Srbija postaje sve neadekvatnija za tradicionalno (umjereno)kontinentalno voće; a mediteransko, subtropsko i drugo egzotično sve bolje uspjeva

Sve može ali zahteva ozbiljne radove tj stvaranje mikroklime. Prijatelj ima ograđen plac sa usko sađenim čempresima koji su porasli 5-10 metara i kada duva kod njega je daleko mirnije i viša temp. Sistem navodnjavanja je da sa vrha ulice uzima vodu koja prolazi kroz cevi i na dnu opet se skuplja i višak izlazi nazad na ulicu. Ostalo zalivanje se vrši pomoću kišnice. Ima fenomenalnih samoodrživih rešenja koja treba iskoristiti.

Sakriješ je od vetra mora da bude zaklonjena ali na suncu. Meni je na moru propala cela plantaža vašingtonki a oko kuće sve ostalo čitavo u zavetrini. Jbg -15 jednom u pola veka sve uništi ali je vetar presudan. Jednom ja izašao iz auta, dok sam se popeo i ušao u kuću ja da se nasmešim hoće malo sutra zaledilo mi se lice :mrgreen:

Trebo si uzeti neku drugu sortu ili je kalemiti sa sortama iz Srbije. Smokva se uzgaja u Semberiji i Mačvi ko zna od kad,ali nisu je uništili minusi od prije 10ak godina kada su se spustili na - 15 ili - 20C kada su 2011 i 2017 godine bili ti mrazevi. Te temperature su rijetke u tim krajevima. Mada čitav pojas Posavine i Semberije ima neku blagu kontinentalnu klimu sa naglaskom da su Semberiji rijeđi proljetni minusi u odnosu na Lijevče polje i Kozaru odakle stižu hladne struje vazduha sa Alpa.

Back