ZAKON POSTOJANJA – istina o postojanju materije, zivota i prirode

RISTOB:

To ti je grub prekršaj. Prvo provjeri moje navode pa mi onda reci šta god hoćeš.

Evo ti navod! Rekao si ovo:

Uzdizanje svijesti na više nivoe svakom pojedincu je momentalno ostvarivo i provjerivo. I na ličnom planu i na kolektivnom. Odmah se očituje po harmoniji i životnom uspjeh. I to se automatski prenosi sa pojedinca na njegovu okolinu.

Moj odgovor je bio: "U kojem smešnom fimu si to video"?

A mogu i da dopunim odgovor i pitam te, da li si to video u "božićnoj plećki?.

Poslednja izmena:
Tzv. "uzdizanje svesti" u praksi je umeće menjanja talasne dužine čovekovog elektromagnetnog svesnog polja, uz pomoć meditacije ili spontano, sa ciljem da se talasna dužina čovekovog svesnog polja podudari sa talasnom dužinom nekog drugog, izvanskog, neljudskog (duhovnog) elektromagnetnog svesnog polja, kako bi se na taj način čovekovo svesno polje spojilo i telepatski sjedinilo sa takvim svesnim poljem, da bi tako čovek stekao uvid u kvalitet svesnosti polja sa kojim se sjedinio.

Tehnički gledano, u celom tom postupku nema nikakve razlike od onoga kao kada mi podešavamo talasnu dužinu našeg radio ili TV prijemnika na talasnu dužinu određene radio ili TV stanice da bi mogli da steknemo uvid u program koji određena radio ili TV stanica emituje.

Za pojedinca koji meditacijom uspe da postigne spajanje svoje svesti sa nekom drugom svešću, to može da bude zanimljivo i atraktivno, ali za druge ljude ta njihova iskustva nikada nisu bila ni od kakve koristi. Čak su bila i štetna jer takvi pojedinci su na osnovu takvih svojih iskustava i učenja ostavili iza sebe brojne svetske religije i sekte, čiji pripadnici se od uvek uzajamno mrze i često međusobno ratuju. A o nekakvoj njihovoj međusobnoj ljubavi, harmoniji i dobru nikada nije bilo ni govora.

Ne razumeš da prosvetljenost nema nikakve veze sa harmonijom i dobrom.

To što si rekao može reći samo neprosvijetljeno biće. Zašto? Zato što neprosvijetljeno biće ne vidi
ono što mu nije prosvijetljeno, jednostavno.
Evo jedan mali experiment kojim možemo potvrditi praktičnu vrijednost prosvjetljenja:

Recimo da ti i ja sjedimo u istoj sobi i da i ti i ja imamo neprovidrne poveze preko očiju, s povezom
smo uvedeni u sobu, dakle ne znamo niti možemo zamisliti šta je sve u sobi. Zbog poveza na očima
soba je za nas 'tama'. Prije ulaska u sobu dobili smo instrukcije da se krećemo kako bi smo pronašli
'hranu' u sobi. Od hrane nam zavisi život, jelte. To je stoga naš osnovni zadatak. Hajde da dodamo i
malo drame i opasnosti... te u toj sobi recimo imamo mnoštvo prepreka koje su postavljene a u
mraku nevidljive. I puste nas tako s povezima preko očiju da po mraku tumaramo. Međutim, nikakva
nam uputstva nisu ostavljena o povezu preko očiju. Načiniti prvi korak je lako, zakoračiš u tminu, ali
cjevanicom udariš o oštar predmet kojeg ne vidiš. Bol te zaustavi, te promijeniš pravac, polako,
nesigurno sad načiniš drugi korak i prođeš, načiniš treći korak i glavom udariš o neki drugi predmet.
Sada su ti ne samo oči, već i ruke i noge vezani. Od tog trena strah te vodi, te je tvoje očekivanje
da ćeš i na sledećem ili ko zna kojem koraku opet udariti u nešto, možda se i povrijediti. I strah te
od tad navodi da rukama ispituješ okolinu, polako, nesigurno, ne dajući im oduška, jer svaki pokret,
okret može nanijeti bol. Ruke ti postaju mehanizam samoodbrane, a ti shvataš da je jedini način
opstanka biti spreman da reaguješ na spoljne uticaje.

Negdje u drugom dijelu sobe sam i ja tumarao i rukama se štitio dok mi nije sinula ideja, saznanje da
preko očiju imam povez. To saznanje mi probudi radoznalost te pomislih: da li je u sobi mrak samo sa
povezom ili i bez poveza na očima, te ga skidoh. Ugledah svjetlost, predmete i tebe kako s povezom
preko očiju, rukama ispitujući prostor ispred sebe nesigurno tumaraš po sobi. Povičem prema tebi da
ti objavim da iza poveza postoji svjetlost u sobi, kažem ti da ga skineš, ali ti se odupireš, nemaš
povjerenja, jer prvo, niko ti ništa nije rekao šta da radiš s povezom, te si stvorio ubjeđenje da povez
MORA ostati preko očiju, a drugo, strah ti ne dozvoljava da u pokretu spustiš ruke jer možda u
sledećem pokretu možeš udariti glavom u nešto što u mraku ne vidiš.

Ono što ti nije jasno tad je da u svakom trenu možeš da staneš, da zaustaviš svoje kretanje, da rukama
skineš povez i da bar probaš saznati da li je tama u kojoj si samo posledica poveza preko očiju ili je i
soba takođe bez prisustva svjetla. Kada sa očiju skineš povez shvatiš da je soba obasjana svjetlošću i
da dotadašnje opasnosti nestaju postavši svjestan pozicija objekata postavljenih u njoj.
Tako prosvijetljena, soba više nije mjesto u kojemu se moraš braniti već je to mjesto kroz koje se krećeš
svjesno birajući put oko predmeta. Predmeti ti tada ne predstavljaju opasnost već ih možeš koristiti za
svoja dalja iskustva. U svjetlu sobe jasno vidiš i hranu koju tražiš, a između objekata koji su ti predstavljali
opasnost, kašika, viljuška, nož, i drugo su takođe prisutni da ti pomognu da je kao čovjek konzumiraš.
Tako i sa prosvjetljenjem sebe-apsoluta.

Apsolut sve jest: Život, Istina i Put = Postojanje, Svijest i Iskustvo (kreacija).
'Skini povez sa očiju'. Doživjet' ćeš prosvjetlejnje.

Poslednja izmena:
Čak kad bi se i svi ljudi sveta u jednom danu prosvetlili i dalje bi morali da rade i proizvode materijalna dobra da bi mogli da prežive. I harmonije i dobra i dalje ne bi moglo da bude dok god svoju ekonomsku zajednicu ne bi napravili na bazi pravedne podele rada i rezultata rada.

Opet fundamentalno nerazumijevanje. Ti poistovjećuješ prosvijetljeno biće sa vječnim jogiima Indije.
Jogi nije jedini izraz prosvijetljenosti. Ja sam prosvijetljen, jesam, tako su i mnogi, ali to koristim da
stvaram realnost na bazi tog novog znanja-o-sebi. Pri tome ne živim na račun drugih, iako je postojanje
u svijetu uistinu bezuslovna razmjena znanja-o-sebi svih jedinki, razmjena informacija o sebi. Ono što
nas sprečava da ostvarimo harmoniju nije bezuslovna razmjena i korišćenje drugih zarad svog iskustva
već je to nedostatak znanja o Ljubavi,o tom nevidljivom principu koji je uključen u procesu kreacije.
Ljubav postaje vidljiva samo kada bar za tren predamo sebe svemu-što-jest i postanemo Jedno sa njim.

Sem Bude to ni jedan prosvetljenik na svetu nije ni propovedao, ni znao. Evo, Simo se, navodno, prosvetlio, pa ne samo da ne propoveda pravedan ekonomski poredak, već se svim svojim znanjem opire tome. Navodno, u pravednom poretku bi ljujdi bili kao roboti, koji kao takvi ne bi bili slobodni da rade i žive kao žele, već kako moraju. On ne shvata da samo u nepravednom poretku ljudi mogu da uživaju bezgraničnu slobodu i rade i žive kako im se prohte, ali to onda nije hrmonija i dobro, već haos i zlo. I ne shvata da sama sloboda, bila ona bezgranična ili ograničena, nije ni cilj, ni svrha života, već upravo harmonija koja znči DOBRO. I ne shvata da su ljudi u uslovima ravnopravnog poretka i ograničene slobode više slobodni, nego u uslovi,a nepravednog poretka i neograničene slobode, upravo zato što u uslovima ravnopravnosti i ograničene slobode mogu maksimalno da izbegnu svako zlo i maksimalno ostvare svako dobro. Što podrazumeva da oni grade pravedan poredak po svojoj slobodnoj volji, jer razumeju da je tako za njih bolje i da oni zbog toga ne bi pristali na neograničenu slobodu i nepravdu i kad bi ih neko na to terao.

I daj već jednom shvatite, da se pomoću prosveljenosti ne može ostvariti nikakva ljubav, pravednost, harmonija i dobro, već samo uz pomoć ekonomske zajednice napravljene na bazi pravedne podele rada i rezultata rada. Do tog znanja se ne može doći pomoću prosvetlenja, već samo uz pomoć nauke i znanja i razumevanja zakona po kojima postoje materija, život i priroda.

Ljubomire, ne uspijevaš da vidiš onaj fundamentalni dio poruke koju ja stalno potenciram.
Ja stalno govorim o uzdizanju nivoa Svjesnosti jer jedino kad uspijemo uzdići svoj nivo Svjesnosti
uspjet' ćemo ostvariti SAVJEST. Savjest je za mene isto što i ZAKON za tebe. Međutim, među ova
dva pristupa postoji fundamentalna razlika.

Zakoni su spoljašnji kontrolori ponašanja jedinke u društvu dok je Savjest unutrašnja matrica samokontrole.

ZAKON nam kaže ako učiniš 'to i to' bit' ćeš kažnjen.
SAVJEST nam kaže ako učiniš 'to i to' načinit' ćeš štetu samom sebi.

JA+7KOJI JESAM

To što si rekao može reći samo neprosvijetljeno biće. Zašto? Zato što neprosvijetljeno biće ne vidi
ono što mu nije prosvijetljeno, jednostavno.

A šta prosvetljeno biće ne može da vidi? Ne može da vidi da harmonije ne može da bude bez pravednog poretka. Dokaz si ti koji si, navodno prosvetljen, pa to ne samo da ne vidiš, već čak i negiraš. Prosvetljeno biće vidi i zahteva samo ljubav, a od ljubavi ne može da se živi, već od materijalne proizvodnje i raspodele koja mora da bude pravedna da bi bila harmonična, nebitno da li se ljudi vole prilikom proizvodnje i raspodele ili ne.

Apsolut sve jest: Život, Istina i Put = Postojanje, Svijest i Iskustvo (kreacija).
'Skini povez sa očiju'. Doživjet' ćeš prosvjetlejnje.

Problem je što u toj sobi u kojoj sa povezom na očima tražiš hranu, nema hrane sve dok je vlastitim radom ne proizvedeš, i taman kad si je proizveo i hoćeš da je staviš u usta, neko protrči kraj tebe, zgrabii ti zalogaj iz usta i pojede, a ti i dalje ostaješ gladan. I da se to ubuduće ne bi dešavalo, zato i jeste potreban poredak sa pravednom podelom rada i rezultata rada, a ne prosvetljenost. To je ono osnovno što ti ne znaš i ne razumeš.

Ja sam prosvijetljen,... Pri tome ne živim na račun drugih, iako je postojanje
u svijetu uistinu bezuslovna razmjena znanja-o-sebi svih jedinki, razmjena informacija o sebi.

U svetu ne postoji "bezuslovna razmena znanja o sebi", već bezuslovna razmena rada i rezultata rada. Koja može da bude nepravedna i haotična sa značenjem zla i pravedna, harmonična sa značenjem dobra.

Ja stalno govorim o uzdizanju nivoa Svjesnosti jer jedino kad uspijemo uzdići svoj nivo Svjesnosti
uspjet' ćemo ostvariti SAVJEST.

Uzdignuti nivo svesnosti i postati savestan možeš samo po načinu razumevanja zakona pravednosti, harmonije i dobra po kojem postoji materija, život i priroda. Uzdignuti svesnost do tog nivoa nije moguće po načinu prosvetljavanja, jer i nakon što si se prosvetlio ti i dalje ne razumeš šta se podrazumeva pod pojmovima pravednost, harmonija i dobo. Ne razumeš da se to odnosi samo na pravednu raspodelu rada i rezultata rada bez koje ne može da bude ni pravednosti, ni harmonije, ni dobra, ni savesnosti.

Zakoni su spoljašnji kontrolori ponašanja jedinke u društvu dok je Savjest unutrašnja matrica samokontrole.

ZAKON POSTOJANJA sa svojim najvišim principom zvanim pravedna raspodela rada i rezultata rada, nije nikakav spoljašnji kontrolor ponašanja, već upravo unutrašnja matrica samokontrole zvana Savest. Imaš primer kod društava pćela i mrava ili ćelija i organa unutar ljudskog organizma, koji svoju pravednost ne kontrolišu nikakvim spoljašnjim zakonima, već svojim znanjem kao matericom po kojoj pravedno rade i žive da bi im svima bilo dobro.

Poslednja izmena:
RISTOB:

“Da sva bića budu u miru,
Da sva bića budu srećna,
Da sva bića budu bezbedna,
Da sva bića osveste svetlost svoje istinske prirode,
Da sva bića budu slobodna.”

Nikolaj Rerih

Svi to žele, sve to treba i može, ali samo kad se svi ljudi sveta sete da naprave ravnopravan svetski društveni i ekonomski poredak i nikako drugačije. To je ono jedino čega se naučnici, filozofi, teolozi, ideolozi, političari, književnici i pesnici sveta još uvek nisu setili. Odnosno, setili su se i mnogo puta su pokušali da naprave ravnopravan poredak, ali se nisu setili da ravnopravan poredak ne sme u sebi da sadrži političku, nacionalnu, versku i klasnu podeljenost i novac, jer ovih 5 faktora nisu karakteristike pravednog poretka, već nepravednog. Dakle, rušeći nepravedne poretke, u želji da naprave pravedne, uvek iznova i ponovo su gradili iste onakve kakve su i srušili - nepravedne.

Što će ti film, Ljupče? Tvoj ne vredi boba.

Tvoja priča, inače dečja naiva, je tvoja teorija. Samo tvoja teorija koju si ti izmislio. Izmislio! Naivno je pokušavaš ugurat u nauku i filozofiju. Za filozofiju bi ti se moglo i oprostit. Ali za nauku ne može. Nauka traži dokaze. Provjerene u praksi. Ti se dokazima razbacaš na sve strane. Sipaš ih iz rukava. Ko kad zažmuriš i popiješ čašu vode. Pa, zaboga, to je Zakon postojanja svega. Kao takav, eeej, kakav bi on bio kad se sa njim ne bi moglo sve objasniti? To što zoveš njegov vrhunski princip paravedne podjele rada nikad se u praksi ne može provjeriti. Nikad. Akamoli zaživjeti. Inače, pokazalo se da su sve teorije nastale po bilo čijoj ideji neprimenjive na društvo kao kolektiv.

Bezuslovna ljubav nije teorija. Ona je praksa koju svak može odmah provjeriti i primijeniti. Ako hoće.

Nije teorija jer se ne polazi od teorije. Nije ni religija, ni mistika, ni mantra... Ništa od toga.

Bezuslovna ljubav je upravo rad. Prvenstveno fizički rad. Ali rad koji se nesebično daje svakome i svemu. Rad lišen egoizma. On je uslov prosvetljenja. A prosvetljenje životne harmonije.

RISTOB:

Tvoja priča, inače dečja naiva, je tvoja teorija. Samo tvoja teorija koju si ti izmislio. Izmislio! Naivno je pokušavaš ugurat u nauku i filozofiju. Za filozofiju bi ti se moglo i oprostit. Ali za nauku ne može. Nauka traži dokaze. Provjerene u praksi.

Ti si u više navrata na ovom forumu priznao da si zatucani verski fanatik, a time ujedno i da intelektualno nisi dorastao ni sposoban da sudiš šta je nauka i šta su naučni dokazi, a šta ne. Za osnovni prirodni Zakon JA+7 po kojem ceo univerzum postoji ja sam do sada pružio brojne iskustveno i naučno proverljive i logički utemeljene dokaze i ti do danas nisi oborio niti i jedan. Prema tome, pokrij se ušima i ne sheri.

Pa, zaboga, to je Zakon postojanja svega. Kao takav, eeej, kakav bi on bio kad se sa njim ne bi moglo sve objasniti? To što zoveš njegov vrhunski princip paravedne podjele rada nikad se u praksi ne može provjeriti. Nikad. Akamoli zaživjeti. Inače, pokazalo se da su sve teorije nastale po bilo čijoj ideji neprimenjive na društvo kao kolektiv.
Naučno proverljiv dokaz da je pravedan poredak moguć i da je zakon Univerzuma je atom unutar ćelije kao pravedna i harmonična organizacija kretanja i rada elementarnih čestica. To je i ćelija unutar ljudskog organizma kao pravedna i harmonična organizacija kretanja i rada atoma. To je i ljudski organizam unutar ljudskog društva kao pravedna i harmnična organizacija kretanja i rada ćelija. Pa će to isto da postane i celo ljudsko društvo ili će na kraju živeći po nepravdi da se samouništi i propdne. Obori to argumentovano, ako možeš, bedo od čoveka.

Bezuslovna ljubav nije teorija. Ona je praksa koju svak može odmah provjeriti i primijeniti. Ako hoće.
Samo u uslovima ravnopravnog svetskog poretka, ljubavi može da bude. Ako to ne možeš da razumeš, ubij se.

Bezuslovna ljubav je upravo rad. Prvenstveno fizički rad. Ali rad koji se nesebično daje svakome i svemu. Rad lišen egoizma. On je uslov prosvetljenja. A prosvetljenje životne harmonije.

Radom, isto kao i neradom, se ne dokazuje bezuslovna ljubav, već pravednom raspodelom rezultata rada, idiote! To je ono jedino što svet do danas nije imao.

Poslednja izmena:
RISTOB:

Samo si jednu malu sitnicu previdio. A to je da nam predočiš kad će se to dogoditi.

A znaš kad? Nikad!!!

Možda si u pravu, imajući u vidu da u svetu preovlađuju pohlepni neradnici i idioti poput tebe koji misle da je čovečanstvo njihovo privatno vlasništvo i koji nikad neće dozvoliti uspostavljanje pravednog svetskog ekonomskog poretka. Sve dok knačno totalno ne unište ceo svet u borbi za prevlast, poput Hitlera i drugih svetskih osvajača, siledžija, diktatora i mafijaša, sa ciljem da pod svoju čizmu stave ceo svet. Ti upravo to i opravdavaš, zagovaraš i predviđaš kad kažeš - NIKAD!!!, maloumniče.

Poslednja izmena:
RISTOB:

Ti si u više navrata na ovom forumu priznao da si zatucani verski fanatik, a time ujedno i da intelektualno nisi dorastao ni sposoban da sudiš šta je nauka i šta su naučni dokazi, a šta ne. Za osnovni prirodni Zakon JA+7 po kojem ceo univerzum postoji ja sam do sada pružio brojne iskustveno i naučno proverljive i logički utemeljene dokaze i ti do danas nisi oborio niti i jedan. Prema tome, pokrij se ušima i ne sheri.

Naučno proverljiv dokaz da je pravedan poredak moguć i da je zakon Univerzuma je atom unutar ćelije kao pravedna i harmonična organizacija kretanja i rada elementarnih čestica. To je i ćelija unutar ljudskog organizma kao pravedna i harmonična organizacija kretanja i rada atoma. To je i ljudski organizam unutar ljudskog društva kao pravedna i harmnična organizacija kretanja i rada ćelija. Pa će to isto da postane i celo ljudsko društvo ili će na kraju živeći po nepravdi da se samouništi i propdne. Obori to argumentovano, ako možeš, bedo od čoveka.

Samo u uslovima ravnopravnog svetskog poretka, ljubavi može da bude. Ako to ne možeš da razumeš, ubij se.

Radom, isto kao i neradom, se ne dokazuje bezuslovna ljubav, već pravednom raspodelom rezultata rada, idiote! To je ono jedino što svet do danas nije imao.

Jel to tvoja pravda???

Kad ti se dokaže da nijesi u pravu ti vrijeđaš na ličnoj osnovi!

Ajde samo dokaži ovo što mi kranje primitivistički spočitavaš. Đe su postovi koji to potvrđuju? Ako ih ne bude tražiću od moderatora da budeš najstrožije kažnjen. A to ti je trajni ban.

Duže sam od tebe i od mnogih na ovom forumu. Nikad ni od kog nijesam ni opomenut akamoli kažnjen. Nikad nikoga nijesam prozivao po ličnoj osnovi. Samo zastupam argumentovanu priču.

I nikad nijesam tražio da se neko kazni. Ali ću tražiti kaznu za tebe. I najbolje bi bilo za sve da te trajno udalje odavde.

Ovdje smo da razmjenjujemo svoja iskustva i znanja.
Dajimo ono što imamo, uzimajmo ono što nam treba.
Neka naša pisanja budu obraćanja istog Bića iz jednog
čovjeka sebi-Biću u drugom. Ne zaboravljajmo TO.
JEDNO SMO.

Neka naša iskustva obogate cjelovito iskustvo 'čovjeka'.
Niko nikome ovdje nije prijetnja, neka bude MIR svih sa
svima. Nastivimo pisati ono što osjećamo il' znamo
ali se ne ljutimo i ne srdimo se na one koji se sa našim
saznanjima ne slažu. Na tom putu iskazivanja nadgledajmo
svako svoj ego.

RISTOB:

Kad ti se dokaže da nijesi u pravu ti vrijeđaš na ličnoj osnovi!

Baš znaš da isteraš čovekla iz takta. Kada i gde si ti to meni išta dokazao? Golo negiranje ili potvrđivanje bilo čega nije i dokazivanje. Ti iz posta u post samo negiraš svaki moj stav, ali nikada nisi pružio niti i jedan protivargument da opovrgneš bilo koji moj stav, iako te ja stalno u vezi toga upozoravam. Što potvrđuje da tebi i nije stalo ni do kakvog smislenog i konstruktivnog dijaloga sa mnom, već samo do toga da me isprovociraš. Sa namerom da bih ja na kraju uputio koju pogrdnu reč na tvoj račun. Da bi onda mogao od moderatora da zahtevaš da me "kazni" i tako zaštiti tvoja nebulozna verovanja ugrožena od strane mojih argumentovanih stavova. Ako ti je to bila namera, uspeo si. Bez velike štete po mene, jer ako si ti jedina, najpametnija i najmerodavnija osoba na ovom forumu koja je pozvana da sudi o naučnosti i vrednosti ZAKONA POSTOJANJA, onda je besmisleno da se na njemu dalje i pojavljujem. Bez ikakve štete za mene, ali ne i za forum na kojem moji postovi imaju nadprosečan broj dnevnih pregleda.

U apokrifnom Jevanđelju po Filipu ima jedna misao koja kaže, parafraziram:
"S verom primamo, s ljubavlju dajemo - ako ne dadnemo s ljubavlju, tada neće biti ni primljeno s verom."

Na ovoj temi, Risto je onaj koji prima određeno znanje, a Simo i Ljubo su oni koji određeno znanje daju.

Ljubo daje znanje kako bi zadovoljio svoj ego (njegov "zakon o postojanju" kao jedinu istinu). A kad daješ da bi zadovoljio svoj ego onda ne daješ iz ljubavi. Logično je da Risto ne može da primi to znanje s verom i da prema tom znanju pokazuje sumnju.

Kod Sime je sasvim drugi slučaj, on svoje znanje nudi s ljubavlju i ne traži ništa za uzvrat i Risto to znanje prima s verom i pokušava da ga razume i primeni.

Baš tako! :ok:

S tim što ja, kad je Ljubo u pitanju, udovoljavam, a znam da nije dobro, 'bezobrazluku' moga ega. Naravno, sa njim se šalim. Neću ga nikome prijavljivati nego mu samo provociram reakciju.

Ja sam živio bezuslovnu ljubav bez ičijih teorija. Onako kako sam to osjećao. I na ovom forumu. Od mnogih, a nekih još ima ovdje, dosta sam naučio. Al jedino od Sima sam upućen da spoznam esenciju življenja bezuslovne ljubavi.

Otužno je što onima koji čovjeku i čovječanstvu uopšte žele najveće dobro i ukazuju na put kako se to pistiže spočitavaju upravo suprotno od toga. Naravno, njima time ne mogu nautiti, ali ni saznati da sebi nanose najveću štetu.

Poslednja izmena:
COCO BILL:

U apokrifnom Jevanđelju po Filipu ima jedna misao koja kaže, parafraziram:
"S verom primamo, s ljubavlju dajemo - ako ne dadnemo s ljubavlju, tada neće biti ni primljeno s verom."

Ovo nije forum "Religija" gde se zahteva verovanje, već filozofija gde su potrebni argumenti, logika i razumevanje.

Na ovoj temi, Risto je onaj koji prima određeno znanje, a Simo i Ljubo su oni koji određeno znanje daju.

Ljubo daje argumente, logiku i razumevanje, dakle, daje znanje, a Simo svoje intuitivne, samo njemu pooznate doživljeje i zahteva verovanje.

Ljubo daje znanje kako bi zadovoljio svoj ego (njegov "zakon o postojanju" kao jedinu istinu).

Kad neko uporno nekome nameće svoje verovanje koje ne može da brani ni argumentovano, ni logički, onda se može tvrditi da on to radi da bi zadovoljio svoj ego. Ali kad neko argumentovano i logičkii dokazuje i brani svoje stavove, onda se ne može tvrditi da on time ističe i brani svoj ego, već svoje stavove.

A kad daješ da bi zadovoljio svoj ego onda ne daješ iz ljubavi. Logično je da Risto ne može da primi to znanje s verom i da prema tom znanju pokazuje sumnju.

Onaj ko je izdresiran da sve prima sa verom i sa "ljubavlju", ne zahtevajući pri tome dokaze i logiku da može i da razume i zna to što mu se nudi, ne treba ni da stupa u bilo kakav dijalog sa mnom.

Kod Sime je sasvim drugi slučaj, on svoje znanje nudi s ljubavlju i ne traži ništa za uzvrat i Risto to znanje prima s verom i pokušava da ga razume i primeni.

Ono što Simo nudi ne može da se dokaže, ni logički objasni i razume, već samo veruje. Zato Simu i uvažavaju oni koji su naučili da samo veruju. Nuđenje nekog svog verovanja sa "ljubavlju", nema nikakve veze sa ljubavlju, već sa egom. Tražiti od nekoga da nam veruje, nije ni naučni, ni filozofski metod, već isključivo religijski, začinjen sa rečju "ljubav" da lepše i primamljivije zvuči.

Poslednja izmena:
COCO BILL:
Ono što Simo nudi ne može da se dokaže, ni logički objasni i razume, već samo veruje. Zato Simu i uvažavaju oni koji su naučili da samo veruju. Nuđenje nekog svog verovanja sa "ljubavlju", nema nikakve veze sa ljubavlju, već sa egom. Tražiti od nekoga da nam veruje, nije ni naučni, ni filozofski metod, već isključivo religijski, začinjen sa rečju "ljubav" da lepše i primamljivije zvuči.

Tvoj problem je što sve čitaš kroz ego, pa zato nisi u stanju da razumeš o čemu Simo govori. U svoju teoriju nikog nisi ubedio osim sebe, a ego ti stvara iskrivljenu sliku o onome o čemu drugi pišu. Zato ni ne razumeš...nisi razumeo ni ovih par rečenica koje sam ja napisao u prethodnom komentaru jer si branio svoj ego.

Baš tako! :ok:

S tim što ja, kad je Ljubo u pitanju, udovoljavam, a znam da nije dobro, 'bezobrazluku' moga ega. Naravno, sa njim se šalim. Neću ga nikome prijavljivati nego mu samo provociram reakciju.

Ja sam živio bezuslovnu ljubav bez ičijih teorija. Onako kako sam to osjećao. I na ovom forumu. Od mnogih, a nekih još ima ovdje, dosta sam naučio. Al jedino od Sima sam upućen da spoznam esenciju življenja bezuslovne ljubavi.

Otužno je što onima koji čovjeku i čovječanstvu uopšte žele najveće dobro i ukazuju na put kako se to pistiže spočitavaju upravo suprotno od toga. Naravno, njima time ne mogu nautiti, ali ni saznati da sebi nanose najveću štetu.

upravo... ali sa jednom ispravkom...jednom se samo voli, a to pokazuje koliko nas ta ljubav tetovira za ceo zivot da postanemo ono sto smo, a uvek smo ne oni koji zele dobro, vec oni koji su razumeli poruku ... tu nastaju klice najbolje umetnosti, a kod onih drugih klice pogresnog shvatanja vere i sta ona predstavlja.

COCO BILL:

Tvoj problem je što sve čitaš kroz ego, pa zato nisi u stanju da razumeš o čemu Simo govori.

Da bih ja nešto razumeo, potrebni su mi primeri da mogu da proverim i logika pomoću koje mogu da razumem to što mi se nudi. Simo nudi verovanje bez ikakvih materijalnih dokaza i logike potrebne za razumevanje. Oni koji prihvataju ovo što Simo govori, ne prihvataju zato što to razumeju, već zato što im se sviđa da tako veruju. I kad veruju oni sebe ubeđuju da to što veruju istovremeno i razumeju. Ne shvatajući da verovanje i razumevanje nemaju nikakve veze jedno s drugim. Kad neko verniku, na primer kaže: "Bog je stvorio svet" i pita ga, da li si "razumeo", vernik će bez razmišljanja da odgovori: "razumeo sam". A da li je zaista razummeo... jeste, al sutra malo.

U svoju teoriju nikog nisi ubedio osim sebe,

Naravno da nisam, što je i razumljivo, s obzirom da za svoje sagovornike pretežno imam mahom vernke koji nisu sposobni ni da prover moje argumente, ni da ih razumeju. Sposobni su samo da veruju, pod usloviom da im se to što im se nudi prezentira sa "ljubavlju", a ja to ne umem. Ja umesto "ljubavi" nudim argumente i logiku, a to kod naučenih da samo veruju, ne pali.

a ego ti stvara iskrivljenu sliku o onome o čemu drugi pišu.

Opet moj "ego"! Ne stvara moj ego iskrivljenu sliku o onome što drugi pišu, već je to što drugi pišu samo po sebi iskrivljeno jer mnogi mahom pišu bez ikakvih primera, argumenata i logike o onome što samo veruju. To može da prođe na forumu "Religija" ili "Politika", a ne i na forumu "Filozofija" ili Nauka".

Zato ni ne razumeš...nisi razumeo ni ovih par rečenica koje sam ja napisao u prethodnom komentaru jer si branio svoj ego.

Kako da ne? Ti, na primer kažeš: "Simo svoje znanje nudi sa ljubavlju" i kad ja to Simino nne prihvatim i kažem da meni Simo ne treba ništa da objašnjava sa "ljubavlju", već sa primerima, argumentima i logikom, jer toga kod Sime nema, onda se vi pobunite i kažete da je tu kriv moj "ego".

Poslednja izmena:
Eto ti priče.

Ubijdio si naučnike i filozofe tvojim 'dokazoma'??? Ima ovdje i pravih naučnika, iako misliš da nema. Isto i filozofa. Je li ti iko od njih rekao da si u pravu?

Ovi što ih smatraš društvenim šundom (ne samo ti) nude ti ljubav. Ti im vraćaš mržnjom. I pozivaš druge da ih mrze. Zašto?

Zašto nikoga nijesi ubijedio svojim 'argumentima', što i sam ponavljaš? Zato što nijesu argumeti! To su argumenti samo za tebe. Ni za kog više. To ti svi kažu.

Da si bar rekao da je to plod tvojih intelektualnih sposobnosti, pa ko hoće nek ti vjeruje ili nevjeruje. Niko ti ništa ne bi zamerio. I komunikacija bi bila normalna.

Ali ti autoritativno tvrdiš da si spoznao čega se još niko nije setio (do samo tvoj ego) - Zakon svega što postoji! (I to ti je plagijat. Naučnici tragaju za Univerzalnom formulom svega. A ti si ih kao preduhitrio). I ne zaustavljš se tu. Nego to tvoje mišljenje hoćeš da nametneš svakom čovjeku, da bude osnovno i školsko obrazovanje i silom da se provede u praksi!

Prekrsti se, čovječe. Ne da bi vjerovao, nego da dođeš sebi i shvatiš, već jednom, šta buncaš.

RISTOB:

Ubijdio si naučnike i filozofe tvojim 'dokazoma'??? Ima ovdje i pravih naučnika, iako misliš da nema. Isto i filozofa. Je li ti iko od njih rekao da si u pravu?

Svi vi za sebe mislite da ste naučnici i filozofi i svi mi kažete da nisam u pravu i nije u tome problem. Problem je što niko od vas, za moj argument kojim dokazujem da nešto jeste, ne dajete nikakav argument kojim dokazujete da tako nije. Čime dokazujete da vi niste nikakvi ni filiozofi, ni naučnici, jer filozofi i naučnici tako ne rade. To dokazuje da ste vi samo vernici kojima moji argumenti smetaju jer obaraju vaše ustaljene tradicije i dogme.

Ovi što ih smatraš društvenim šundom (ne samo ti) nude ti ljubav. Ti im vraćaš mržnjom. I pozivaš druge da ih mrze. Zašto?

Zato što vi nudite vašu verničku lažnu ljubav koja se uvek završava samo na rečima, a u praktičnom životu gajite u sebi mržnju prema svemu, pohlepni ste i lenji, činite razne nepravde, pokrećete ratove i pravite haos i zlo. A pobesnite kad vam se pomene pravedan društveni i ekonomski poredak čime ljubav u praktičnom životu jedino može da se dokaže. Hoćeš li dokaz i argument za ovo što sam rekao? Evo ti ga! U svojoj podeljenosti, pohlepi i mržnji ste srušili socijalističku Jugoslaviju, uništili njenu ekonomiju, popalili i porušili sela i gradove, poubijali desetine hiljada ljudi ili raselili po belom svetu i uveli pohlepni i eksploatatorski kapitalizam. I koliko ste licemerni vi i dalje pričate o ljubavi. Sram da vas bude.

Zašto nikoga nijesi ubijedio svojim 'argumentima', što i sam ponavljaš? Zato što nijesu argumeti! To su argumenti samo za tebe. Ni za kog više. To ti svi kažu.

Nisam nikoga ubedio, ne zato što nisam ponudio nikakve argumente, već zato što vam te argumente nisam ponudio sa oltara u popovskoj mantiji ili sa političke tribine u svojstvu nekog od YU poitičara, poznatih svetskih mafijaša, ubica i pljačkaša koji su završili u Hagu.

Da si bar rekao da je to plod tvojih intelektualnih sposobnosti, pa ko hoće nek ti vjeruje ili nevjeruje. Niko ti ništa ne bi zamerio. I komunikacija bi bila normalna.

Sa moje strane komunikacija je uvek bila normalna, u smislu, argumentovana naučnim dokazima i logikom, ali sa vaše strane nije nikada. Iz razloga što moji argumenti i logika ruše vaša ustaljena verovanja, tradicije i moralne sisteme koje ste spremni i po cenu života da branite. Upravo onako kako ste to "branili" kada ste poveli građanski i verski rat i srušili socijalističku Jugoslaviju - katolici, pravoslavci, muslimani, demokrate. Sramota za ljudski im i svakoga ko sebe smatra čovekom. Ja sam ovde jedini ludak kome sam našao da propovedan pravedan društveni i ekonomski poredak.

Ali ti autoritativno tvrdiš da si spoznao čega se još niko nije setio (do samo tvoj ego) - Zakon svega što postoji! (I to ti je plagijat. Naučnici tragaju za Univerzalnom formulom svega. A ti si ih kao preduhitrio). I ne zaustavljš se tu. Nego to tvoje mišljenje hoćeš da nametneš svakom čovjeku, da bude osnovno i školsko obrazovanje i silom da se provede u praksi!

Sve ovo što si rekao je tačno i sve to ja bih hteo, ali da bih to postigao potrebni su mi ljudi koji razumeju to što pričam, a ne ovce koje umeju samo da bleje.

Prekrsti se, čovječe. Ne da bi vjerovao, nego da dođeš sebi i shvatiš, već jednom, šta buncaš
.

Da se prekrstim i shvatim onako kako vi vernici vaš verničke nebuloze shvatate, sve u smislu: "Ko veruje, spasiće se". Hvala, ne treba, ja sam se kroz otkriće i razumevanje Zakona JA+7 već spasio. A vi kroz vaše zacementirane umove i verovanja nećete nikad.

Back