Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma jok, nabavili oni mene! :lol: Prvo došla majka, pa dovela sinove i ćerku, pa smo ćerku udomili a u međuremenu se privukla starija ćerka iz prethodnog legla, pa je majka tragično stradala pred samo (ponovno) koćenje pa sad imam tri. Mirko i Marinko su se stacionirali u mom magacinu, koriste čak Bilijevu nošu sa prosutim koncentratom umesto posipa, dok Blondi skita, jede najmanje na tri mesta.

Joj, večeras dogodovština! :aha: Skidali smo kobasice iz pušnice (učestvujem u radu ali su me mučile čak i pre nego što sam izbacila svinjetinu) a Mirko i Blondi su jurcali okolo, muvali mi se oko nogu, peli se na dud pored i skakali odatle na krov pušnice, mimi's dad se otkinuo kad je Blondi zagrebala noktima odozgo! :rotf:

A juče su sve troje zajedno sa radnikom (s kojim inače delim starateljstvo nad Blondi) pomerali drvene palete i hvatali uspaničene miševe, jedno 7-8 su utamanili, Blondi je imala najbolji bilans, pa Mirko, pa Marinko. Posle sam unela Mirka (pošto mi je Blondi zbrisala, jako je plašljiva) u kancelariju da sanira problem u špajzu, uhvatio ga je ali nije mogao da dočeka da ga iznese napolje da se igra, nego ga je pustio unutra i... :aha: Jadniče je sigurno uginulo od unutrašnjeg krvarenja i sad ću morati da pomeram police i vitrine da ga tražim, da mi se ne raspada unutra. :zroll:

hehehe, vidim da vam je baš zanimljivo i veselo! Drago mi je i zbog vas i zbog maca jer znam koliko ti je bilo teško zbog Bilija... A nove mace sada imaju krov nad glavom, negu i sigurnu klopu!

kupila sam i neke mini ampule protiv buvica.jedna 350d,zove se advantage 40,bayer proizvodi,i samo se natrlja pozadi,u korenu vrata.
to sam uzela zato sto mi je to jednostavnije nego da ga flitam celog.kazu to je sad najnovije,a i macan ne moze da dohvati da polize..

odličan preparat, i ja ga već mesecima koristim za moje mace i nisam zažalila!

Evo, konačno, da postavim slike da vidite naše leglo! Na Milicinom albumu ću malo više slika da dodam, da ne davim ovde sve vas! Ali evo, za početak fotografija kad su imali tek nekoliko dana...

81218653.jpg

brižna mama ih doji!

80015087.jpg

a tu je i "tetka" Bubica koja se redovno uvaljivala u kutiju, da spava sa svima!

92647257.jpg

Malo su, već, porasli i počeli da izlaze iz kutije... Sa mesec i dva - tri dana su počeli da jedu čvrstu hranu, i naučili da koriste posip!

55048533.jpg

98424607.jpg

77787552.jpg

hehehe, vidim da vam je baš zanimljivo i veselo! Drago mi je i zbog vas i zbog maca jer znam koliko ti je bilo teško zbog Bilija... A nove mace sada imaju krov nad glavom, negu i sigurnu klopu!

Uh, koštaće me ta humanost kao svetog Petra kajgana, danas sam zatekla Marinka na stolu pored kase a na kasi otkucano nešto sasvim levo. :histericna: Ali obožavam ih, a i oni, vidim, mene, samo meni daju da im mazim stomake. A i Blondi je danas prvi put dizala rep i guzu na maženje, al' to su izgleda hormoni, dizala sam je i otežala je. :sad2:

Evo, konačno, da postavim slike da vidite naše leglo! Na Milicinom albumu ću malo više slika da dodam, da ne davim ovde sve vas! Ali evo, za početak fotografija kad su imali tek nekoliko dana...

81218653.jpg

brižna mama ih doji!

80015087.jpg

a tu je i "tetka" Bubica koja se redovno uvaljivala u kutiju, da spava sa svima!

92647257.jpg

Malo su, već, porasli i počeli da izlaze iz kutije... Sa mesec i dva - tri dana su počeli da jedu čvrstu hranu, i naučili da koriste posip!

55048533.jpg

98424607.jpg

77787552.jpg

A kad su jednom izašli iz kutije, više se u nju nisu vraćali. pronašli su sebi novo mesto!

75385637.jpg

Ajoj, miševi medeni! :zaljubljena:

81218653.jpg

brižna mama ih doji!

80015087.jpg

92647257.jpg

55048533.jpg

98424607.jpg

77787552.jpg

Preslatki su! :zaljubljena: A tetka Bubica je baš porasla. :heart:

Hvala vam svima na komplimentima! Jesu bas slatki, lepi i zdravi macici! Samo jos da im svima nadjem dobar dom... Covek koji je rezervisao sivo mace, u medjuvremenu je nasao na ulici neko napusteno i uzeo ga, i neka je, ne zalim, ali sada cu morati malo da se vise potrudim da bih ih sve usvojila. Ako znate da bi neko uzeo jedno mace, javite mi se, molim vas!!!

Nensika cestitam na misevima slatkim!
Kako Tetka? jel ljubomorna na nekog misica?

Ej, Bubica je super! \Uopste nije ljubomorna, naprotiv! U pocetku je bila zacudjena i radoznala da sazna sta se to desava u kutiji u kojoj njoj pristup nije dozvoljen. Zatim je pocela da ulazi po malo, pa da spava sa njima a sada ih potpuno ravnopravno vaspitava sa Milicom! Igra se s njima, cak vise od majke, jure se, grickaju, tuku, ona ih lize i kupa kao mama, i tako.... Ma prosto jedna idila! Tako bih volela da imam mogucnosti da svi ostanu na okupu...

Lavice, kako tvoji kuca i maca? Jesu li porasli|? Izmazi ih!

Preslatki su! :zaljubljena: A tetka Bubica je baš porasla. :heart:

joj jeste! mada, za mene je ona jos mala, ali tek kada je uporedim sa malisanima shvatim da je porasla! Mada, ne znam da li je to zato sto su razlicite vrste ili je mozda nesto drugo u pitanju, ali Bubica se mnogo sporije razvija od Milice.. Znam to i mogu da uporedim jer imam upisane Milicine kilaze, i kad izmerim Bubu shvatim da je ona mnogo manja i laksa nego sto je |Milica bila u njenom uzrastu.

Hvala vam svima na komplimentima! Jesu bas slatki, lepi i zdravi macici! Samo jos da im svima nadjem dobar dom... Covek koji je rezervisao sivo mace, u medjuvremenu je nasao na ulici neko napusteno i uzeo ga, i neka je, ne zalim, ali sada cu morati malo da se vise potrudim da bih ih sve usvojila. Ako znate da bi neko uzeo jedno mace, javite mi se, molim vas!!!

Ej, Bubica je super! \Uopste nije ljubomorna, naprotiv! U pocetku je bila zacudjena i radoznala da sazna sta se to desava u kutiji u kojoj njoj pristup nije dozvoljen. Zatim je pocela da ulazi po malo, pa da spava sa njima a sada ih potpuno ravnopravno vaspitava sa Milicom! Igra se s njima, cak vise od majke, jure se, grickaju, tuku, ona ih lize i kupa kao mama, i tako.... Ma prosto jedna idila! Tako bih volela da imam mogucnosti da svi ostanu na okupu...

Lavice, kako tvoji kuca i maca? Jesu li porasli|? Izmazi ih!

Super!
tezikine slike na snegu su u njenom albumu a macorcic Pera Zdera je na predstavite svoje mace i na tezinom albumuz:)

Drugari, zakazala sam sterilizaciju Bubici za sutra! Nadam se da će sve proći kako treba... Malo se plašim za moju mišicu....

A krajem meseca ili početkom sledećeg, i Milicu ću, takođe, da sterilišem! Vreme je i bilo...

z:poz:

Nensika, ne znam koliko bese stara tvoja Bubica, ali u vezi sa tim da vam citiram nesto sa drugog foruma
"Najnoviji trendovi u felinologiji preporučuju tzv. juvenilnu sterilizaciju, što znači pre prvog teranja, ili neposredno posle. Argumentacija je da kad udje u teranje sterilizacija joj veštački izaziva klimaks jer je telo već počelo da proizvodi polne hormone. Zbog toga se preporučuje ranije, najbolje oko 6-7 meseca. "
Ovo smo uglavnom znali, da je bolje sterilisati macu pre prvog teranja ali ovo o klimaksu prvi put cujem.
Super sto ces da ih sterilises obe.
Naidjoh i na ovo, sto me bas iznenadi "Kod MC se ta rana kastracija u 3 mesecu pokazala kao najbolja za zdravlje mačke" .

Poslednja izmena:
Nensika, ne znam koliko bese stara tvoja Bubica, ali u vezi sa tim da vam citiram nesto sa drugog foruma
"Najnoviji trendovi u felinologiji preporučuju tzv. juvenilnu sterilizaciju, što znači pre prvog teranja, ili neposredno posle. Argumentacija je da kad udje u teranje sterilizacija joj veštački izaziva klimaks jer je telo već počelo da proizvodi polne hormone. Zbog toga se preporučuje ranije, najbolje oko 6-7 meseca. "
Ovo smo uglavnom znali, da je bolje sterilisati macu pre prvog teranja ali ovo o klimaksu prvi put cujem.
Super sto ces da ih sterilises obe.
Naidjoh i na ovo, sto me bas iznenadi "Kod MC se ta rana kastracija u 3 mesecu pokazala kao najbolja za zdravlje mačke" .

Bubica ima nešto jače od 6 meseci, možda i 7, i baš zato smo se veterinarka i ja odlučile da prvo nju sterilišemo pa onda Micu. Malo imam tremu.... A moram da ih sterilišem, ne ide da se pare i da imaju mačiće, ne mogu ni ovih pet da udomim, a ne da rađaju naizmenilčno na svakih pola godine - godinu...

Nadam se da će se naći dom za ove moje mališane.... Ako znaš nekog ko bi voleo da ima macu, javi mi molim te!

Bubica ima nešto jače od 6 meseci, možda i 7, i baš zato smo se veterinarka i ja odlučile da prvo nju sterilišemo pa onda Micu. Malo imam tremu.... A moram da ih sterilišem, ne ide da se pare i da imaju mačiće, ne mogu ni ovih pet da udomim, a ne da rađaju naizmenilčno na svakih pola godine - godinu...

Nadam se da će se naći dom za ove moje mališane.... Ako znaš nekog ko bi voleo da ima macu, javi mi molim te!

trazicemo, pusticemo buvu...
a potencijalne mame sterilisi pod hitno : )

Evo ja sam danas odnela macu na sterilizaciju, puni 6 meseci sad ovih dana i veterinar me isprepadao da vec ima teranje, jer je bila bas mazna kad sam je donela. A stvarno jeste, jutros se toliko umiljavala da nisam mogla da je prepoznam. Srecom ispostavilo se da se samo umiljava jer je gladna, malo prase nije naviklo da nema hrane preko noci :lol: Ali ipak je moglo da se desi i da je u teranju, tako da za svaki slucaj, zenke bih sterilisala vec sa 5 do 5,5 meseci.

I jos nesto, htela sam da je drzim u transporteru sve vreme dok ne prestane da baulja ali srecom pustila sam je napolje da joj zamenim jastuce, i ona se odmah popiskila na plocice pored posude sa peskom (u kupatilu su jer je tu najtoplije, a jos je bila slaba da udje u svoj wc), znaci trpela je jadnica sve vreme jer nije htela da piski u transporteru... tako da i to nije lose imati na umu, treba ih pustati malo kad se probude, pa onda opet nazad. Ona je zaspala cim je piskila, jos na plocicama.

Evo njene slikice neposredno pre odlaska kod veterinara, sada joj je stomacic obrijan :heart:

2d144ki.jpg

moju ce sigurno uhvatiti teranje pre sterilizacije... prvo mora na revakcinaciju sledece nedelje, pa vakcina protiv besnila, pa tek onda sterilizacija... do tad ce sigurno proci i njeno prvo teranje... jedino me tesi (mada ne znam koliko je to tacno) da nece ostati "beba" jer je sad stvarno nemoguca... djavolak moj xD

nego da vas pitam, koliko bi kg trebalo da ima maca sa nekih 6 meseci?

Ja sam jedino ovaj grafikon nasla kao reper, ali moji su uvek bili ili na gornjoj granici ili iznad propisane tezine, tako da sumnjam u njegovu tacnost. I nisam primetila razliku izmedju zenki i muzjaka. Mozda to vazi za lutalice koje nemaju sta da jedu, jer recimo macici iz mog drugog legla, koje sam uzela sa 7 nedelja, imali su tada oko 600 grama cini mi se, sto odgovara ovoj tabeli. A i majka sumnjam da im je imala preko dva kilograma tako da me ne cudi. Nisam pitala koliko je moja maca bila teska kad su je merili pre operacije, ali verujem da ima oko 3 kilograma. Ti i ja idemo u istu ordinaciju, ne znam sa kim si pricala ali Magas je cini mi se bio prilicno za to da ih prvo sterilisem, jer posle vakcine treba da se ceka mesec dana na sterilizaciju a one bi do tad pocele da se teraju od jutra do sutra.

za kilazu sam pitala jer svi (doduse laici) komentarisu kako je moja macka mrsava (mada meni deluje bas elegantno, a ne mrsavo), ali ona ima oko 3 kg, sto ispada previse po ovoj tabeli, a i da ima 1 kg manje, i to bi o5 bilo ok prema ovome sto pise... mada, ona uopste nije onako "obla" ko vecina domacih maca, nego je sva vizljasta x)
nisam ni pitala sta treba prvo, jer sam htela protiv ovih bolesti barem da je vakcinisem odmah, jer jeste ona non-stop u stanu, ali ne bih volela da neko unese nesto na obuci. sledece nedelje je vodim na revakcinaciju pa cu da pitam da li prvo da je sterilisem, ili da je vakcinisem protiv besnila.

Ne moras da zuris sa vakcinom protiv besnila, jer njega sigurno nece dobiti, ne pamtim kada je bio poslednji slucaj besnila u Beogradu. Ja se jos dvoumim da li da ih vakcinisem protiv besnila uopste, posto ove vakcine na nasem trzistu mogu da izazovu sarkom, a i da ima onih bezbednijih trenutno ne bih mogla da ih platim posto su nekoliko puta skuplje :neutral:

nisam znala da mogu da izazovu sarkom o.O ja ne volim te vakcine jer neke zivotinjice jako lose reaguju na njih. npr.drugar ima malog psa koji se trese i uzasno mu je lose posle nje, od drugarice maca je dobila nesto kao epilepticni napad, moj pas je divljao nakon primljene vakcine protiv besnila, bas su... :S jedini razlog sto bih je vakcinisala protiv besnila je da bih mogla da je povedem sa sobom ako eventualno budem putovala negde, inace bih izbegla tu vakcinu svakako xD

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back