Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
Srbija postaje sve neadekvatnija za tradicionalno (umjereno)kontinentalno voće; a mediteransko, subtropsko i drugo egzotično sve bolje uspjeva
Sve može ali zahteva ozbiljne radove tj stvaranje mikroklime. Prijatelj ima ograđen plac sa usko sađenim čempresima koji su porasli 5-10 metara i kada duva kod njega je daleko mirnije i viša temp. Sistem navodnjavanja je da sa vrha ulice uzima vodu koja prolazi kroz cevi i na dnu opet se skuplja i višak izlazi nazad na ulicu. Ostalo zalivanje se vrši pomoću kišnice. Ima fenomenalnih samoodrživih rešenja koja treba iskoristiti.
Čemprese sam viđao oko Bijeljine. Na potezu između Zvornika i Bijeljine ispred svake kuće ima bar po 2 - 3 smokve. Dok na primjer od Milića ka Vlasenici tu je klima oštrija i tu je već nema. Možda poneko.
Sakriješ je od vetra mora da bude zaklonjena ali na suncu. Meni je na moru propala cela plantaža vašingtonki a oko kuće sve ostalo čitavo u zavetrini. Jbg -15 jednom u pola veka sve uništi ali je vetar presudan. Jednom ja izašao iz auta, dok sam se popeo i ušao u kuću ja da se nasmešim hoće malo sutra zaledilo mi se lice
Trebo si uzeti neku drugu sortu ili je kalemiti sa sortama iz Srbije. Smokva se uzgaja u Semberiji i Mačvi ko zna od kad,ali nisu je uništili minusi od prije 10ak godina kada su se spustili na - 15 ili - 20C kada su 2011 i 2017 godine bili ti mrazevi. Te temperature su rijetke u tim krajevima. Mada čitav pojas Posavine i Semberije ima neku blagu kontinentalnu klimu sa naglaskom da su Semberiji rijeđi proljetni minusi u odnosu na Lijevče polje i Kozaru odakle stižu hladne struje vazduha sa Alpa.