vujadin
Poznat
- Poruka
- 9.689
a koji izvori upucuju na to da je Vuk Brankovic,tokom bitke na kosovu imao najjacu tesku konjicu??
a tek to da su u sastavu te konjice bili Nemci????
mozda se nikada nece saznati istina o navodnoj "izdaji" Vuka Brankovica(ja licno ne verujem da je bio izdajnik),ali se mogu zakljuciti neke druge stvari,u vezi same bitke....pa i na osnovu neke logike,kadanema boljih izvora....
i ko kaze da je CELA vojska npr kneza Lazara bila pobijena??...pa samo 7 godina nakon kosovske bitke,u nikopoljskoj bitci,ucestvuje Stefan Lazarevic sa 5000(ovaj broj se u vise izvora pominje) tesko oklopljenih konjanika,nazalost,na turskoj strani.....i cak su ti oklopnici odlucili bitku....
e sad,odakle toliko hiljada oklopnika 7 godina nakon kosovske bitke??(sto je bila IMPOZANTNA vojna sila tokom srednjeg veka)......ko ih je skupio??.....naoruzao??......trenirao??........da li su to mozda bili deca od 15 godina 1389 te,a sada mladici od 22 godine 1396te?........ne bih bas rekao......
i drugo,da bi neki feudalac u srednjem veku(kao sto su bili npr knez Lazar i Vuk Brankovic),mogao da skupi bilo kakvu vojnu silu,morao je da ima prilicno finansijskih sredstava.....a ta sredstva je mogao da crpi iz oblasti kojima je vladao......e posto je teritorija kneza Lazara bila znatno veca i bogatija od teritorije Vuka Brankovica,najverovatnije je da je Lazar imao najjacu tesku konjicu,i najmnogobrojniju.....a Brankoviceva vojska je bila jedno krilo vojske.....za razliku od centra,gde se smesta teska konjica....
Ја сам теби на ово одговорио, као и за Стевана, ти подаци нису логични и зато их ја не узимам за доказе, једни су од Хаммера, Дуке и Енгела а други од Филозофа, Бугарина. Они не наводе да су то били Немци, али у то доба су само Немци имали такве оклопнике и слали их на разна бојишта за паре или помоћ пријатељима. Више је него сигурно да су били Немци, а ко их је послао или купио није познато, само се зна да је Вук имао ту коњицу, а ни једна српска војска није имала тешке оклопнике састављене од Срба. Сада би било боље да се послужиш са твојим времепловом па да скокнеш на Косово и провериш, него да од мене тражиш доказ, који није мени познат, и ако га је неко навео у неком свом раду.
Феудализам крњи углед свакој владавини јер се тако употребљава у опису те владавине, као и буржоазија у француској револуцији, зато је то непримерно употребљавати за свете српске краљеве и српске државе.
Константин филозоф, Бугарин, описује како је Стеван дојурио са својих пет хиљада коњаника и разбио крсташку војску, коју није могао разбити Бајазит са триста хиљада Турака, јер мало даље описује да је Бајазит дао посећи десет хиљада хришћанских витезова и заробио тридесе хиљада које је послао у ропство и распродао као робове. И та битка, као и друге које описује тај Филозоф су пуне нелогичности, а наши историчари то прихватају као скоро непобитан доказ, јер је он био Стеванов биограф, а како то може да се потврди из неког другог извора, зар Стеван није имао писарницу за преписивање и писање књига, и зар у тим књигама није ништа забележено о тим догађајима. Има тога много за исправке, али нико не жели да то покрене, свима је лакше цитирати било кога него проверавати.
Poslednja izmena: