ristob
Veoma poznat
- Poruka
- 12.338
Ne znaš ti ništa. Ja ne podržavam ničiju teoriju. Ja živim bezuslovnu ljubav. Ti ne znaš šta je to. I nikad nećeš znati dok je ne budeš živio.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pričaš glupostti. Odakle ti to da ja zagovaram baš takav ZAKON SAMOODRŽANJA po kojem svako treba da ždere svakoga sa ciljem preživljavanja? Ti si taj koji takav zakon upravo sada u ovom tvom postu podržavaš, kao i svojim pričama o ljubavi, koje bez pravednog poretka nikada neće moći da bude. A upravo sam ja taj koji zagovaram pravedan svetski društveni i ekonomski ljudski poredak, kao uslov da u celu organsku prirodu na Zemlji može da se inkarnira naša kolektivna svest, upravo iz razloga da bi sva uzajamna ždranja između ljudi i ostalih živih bića na Zemlji mogla da prestanu. To je ono što ja zagovaram i to je Osnovni i Univerzalni Zakon sveopšteg postojanja, samoodržavanja i zakon sveopšte harmonije i dobra, a ti i tvoj pristalica RIL-PILE o svemu tome pojma nemate..Dakle, pogrešan primjer navodiš kada govoriš o značenju DOBRA. Tebi je dobro kad poždereš piletinu ali piletu nije. Lav ne misli o djetetu gazele, da je to samo dijete, da je živjeti jedino DOBRO tom djetetu... on misli o svom želudcu, a to mladunče, ako ga s etad dokopa, mu je najlakši plijen. To je taj ZAKON SAMOODRŽANJA kojeg konstantno propagiraš i smatraš ga najuzvišenijim od svih mogućih principa, razumski prevedeno: 'zakona'.
Ti nam sada predlažeš da, kao i pčele, pobijemo trutove, očistimo
'naše košnice' od neradnika, postavimo Ljubu za Maticu.
Ne znaš ti ništa. Ja ne podržavam ničiju teoriju. Ja živim bezuslovnu ljubav. Ti ne znaš šta je to. I nikad nećeš znati dok je ne budeš živio.
Ljubo, da li postoje neki autori koji govore o zakonu postojanja i teoriji o kojoj ti govoris i mozes li da preporucis neku knjigu o tome?
Ljubo, da li postoje neki autori koji govore o zakonu postojanja i teoriji o kojoj ti govoris i mozes li da preporucis neku knjigu o tome?
„Svet je moja predstava”, to je, slično Euklidovim aksiomima, stavka koju svaki čovek mora prihvatiti kao istinitu, čim ju je jednom razumeo, mada to nije od onih stavki koju svaki čovek razume čim je čuje.
To Ljupč-âne.
Citao sam ranije o teorijama Lok, Berklija i Sopenhauera negde u periodu srednje skole i u tom trenutku sam se lozio na te price. Danas sam vec i zaboravio i prestao da ih uzimam za nesto sustinski ozbiljno.
" to da je objektivno postojanje stvari uslovljeno jednim predstavljajucim subjektom, i da, prema tome, objektivni svet postoji samo kao predstava, nije nikakva hipoteza, a još manje odluka bez opoziva, ili cak nekakav paradokson uzet radi diskusije, vec je to najsigurnija i najednostavnija istina, cije je saznanje otezano samo time što je ona cak i suvise jednostavna, a svi ljudi nisu dovoljno razboriti da bi posli od prvih elemenata svoje svesti o stvarima."
Шопенхауер
Дакле, "бело", јер у супротном та знања не би звао теоријама. То нису теорије већ...
Али пошто су за тебе теорије батали. А требао би да баталиш и филозофију уопште, јер је очито да су твоји "озбиљни" циљеви у животу храна и размножавање (јесам ли погодио). А у стицању једног и другог филозофија ти неће помоћи.
Ljubomir se poziva na pravdu. Naivno, zameraju mu mnogi.
U pravdi on nalazi i istinu i ljubav, ali na neki svoj način, mnogima nerazumljiv, drugima neistinit.
Sama činjenica da stremi pravdi, kao idealu ka kome treba ići, je vredno velikog poštovanja.
Apstraktnim opisima i dečjim crtežima naizmenično, pokušava da i nas navede na taj put,
da podignemo svoje glave sa korita i zakoračimo ka tom najvišem idealu.
Nije čak ni važno kojim putem, bitno je pokrenuti se u dobrom smeru. Ka pravdi, i svemu što ona stvara - ljubavi i razumevanju.
Moj naklon čoveku.
- - - - - - - - - -
" to da je objektivno postojanje stvari uslovljeno jednim predstavljajucim subjektom, i da, prema tome, objektivni svet postoji samo kao predstava, nije nikakva hipoteza, a još manje odluka bez opoziva, ili cak nekakav paradokson uzet radi diskusije, vec je to najsigurnija i najednostavnija istina, cije je saznanje otezano samo time što je ona cak i suvise jednostavna, a svi ljudi nisu dovoljno razboriti da bi posli od prvih elemenata svoje svesti o stvarima."
Шопенхауер
To je naizgled neprimietno ali ako se upustimo u analizu vidjet' ćemo
da iza tog što misliš da želiš uistinu stoji ego koji iskrivljuje tu želju i okreće je prema sebi.
1. Zato što ti želiš da se tvoje shvatanje prihvati kao ultimatno rješenje, te želiš da ujediniš sve religije u jednu, u kojoj će zamisli, biti jedno učenje, tvoje. To je egoizam nad egoizmima.
2. Recimo i da se tvoje shvatanje prihvati i manifestuje, to bi samo značilo da si uspio ostvariti san svih religijskih nominacijaprije tebe. No to i nije najstrašnije. Strašnije od toga je da bi svi ljudi čovječanstva tad morali, naglašavam MORALI raditidruštveno korosne poslove i s tim postati robovi tvojih ubjeđenja. To je totalitaristički sistem kakvom nema premca.
Dakle, razumijem ja da ti zamišljaš da bi se manifestacijom tvoje teorije čovječanstvo oslobodilo klasne podjele, nejednakosti, konkurencije, itd... što god nabrajaš... i to bi bilo sasvim poželjno, ukoliko ne bi postojala želja da ustoličiš svoje shvatanje i da ga nametneš svima. Zašto je to problem? Problem je što ti ne dozvoljavaš biću u čovjeku da ono odlučuje o svom putu.
Ne dozvoljavaš evoluciju svjesnosti, koja se jedino može desiti iznutra, unatar same jedinke. Ti bi u škole uveo svoje shvatanje, da bi sva djeca učila od tebe, kao što je ozimnan naučio od 'Filozofske institucije' i da uopšte ne misle svojom glavom, već umjesto toga da ponavljaju citate Šopenhouera, kao što to oziman čini, oni će biti spašeni od svih neznanja i neznabožaca ni manje ni više no čitajući i napamet učeći šta im je Ljuboimir Shjopenhouer/Jergović propisao. Shvataš li ti koje je to samoljublje???
U svakom od nas postoji Volja. Tom voljom će ti neki dopustiti da ih zavedeš a drugi će te jednostavno
ignorisati, treći će ti se suprotstaviti.
Osnovana greška koja se potkrada u tvom (ne)shvatanju sebe samog, tvoje egocentrične postavke, jeste da ti ne vidiš svojego. Ne da ga ne vidiš ponekad, ne vidiš ga uopšte. Ne vidiš da tvoj ego vapi da bude prihvaćen, ne samo prihvaćen već dabude prihvaćen kao jedan jedini koji međ' svim ljudskim neznalicama zna.
Šta ti tu nije jasno - to je tako. Bez pravednog poretka sa značenjem harmonije, ljuvai ne može da bude. Hiljade godina pre tebe ljudi zagovaraju ljubav, da bi pomoću ljubavi uspostavili pravednost, a time i harmoniju i dokle su stigli? Nidokle. Tamo su gde su i pre više hiljada godina bili. Zašto? Zato što greše. Zato što prvo treba uspostaviti ravnopravnost, tj. harmoniju i kad se to postigne ljubav je nebitna stvar. NIje bitno to da se ljudi vole, već da se ne mrze i jedni drugima ne čine zlo, što je moguće postići samo pomoću pravednog poretka.Svoj takozvani sistem koji zagovaraš predstavljaš naopako, u sasvim suprotnom redosledu od onog što bi trebalo da bude. Kažeš poenta uspostavljanja tog 'sistema' pravednog ekonomskom poretka je da ljudi shvatenda bez tog poretka nema mira, harmonije i Ljubavi... to tvom (ne)shvatanju daje totalnodrugi nivo.
Kako uopšte zamišljaš da ćeš ikoga ubijediti da se odrekne svojih privilegija dok se u njemu ne uzdigne svjesnost o Jednoti, o sebi, o postojanju, o davanju... sebe? Samo zato što ćeš im ti reći kako je tvoje shvatanje, izvini, ZNANJE o zakonu samoodržanja vrste jedino ispravno? Jesi li ti čitav?
Koji će se kapitalista odreći kapitala koji uživa? Koji će se kralj odreći krune samo zato što to eto Ljubomir Jergović kaže da tako treba da bude? Koji će umjetnik, ako je istinski umjetnik, odreći se umjetnosti zarad tvog shvatanja harmonije? Pričaš i zagovaraš "pravični" sistem raspodjele rada i učlinka, šta je to pravda? Kome služi? Kome treba da opravdam svoj život? Tebi? Bogu? Dakle, ne uzimaš u obzir ono osnovno u čovjeku; njegovu dušu.
Koji će se kapitalista odreći kapitala koji uživa? Koji će se kralj odreći krune samo zato što to eto Ljubomir Jergović kaže da tako treba da bude? Koji će umjetnik, ako je istinski umjetnik, odreći se umjetnosti zarad tvog shvatanja harmonije? Pričaš i zagovaraš "pravični" sistem raspodjele rada i učlinka, šta je to pravda? Kome služi? Kome treba da opravdam svoj život? Tebi? Bogu? Dakle, ne uzimaš u obzir ono osnovno u čovjeku; njegovu dušu.
U duši su već ugrađeni i mehanizmi i znanje o tome šta kao čovjek želimo činiti.
Pa zar te pitam. Zar sam te ikada pitao za svoje pravo?
Kažeš ja (Simo) samo propagiram Ljubav a nemam nikakvu ideju o nekom sistemu koji će omogućiti boljitak čovječanstva. Ja ukazujem na Ljubav, da. Malo li je? Ljubav je sve što ti treba da postaneš bolji čovjek.
Ne možeš početi od promjene tog sistema na tlu, jer to će značiti klasni rat, to će značiti borbu.
Kako ćeš ostvariti pravdu? Ono što je pravda tebi drugom nije.
Egoisto, pa ti već uživaš sva prava ovga sveta i ja ne tražim pravo za tebe, već za one dve trećine čovečanstva obespravljenih, eksploatisanih i poniženih, koji ne znaju i ne mogu da ostvare svoje pravo tako kao ti, i koji takođe imaju istp pravo kao i ti.