mario80
Stara legenda
- Poruka
- 86.144
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Radi li se o Vojvodini?Slicno i tu... Mada smo mi imali sumu i jezera.
Sada je suma desetkovana sto zbog migranata sto zbog suse, jedno jezero nam se isusilo, drugo privatizovalo...
Umesto parka, izgradili su kuce, umesto da sade drvece oko jezera sade parking...i tako...
Da, sever VojvodineRadi li se o Vojvodini?
Mogu li na sjeveru uspjeti smokve ?Da, sever Vojvodine
Ima li vinograda danas po Bosni?Kod nas u BiH je isto na dijelu promjena klime. Iako su neki krajevi oduvijek imali blaže zime,zadnju deceniju imaju baš blage zime. U Višegradu smokva i kivi uspijevaju kao na primorju,a već 10ak kilometara vazdušne linije prema Rogatici ni kajsija ne može kako treba. Zbog velike vlage i zaklonjenosti između planina Višegrad ima gotovo mediteransku klimu. Taj blagi umjereno kontinentalni pojas proteže se dolinom Drine od Višegrada,Bajine Bašte,Ljubovije,Bratunce,Zvornika,Loznice pa sve do Semberije i do Lijevča Polja. Nekih 10ak kilometara vazdušne linije južno i sjeverno od Save može se računati kao sudar kontinentalne i mediteranske klime.
Srbi koji su izbjegli 1995 iz Kninske Krajine i naselili se u Republiku Srpsku podigli su vinograde na području Banja Luke,Prijedora,Doboja...Ima li vinograda danas po Bosni?
Kod nas u Kninskoj Krajini vinova loza se sadila vjekovima i većina seljaka je imala vinograde, a oni koji nisu imali su kupovali grožđe od drugih pa su i oni pravili vino. S druge strane gore u Grahovu, Drvaru, Petovcu i okolini koji su blizu nas ne uspjeva vinova loza i vino je lokalcima nepoznato piće. Taj dio Bosne od Dalmacije tj. Kninske Krajine razdvajaju planine Dinara i Ujilica, pa te planine blokiraju mediteranski uticaj gore na bosanski dio. Sretao sam Bosance i pitomijih djelova Bosne i kojima je blaža klima nego u Drvaru, Grahovu i Petrovcu pa ni oni nisu imali naviku putu vino i tvrdili su da se kod njih vinova loza nije sadila.
Drago mi je to čuti.Srbi koji su izbjegli 1995 iz Kninske Krajine i naselili se u Republiku Srpsku podigli su vinograde na području Banja Luke,Prijedora,Doboja...
Kultura vina se sad proširuje pa imaš vinarije iz Brčkog,Dervente,Teslića,Prnjavora...
Imaš po Hercegovini novih vinograda od Trebinja,Ljubinja pa čak i u Berkovićima su počeli vinogradi.

I janjećeg pečenja naravno.Drago mi je to čuti.
Mi imamo kult vina i pršuta.
Jedino selo u Kninskoj Krajini u kome nije uspjevala vinova loza je Strmica https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Strmica_(Knin)
Zato što je Strmica od pravca Grahova izložena jakim i čestim burama. A i hladniji vazduh odozgo lakše prodre u Strmicu nego u ostala sela Kninske Krajine. Moja mater je jednom išla iz Knina u Strmicu koja je udaljena svega 16 km. Kaže u Kninu je bilo prijatno toplo i tiho bez vjetra, a kad je došla u Strmicu uši otpadaju od bure i led se uvlači u kosti.
Inače ona kaže da je najbolje vino koje je probala u životu bilo iz Smrdelja https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Smrdelje

Mogu, imam i ja 5 kom. 4 su vec stare oko 15 godinaMogu li na sjeveru uspjeti smokve ?

kod mene više nema.@mario80 @Lorelajn @buudala @Dekston @Paula @Slavan @FDDD @Perperius @Casual Observer @mr Kiza
Kad mi se jedu smokve u zadnjih nešto više od 2 mjeseca i nar u zadnjih 20-ak dana (mediteranske voćke), ne moram ići u prodavnicu ili mega market. Samo izađem u dvorište i uberem, kao što sam uradio prije oko pola sata.
Pogledajte prilog 1807957
Koliko kila ubereš sa jedne ? Koje ti vrste smokve i ima li razlike od onih sa mediterana po ukusu i mirisu ?Mogu, imam i ja 5 kom. 4 su vec stare oko 15 godina
Gdje,na kojoj opštini imaš zasad ovog voća ? Jesu li ti smokve presada iz Dalmacije ili si ih zatekao tu ? Ima li razlike u ukusu ?@mario80 @Lorelajn @buudala @Dekston @Paula @Slavan @FDDD @Perperius @Casual Observer @mr Kiza
Kad mi se jedu smokve u zadnjih nešto više od 2 mjeseca i nar u zadnjih 20-ak dana (mediteranske voćke), ne moram ići u prodavnicu ili mega market. Samo izađem u dvorište i uberem, kao što sam uradio prije oko pola sata.
Pogledajte prilog 1807957
Opština Zemun.Gdje,na kojoj opštini imaš zasad ovog voća ? Jesu li ti smokve presada iz Dalmacije ili si ih zatekao tu ? Ima li razlike u ukusu ?
Kod mene smokve kreću sredinom Avgusta i bude ih bar do početka Oktobra, a ponekad i do kraja pomenutog mjeseca (u zavisnosti od vremena, ako je toplije i sunčanje bude ih duže). Pik (kad ih ima najviše - u izobilju) im je ugrubo između 25. Avgusta u 20. Septembra. U periodu u kome ih bude (mjesec i po, dva ili čak dva i po mjeseca) neke budu zrele, a neke nezrele ali budu u različitim fazama. Tako da ih bude permanentno u tom periodu od kad krenu pa dok ne nestanu. Samo sa jedne smokve kod mene budu ogromne količine, a imam ih tri. Kod mene većinu smokava ne stignemo pobrati kad im je pik, pa ispod stabala znaju biti naslage od opalih prezrelih smokava. I pored toga ne budemo ih željni, jedemo koliko hoćemo i plus davamo drugima.Koliko kila ubereš sa jedne ? Koje ti vrste smokve i ima li razlike od onih sa mediterana po ukusu i mirisu ?
Боље да купиш садницу нара, стару годину-две, око педестак центиметара. Моји пријатељи су посадили прошле године, лепо напредује.kod mene više nema.
pojeli smo sve smokve.
nar ću obavezno da kupim i posadim još ovih dana, a smokvu ću pokušati da razmnožim iz reznica uz pomoć youtube .
možda i nar iz semenki da pokušam?
gledao sam po oglasima , biće neštoБоље да купиш садницу нара, стару годину-две, око педестак центиметара. Моји пријатељи су посадили прошле године, лепо напредује.
Имаш у више расадника, шаљу или раде доставу. Ако ти требају информације, јави.gledao sam po oglasima , biće nešto
Je li ih sušiš ili praviš džem od njih ?Kod mene smokve kreću sredinom Avgusta i bude ih bar do početka Oktobra, a ponekad i do kraja pomenutog mjeseca (u zavisnosti od vremena, ako je toplije i sunčanje bude ih duže). Pik (kad ih ima najviše - u izobilju) im je ugrubo između 25. Avgusta u 20. Septembra. U periodu u kome ih bude (mjesec i po, dva ili čak dva i po mjeseca) neke budu zrele, a neke nezrele ali budu u različitim fazama. Tako da ih bude permanentno u tom periodu od kad krenu pa dok ne nestanu. Samo sa jedne smokve kod mene budu ogromne količine, a imam ih tri. Kod mene većinu smokava ne stignemo pobrati kad im je pik, pa ispod stabala znaju biti naslage od opalih prezrelih smokava. I pored toga ne budemo ih željni, jedemo koliko hoćemo i plus davamo drugima.
Ne sušim. 2 ili 3 puta su moja mater i baba pravile džem od njih i bio je dobar. Domaći džem od smokava u palačinke i pospe se mljevenim orasima, fantastično.Je li ih sušiš ili praviš džem od njih ?
Par puta sam zamrzao određenu količinu. Kad se odmznu pa se jedu nisu naravno kao kad se uberu sa stabla dok im je sezona, ali nisu ni loše zimi ili u proljeće kad su nove još daleko.