Istina i laž

Ti hočeš manipulisati sa činjenicama za koje bi mi donosili sud, pravdu. To bi bilo, da kažeš da imaš ili da nemaš 5 eura u džepu. Ali ja nisam rekao, da istina ovisi o nas nego kažem, da mi ovisimo o istini. Tako nema veze imaš li još 5 eura u džepu ili nemaš i to što vjeruješ nego istina je ono što zaista jeste istina, istinito. A to ne ovisi o tvome stavu oko nečega.
Истина се односи на судове, на питање да ли је неки изречени суд истинит или не, самим тим се односи на мишљење, и то је значење појма "истина" и једино значење. Тај појам се не примењује на егзистенцију. Кант је давно на то указивао у својој критици онтолошког доказа.

Poslednja izmena:
razumem ja tebe logicki, i filozofski, i binarno [neko mi je prebacio cak da sam binaran, nula i 1], ali kao biblisticar, hriscanin se protivim, jer ako djavo ne moze opstati, kako ce laz? zasto bi je obuhvatali, koja je svrha? mislis da istina ne moze da postoji bez lazi? - ponavljam ovo pitanje, a citate sam vec izneo, baceni u tamu najkrajnju, i idite od mene
Pa več sam spomenuo, da istina je od uvjek i za uvjek.
Prvo sad tako da kažem, da opet ne bude netko pogrešno shvatao kontradiktorno.
Laž je ono što nije istina. Takođe laž nema. Kako sad to ima i nema, jer to daje kontradiktornost?
Laži nema po tom shvatanju, jer je laž lažna istina a te nema. Takođe nema laži po tom pitanju.
Ali da uopšte možemo razgovarati običajno onda spomenemo laž kao da jeste.
I po tome gledano istina svakako može bit bez laži, ali ako nikad ne bi čuli za laž onda bih riječ istina ne bila potrebna jer ne bi imali ništa drugoga što bi bilo suprotnost od nje.

Poslednja izmena:
Истина се односи на судове, на питање да ли је неки изречени суд истинит или не, самим тим се односи на мишљење, и то је значење појма "истина" и једино значење. Тај појам се не примењује на егзистенцију, Кант је давно на то указао у својој критици онтолошког доказа.
Istina ne ovisi o tome što netko sudi. Po koliko puta morma da objasnim več ono što sam objasnio? Istina je ono što je istinito. Istina je ono što jeste. Ono što jeste nije samo ono što ima nego i ono što nema jer takođe nema i jeste sve je dio jedne istine.
Imaš para ili nemaš para, misliš da imaš para ili misliš da nemaš ne promijeni istine. Istina je ono što zaista je. Ako nešto nije onda je i to istina.

I po tome gledano istina svakako može bit bez laži, ali ako nikad ne bi čuli za laž onda bih riječ istina ne bila potrebna jer ne bi imali ništa drugoga što bi bilo suprotnost od nje.
eto vidis kako se sada jos bolje razumemo?
znaci logikom smo dosli do Logosa, Reci, I POJMOVA.
da li svaki pojam mora da ima i suprotan? riječ istina

znas da pise: u pocetku bi Rec, ... i Bog bese Rec

znaci, sada, ako kaze da djavo ne moze opstati, ako se razdeli, zasto ti mislis logicki da svaki pojam mora da ima suprotnost? moze da postoji Bog, a djavo ne? ili neka postoji razdeljan, porazen, ali da se zna, i da nije obuhvacen, osim svezan, onemogucen i sl.

Istina ne ovisi o tome što netko sudi. Po koliko puta morma da objasnim več ono što sam objasnio? Istina je ono što je istinito. Istina je ono što jeste. Ono što jeste nije samo ono što ima nego i ono što nema jer takođe nema i jeste sve je dio jedne istine.
Imaš para ili nemaš para, misliš da imaš para ili misliš da nemaš ne promijeni istine. Istina je ono što zaista je. Ako nešto nije onda je to da nije istina.
Оно што заиста јесте, јесте. Зашто трпаш појам "истина" у то.
Оно што јесте не потребује потврду истинитости. Тај појам је сувишан у том случају.
Питање да ли је нешто истинито или не, поставља се само у случају неког изреченог суда.

eto vidis kako se sada jos bolje razumemo?
znaci logikom smo dosli do Logosa, Reci, I POJMOVA.
da li svaki pojam mora da ima i suprotan? riječ istina

znas da pise: u pocetku bi Rec, ... i Bog bese Rec

znaci, sada, ako kaze da djavo ne moze opstati, ako se razdeli, zasto ti mislis logicki da svaki pojam mora da ima suprotnost? moze da postoji Bog, a djavo ne? ili neka postoji razdeljan, porazen, ali da se zna, i da nije obuhvacen, osim svezan, onemogucen i sl.
Zašto?
Zato što si u svijetu DUALNOSTI. U svijetu dualnosti sve ima svoje suprotnosti.
To nije u tu svrhu, da bi bio kaos nego u svrhu, da ga ne bi bilo.
Djavo svakako ne može da opstane jer sve što laž uzima za sebe da manipulise je istina. Nema svoga materiala ako se tako izrazim. Istina je SVE što jeste. Bog je VSE-sve. Istina je SVE.
Vjeruje li ko u Boga, vjeruje li ko u istinu , to ne promijeni istine.
Ako si ti istina i jesi istina ja ti kažem, onda ti jesi neovisno o tome ima li uopšte nekoga da vjeruje u tebe, da postojiš ili da jesi. Ti si i to je istina.

Оно што заиста јесте, јесте. Зашто трпаш појам "истина" у то.
Оно што јесте не потребује потврду истинитости. Тај појам је сувишан у том случају.
Питање да ли је нешто истинито или не, поставља се само у случају неког изреченог суда.
Kad pričamo o istini, onda je tako kako sam pisao. A ti dovodiš u pitanje nešto oko čega bi se mi pitali ili je istinito ili nije. Po tome bi svako od nas sudio po svome saznanju, vjerovanju i tako dalje. Ali ja ti opet kažem ono, što mi mogli da mislimo ili sudimo ne znači da je to istina. Jer istina je ono što je i ne ono što mi sudili da je u nekoj tačnoj situaciji nešto. Jer čovjek može da se vara. Istina ne vara , čovjek se vara.

po mojoj definiciji ne sve, vec nesto ima, a nesto nema

ima vs nema, i to je dualnost
Da, Dualnost je i to, da nešto je i nije. Ali opet ono što nije uopšte ne dolazi u obzir jer nije. Tako opet razgovaramo o nečemu što nema. Jer čovjek upotrebljava ono što ima i ono što nema jer "ima" fantaziju.
Dualnost i cjelina (ceo, celota). Tama i svjetlost. Kažu nema tame bez svetlosti i nema svetlosti bez tame. To bi bila dualnost. Ali kad je tama je tama i to je cjelina, takođe kad je svjetlost je svetlost jer je cjelina. A za dualnost , pojmove, značenja, poznanje, moramo, da poznajemo oba dve.

Kad pričamo o istini, onda je tako kako sam pisao. A ti dovodiš u pitanje nešto oko čega bi se mi pitali ili je istinito ili nije. Po tome bi svako od nas sudio po svome saznanju, vjerovanju i tako dalje. Ali ja ti opet kažem ono, što mi mogli da mislimo ili sudimo ne znači da je to istina. Jer istina je ono što je i ne ono što mi sudili da je u nekoj tačnoj situaciji nešto. Jer čovjek može da se vara. Istina ne vara , čovjek se vara.
Оно што јесте, јесте. И истина нема никакве везе са тиме.
Није истина да камен јесте, већ камен јесте. Нико не негира да постоји камен. Зашто онда трпаш реч истина тамо где је сувишна?

Teško bi bilo ili uopšte nemoguče objasniti šta je istina ako ne bi "bilo" laži.
--------
>Pa da se osvrnem malo na Bibliju:
"Kaže" za Adama i Evu , da su pokusili sad drveta poznanja dobra i zla.
------------
Pitam ja ljude da li su u mogučnosti da pomisle na mogučnost, da se to poznanje dobroga i zla još uvjek događa njim samim? Znači da li su u mogučnosti da shvatu, da to što daje drvo poznanja dobrog i zla JOŠ UVJEK TRAJA taj proces.
Samo dam u razmišljanje.

Оно што јесте, јесте. И истина нема никакве везе са тиме.
Није истина да камен јесте, већ камен јесте. Нико не негира да постоји камен. Зашто онда трпаш реч истина тамо где је сувишна?
Istina je uvjek bitnost a ne da nije.

ko kaze? gresi.
a koji ne gresi, kaze:
Ivan 1,5 Svjetlost zasvijetli u tami; ali tama ga ne obuze.

a sto rece da ne jedemo sa drveta poznanja dobra i zla?
Što reče? Misliš zašto to reče?
Zato jer ako bi slušali ne bih imali ono što imamo sad. KAOS, ZLO, PATNJU, MRŽNJU i tako dalje poleg ostalog.

Realno, istina jeste samo jedna, ali mi ne znamo koja je to, pa smo u situaciji da procenjujemo prema svom iskustvu, znanju, moralu....
Recimo da nemamo iskustva, sudićemo po znanju i moralu, ako nemamo ni znanja ostaje nam moral, ako nemamo ni morala, sudićemo po interesu. Tako dolazimo do jednostavnog zaključka da ako istinu ne znamo, za laž imamo opravdanje da je sve istina što je nama u interesu.
Zaključak je da je u nedostatku istine, laž koja nam odgovara, iako znamo da je laž, bolja nego neizvesna istina.
Da li je?

Ne treba nikada prihvatiti ništa zato što 'odgovara' - a posebno ne ako je laž.

Štaviše, ako nam istina odgovara, onda treba itekako da se zapitamo - da li je to zaista, istina, ili samo to mislimo zato što nam odgovara? Ako nam nešto odgovara, to prve lampice sumnje pali.

Back