ZAKON POSTOJANJA – istina o postojanju materije, zivota i prirode

OZIMAN:

Obična maloumna Šopenhauerova nebuloza. Ova njegova tvrdnja se sastoji iz tri za njega potpuno nepoznate pojmai, iz kojih izvodi jedan krajnje besmislen i pogrešan zaključak. Jedan od tri za Šopenhauera nepoznata pojma je SUBJEKT koji stvara predstavu. Šopenhauer ne zna ni ŠTA je SUBJEKT, ni kako postoji, ni ZAŠTO. Druga za Šopenhauera nepoznata stvar je OBJEKTIVNA STVARNOST. On ne zna ŠTa je objektivna stvarnost, ni KAKO postoji već zaključuje da je ona "STVAR PO SEBI", ne znajući pri tome da objasni ŠTA je "stvar po sebi", ni KAKO "stvar po sebi" postoji. Da bi na kraju izveo nebulozan zaključak da "objektivni svet POSTOJI SAMO KAO PREDSTAVA" unutar subjekta. Ne znajući pri tome ni kako subjekt uopšte može da stvari predstavu objektivnog sveta koji, eto, "postoji samo kao predstava u svesti subjekta".
Evo, Ljupč-âne, konačno i ja da se složimo. Ovo ti je ok!

Al sve drugo ti nebuloza.

JA+7 KOJI JESAM:

Ovaj tvoj post gore mi liči na nekakvo tvoje pravdanje ili pak pokušaj da objasniš da je tvoja filozofija samodovoljnosti koju praktično pokušavaš da živiš moguća i ispravna. I da čak bolje živiš kad se ne ne brineš za opstanak, nego pre kad si se brinuo. Što me navodi na pomisao da želiš da kažeš da je to zato što si se prosvetlio, pa sada Bog o tvom opstanku brine, pa zato preporučuješ i drugima da se prosvetljuju da bi i oni mogli da žive bez problema, tj, i bez pravednog poretka i bez prisilnog obaveznog korisnog rada. Kad je tako, ja mogu samo da ti postavim pitanje da li takav svoj lagodan i bezbrižan život možeš da ostvariš samo u ljudskom društvu, u zajednici sa drugim ljudima i uz pomoć rezultata rada drugih ljudi, ili bi kao prosvetljenik to mogao da ostvari i sam na nekom pustom ostrvu, bez pomoći drugih ljudi i njihovog rada, gde ti, uz Božju pomoć, sve što ti za život treba, sa neba pada? Jer ako to ne bi mogao da ostvariš sam na pustom ostrvu, onda sva tvoja životna filozofija pada u vodu i ne ostaje ti drugo, već da priznaš da je ipak nepravedno da dobro živiš, uzimajući od radnih ljudi u društvu sve što ti za život treba, a oni od tebe zauzvrat ne dobiju ništa. Jer oni tvoje skupe umetnine ne mogu čak ni da vide, jer nemaju novaca da ih kupe, a ti od njih možeš za novac sve da kupiš što ti za život treba, što su oni svojim radom proizveli. I to za novac koji si za svoje umetnine dobio od bogataša koji novac imaju, koji se na razne načine od siromašnih proizvođača pretočio u džepove bogataša. I tako dobro i tebi i bogatašima, a siromašne proizvođače ko šiša. Ko im je kriv kad ne znaju kako da se prosvetle, da bi mogli i bez pravednog poretka i prisilnog proizvodnog rada da žive lagodno, već moraju da rade i proizvode. Ne samo za za sebe, već i za one koji se ne bave društveno opravdanim i korisnim radom, već kojekakvim muljažama od kojih samo oni imaju koristi i niko drugi. Da ne nabrajam o kojim vrstama ozakonjenih muljaža i zanimanja i se radi. Jer ipak je reč o nepravednom svetkom društvenom i ekonomskom poretku u kojem ceo svet živi, a ne pravednom.

Život na Zemlji, uključujući i čovjeka, takav je kakav je. Zovi ga nepravednim, kli kako god hoćeš, i smatraj pod tim šta god hoćeš. To je tvoje lično pravo. Niko ti ga ne osporava.

Alu nemaš pravo ikome da to tvoje mišljenje namećeš! Pogotovu ne nijakvom prisilom!!!

Moš ga samo nuditi da ga prihvate ili odbace na dobrovoljnoj osnovi, kako ko nađe za shodno.

I da ponovim:

Ideje vladaju svetom.

je nebuloza nad nebulozama.

RISTOB:

Evo ova: Ideje vladaju svetom.

Nebuloza nad nebulozama!!!

Da li ti ikada možeš nešto pametno da smisliš i kažeš, a da ne lupneš? Izgleda da ne možeš.

Da upravo tako kao sam rekao: Ideje vladaju svetom. Kao na primer, ideja demokratije i kapitalizma ili ideja marksizma i komunizma, ili fašizma. Ili hršćanstva, islama, budizma, hinduizma, taoizma itd. Sve su to lažne ideje koje namaju značenje ISTINE. Lažne su zato jer pomoću njih se ne može postići glavni cilj života i postojanja - izbeći ZLO, a ostvariti opšte DOBRO za sve ljude sveta, već samo za pojedince koji pomoću ovih ideja upravljau svetom na svoju korist, a na štetu sveta. Upravo zato ja i zagovaram ZAKON POSTOJANJA kao ideju, sa značenjm NAUKE i ISTINE, pomoću koje mogu da se obore sve sadašnje lažne ideje koje vladaju svetom. To je jedinstveni prirodni zakon po kojem ceo Univerzum postoji, koji u sebi sadrži i najbolje prirodno i univerzalno rešenje samoodržanja, pomoću kojeg bi ceo svet mogao na najjednostavniji način da ostvari trajno DOBRO i ubuduće trajno izbegne sva ona najgora ZLA, koja se tokom cele istorije uvek iznova i na isti način ponavljaju, uprvao zato jer ljudi žive po lažnim idejama, a ne po ISTINI. Koju do danas, doduše, nismo ni imali ni znali. Ali danas je ona već tu, pa rat lažnih ideja i Istine može da počne. Rat ideja je važniji od ratova koji ljudi vode, koji neće da prestanu dok god lažne ideje ne padnu, a ISTINA ne pobedi. I to upravo ova koju ja nudiom, jer druga NE POSTOJI. Jer to nije bilo kakva ideja, već iskustveno i naučno proveljiva i logiči objašnjiva i razumljiva NAUKA po kojoj postoje, materija, život i cela priroda. PO kojoj će na kraju i ljudsko društvo MORATI da uskladi svojživot i delovanje, jer i ono je deo te iste PRIRODE. Ako ne želi, živeći po lažnim idejama da na kraju propadne.

RISTOB:

Ali nemaš pravo ikome da to tvoje mišljenje namećeš! Pogotovu ne nijakvom prisilom!!!

Lažne ideje, koje iskustveno, naučno i logički nisu utemeljene, se ljudima nameću manipulacijom i silom. Sve ideje koje su do sada vladale svetom i koje danas vladaju, su nametmute manipulacijom i silom. A kad jedna ideja ima značenje NEOBORIVE NAUKE I ISTINE, onda tu ne može da bude nikakve, ni manipulacije, ni prisile, već samo razumevanja. Jedini problem kod ove ideje koju ja nudim je što je kod ljudi ta sposobnost zvana "spsobnost razumevanja", zakržljala. Zato jer je ljudima do danas, živeći po lažnim idejama, bilo zabranjeno da bilo šta misle ili razumeju, već samo da veruju i rade onako kako im se naredi.

Evo, Ljupč-âne, konačno i ja da se složimo. Ovo ti je ok!

Al sve drugo ti nebuloza.

У чему сте се сложили? Да објективни свет постоји као такав, објективан. Да постоји као скуп слика наспрам сазнајућег субјекта и када нема ниједног сазнајућег субјекта.

Јел сте се у томе сложили?

Благо вама тако сложнима, са све осталима, сличним вама, потпуно неспособних да дођу до тог непосредног увида који разоткрива идеалитет опажајног света.

"Koliko je ljudski intelekt nenaklonjen filozofskom razmišljanju vidi se, između ostalog, u činjenici da čak i sada, posle svega što je na tu temu rečeno od Dekarta do danas, realizam se i dalje samouvereno suočava sa idealizmom naivnom tvrdnjom da tela postoje, ne samo u našoj predstavi ili mentalnoj slici, već zaista i stvarno."

Шопенхауер

JA+7 KOJI JESAM:

Ovaj tvoj post gore mi liči na nekakvo tvoje pravdanje ili pak pokušaj da objasniš da je tvoja filozofija samodovoljnosti koju praktično pokušavaš da živiš moguća i ispravna. I da čak bolje živiš kad se ne ne brineš za opstanak, nego pre kad si se brinuo. Što me navodi na pomisao da želiš da kažeš da je to zato što si se prosvetlio, pa sada Bog o tvom opstanku brine, pa zato preporučuješ i drugima da se prosvetljuju da bi i oni mogli da žive bez problema, tj, i bez pravednog poretka i bez prisilnog obaveznog korisnog rada. Kad je tako, ja mogu samo da ti postavim pitanje da li takav svoj lagodan i bezbrižan život možeš da ostvariš samo u ljudskom društvu, u zajednici sa drugim ljudima i uz pomoć rezultata rada drugih ljudi, ili bi kao prosvetljenik to mogao da ostvari i sam na nekom pustom ostrvu, bez pomoći drugih ljudi i njihovog rada, gde ti, uz Božju pomoć, sve što ti za život treba, sa neba pada? Jer ako to ne bi mogao da ostvariš sam na pustom ostrvu, onda sva tvoja životna filozofija pada u vodu i ne ostaje ti drugo, već da priznaš da je ipak nepravedno da dobro živiš, uzimajući od radnih ljudi u društvu sve što ti za život treba, a oni od tebe zauzvrat ne dobiju ništa. Jer oni tvoje skupe umetnine ne mogu čak ni da vide, jer nemaju novaca da ih kupe, a ti od njih možeš za novac sve da kupiš što ti za život treba, što su oni svojim radom proizveli. I to za novac koji si za svoje umetnine dobio od bogataša koji novac imaju, koji se na razne načine od siromašnih proizvođača pretočio u džepove bogataša. I tako dobro i tebi i bogatašima, a siromašne proizvođače ko šiša. Ko im je kriv kad ne znaju kako da se prosvetle, da bi mogli i bez pravednog poretka i prisilnog proizvodnog rada da žive lagodno, već moraju da rade i proizvode. Ne samo za za sebe, već i za one koji se ne bave društveno opravdanim i korisnim radom, već kojekakvim muljažama od kojih samo oni imaju koristi i niko drugi. Da ne nabrajam o kojim vrstama ozakonjenih muljaža i zanimanja i se radi. Jer ipak je reč o nepravednom svetkom društvenom i ekonomskom poretku u kojem ceo svet živi, a ne pravednom.

Znaš li ti šta si uopšte htio reći???
Na ovo već nema smisla odgovarati.

RISTOB:

Ne vladaju ideje nego se ideje zloupotrebljavaju da bi se vladalo. Nema lažnih ideja.

Da li ti, Ristane, uopšte znaš šta je IDEJA?

Da to objasnim. Možda ćeš bilje da razumeš kad umesto reči "ideja" upotrebin reč "znanje". Postoje i druge reči koje znače to isto. Na primer reč "životno iskustvo". U fizici i biologiji se za taj pojam koristi naziv "informacija". Sve ove reči su sinonimi jer znače isto.

Sve što u Univerzumu postoji ili se dešava, postoji i dešava se po "ideji", tj. po "znanju", odnosno "informaciji". To važi za ceo Univerzum. Ceo Univerzum je otelovljena, tj. materijalizovana IDEJA. Zato je sasvim ispravno reći da "deje vladaju svetom".

Šta je "iIdeja", ili pak "znanje" i kako "znanje" postoji?

U stvarnosti znanje ne može da postoji samo po sebi, jer znanje je "životno iskustvo" koje samo kroz naprezanje, kretanje i rad može da stekne, uz pomoć psihičkih sposobnosti opažanja, osećanja i pamćenja. Što znači da, zapravo znanje i ne postoji, već uvek i samo ZNALAC KOJI ZNANJE ZNA. Ovo je adekvatno logičnosti po kojoj kažemo da, na primer, ne postoji kretanje, već kretač koji se kreće. Ili logičnosti da ne mostoji misao, već uvek i samo mislilac koji misli. Koji pomoću mišljenja pretvara znanje u sebi u volju, odnosno, želju da po znanju deluje. Taj znakac koji znanje stiče, zna, promišlja, razume i po njemu deluje je, naravno Svest. Svest ne može da postoji bez znanja, jer Svest, da bi bila Svest, mora da bude svesna nečega. Jer kad ne bi mogla da bude svesna, nebi mogla da bude ni Svest. A da bi bila nečega svesna, ona mora nešto da zna. O pošto znanje ne postoji samo po sebi, to Svest mora da ga stekne uz pomoć svojih psihičkih sposobnosti opažanja, osećanja i pamćenja. Međutim ni to nije baš jednostavno da se postigne, jer opažati, osećati i pamtiti se mogu samo materijalni objekti, a njih u stvarnosti, kako reče Oziman (i u pravu je), NEMA. Zato Svesti Univerzuma, da bi mogla nešto da opazi, oseti zapamti i tako osvesti sebe, ne preostaje drugo do da se sama napregne, pokrene i postane sama objektom svoje spoznaje, tj. predmetom svog opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja.

Dalje, pošto Svest može da bude objektivna, tj. opažljiva, osetljiva i zapamtljiva samo kad se napreže i kreće, to je razlog što su svi mogući objekti od kojih se Univrtum sastoji isključivo i samo sistemi, tj. organizacije kretanja i rada žive i svesne Svesti. Koji automatski prestaju da postoje i budu opažljivi čim se Svest umiri, tj. prestane da se napreže i kreće.

Idemo dalje. Još nismo do kraja objasnili šta su "ideje", odnosno "informacije" po kojima i Svest i ceo materijalni Univerzum postoji, koje vladaju svetom, i bez kojih ničega ne bi moglo da bude. NIsmo objasnili šta su LAŽNE, a šta ISTINITE ideje, jer nije svaka ideja i ISTINITA. Istinite su samo one ideje po kojima kad se Svest kreće i deluje ona oseća DOBRO. A lažne su one po kojima, kad se kreće i deluje, oseća ZLO. Što podrazumeva da postoje dva oblika kretanja - jedno koje U Svesti uzrokuje pojavu i psihičko stanje osećanja NEZADOVOLJSTVA i ZLA, a drugo koje uzrokujje osećanje ZADOVOLJSTVA i DOBRA.

Koja su to dva oblika kretanja?

Kretanje koje uzrokuje nezadovoljstvo i zlo je NEORGANIZOVANO i HAOTIČNO kretanje. A ono koje uzrokuje zadovoljstvo i dobro je ORGANIZOVANO i HARMONIČNO. Prema tome i sva znanja, koja, kad se po njima deluje, uzrokuju nezadovoljstvo i zlo, su LAŽNA ZNANJA, jer cilj materijalnog i objektivnog postojanja Svesti nije nezadovoljstvo i ZLO, već zadovoljstvo i DOBRO. Suprotno tome sva znanja, koja u Svesti, kad se kreće i deluje, uzrokuju zadovoljstvo i dobro, si ISTINITA ZNANJA. Upravo iz tog razloga su sve materijalne forme od kojih se Univerzum sastoji isključivo harmonični sistemi kretanja i rada svesne materije koji imaju značenje DOBRA, što znači da su svi oni sagrađeni po idejama koje imaju značenje ISTINE.

Suprotno njima, sve ideje koje danas vladaju u čovečanstvu, po kojima čovečanstvo pokušava organizovano i harmonično da se kreće i deluje sa ciljem ostvarenja DOBRA, a to su sve ideološko-političke i verske ideje i njihovi zakoni, moralni sistemi i tradicije, su LAŽNE IDEJE, jer krečući se po njima i radeći, ljudi ni do dana današnjega još uvek nisu uspeli za sve ljude sveta da ostvare OPŠTE DOBRO, već u najvećem broju slučajeva,PATNJU, SIROMAŠTVO, STRADANJE i ZLO.

U čemu je greška kad je reč o ideološko-političkim i verskim idejama?

Greška je u ljudskom pogrešnom ubeđenju, da ljudi, da bi opstali, napredovali i za sebe ostvarili DOBRO, moraju da žive po principi podele, konkurencije, mržnje i borbe svakoga sa svakim, u kojoj jači preživljava, u kojoj je pravo jačega njegovo prirodno pravo i u kojoj su dozvoljena sva sredstva održanja. Ova ideja i princip su LAŽANI zato jer ljudi u čovečanstvu živeći po njima, još uvek žive u stanju HAOSA I ZLA, a ne HARMONIJE I DOBRA. Podela, konkurencija, mržnja, borba, nepravednost i zlo još uvek u čovečanstvu vladaju, kako na društvenom planu između podljenih političkih, verskih i klasnih grupacija, tako i na ekonomskom planu između samih ljudi kao pojedinaca unutar ovih podeljenih grupacija.

Dalje neću da objašnjavam šta čovečanstvo treba da uradi da bi se oslobodilo LAŽNIH IDEJA, a samim tim i da bi prešlo iz stanja HAOSA I ZLA, u stanje HARMINIJE I DOBRA, jer to sam do sada na mnogo mesta, u različitiom temama na ovom forumu, već podrobno objasnio. A onaj kome se moja objašnjenja ne dopadaju, neka pokuša argumentovano da ih obori, ako može. Bez besmislenog i nedelotvornog napada na moj "EGO", moliću lepo.

Dakle, Risto, neznalico, kako sam u ovom postu već objasnio, nije nebuloza reći da "ideje vladaju svetom", već je nebuloza to ne znati i to negirati.

Takođe napomena i za Ozimana-neznalicu. Pažljivo pročitaj ovaj moj post da bi razumeo i znao sve ono što ni jedna filozof sveta do danas , podrazumevajući i Šopenhaera, nije ni razumeo, ni znao a to su pitanja: šta je "subjekt", šta je "predstava sveta", šta je "objekt", šta je "stvar po sebi" i za šta se od svega toga može tvrditi i reći DA UISTINU I APSOLUTNO POSTOJI, a šta postoji samo RELATIVNO, odnosno, šta uistinu i apsolutno NE POSTOJI. I kad budeš sve ovo dobro razumeo, tek onda možeš da počneš da izigravaš pametnjakovića, kao što ja "izigravam". Pre toga nemoj da se hvališ nikavim svojim filozofkim znanje, jer to što si ti naučio na pamet čitajuči svetske filozofe, ZNANJE NIJE.

Sve ovo što sam rekao za Ristu i Ozimana, važi i za Simu-neznalicu.

Dakle, poruka sve trojici - pamet u glavu. I zapamtite, uistinu postoji samo TROJEDNO JA+7 i ništa drugo.

Poslednja izmena:
JA+7 KOJI JESAM:

Znaš li ti šta si uopšte htio reći???
Na ovo već nema smisla odgovarati.

Dobro da si shvatio. Tvoji odgovori ionako nikada nemaju smisla. Možda će da imaju kad budeš uspeo da razumeš da samo JA+7 postoji i kad budeš znao odgovore na pitanja KAKO I ZAŠTO JA+7 postoji koji ti nedostaju. Do tih odgovora ne možeš doći kroz sebe i u sebi, već kroz prirodne naukje i eksperimentalnu psihologiju.

Poslednja izmena:
begunac:
Ljubomir se poziva na pravdu. Naivno, zameraju mu mnogi.
U pravdi on nalazi i istinu i ljubav, ali na neki svoj način, mnogima nerazumljiv, drugima neistinit.

Sama činjenica da stremi pravdi, kao idealu ka kome treba ići, je vredno velikog poštovanja.

Apstraktnim opisima i dečjim crtežima naizmenično, pokušava da i nas navede na taj put,
da podignemo svoje glave sa korita i zakoračimo ka tom najvišem idealu.
Nije čak ni važno kojim putem, bitno je pokrenuti se u dobrom smeru. Ka pravdi, i svemu što ona stvara - ljubavi i razumevanju.
Moj naklon čoveku.
I od mene naklon i beguncu (što briše postove) i domaćinu. Al samo zato što znam da ste iskreno ubijeđeni da svojim djelovanjem, intelektualnim, kognitivnim i svim drugim potencijalima radite najsvetiju stvar za čovečanstvo - spasavate ga od nepravde i konačne propasti. Nema sumnje da imate najbolje namjere.

E, upravo, ono što ja hoću je da vas navedem na put da sami sebe preispitate jesu li stvarno vaše namjere i put koji namjeravate preduzeti da se to ostvari baš ono što je najbolje za čovjeka i čovječanstvo.

Nastavak.

Izgleda da je izrabljavanje čoveka od strane drugog čoveka nastalo sa prvim ljudskim zajednicama. Tako su nastali vladari i izrabljavani. Tako je i danas.

Pojam pravde i neprae potiču upravo od takvih međuljudskih odnosa. Slažem se da je iskorišćavanje čoveka od čoveka nepravedno.

Čovek se po inerciji počeo suprostavljati izrabljavanju tj nepravdi. Uglavnom fizičkom silom i oružjem koje mu je moglo pasti u ruke tj ratovanjem. S početka su to bili bune i ustanici a u novije vreme revolucije.

Karakteristika svih tih oružanih otpora izrabljavanju je da je samo dolazilo, u najboljem slučaju, do smene jahača i jahaniih. I ništa više. Tako je i danas.

Iz ovoga se zaključuje da ovakav način suprostavljanja nepravdi, fizičkom silom i oružjem, ne može dati valjane rezultate. Ne može jer je čovek kvarna materija i začas okrene ćurak naopako.

A da li postoji drugi, po čoveka i čovečanstvo uspešniji način suprostavljanja nepravdi?

Postoji.

To je put okretanja prema sebi, svom umu kako bi čovek uzdigao svoju svest na više nivoe. U stvari, tako čovek stiže do Boga. Onda Bog, koji zna sve, izvršava ono što je najbolje za čoveka.

Uzdizanjem sveti na nivo Boga čoveku nestaju sve opasnosti, sve prepreke i sve nepravde! Čovek je tada Bog.

Zato svaki čovek treba da se okrene sebi i uzdigne svoju svest na nivo Boga.

Svi problemi čovečanstva tada će nestati. Tada će se živeti harmonija.

Fantazija, utopija... ? Nije. Svaki čovek se lako može uveriti.

Poslednja izmena:
RISTOB:

E, upravo, ono što ja hoću je da vas navedem na put da sami sebe preispitate jesu li stvarno vaše namjere i put koji namjeravate preduzeti da se to ostvari baš ono što je najbolje za čovjeka i čovječanstvo.

Ti ne možeš da zahtevaš preispitivanje da li je "Božiji put za čovečanstvo" i najbolji put za čovečanstvo jer ni ti ni bilo ko drugi na svetu nije pametniji od Boga da zna šta je najbolje za čovečanstvo.

Ti ovde jedino i samo možeš da predložiš da se preiispita da li je put koji ja (Ljubo) za čovečanstvo predlažem zaista Božiji put ili ja tu nešto izmišljam? Ja tebe svo vreme na to i pozivam - da nam predočiš argumente i dokažeš da to nije Božiji put i tako oboriš moje argumente koje ja nudim dokazujući da jeste. Ova pesmica gore što si mi spevao baš i nije neki argument.

Uz napomenu, kad govorim o "Božijem putu" mislim na Osnovni prirodni i univerzalni zakon (TRI JA+7 ili Zakon Trojke i Sedmice)) po kojem je cela PRIRODA sagrađena i uređena, sem čovečanstvo. Što bi trebalo da znači da bi ti sada trebalo samo da nam predočiš argumente da čovečanstvo nije PRIRODNA pojava i da za njega PRIRODNI ZAKON 3+7 ne važi. Ili pak da dokažeš da Zakon 3+7 NIJE prirodni zakon.

Poslednja izmena:
RISTOB:

Izgleda da je izrabljavanje čoveka od strane drugog čoveka nastalo sa prvim ljudskim zajednicama. Tako su nastali vladari i izrabljavani. Tako je i danas.

Ovo je tačno. Kad je reč o ljudskom društvu, dakle, prvo ide neznanje najboljeg rešenja održanja, podela, borba svakoga sa svakim, pravo jačega, nepravda, haos i zlo. Ali to nije slučaj samo sa ljudskim društvom, već i sa celim Univerzumom. Tako je tekla evolucija žive i svesne materije u celom Univerzumu od momenta kad se ona napregne i pokrene. Prvo ide haos, nepravednost i zlo, pa se onda sve postepeno dovodi u stanje reda, pravednosti i dobra Pa tako imamo da su prvo elementarne čestice sebi pravile haos, nepravdu i zlo, dok se nisu setile, da počnu da stvaraju atome kao pravedne sisteme svog kretanja i rada. Zatim su i atomi isto tako pravili sebi haos, nepravdu i zlo dok ase nisu setili da naprave nebeska tela kao svoje pravedne sisteme kretanja i rada sa značenjem harmonije i dobra. To isto su radila i nebeska tela dok nisu napravila galaksije sa značenjem reda pravednosti i dobra. Zatim su isto tako i atomi na pogodnim nebeskim telima napravili jenoćelijske organizme kao pravedne sisteme svog kretanbja i rada. Onda evolucija žive i svesne materije ide još i dalje. Jenoćelijski organizmi su vladali na Zemlji četiri milijarde godina dok se nisu setili da pošnu da se udružuju i prave tela biljaka, životinja i na kraju i ljudi, kao svoje pravedne i harmonične sisteme kretanja i rada. A u poslednja istorijska vremena to isto pokušavaju i pčele, mravi i ljudi. Pčelama i mravima to ide mnogo bolje od ruke, nego ljudima. Ljudska društva još uvek pokušavaju da prežive i ostvare dobro po principu podele, mržnje, borbe haosa i zla. Zato jer je ljudsko društvo trenutno poslednja karika na lancu evolucije koja pokušava da dođe do harmonije i dobra na isti način kao što je to i cela materijalna priroda do danas učinila, kroz iskustvo haosa, nepravde i zla. Dakle, cela evolucija Univerzuma se uvek odvijala kao i evolucija ljudskog društva, uvek po principu, "ako ne znaš kako valja, ti radi kako ne valja, pa ćeš znati kako valja".

Šta se može, evolucija žive i svesne materije Univerzuma je spora i teče već 12 milijardi godina. Uvek svaki novi nivo razvoja počinje sa haosom, nepravdom i zlom i na kraju završava sa redom, pravednošću, harmonijom i dobrom. Pa tako u poslednjim danima evolucije Univerzuma biva io sa ljudskim društvom. Ili će i ono da sledi pravilo evolucije po kojem će i ono sa principa podele, mržnje, borbe, nepravde haosa i za preći na princip jedinstva, mira reda, ljubavi, pravednosti, harmonije i dobra ili će na kraju da propadne. Sve što u Univerzumu tako ne postupi, na kraju propadne. Čovečanstvo nije nikakav izuzetak.

Sve ovo što sam napred ispričao o ZAKONU DOBRA I ZLA, sa značenjem ZAKONA EVOLUCIJE, odnosno ZAKONA POSTOJANJA JA+7 ili NAUKE O SVESTI, sa značenjem NAUKE O NAGONU SAMOODRŽANJA, je ZNANJE, Rile, a sve to što ti, Simo i Oziman pričate je dečja naiva u smislu "tako mali đokica razmišlja".

RISTOB:

Karakteristika svih tih oružanih otpora izrabljavanju je da je samo dolazilo, u najboljem slučaju, do smene jahača i jahaniih. I ništa više. Tako je i danas.

Iz ovoga se zaključuje da ovakav način suprostavljanja nepravdi, fizičkom silom i oružjem, ne može dati valjane rezultate. Ne može jer je čovek kvarna materija i začas okrene ćurak naopako.

Tačno je da se revolucijom i fizičkom silom ne može uspostaviti pravda, ali ne, kako si rekao, "zato što je čovek kvarna roba", već zato što pobednici, tj. revolucionari posle pobede NE ZNAJU kako da urede svoje odnose da bi oni bili pravedni. Ne umeju da promene nepravedni poredak za pravedni, već se samo oni promene na vlasti, a poredak i dalje ostane isti tj. nepravedan. I tako do sledeće revolucije, pa opet do sledeće i tako u nedogled.

Kakva je razlika između nepravednog i pravednog poretka?

Kad je reč o ljudskom društvu, osnovna karakteristika nepravednog poretka je ono što ja stalno ponavbljam. To je politička, verska, nacionalna i klasna podeljenost i mržnja, koja uzrokuje borbu za vlast među pripadnicima tako podeljenih drupacija. Sve zbog privilegija i materijanih blaga koje društvo proizvodi u cilju preživljavanja. Još jedna od značajnih karakteristika nepravednih ljudskih poredakaa je NOVAC i ROBNONOVČANA razmena materijanih dobara, koja omogućuje da na mnogo načina do novca može da se dođe direktno, a time ujedno i do materijalnih dobara, bez vlastitog uloženog rada na materialnoj proizvodnji. Nepravedni poreci su još karakteristični i po tome što u njima postoji NEOGRANIČENO PRAVO VLASNIŠTVA koje nije prirodno pravo, već veštačko. Koje su ljudi smislili i ozakonili radi očuvanja svojih privilegia u društvu, odnosno radi očuvanja materijalnih blaga koje su od društva na razne, takođe ozakonjene načine, pokrali i prisvojili. Naime, po prirodnim pravilima i zakonima "pravo vlasništva" nije moguće i one po prirdnim zakonima i pravilima i ne postoji, već samo PRAVO KORISNIŠTVA. Dajem za primer ljudski organizam. Niti i jedan organ u ljudskom organizmu, niti i jedna ćelija unutar bilo kojeg organa, NEMA PRAVO DA POSEDUJE APSOLUTNO NIŠTA. Ali zato IMA PRAVO DA KORISTI CEO ORGANIZAM za potrebe vlastitog preživljavanja i dobra. A kada je reč o čoveku kao celini, on čak ne može da bude VLASNIK ni svog tela, a kamo li bilo čega drugog, već samo KORISNIK. Celog života čovek NE POSEDUJE svoje telo, već samo KORISTI. I ma koliko se trudio da ga sačuva da može trajno da ga koristi, ono mu tokom života i tokom upotrebe sve više izmiče iz ruku, haba se i stari, dok jednog dana zbog upotrebe sasvim ne propadne i postane neupotrebljivo. Tako da čovek više nije u stanju da ga koristi, već jednosatvo samo izađe iz njega, kao iz pohabanog neupotrebljivog automobila i odnese ga i baci na đubrište ljudskih neupotrebljivih tela, tj. na groblje i tu ga za večna vremena zakopa.

O svemu ovome revolucionari kao pobednici pojma nemaju, već posle revolucije i dalje nastavljaju sa političkim, verskim, nacionalnim i klasnim podelama, novcem, privatnim vlasništvom, borbom za vlast i privilegijama, da bi na kraju sve to ponovo završilo sa novom revolucijom i da bi se opet na isti način nastavilo po istom pravilu i principu i posle revolucije. Da su komunisti, na primer, znali na ovakav način da zamene nepravedan poredak koji su srušili za pravedan, komunizam nikada ne bi propao.

Sve ovo podrazumeva da nisu ljudi "kvarna roba", kako ti kažeš, jer čovekov organizam je savršen, već su kvarna roba nepravedni poreci koje ljudi stvaraju i u njima žive. Sve zbod toga što pojma nemaju o tome šta pojam "prirodan i savršen društveni i ekonomski poredak" podrazumeva. Ljudi izmišljaju šta b i to trebalo da znači, šta ih zanima i samo to prekopraju i problem rešen.

RISTOB:

Vidi, Ljubo,
I pile, i crv, i ameba, i kamen... imaju više pameti od tebe.

Dokaži! Kao i uvek, svim tvojim tvrdnjama nedostaju argumenti. Dakle, upravo ti nedostaje ono što ja u svim svojim postovima objašnjavam. Objašnjavam ono što sva pilad, crvi, amebe i kamenje imaju, a ti nemaš - PAMET. Zato ti i ne možeš argumetovano da tvrdiš da meni nedostaje pamet kad i ne znaš šta je - PAMET.

RISTOB:

A da li postoji drugi, po čoveka i čovečanstvo uspešniji način suprostavljanja nepravdi?

Postoji.

To je put okretanja prema sebi, svom umu kako bi čovek uzdigao svoju svest na više nivoe. U stvari, tako čovek stiže do Boga. Onda Bog, koji zna sve, izvršava ono što je najbolje za čoveka. Uzdizanjem sveti na nivo Boga čoveku nestaju sve opasnosti, sve prepreke i sve nepravde! Čovek je tada Bog. Zato svaki čovek treba da se okrene sebi i uzdigne svoju svest na nivo Boga. Svi problemi čovečanstva tada će nestati. Tada će se živeti harmonija. Fantazija, utopija... ? Nije. Svaki čovek se lako može uveriti.

E, moj Risto! "Blago takvima poput tebe, sa siromašnim duhom, vaše je kraljevstvo nebesko"

RISTOB:

Uzdizanjem sveti na nivo Boga čoveku nestaju sve opasnosti, sve prepreke i sve nepravde! Čovek je tada Bog.

Zato svaki čovek treba da se okrene sebi i uzdigne svoju svest na nivo Boga.

Svi problemi čovečanstva tada će nestati. Tada će se živeti harmonija.

Fantazija, utopija... ? Nije. Svaki čovek se lako može uveriti.

Ja znam jednostavniji metod - "tri prsta i čaša vode" i sve probleme rešavaš kao od šale. "Oproban i siguran metod. Svaki čovek može da se uveri".

Hebem te filozofijo, na kave niske grane si spala!

Tis srvarno čudo o čovjeka.

Svakome sa iole zdravog razuma je jasno da tvoj recept nije moguće ni provjeriti, akamoli ostvariti, ni do kraja čovječanstva!!!

Uzdizanje svijesti na više nivoe svakom pojedincu je momentalno ostvarivo i provjerivo. I na ličnom planu i na kolektivnom. Odmah se očituje po harmoniji i životnom uspjeh. I to se automatski prenosi sa pojedinca na njegovu okolinu.

RISTOB:

Uzdizanje svijesti na više nivoe svakom pojedincu je momentalno ostvarivo i provjerivo. I na ličnom planu i na kolektivnom. Odmah se očituje po harmoniji i životnom uspjeh. I to se automatski prenosi sa pojedinca na njegovu okolinu.

U kojoj zemlji, u kojem gradu i u kjem bioskopu se taj smešni film prikazuje? Verovatno negde u Srbiji?
Jesu li Srbi snimili taj film? Ili Hrvati? Ili možda Šiptari?

Poslednja izmena:
Ti ili si malo dete ili si mentalno zaostao. Ne razumeš da prosvetljenost nema nikakve veze sa harmonijom i dobrom. Čak kad bi se i svi ljudi sveta u jednom danu prosvetlili i dalje bi morali da rade i proizvode materijalna dobra da bi mogli da prežive. I harmonije i dobra i dalje ne bi moglo da bude dok god svoju ekonomsku zajednicu ne bi napravili na bazi pravedne podele rada i rezultata rada.

Sem Bude to ni jedan prosvetljenik na svetu nije ni propovedao, ni znao. Evo, Simo se, navodno, prosvetlio, pa ne samo da ne propoveda pravedan ekonomski poredak, već se svim svojim znanjem opire tome. Navodno, u pravednom poretku bi ljujdi bili kao roboti, koji kao takvi ne bi bili slobodni da rade i žive kao žele, već kako moraju. On ne shvata da samo u nepravednom poretku ljudi mogu da uživaju bezgraničnu slobodu i rade i žive kako im se prohte, ali to onda nije hrmonija i dobro, već haos i zlo. I ne shvata da sama sloboda, bila ona bezgranična ili ograničena, nije ni cilj, ni svrha života, već upravo harmonija koja znči DOBRO. I ne shvata da su ljudi u uslovima ravnopravnog poretka i ograničene slobode više slobodni, nego u uslovi,a nepravednog poretka i neograničene slobode, upravo zato što u uslovima ravnopravnosti i ograničene slobode mogu maksimalno da izbegnu svako zlo i maksimalno ostvare svako dobro. Što podrazumeva da oni grade pravedan poredak po svojoj slobodnoj volji, jer razumeju da je tako za njih bolje i da oni zbog toga ne bi pristali na neograničenu slobodu i nepravdu i kad bi ih neko na to terao.

I daj već jednom shvatite, da se pomoću prosveljenosti ne može ostvariti nikakva ljubav, pravednost, harmonija i dobro, već samo uz pomoć ekonomske zajednice napravljene na bazi pravedne podele rada i rezultata rada. Do tog znanja se ne može doći pomoću prosvetlenja, već samo uz pomoć nauke i znanja i razumevanja zakona po kojima postoje materija, život i priroda.

Poslednja izmena:

Back