Istina i laž

pa znam da nisi, jer je moj unos iza tvog, a nisam te procitao, i kopirao, jer si mi bio na ignore, ne pravdam se, samo objasnjavam;

a na temu, inspirisan nasom razmenom sada, sta je starije, istina ili laz, tj da li laz moze da postoji bez istine, ili je laz samo izvrtanje/pervertiranje istine? mozda je laz samo slepastvo., zaslepljenost?
Oko laži:
Laž prvo ne postoji a takođe ne postoji bez istine. Gledano sve ima svoju suprotnost pa tako i istina ali suština je, da laž zaista ne postoji nego je iluzija jer uopšte NIJE nešto što JESTE.

Oko laži:
Laž prvo ne postoji a takođe ne postoji bez istine. Gledano sve ima svoju suprotnost pa tako i istina ali suština je, da laž zaista ne postoji nego je iluzija jer uopšte NIJE nešto što JESTE.
matematicki receno istina je 1, a laz je nula/nistica/nista

istina je nama sve,a laz je nista

a u hriscanstvu, djavo se razdelio i ne moze opstati, a istina je jedna, tj. celina, nerazdeljiva

veliko hvala na pomoci u definisanju pojmova

Pisao sam:
Bitno za znanje, saznanje:
Sve što jeste je istina. Sve što nije, NIJE istina ali je istina, da nije.
To znači, da i ono što nije je istina po tome da nije. Tako su i 1 in 0 istina. Jer istina zahvata, sve što jeste ili nije. Ako nije i nije, onda je istina da nije. Ako jeste i jeste onda je istina da jeste. Zato je ISTINA Bog. Je je sve što jeste i sve što nije od uvjek i za uvjek.

Tako su i 1 in 0 istina. Jer istina zahvata, sve što jeste ili nije.
ovo da zahvata se ne slazemo, imas u evandjelju po ivanu da se videlo svetli u tami, ali ga tama ne obuzima, ne zahvata...
pa zasto bi onda istina zahvatala laz? ne rece li Hristos: idite od mene nikad vas nisam znao?
i - bice baceni u tamu najkrajnju?
nema zahvatanje, vec se od-deljujemo, i u-daljavamo... i izici ce andjeli i odvojiti zle od pravednih

to je valjda smisao, da se sve rascisti, a ne da se mulja? upitah:
da li laz moze da postoji bez istine
a sada pitam: da li istina moze da postoji bez lazi?
dakle, ne sta je bio prvo, vec sta je uzrok, a sta posledica

a u hriscanstvu, djavo se razdelio i ne moze opstati, a istina je jedna, tj. celina, nerazdeljiva

veliko hvala na pomoci u definisanju pojmova
Djavo izkorištava ljudsku neznalicu o istini. Tako je džavo iluzija. Ali ni iluzija ne može da postoji bez istine same. Prvo mora biti istina, ono što jeste, da u tom postojanju može NEBITI iluzija. Jer iluzija nikad nije ono što jeste nego uvjek ono što nije.
Mnogo laži, mnogo neistine ali zaista, istinito nema ni jedne, jer sve se oko laži , iluzije se nanosi na ono što uopšte nema.

Tako imajo ljudi i mnogo problema jer ne znaju istine. Vezuju se na državu in državne zakone a nema ni države ni zakona njenih. Jer nema veze što netko vjeruje ili zapiše istina je pisana ili nepisana, vjeruješ u nju ili ne istina od uvjek i zauvjek.
To o državi sam mogao malo da ubacim ovde, jer je to područje veoma bitno za ljude oko istine.

ovo da zahvata se ne slazemo, imas u evandjelju po ivanu da se videlo svetli u tami, ali ga tama ne obuzima, ne zahvata...
pa zasto bi onda istina zahvatala laz? ne rece li Hristos: idite od mene nikad vas nisam znao?
i - bice baceni u tamu najkrajnju?
nema zahvatanje, vec se od-deljujemo, i u-daljavamo... i izici ce andjeli i odvojiti zle od pravednih

to je valjda smisao, da se sve rascisti, a ne da se mulja? upitah:

a sada pitam: da li istina moze da postoji bez lazi?
dakle, ne sta je bio prvo, vec sta je uzrok, a sta posledica
Istina ne ovisi o laži. Zato jer istina jeste. Laž pa se ne može projecirati ako bi ne bilo istine. Jer laž, lažira istinu u priči koju netko laže. Njegovo pričanje je lažno jer je istina temalj, temelj svega što postoji, takođe "kaže" ono što ne postoji što nije. Istina je sve.

Djavo izkorištava ljudsku neznalicu o istini. Tako je džavo iluzija. Ali ni iluzija ne može da postoji bez istine same. Prvo mora biti istina, ono što jeste, da u tom postojanju može NEBITI iluzija. Jer iluzija nikad nije ono što jeste nego uvjek ono što nije.
Mnogo laži, mnogo neistine ali zaista, istinito nema ni jedne, jer sve se oko laži , iluzije se nanosi na ono što uopšte nema.

Tako imajo ljudi i mnogo problema jer ne znaju istine. Vezuju se na državu in državne zakone a nema ni države ni zakona njenih. Jer nema veze što netko vjeruje ili zapiše istina je pisana ili nepisana, vjeruješ u nju ili ne istina od uvjek i zauvjek.
To o državi sam mogao malo da ubacim ovde, jer je to područje veoma bitno za ljude oko istine.
eto, ja verujem da si ti veštačka intelegencija, a da je za diskusiju neophodno precizno izražavanje koje veštačkoj intelegenciji nedostaje, pa dalje verujem da je nevažno šta je istina, ako ti veruješ da je istina to što nije.

Ideš u napačnom pravcu. 5 eura je 5 eura. Kamen je kamen. Rekao sam , da ono što vjeruješ ne promijeni istine same. Možeš si ti misliti šta hočeš ili ja, ali istina ostaje takva kakva jeste.
Možeš iči u detajle i neku istinu promatrati. Ali nema veze do kuda stigneš istina če uvjek biti istina.
Nije '' istina'' ''takva kakva jeste'' nego kakvom smo je mi zamislili, definisali i odredili.

Neće UVEK biti TA ''istina'' nego će se menjati uvek kroz godine a pogotovo vekove a pogotovo milenijume, kao što je do sada bio slučaj.
Nema veze sa temom ovo boldovano. Zašto ubacuješ (nije ti prvi put) nešto što nema veze sa temom? Da se praviš pametna, šta, samo ispadaš glupa tolikim trudom da pokažeš kako si veliki poznavalac...svega.
Ima i te kako veze, samo je potrebna inteligencija i zdrav razum da bi se skapiralo, što ti očigledno poseduješ. I nema potrebe za uvredama, srami se.

-----
U džep staviš 5 eura. U džepu imaš 5 eura.
Pita se milijardu ljudi ima li on 5 eura u džepu, jel je istina ili nije? Za one ljude je u tom slično poput onog mačka sa otrovom u kutiji.
Dobit češ mnogo različitih odgovora. Kao svak svoju LAŽNU istinu "vidi".
Ali postoji samo jedna a ta je da imaš 5 eura u džepu.

Не можеш бити апсолутно сигуран да у џепу имаш оно што си у њега ставио. Можда је у међувремену лопов завукао руку у твој џеп и узео тих 5 еура, можда су ти у међувремену испали, испарили, нестали, или нешто треће, пусти машти на вољу. Али у сваком случају ако си у џеп ставио 5 евра, не можеш никако бити апсолутно сигуран да су и даље тамо, самим тим ту тврдњу "да их имаш у џепу" не можеш проглашавати апсолутном тј. аподиктичном истином јер она то није.

eto, ja verujem da si ti veštačka intelegencija, a da je za diskusiju neophodno precizno izražavanje koje veštačkoj intelegenciji nedostaje, pa dalje verujem da je nevažno šta je istina, ako ti veruješ da je istina to što nije.
To u razumevanju, da je istina to što nije , ako hočeš, da shvatiš tako ti kažem.
Nešto ima. To što ima je istina. Ako "nešto" NIJE takođe to je istina, jer je istina, da NEMA.
Ako imaš 5 eura u džepu onda ih imaš. To je istina. Ako nemaš 5 eur u džepu istina je takođe.

samo rekoh, i zacrveneh gde se ne slazemo
Ne slažemo se jer očito pogrešno netko od nas shvata šta je drugi mislio sa rečima.
Istina obuhvata SVE. To su i laži. Jer nema drugoga nego istine.
Sve što vidiš, čuješ, pipaš i tako dalje i sve što ne, SVE TO JE ISTINA.

Nije nikada bilo drugoga nego oduvjek i zauvjek samo istina. Istina je istinita. A istinito je to što je istina.
Nadam se, da se razumijemo sada.

Nije '' istina'' ''takva kakva jeste'' nego kakvom smo je mi zamislili, definisali i odredili.

Neće UVEK biti TA ''istina'' nego će se menjati uvek kroz godine a pogotovo vekove a pogotovo milenijume, kao što je do sada bio slučaj.
Pokušaj da shvatiš.
Istina je ono što jeste.
Ako se bilo šta promijeni onda se promijeni ono što se promijenilo a ne istina. Jer ono šta se promijeni je bilo istina prije promijene i bit če poslije promijene.
Istina je uvjek istina.

Не можеш бити апсолутно сигуран да у џепу имаш оно што си у њега ставио. Можда је у међувремену лопов завукао руку у твој џеп и узео тих 5 еура, можда су ти у међувремену испали, испарили, нестали, или нешто треће, пусти машти на вољу. Али у сваком случају ако си у џеп ставио 5 евра, не можеш никако бити апсолутно сигуран да су и даље тамо, самим тим ту тврдњу "да их имаш у џепу" не можеш проглашавати апсолутном тј. аподиктичном истином јер она то није.

:tick:

Pokušaj da shvatiš.
Istina je ono što jeste.
Ako se bilo šta promijeni onda se promijeni ono što se promijenilo a ne istina. Jer ono šta se promijeni je bilo istina prije promijene i bit če poslije promijene.
Istina je uvjek istina.
Sa time bih već mogao u neku ruku da se složim. Ali nisi to prvobitno tvrdio.

Ne moreš biti popolnoma prepričan, da imaš tisto, kar si dal v žep. Morda je tat medtem segel v tvoj žep in vzel tistih 5 evrov, morda so padli ven, izhlapeli, izginili ali kaj drugega, pusti domišljiji prosto pot. Kakor koli že, če daš 5 evrov v žep, ne moreš biti popolnoma prepričan, da so še vedno tam, zato ne moreš trditve, "da jih imaš v žepu", razglasiti za absolutno, tj. apodiktično resnico, ker ni.
Ti hočeš manipulisati sa činjenicama za koje bi mi donosili sud, pravdu. To bi bilo, da kažeš da imaš ili da nemaš 5 eura u džepu. Ali ja nisam rekao, da istina ovisi o nas nego kažem, da mi ovisimo o istini. Tako nema veze imaš li još 5 eura u džepu ili nemaš i to što vjeruješ nego istina je ono što zaista jeste istina, istinito. A to ne ovisi o tvome stavu oko nečega.

Mnogi bi rekli da istina ne postoji, neki bi rekli da za istinu treba da je svet realan, a da takav ne postoji, neki bi vrlo decidno odgovorili da postoji mnogo istina, pa je svaka istina relevantna. Niko neće reći da laž ne postoji.
Da li je u nedostatku realne istine laž jedini izbor?

Лаж је у животу увек погрешан излаз.

''Genijalno'' cirkularno ''rezonovanje''. Tragikomično. Kolaps logike, bankrot intelekta.
Nije potrebno za uvrede ako ti nešto nije logički ili ne shvataš kako bih ti čovjek hteo, da sa svim što jesi upoznaš istinu.
Ja znam šta kažem. Kad pričamo o istini može mnogo toga za nekoga ko ne shvata još biti kontradiktorno. Ali nije.

Ne slažemo se jer očito pogrešno netko od nas shvata šta je drugi mislio sa rečima.
Istina obuhvata SVE. To su i laži. Jer nema drugoga nego istine.
razumem ja tebe logicki, i filozofski, i binarno [neko mi je prebacio cak da sam binaran, nula i 1], ali kao biblisticar, hriscanin se protivim, jer ako djavo ne moze opstati, kako ce laz? zasto bi je obuhvatali, koja je svrha? mislis da istina ne moze da postoji bez lazi? - ponavljam ovo pitanje, a citate sam vec izneo, baceni u tamu najkrajnju, i idite od mene, sto rece Isus. Dakle obuhvaceni samo nasi, koji su u ISTINI,a ne svi, jer rece i da ima otpalih

Back