu na nivo nauke i na taj način sve svetske ereligije postanu iste, da bi se tako stvorio uslov da mogu da se ujedine u jedinstvenu svetsku religiju.

2. Imajući u vidu da sve svetske religije zagovaraju Božiji poredak ljubavi i da ljubavi bez pravednog svetskog društvenog i ekonomskog poretka ne može da bude, to automatski podrazumeva da je dužnost svih svetskih religija upravo to, da one nakon svog ujedinjenja uspostave jedinstvo sveta, mir, red i pravedan svetski društveni i ekonomski poredak.

3. Sa postavljanjem ZAKONA POSTOJANJA (VEČITOG EVANĐELJA) sa značenjm Nauke o nagonu samoodržanja, koja opravdava princip jedinstva sveta, mira, reda, rada i pravednosti u temelje jedinstvene svetske religije, ta jedinstvena svetska religija automatski prestaje da bude RELIGIJSKA, a postaje jedinstvena naučno obrazovna i pravna instituicija - AKADEMIJA.

4. To za svoju posledicu treba da ima obezvređivanje i rušenje principa podele, konkurencije, mržnje, borbe haosa i zla koji je do sada važio i po kojem je svet do sada živeo i prihvatanje univerzalnog Božijeg principa mira, reda i pravednosti od strane većinskog dela svetskog stanovništva, koji će da podrži tu jedinstvenu svetsku religijsku, odnosno,naučno obrazvnu i pravnu instituciju.

5. Posle toga, prirodnim i mirnim putam, istovremeno će da dođe do odumiranja država kao političkih tvorevina i političke podele sveta koje su nastale i razvijale se u skladu sa principom podele, konkurencije, mržnje, borbe i haosa i koje su tim principom bile uzrokovane.

6. Tako će da budu stvoreni uslovi da ta jedinstvena svetska ujedinjena religijska (naučna, obrazovna i pravna) institicija konačno bude u stanju da mirnim putem izvrši svpj zadatak na Zemlji, koji je ona od uvek i imala, da praktično zavede i primeni Božoji zakn na Zemlji - Zakon harmonije, tj zakon jedinstva, mira, reda, rada, pravednosti i ljubbavi.

I to je sve. To je način koji omogućuje da se svest svih ljudi na Zemlji, uz pomoć RAZUMEVANJA ZAKONA POSTOJANJA (a ne bezvrednih i praznih priča o ljubavi), podigne sa nižeg niovoa na viši i da se mirnim putam, bez ikakvog rata, revolucije, rušenja gradova i sela i ubijanja ljudi, pređe ih haosa u harmoniju. Kao i da ubuduće svetom ne vladaju ni politički, verski moćnici, ni bogataši po svojoj vlastitoj volji, već da svetom vlada BOŽIJI ZAKON PRAVEDNOST - VEČITI ZAKON po kojem ceo Univerzum postoji, i koji svi ljudi poznaju i u svom kretanju i radu ga se pridržavaju. Kao što to rade pčele, mravi ili ćelije u ljudskim telima, dobrovoljno i po njihovoj vlastitoj volji, tj. slobodno, bez potrebe da ih u tome iko kontroliše ili na to prisiljava. Prosto iz razloga što svi ljudi sveta sada znaju i razumeju da sve što bi radili ili ponašali drugačije od toga, ne bi bilo na njihovo dobro, već na zlo.

Sve ovo naped rečeno nije Ljubina filozofija, već prirodan i jedino mogući redosled razvoja ljudskog društva, koji je, kao i svaki drugi razvoj u Univerzumu, počeo sa haosom i koji na kraju, upravo na ovakav način treba da završi sa harmonijom.

RISTOB:

Ne znaš ti ništa. Ja ne podržavam ničiju teoriju. Ja živim bezuslovnu ljubav. Ti ne znaš šta je to. I nikad nećeš znati dok je ne budeš živio.

Živiš ti moj kur "bezuslovnu ljubav". Ti si jedan običan mali pohlepni kapitalista koji bez pravog i opravdanog društvenog i korisnog rada živiš na tuđ račun. To sudim po tvom negodovanju i besnilu kad ti se pomene jedinstveni i pravedan svetski društveni poredak, u kojem nema pohlepe, novca i života na tuđ račun, u kojem svi moraju da se bave samo društveno opravdanim i korisnim radom od kojeg se živi i u kojem nema nikakvih izmišljenih i veštačkih, po ljudsko društvo štetnih, političkih, verskih, nacionalnih, ni klasnih podeljenosti. Zato ti i podržavaš Simu i njegove prazne priče o "bezuslovnoj ljubavi" jer si svestan da po takvim njegovim pričama nikada pravednog i harmničnog poretka neće moći da bude. I da ćeš ti u uslovima nepravednog, kapitalističkog društvenog poretka moći da živiš "bezuslkovnu ljubav" prema drugim ljudima samo zato što ti omogućuju da ih eksploatišeš i imaš sve što ti za život treba, a za uzvrat im ne daješ ništa do "bezuslovnu ljubav".. Ne shvatajući da ljudima tvoja kapitalistička "bezuslovna ljubav" ne treba, već treba da im se kao parazit skineš s vrata i ne sišeš im krv i ne eksploatišeš ih.

MOMČILO95.

Ljubo, da li postoje neki autori koji govore o zakonu postojanja i teoriji o kojoj ti govoris i mozes li da preporucis neku knjigu o tome?

Jedine knjige koje govore o "Zakonu postojanja", odnosno, Zakonu "TROJSTVA" ili Zakonu "Trojke i sedmice" su drevni spisi koji se čuvaju u manastirima Tibeta, Persije i Egipta o kojima Gurđijev govori. Ti spisi i ta učenja nisu izvorni, već po sećanju iterpretirana i iskrivljena prava znanja o postojanju materije, života i prirode do kojih su došle pređašnje, nestale napredne civilizacije Sumerana, Vavilonaca i Atlantiđana. Barem tako ka pretpostavljam. Po ovim iskrivljenim sećanjima je formirano i iskrivljeno hinduističko verovanje u Božiju trojednost u vidu triju Bogova, Višnua, Brame i Šive, koji po tom verovanju nisu Tri Boga, već jedan. Kao i hrišćansko verovanje u Božansku Trojednost Bogova, Oca, Sina i Svetoga Duha, za koje se takođe veruje da nisu tri boga, već Jedan. U mojoj interpretaciji tu Trojednost sam objasnio na primeru "jaje-pile-koka" kao tri različita oblika i stanja jedne i iste žive i svesne materije, kroz koja se ona, u svim svojim primerima i oblicima u Univerzumu večito pretače i tako se večito samoodržava. Sve uz pomoć svojih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji.

Moje objašnjenje "Zakona postojanja" ili pak "Zakona trojednosti", odnosno "Zakona Trojke i Sedmice" je prvo takve vrste i ne postoji niti i jedno drugo slično tome. Do razumevanja ovgg Zakona sam došao, pre svega uz pomoć objedinjavanja i logičkog povezivanja i razumevanja onih najviših saznanja o materiji, životu i prirodi do kojih se došlo uz pomoć prirodnih nauka, pre svega fizike, biologije i eksperimentalne psiohologije. U tome su mi, naravno, pomogli i moji uvidi i iskustva postojanja duhovnog sveta koja sam imao prilikom mojih mnogobrojnih "izlazaka iz tela", kojom prilikom sam mogao i praktično da proveravam mnogo toga što sam napisao pod naslovom Zakon postojanja", ne samo na materijalnom planu, već i vantelesnom, tj. duhovnom.

Što se mene tiče, ja sam 100% siguran da sam otkrio isti onaj Osnovni prirodni zakon po kojem postoje materija, život i priroda, koji su prvobitno otkrile nestale civilizacije Sumerana, Vavilonaca i Atlantiđana, što znači da ja nisam otkrio ništa novo, već sam samo obnovio i do kraja objasnio ta drevna znanja o materiji, životu i prirodi koja su ljudima daleke prošlosti već bila poznata. Koja mi sada, uz pomoć najnovijih znanja iz oblasti fundamentalne fizike, biologije i eksperimentalne psihiologije možemo da razumemo i dokažemo kao ispravna. To može svako da učini i bez moje pomoći i Zakona postojanja kojeg sam ja napisao, ko i malo poznaje ta vrhunmska znanja iz oblasti fizike, biologije i eksperimentalne psihologije. Ja u svemu tome ništa nisam izmislio, već samo logički povezao sve ono što je u okviru tih nauka već poznato.

Poslednja izmena:
Ljubo, da li postoje neki autori koji govore o zakonu postojanja i teoriji o kojoj ti govoris i mozes li da preporucis neku knjigu o tome?

Видим да си личност која има метафизичку потребу и која је у потрази за одговорима о суштини света и живота. Таквих има пуно али они се у својој потрази за одговорима сударају са разним софистима, шарлатанима којих има свуда. Наћи право знање у мору кукоља скоро је немогућ задатак. Поготову што је право знање из неког разлога непојмљиво многима. Како каже Шопенхауер:

„Svet je moja predstava”, to je, slično Euklidovim aksiomima, stavka koju svaki čovek mora prihvatiti kao istinitu, čim ju je jednom razumeo, mada to nije od onih stavki koju svaki čovek razume čim je čuje.

Дакле, идеалистичку филозофију која се суштини света и живота приближила најближе што је човеку могуће, нажалост не могу сви људи разумети већ само неки. Али пошто си ти у потрази са истином тестирај самог себе.

Прво прочитај овај блог о идеалитету секундарних квалитета, знање које је открио Џон Лок и које умногоме разоткрива идеалитет онога што зовеш "реалност".

https://forum.krstarica.com/entry.php/6319-Primarni-i-sekundarni-kvaliteti

Ако из овога појмиш да боје, мириси, укуси, чврстоћа, топлота нису на предметима око нас већ су продукт наше личне свести онда даље прочитај овај блог о Барклијевој корелативности.

Из њега ћеш схватити да ни облици. то јест просторност, не постоје изван нечије сазнајуће свести.

https://forum.krstarica.com/entry.php/4886-KORELATIVNOST-SUBJEKTA-I-OBJEKTA

Ова знања ти могу променити живот. Међутим, ако у њих гледаш бело, онда ништа. Врати се Гурђијеву и сличнима.

Citao sam ranije o teorijama Lok, Berklija i Sopenhauera negde u periodu srednje skole i u tom trenutku sam se lozio na te price. Danas sam vec i zaboravio i prestao da ih uzimam za nesto sustinski ozbiljno.

Дакле, "бело", јер у супротном та знања не би звао теоријама. То нису теорије већ...

" to da je objektivno postojanje stvari uslovljeno jednim predstavljajucim subjektom, i da, prema tome, objektivni svet postoji samo kao predstava, nije nikakva hipoteza, a još manje odluka bez opoziva, ili cak nekakav paradokson uzet radi diskusije, vec je to najsigurnija i najednostavnija istina, cije je saznanje otezano samo time što je ona cak i suvise jednostavna, a svi ljudi nisu dovoljno razboriti da bi posli od prvih elemenata svoje svesti o stvarima."
Шопенхауер

Али пошто су за тебе теорије батали. А требао би да баталиш и филозофију уопште, јер је очито да су твоји "озбиљни" циљеви у животу храна и размножавање (јесам ли погодио). А у стицању једног и другог филозофија ти неће помоћи.

Ljubomire, ono što vidim iz tvojih izjava jeste da ti zaista misliš da želiš čovječanstvu boljitak, harmnoniju, Mir, blagostanje,
ali ono što se krije iza tog 'misliš' je sasvim nešto drugo. To je naizgled neprimietno ali ako se upustimo u analizu vidjet' ćemo
da iza tog što misliš da želiš uistinu stoji ego koji iskrivljuje tu želju i okreće je prema sebi. Zašto to kažem?

1. Zato što ti želiš da se tvoje shvatanje prihvati kao ultimatno rješenje, te želiš da ujediniš sve religije u jednu, u kojoj će
zamisli, biti jedno učenje, tvoje. To je egoizam nad egoizmima.

2. Recimo i da se tvoje shvatanje prihvati i manifestuje, to bi samo značilo da si uspio ostvariti san svih religijskih nominacija
prije tebe. No to i nije najstrašnije. Strašnije od toga je da bi svi ljudi čovječanstva tad morali, naglašavam MORALI raditi
društveno korosne poslove i s tim postati robovi tvojih ubjeđenja. To je totalitaristički sistem kakvom nema premca.

Dakle, razumijem ja da ti zamišljaš da bi se manifestacijom tvoje teorije čovječanstvo oslobodilo klasne podjele, nejednakosti,
konkurencije, itd... što god nabrajaš... i to bi bilo sasvim poželjno, ukoliko ne bi postojala želja da ustoličiš svoje shvatanje i
da ga nametneš svima. Zašto je to problem? Problem je što ti ne dozvoljavaš biću u čovjeku da ono odlučuje o svom putu.
Ne dozvoljavaš evoluciju svjesnosti, koja se jedino može desiti iznutra, unatar same jedinke. Ti bi u škole uveo svoje
shvatanje, da bi sva djeca učila od tebe, kao što je ozimnan naučio od 'Filozofske institucije' i da uopšte ne misle svojom
glavom, već umjesto toga da ponavljaju citate Šopenhouera, kao što to oziman čini, oni će biti spašeni od svih neznanja i
neznabožaca ni manje ni više no čitajući i napamet učeći šta im je Ljuboimir Shjopenhouer/Jergović propisao. Shvataš li ti
koje je to samoljublje??? Ti bi od ljudi napravio robote sa programom koji si ti za njih programirao. Pa nije ni čudo da nikad
nećeš uspjeti. U svakom od nas postoji Volja. Tom voljom će ti neki dopustiti da ih zavedeš a drugi će te jednostavno
ignorisati, treći će ti se suprotstaviti.

Osnovana greška koja se potkrada u tvom (ne)shvatanju sebe samog, tvoje egocentrične postavke, jeste da ti ne vidiš svoj
ego. Ne da ga ne vidiš ponekad, ne vidiš ga uopšte. Ne vidiš da tvoj ego vapi da bude prihvaćen, ne samo prihvaćen već da
bude prihvaćen kao jedan jedini koji međ' svim ljudskim neznalicama zna. Svoj takozvani sistem koji zagovaraš predstavljaš
naopako, u sasvim suprotnom redosledu od onog što bi trebalo da bude. Kažeš poenta uspostavljanja tog 'sistema' pravednog
ekonomskom poretka je da ljudi shvatenda bez tog poretka nema mira, harmonije i Ljubavi... to tvom (ne)shvatanju daje totalno
drugi nivo. Kako uopšte zamišljaš da ćeš ikoga ubijediti da se odrekne svojih privilegija dok se u njemu ne uzdigne svjesnost o
Jednoti, o sebi, o postojanju, o davanju... sebe? Samo zato što ćeš im ti reći kako je tvoje shvatanje, izvini, ZNANJE o zakonu
saoodržanja vrste jedino ispravno? Jesi li ti čitav? Koji će se kapitalista odreći kapitala koji uživa? Koji će se kralj odreći krune
samo zato što to eto Ljubomir Jergović kaže da tako treba da bude? Koji će umjetnik, ako je istinski umjetnik, odreći se
umjetnosti zarad tvog shvatanja harmonije? Pričaš i zagovaraš "pravični" sistem raspodjele rada i učlinka, šta je to pravda?
Kome služi? Kome treba da opravdam svoj život? Tebi? Bogu? Dakle, ne uzimaš u obzir ono osnovno u čovjeku; njegovu dušu.
U duši su već ugrađeni i mehanizmi i znanje o tome šta kao čovjek želimo činiti. A ti bi da mi kažeš da ja na to nemam pravo?
Pa zar te pitam. Zar sam te ikada pitao za svoje pravo? Pravda je za onoga koji ima potrebu da se nokome ili nečemu pravda.
U ovom slučaju svi koji se ne bi složili sa tvojim pravilima morali bi da se pravdaju i da opravdaju svoju neadekvatnost sistemu
koji propagiraš, TEBI, inače, izolacija, kazna, re-programiranje slijedi.

Kažeš ja (Simo) samo propagiram Ljubav a nemam nikakvu ideju o nekom sistemu koji će omogućiti boljitak čovječanstva.
Ja ukazujem na Ljubav, da. Malo li je? Ljubav je sve što ti treba da postaneš bolji čovjek. ostalo slijedi. Ali, da bi znao da uistinu
živiš po tom božanskom principu moraš se konstantno preispitivati. Preispituješ se Savješću. Savjest ti je jedini vodič kojeg
trebaš slijediti da bi bio u harmoniji sa tim apsolutnim principom. Tu ti ne može pomoći moje pisanje, ili bilo čije, to moraš živjeti.
Sako od nas u sebi ima potencijal da Ljubav uzdigne u sebi. SVAKO. Ono što nas sprečava jeste nivo svjesnosti koji je uslovljen
količinom apsolutnih znanja u sebi, a koja nam služe kao Matrica kroz koju nadgledamo sopstvene namjere i akcije. Ja takođe
imam ideju kako bi društvo trebalo funkcionisati da bi se ostvarila harmojia, Mir, Ljubav i potpuni kapacitet svih duša. No, uzalud
je pričati o tom planu kad ne prelazimo osnovni problem, neznanje o tome kako uzdići Ljubav u sebi. Ako ne uzdignemo Ljubav
u sebi ostajemo sakati, ostajemo zatvoreni i u zatvorenosti potenciramo našu odojenost, koja i jeste onaj pravi uzrok, podjele,
konkurencije, pohlepe ni svih onih karakteristika neosvješćčenog bića koje i ti želiš da izmijeniš. Ne možeš početi od promjene
tog sistema na tlu, jer to će značiti klasni rat, to će značiti borbu. Ko će da se bori i zašto? Borit' će se svi oni koje nije dotkla
Ljubav. A ti bi silom da uvodiš reforme. Pa sila stvara otpor. Kapiraš? Dakle, ko će to stati na tvoju stranu da bi se ostvarila ta
'pravedna podjela rada i dobara'? Stat' će oni koji i samoi nemaju šta da izgube, kji traže pravdu ili bar tako misle. Oni koji
vladaju resursima svijeta platit' će i vojsku i policiju da te u tvojoj nakani sasijeku i zaustave. Njima tvoj ZAKON POSTOJANJA
ne znači ništa, sve dok te niko još ne slijedi. Ustvari, tvoje propagiranje je direktno vezano za njihov gubitak, propast, kako je
oni vide. Pa zar misliš da će se ta reforma na tlu ostvariti bez prolivenanja krvi?
Samo jedinka koja shvati svoju suštinu može da utiče na promjenu realnosti... SOPSTVENE REALNOSTI.

Poslednja izmena:
Дакле, "бело", јер у супротном та знања не би звао теоријама. То нису теорије већ...

Али пошто су за тебе теорије батали. А требао би да баталиш и филозофију уопште, јер је очито да су твоји "озбиљни" циљеви у животу храна и размножавање (јесам ли погодио). А у стицању једног и другог филозофија ти неће помоћи.

Momčilo, poslušaj Šopenhauerovog apostola, ozimana. Čovjek 'zna'...
Nego, šta su tvoji 'životni ciljavi' apostole???

Ostavio si nam dovoljno komentara da i sami prosudimo.
Izjavio si, ne jednom, da je 'ovaj svijet' kreacija zlog Tvorca...
a Tvoj Bog tvrdi: "Svet je moja predstava"... pa te pitam koje tvorac
tvog sveta? Ispada da jedini zao tvorac tog sveta kojeg sebi predstavljaš
jesi ti. Previđam tvog Boga-Tvorca tvog sveta, Shopehauera, izvini.

Ljubomir se poziva na pravdu. Naivno, zameraju mu mnogi.
U pravdi on nalazi i istinu i ljubav, ali na neki svoj način, mnogima nerazumljiv, drugima neistinit.

Sama činjenica da stremi pravdi, kao idealu ka kome treba ići, je vredno velikog poštovanja.

Apstraktnim opisima i dečjim crtežima naizmenično, pokušava da i nas navede na taj put,
da podignemo svoje glave sa korita i zakoračimo ka tom najvišem idealu.
Nije čak ni važno kojim putem, bitno je pokrenuti se u dobrom smeru. Ka pravdi, i svemu što ona stvara - ljubavi i razumevanju.
Moj naklon čoveku. :hvala:

- - - - - - - - - -

Ostavi to 'naivno' za sebe. Ne sudi.

Pravdu može tražiti samo onaj koji osjeća nepravdu. A nepravda nije činjenično stanje svijeta, svijet
je odraz činjeničnog stanja tvoje svjesnosti. Nepravda je stoga činjenično stanje tvog, njegovog duha.
Ako već hoćeš da pronađeš pravdu, ne traži je u svijetu, već u sebi, Tamo je mijenjaj mijenjajući svoj
nivo Svjesnosti.

Naklonio bih se i ja Ljubomiru kad od mene i drugih ljudi ne bi želio da napravi robote zarad ostvarenja svoje
pravednosti.

Znaš li ti šta je to dobar smijer? Kome je dobar? Tebi? Ljubi? Zašto? Zadovoljava vašu potrebu za pravdom?
Pa ako nije važno kojim putem neko ide do tog uzvišenog cilja onda može i ubica da dobije naklon, ubica koji
recimo ubija sve zle ljude zarad pravde. O čemu pričaš hakime? Ovdje nije riječ o stvarnom cilju duše već o egu
koji je stvarni cilj duše preinačio i preuzeo ga za sebe.

Kako ćeš ostvariti pravdu? Ono što je pravda tebi drugom nije. Na pogrešnom ste putu i ti i Ljubo i svi koji pravdi
težite a mislite na harmoniju i Mir, na radost življenja. Ali opet, ako vam je pravda a ne harmonjia, ne Mir, ne radost
življenja i ne LJUBAV cilj življenja onda nastavite, na pravom ste putu.

OZIMAN:

" to da je objektivno postojanje stvari uslovljeno jednim predstavljajucim subjektom, i da, prema tome, objektivni svet postoji samo kao predstava, nije nikakva hipoteza, a još manje odluka bez opoziva, ili cak nekakav paradokson uzet radi diskusije, vec je to najsigurnija i najednostavnija istina, cije je saznanje otezano samo time što je ona cak i suvise jednostavna, a svi ljudi nisu dovoljno razboriti da bi posli od prvih elemenata svoje svesti o stvarima."
Шопенхауер

Obična maloumna Šopenhauerova nebuloza. Ova njegova tvrdnja se sastoji iz tri za njega potpuno nepoznate pojmai, iz kojih izvodi jedan krajnje besmislen i pogrešan zaključak. Jedan od tri za Šopenhauera nepoznata pojma je SUBJEKT koji stvara predstavu. Šopenhauer ne zna ni ŠTA je SUBJEKT, ni kako postoji, ni ZAŠTO. Druga za Šopenhauera nepoznata stvar je OBJEKTIVNA STVARNOST. On ne zna ŠTa je objektivna stvarnost, ni KAKO postoji već zaključuje da je ona "STVAR PO SEBI", ne znajući pri tome da objasni ŠTA je "stvar po sebi", ni KAKO "stvar po sebi" postoji. Da bi na kraju izveo nebulozan zaključak da "objektivni svet POSTOJI SAMO KAO PREDSTAVA" unutar subjekta. Ne znajući pri tome ni kako subjekt uopšte može da stvari predstavu objektivnog sveta koji, eto, "postoji samo kao predstava u svesti subjekta".

Ti, Ozimane, ovu nebulozu od filozofije već dvadeset godina ne uspevaš da prodaš nikome i ni dvadeset godina ti nije bilo dovoljno da shvatiš da je reč o nebulozi i da Šopenhauer nije nikakav filozofski autoritet, već običan šarlatan. Kojeg su isti takvi šarlatani kao što je i on proglasili autoritetom. Žalosno je što postoje takvi umovi koji mogu fantastično da pamete, a ne mogu da razumeju ništa od toga što zapamte. Činjenica je da na ovom svetu skoro niko ništa ne razume. Da nije tako manipulacija ljudima ne bi bila moguća i laži ne bi vladale svetom u tako velikom obimu u kojem inače vladaju.

JA+7KOJI JESAM:

To je naizgled neprimietno ali ako se upustimo u analizu vidjet' ćemo
da iza tog što misliš da želiš uistinu stoji ego koji iskrivljuje tu želju i okreće je prema sebi.

Ne znam po koji put već do sada okrivljuješ moj "ego" zbog naučno filozofskog sitema kojeg, priznajem, uporno, stalno ga ponavljajući, pokušavam da objasnim na ovom forumu. Nesposoban da shvatiš da ovde nije reč o mom "egu", već tvojoj nesposobnosti i nesposobnosti većine da razumeju materiju koju ovde prezentiram.

1. Zato što ti želiš da se tvoje shvatanje prihvati kao ultimatno rješenje, te želiš da ujediniš sve religije u jednu, u kojoj će zamisli, biti jedno učenje, tvoje. To je egoizam nad egoizmima.

Eto dokaza da ništa ne razumeš. To nije moje učenje, već samo logičan zaključak izveden iz dobro pozatih činjenica iz oblasti prirodnih nauka, upoređenih sa učenjima različitih svetskih religija, koji može svako da izvede. Za ovakav moj zaključak ne možeš da okrivljuješ moj ego, nije filozofski, pre nego ti izvedeš drugačiji zaključak o istom i ubediš me da moj zaključak nije ispravan.

2. Recimo i da se tvoje shvatanje prihvati i manifestuje, to bi samo značilo da si uspio ostvariti san svih religijskih nominacijaprije tebe. No to i nije najstrašnije. Strašnije od toga je da bi svi ljudi čovječanstva tad morali, naglašavam MORALI raditidruštveno korosne poslove i s tim postati robovi tvojih ubjeđenja. To je totalitaristički sistem kakvom nema premca.

Ovo si dobro rekao, "MORALI BI", mada si to rekao sa negodovanjem. Ali ovde se radi samo o RADNOM VREMENU, koje bi bilo mnogo kraće nego danas, a u SLOBODNOM VREMENU, koje bi bilo mnogo duže nego danas, ljudi bi mogli bi da rade šta god požele. Pod uslovom da nije na štetu drugih. Radno vreme bi bilo kraće, a slobodno duže upravo zato što bi se ukinuo sav društveno neopravdan i nekoristan rad koji u nepravedniom porecima nužno postoji.

A to da se "MORA" raditi ono od čega se živi, nisam ja izmislio i zbog toga nemoj da okrivljuješ mene, jer naprezanje,kretanje i rad je prirodni zakon po kojem sve postoji. Onaj kome se gade rači "RAD" i "MORANJE" kad je u pitanju društno opravdan i koristan rad, tj. rad od kojeg se živi, ne treba ni da radi, niko neće da ga primorava. Ali u tom slučaju neće moći od društva da dobije ništa od onoga što su drugi ljudi svojim radom stekli, a što je i njemu za preživljavanje potrebno, pa neka bira - ili da se i sam uključi u druptvenu podelu rada i radi da bi prežeiveo ili neka crkne od gladi ako je lenj da radi. Sem u slučajevima, naravno, ako je nesposoban za rad, tj. ako je bolestan, maloletan ili prestar da bi radio.

Interesantno, Simo, ti zagovaraš ljubav i harmoniju, a protiv si da MORAŠ DA RADIŠ, a time si ujedno i protiv pravednog poretka, ne znajući da ljubavi, harmonije i pravde ne može da bude tamo gde ljudi beže od RADA i pronalaze hiljadu načina da žive na račun tuđeg rada.

Poslednja izmena:
JA+7 KOJI JESAM:

Dakle, razumijem ja da ti zamišljaš da bi se manifestacijom tvoje teorije čovječanstvo oslobodilo klasne podjele, nejednakosti, konkurencije, itd... što god nabrajaš... i to bi bilo sasvim poželjno, ukoliko ne bi postojala želja da ustoličiš svoje shvatanje i da ga nametneš svima. Zašto je to problem? Problem je što ti ne dozvoljavaš biću u čovjeku da ono odlučuje o svom putu.

Prvo, sve ovo što pričam nije MOJE SHVATANJE, već Osnovni prirodni zakon po kojem postoje materija, život i priroda. Ja sam to dobro argumentovao pozivajući se na prirodne nauke i eksperimentalnu psihologiju, a ti pokušaj to arrgumentovano da oboriš, (čik)ako možeš i ti i bilo ko drugi. A kao drugo, po tom istom Prirodnom Zakonu, na koji se pozivam, postoje samo dva puta o kojima čovek može da odlučuje kojim će da ide. Jedan je put mržnje, borbe, haosa, neravnopravnosti i zla da bi preživeo, a drugi put je put mira, reda, rada, pravednostgi i dobra da bi preživeo. Koliko primećujem tebi se ovaj drugi put koji ja predlažem, ne dopada.

Ne dozvoljavaš evoluciju svjesnosti, koja se jedino može desiti iznutra, unatar same jedinke. Ti bi u škole uveo svoje shvatanje, da bi sva djeca učila od tebe, kao što je ozimnan naučio od 'Filozofske institucije' i da uopšte ne misle svojom glavom, već umjesto toga da ponavljaju citate Šopenhouera, kao što to oziman čini, oni će biti spašeni od svih neznanja i neznabožaca ni manje ni više no čitajući i napamet učeći šta im je Ljuboimir Shjopenhouer/Jergović propisao. Shvataš li ti koje je to samoljublje???

E, moj Simo, ja sam mislio da si ti pametniji. Evolucija čovekove svesti ide kroz budno i radno stanje, kroz glavu, kroz iskustvo i nauku, a ne kroz poniranje u sebe do dna, do dupeta i spoznavanje sebe uz pomoć dupeta. Ti sa svojim takvim osvešćenjem koje si izvukao iz dupeta, ne možeš uraditi apsolutno, ništa, kao ni svi drugi koji su tokom istorije ospeli da se osvestete tako kao i ti. I opet ti ponavljam, moje shvatanje NIJE MOJE. To je zbir i rekapitalacija svih istorijskih ljudskih i subjektivnih i naučnih iskustava i shvatanja, koje, ne samo da ti ne možeš obezvrediti, ni oboriti, već ne može niko. Stvari tako stoje, to su činjenice što ja pričam i na te činjenice, onaj ko se sa njima ne slaže, može samo da besni i laje.

U svakom od nas postoji Volja. Tom voljom će ti neki dopustiti da ih zavedeš a drugi će te jednostavno
ignorisati, treći će ti se suprotstaviti.

Pojma ti nemaš šta je volja, ni kako se ona, kao pokretačka sila i snaga, formira. Formira se uz pomoć promišljanja onog znanja o tome kako čovek treba da radi i živi da bi opstao i da bi mu bilo dobro. S obzirom da je tvoje znanje o tome i tvoja svesnost još uvek na niskom stupnju razvoja, jer kako sam shvatio, ti prezireš ravnopravnost i društveno opravdan i koristan rad, to podrazumeva da tebi ravnopravan poredak i društveno oprtavdan i koristan rad ne bi odgovarao, jer u takvim uslovima ne bi mogao da ispoljiš i ostvariš svoju volju da živiš od tuđeg društveo opravdanog i korisnog rada. Ako je to razlog što se plašiš ravnopravnosti i društveno opravdanog rada, nema razloga za tim. Uveravam te da će i u pravednom društvenom i ekonom skom poretku rad visoko kvalifikovanih umetnika, vajara i slikara, kao što si ti, takođe da bude svrstan u društveo opravdan i koristan rad i da te niko neće treti da " s motiku" radiš da bi preživeo. Ovo "s motiku" se odnosi na političare, generale, bankare itd. jer njihov rad je taj koji nije ni od kakve koristi, od kojeg ne može da se živi i koji nikom ne treba.

JA+7 KOJI JESAM:

Osnovana greška koja se potkrada u tvom (ne)shvatanju sebe samog, tvoje egocentrične postavke, jeste da ti ne vidiš svojego. Ne da ga ne vidiš ponekad, ne vidiš ga uopšte. Ne vidiš da tvoj ego vapi da bude prihvaćen, ne samo prihvaćen već dabude prihvaćen kao jedan jedini koji međ' svim ljudskim neznalicama zna.

Opet nasćeš na moj "EGO". Pojma nemaš na šta nasrćeš. Nasrćeš na ono što ja znam i govorim, jer ja se identifikujem sa tim što znam i govorim. Prema tome, nasrćeš na pogrešno mesto - nasrćeš na mene, a ne na ono što ja znam i govorim. Naravno, tako ti je lakše jer si nemoćan da nasćeš na ono što ja znam i govorim. Jer da bi obezvredio i oborio to što ja znam i govorim potrebni su ti protivargumenti, a ti ih nemaš. Niti ćeš ikada i da ih imaš. Zato jer i ne postoje. Ovo važi i za sve druge koji se ne slažu s ovim što znam i govorim.

Svoj takozvani sistem koji zagovaraš predstavljaš naopako, u sasvim suprotnom redosledu od onog što bi trebalo da bude. Kažeš poenta uspostavljanja tog 'sistema' pravednog ekonomskom poretka je da ljudi shvatenda bez tog poretka nema mira, harmonije i Ljubavi... to tvom (ne)shvatanju daje totalnodrugi nivo.
Šta ti tu nije jasno - to je tako. Bez pravednog poretka sa značenjem harmonije, ljuvai ne može da bude. Hiljade godina pre tebe ljudi zagovaraju ljubav, da bi pomoću ljubavi uspostavili pravednost, a time i harmoniju i dokle su stigli? Nidokle. Tamo su gde su i pre više hiljada godina bili. Zašto? Zato što greše. Zato što prvo treba uspostaviti ravnopravnost, tj. harmoniju i kad se to postigne ljubav je nebitna stvar. NIje bitno to da se ljudi vole, već da se ne mrze i jedni drugima ne čine zlo, što je moguće postići samo pomoću pravednog poretka.

Kako uopšte zamišljaš da ćeš ikoga ubijediti da se odrekne svojih privilegija dok se u njemu ne uzdigne svjesnost o Jednoti, o sebi, o postojanju, o davanju... sebe? Samo zato što ćeš im ti reći kako je tvoje shvatanje, izvini, ZNANJE o zakonu samoodržanja vrste jedino ispravno? Jesi li ti čitav?

Ti si taj koji nije čitav. Ti si taj koji misli da ljudi prvo treba da počnu da se vole, da bi pristali da se odreknu svojih privilegija. Zašto da se odreknu svojih privilegija ako se vole? Eksploatatori, bogataši mogu da vole svoje radnike i robeve bez ikakve potrebe da se odreknu svojih privilegija. Ali ta njihova ljubav neće da bude ni od kakve koristi radnicima i robovima, niti će radnici i robovi zbog ljubavi svojih eksploatatora da prestanu da mrze eksploatatore i robovlasnike i rade im o glavi. Sve dok jednog dana, na kraju istorije privilegija i nepravdi ne uspeju da uspostave ravnopravan poredak. To je prava suština problema. A ti tu svoju svesnost o "jednoti" i "bezuslovn om davanju sebe" slobodno obesi mačku o rep.

Uostalom, kad radnici i robovi odluče da naprave ravnopravan poredak, nema nikakve potrebe da teraju robovlasnike i bogataše da se odreknu svojih privilegija. Dovoljo je samo da radnici i robovi napuste nepravedne robovlasničke radne zajednice i počnu sa osnivanjem svojih vlastitih pravednih radnih zajednica. Nikakav novac za to im ne treba. Dovoljan je samo njihov rad. Samo rad ima pravu vrednost, dok novac ionako ima samo lažnu vrednost, za koji vlasnici novca, od radnika i robova, neće moći da kupe ništa. Pa će tako, hteli ili ne, da ostanu bez privilegija. Imajući na umu da je novac glavna privilegija i moć koju bogataši i robovlasnici imaju.

Poslednja izmena:
JA+7 KOJI JESAM:

Koji će se kapitalista odreći kapitala koji uživa? Koji će se kralj odreći krune samo zato što to eto Ljubomir Jergović kaže da tako treba da bude? Koji će umjetnik, ako je istinski umjetnik, odreći se umjetnosti zarad tvog shvatanja harmonije? Pričaš i zagovaraš "pravični" sistem raspodjele rada i učlinka, šta je to pravda? Kome služi? Kome treba da opravdam svoj život? Tebi? Bogu? Dakle, ne uzimaš u obzir ono osnovno u čovjeku; njegovu dušu.

Ovo što si rekao i ne treba da se komentariše. Dovoljno si slikovito opisao šta za tebe znači "spoznaja jednote" i "bezuslovno davanje". Znači upravo ono što pripisuješ meni i za šta okrivljuješ mene - egoizam najgore vrste, u kojem čovek samo gleda sebe, pa makar on bio, kako si rekao, i "istinski umetnik", misleći pri tome na sebe, naravno. Samo meni nek je dobro, a drugi nek si hebu mater.

Koji će se kapitalista odreći kapitala koji uživa? Koji će se kralj odreći krune samo zato što to eto Ljubomir Jergović kaže da tako treba da bude? Koji će umjetnik, ako je istinski umjetnik, odreći se umjetnosti zarad tvog shvatanja harmonije? Pričaš i zagovaraš "pravični" sistem raspodjele rada i učlinka, šta je to pravda? Kome služi? Kome treba da opravdam svoj život? Tebi? Bogu? Dakle, ne uzimaš u obzir ono osnovno u čovjeku; njegovu dušu.

A šta ćemo sa pravom roba i radnika da mu ne treba kralj i njegova kruna da bi mogao od svog rada da živi, da mu ne treba kapitalist damu mu svojim radom stvara kapital kao uslov da bi od svog rada mogao da živi. Ja i ne zagovaram pravedan poredak zbog , kraljeva, političara, ekspolatatora, kapitalista, profitera i bogataša, već zbog onih koji svojim radom i znojem takve na svojim leđima nose i još od od strane takvih istih budu ponižavani i smatrani manje vrednim. Simane, ponovo se stavljaš u zaštitu neradnika, nepravednika i silnika, a i dalje pričaš o "bezuslovnoj ljubavi i bezuslovnom davanju sebe". Ti nisi čitav.

U duši su već ugrađeni i mehanizmi i znanje o tome šta kao čovjek želimo činiti.

Po ovom pitanju si već bio dovoljno jasan - u duši i na rečima si pravedan jer pričati o "ljubavi" i "jednoti", a kad se pomene pravedmost ti po svaku cenu braniš nepravednost. Nemoj da ovo poričeš. Još nikada i nigde nisam primetio da si ikada i pomenuo i sažalio se na one dve trećine čovečanstva koji jedva preživljavaju ili čak umiru od raznih oblika nasilja ili gladi. Da li ti uopšte znaš da još uvek ponegde ljude, žene i decu kupuju i prodaju?

Pa zar te pitam. Zar sam te ikada pitao za svoje pravo?

Egoisto, pa ti već uživaš sva prava ovga sveta i ja ne tražim pravo za tebe, već za one dve trećine čovečanstva obespravljenih, eksploatisanih i poniženih, koji ne znaju i ne mogu da ostvare svoje pravo tako kao ti, i koji takođe imaju istp pravo kao i ti.

Kažeš ja (Simo) samo propagiram Ljubav a nemam nikakvu ideju o nekom sistemu koji će omogućiti boljitak čovječanstva. Ja ukazujem na Ljubav, da. Malo li je? Ljubav je sve što ti treba da postaneš bolji čovjek.

To nije malo. Od tebe je to čak i previše. Nemoj sebe u tako velikoj ljubavi "bezuslovno da daješ", da se ne pretrgneš. To je jako veliki napor, kako duševni, tako i fizički. Pazi da te infarkt ne strefi.

Poslednja izmena:
JA+7KOJI JESAM:

Ne možeš početi od promjene tog sistema na tlu, jer to će značiti klasni rat, to će značiti borbu.

Neće! Ne vladaju ljudi svetom, već ideje. Kad promeniš ideju, promenio si i svet i tada više nemaš protiv koga da se boriš. Naravno, da bi ideja mogla da bude tako moćna, ona mora da ima značenje ISTINE. A da bi imala značenje ISTINE, mora da ima značenje iskustveno i naučno proverljive i logički objašnjive i razumljive nauke. Ja upravo takvu moćnu ideju i nudim. Istinitija je i moćnija od svih ideja koje su do sada ili koje sada vladaju svetom, od kojih niti i jedna nema značenje ni NAUKE, ni ISTINE. I ko misli da može da je obori nek izvoli. Ne napadom na mene kao ličnost u smislu "ovakav si - onakav si", već napadom na samu ideju ZAKONA SVEUKUPNOG POSOJANJA. Argumentovano i logički obori tu ideju i nema nikakve potrebe ni za revoluciojom, ni ravnopravnim poretkom. A ako niko ne uspe da je obori i ona uspe jednoga dana da pevlada svetom, po načinu samog njenog iskustvenog i logičkog proveravanja, ravnopravan poredak će sam po sebi, spontano i polgano da se uspostavi, uz pomoć mirnih verskih, društvenih i ekonomskih reformi, bez potrebe pokretanja ikakvog rata i ubijanja ljudi.

Poslednja izmena:
JA+7KOJI JESAM:
Kako ćeš ostvariti pravdu? Ono što je pravda tebi drugom nije.

Pojam "pravda" nije stvar pogađanja "jeste-nije", već poznavanja Osnovnog i Univerzalnog prirodnog zakona po kojem sve postoji i sve sae dešava. U kojem se nedvosmisleno zna da samo ravnopravan društveni i ekonomski poredak ima značenje "pravde". Dokaz tome je ceo Univerzum u kojem su sve materijalne forme od kojih se Univerzum sastoji sagrađene u vidu pravednih sistema i organizacija kretanja i rada žive i svesne materije, sem ljudskog društva koje se još uvek nalazi u fazi razvoja i koje još uvek nije dostiglo do tog nivoa savršenstva zvanog "ravnopravnost" i "pravda".

Egoisto, pa ti već uživaš sva prava ovga sveta i ja ne tražim pravo za tebe, već za one dve trećine čovečanstva obespravljenih, eksploatisanih i poniženih, koji ne znaju i ne mogu da ostvare svoje pravo tako kao ti, i koji takođe imaju istp pravo kao i ti.

HAHAHAHA. Smiješan si Ljubomire. Po ovome kako si me opisao ispada da sam ni manje ni više do
izdanak kralja, i eto čekam na svoju krunu. Ja sam rođen na selu. Otac je teško radio za opstanak. Od
mene je htio načiniti ono što on nije bio, obrazovanim. Pri tom je njegovo očekivanje uslovljavalo moju
slobodu izraza. Shvatao sam ja da mi misli 'dobro', kao što i ti čovječanstvu 'dobro' misliš, ali to njegovo
shvatanje 'dobra' je bilo dobro njegovom shvatanju života. Do ovih 'privilegija' koje ja uživam došao sam
kroz iskustva. Osjećao sam svoj put ali ga nisam uvijek znao ostvariti. Okolina i sistemi su uvijek bili tu
da ukažu na potrebu za opstankom. U neznanju istine o sebi (koju sam samo naslućivao) pokušavao
sam zadovoljiti te priučene norme, ali ih nikada do kraja nisam prihvatao. Opstanak se čovjeku, pa i meni
uvijek nameće uvjerljivim i racionalnim, ali u meni se više i više stvarala svjesnost o mogućem životu bez
opstajanja. Kao kruna mog osvješćenja doživio sam prosvjetljenje kroz koje su sva moja pitanja pronašla
odgovore. Vraćajući svoju volju i pažnju u čovjeka vidio sam stvarnim ono što sqm do tad slutio: Život na
Zemlji, u tijelu nije namjeren da bude borba za ostanak već je to svjesna projekcija postajućih iskustava.
Par godina prije prosvjetljenja sam sebe sam proglasio nezapošljivim. Nije to bio samo proglas već
potvrda mog novog načina življenja. Ljudi koji su mi bili bliski, prijatelji, govorili su da ću ja brzo da se
predomislim kada mi stignu računi, kad mi želudac zakrči i drugo. Međutim, na njihovo iznnenađenje,
pokazalo se i pokazuje se da od tog momenta ja bolje živim nego ikad. Mnogi od njih su javno rekli da bi
i oni poželjeli tako. Ja im kažem da mogu ako zaista hoće. 'ALI'... to je uvijek izgovor ega. Prate moj razvoj
i shvataju da moje riječi koje sam i njima dijelio bez 'naknade' dobiju svoju fizičku formu, manifestuje se u
realnost. Neki su se trznuli iz sna i sami pokušavaju da ostvare taj' po tebi 'privilegovani' način življenja,
ali još nisu uspjeli da se otrgnu od straha od opstanka. Moje privilegije, dragi Ljubomire, sam stvaram. To
i tebi i svim želim. To je ono što stalno naglašavam: JA JESAM, TI JESI, SVI I SVE JESMO... kreatori svoje
realnosti. Ja ne pitam kraljicu kako ću da živim pa ni Ljubomira Jergovića. Takođe, drugima ne namećem
svoja znanja, ali ih dakako nudim... i ne očekujem da će iko da ih prihvati. Ja sam svjestan da moja znanja
mogu inspirisati samo one koji i sami u njima vide ... sebe.

Back