Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Zašto misliš da je objašnjenje o duhu i duši lupetanje?
Kao lupetanje istakao sam onaj, najblaže rečeno, površni zaključak o tome šta rade "podvižnici Zapada", nasuprot onome što rade Zapadu superiorni "podvižnici Istoka", te blaćenje "podvižnika Zapada" kao nekih koji askezu rade iz časti.
Stvarno, mučno za čitaje...

1. Solunjanima 4,13A nećemo, braćo, da vi ne znate za one, koji su usnuli, da se ne žalostite kao i ostali, koji nemaju nade.
1. Solunjanima 4,14Jer ako vjerujemo, da je Isus umro i uskrsnuo, tako će Bog i one, koji su usnuli po Isusu, dovesti s njime.
1. Solunjanima 4,15Jer vam ovo govorimo po riječi Gospodnjoj, da mi, koji živimo, koji ostajemo za dolazak Gospodnji, nećemo preteći onih, koji su usnuli.
1. Solunjanima 4,16Jer će sam Gospodin na dani znak, na glas arkanđelov, na zvuk trube Božje sići s neba i mrtvi u Kristu uskrsnut će najprije,
1. Solunjanima 4,17Onda ćemo mi, koji živimo, koji smo ostali, biti zajedno s njima uzeti u oblake, u susret Gospodinu u zraku, i tako ćemo svagda biti s Gospodinom.

Mrtvi u Hristu nece biti zauvek mrtvi.
Oni ce vaskrsnuti za vecnost.
Njihovo stanje se metaforicki opisuje spavanjem.
Ko spava ustace.
Ali do tog trenutka on nije svestan.
Nema ga.
Jov 19,25Ali znam da je živ moj iskupitelj, i na pošljedak da će stati nad prahom.
Jov 19,26I ako se ova koža moja i raščini, opet ću u tijelu svom vidjeti Boga.
Jov 19,27Ja isti vidjeću ga, i oči moje gledaće ga, a ne druge.
Srce mi cezne.

Besmrtnost nije neko pravo koje čovek stekne time što začećem dobije neku besmrtnu dušu.
Rođenjem, mi ne dobijamo besmrtnost, nego nasleđujemo smrtno postojanje u palom svetu.
Čovek nije besmrtan zato time što ima besmrtnu dušu.
Besmrtnost nas, kao ljudi, potiče od Vaskrslog Hrista.

Kао што је мене послао живи Отац, те ја живим због Оца, тако ће и онај који мене једе живети због мене. Ово је тај хлеб који је сишао са неба. Он није као онај што су јели ваши преци, јер су они, ипак, помрли. Ко једе овај хлеб, живеће заувек
Jovan 6,57-58

Још мало и свет ме неће видети. Ви ћете ме видети и живећете, јер ја живим
Јоvan 14,19

У овом питању сударили су се међусобно Исток и Запад. Исток јасно разграничава област духа и душе, запад их стапа у душевни монизам. Осим тога западна антропологија говори о гријехопаду човјека само као о губитку Божанске благодати при очувању природног стања душе. За источну антропологију гријехопад представља дубљу драму у историји свијета: човјек је испао из центра свога живота, на мјесто Бога он је ставио себе. Богоборачки импулс раскинувши савез човјека за његовим Творцем, деформисао је саму човјечију природу. Дух је постао одвојен од душе, будући да је одвојен од Бога, душевне силе су се такође разишле међу собом: разум, осјећање и воља час се слажу, час противурјече једно другом. Зато је источни аскетизам борба за човјечје срце, зато источни подвижник не вјерује себи, не вјерује својој души, његов је циљ покорити душу духу, а дух благодати. Зато је основа аскетике Истока - покајање, тај плач о гријесима кога не схвата свијет, сматрајући га слабошћу, малодушношћу и болесном сузљивошћу. Западни подвижник почиње од оштрог изазова тамним силама пакла, са којима је спреман борити се, као витез са горостасима. Основа овога подвижништва није покајање, већ част и љубав; али каква љубав?
Мало је претерано величати источни начин мишљења, а бацати у блато западњаке.
Да се неко родио од нас на западу, имао би западњачки начин мишљења.
Овде испада да су западњаци неки људи који пливају у плићаку теологије, а источњаци самим другачијим мишљењем да су узвишени.
Сама подела на аскетику истока и запада је у 21. веку застарела. Људи путују, мењају место живљења, селе се из града у град.
Што се западњака тиче, може да се постави питање - зашто су западњаци активнији у бризи о сиромашнима, да ли људи са истока могу нешто да науче о томе ? Ми ко о чему, само о молитви, док на западу Црква као таква се доста труди и бори везано за сиромашне слојеве и сл.
На основу овог текста испада да запад има нездраву аскезу, а да исток има здраву аскезу самим тим што има другачији начин схватања. Што је нетачно.
Људи са запада су другачији, гледају ствари помало јуридички и то је њихов начин размишљања, што не значи да не може и нешто добро да се роди из тога. Не ваља када се тај начин доведе до крајности.

Besmrtnost nije neko pravo koje čovek stekne time što začećem dobije neku besmrtnu dušu.
Rođenjem, mi ne dobijamo besmrtnost, nego nasleđujemo smrtno postojanje u palom svetu.

Kао што је мене послао живи Отац, те ја живим због Оца, тако ће и онај који мене једе живети због мене. Ово је тај хлеб који је сишао са неба. Он није као онај што су јели ваши преци, јер су они, ипак, помрли. Ко једе овај хлеб, живеће заувек
Jovan 6,57-58

Јоvan 14,19
Ako tacno pogledamo rec je o buducnosti.
Ziveti, zivece te...
Kada Isus dodje drugi put tada ce vaskrsnuti sve umrle verne a zive preobraziti u besmrtno telo.
Tek tada ce svi ziveti vecno.
Dotle cekaju u svojim grobovima.
Jovan 6,40A ovo je volja onoga koji me posla da svaki koji vidi sina i vjeruje ga ima život vječni; i ja ću ga vaskrsnuti u pošljednji dan
TAj vecbi zivot se dobija u poalednji dan, ne sada.
Jer Pavle kaze da niko nece otici tano prvi.
Ni sami apostoli.
Vec svi zajedno.
Solunjanima 4,15Jer vam ovo govorimo po riječi Gospodnjoj, da mi, koji živimo, koji ostajemo za dolazak Gospodnji, nećemo preteći onih, koji su usnuli.

Jovan 6,57-58

Јоvan 14,19
Hrišćanstvo je neproverena glasina.

Bolje je biti besmrtan ovdje i sada

Ako tacno pogledamo rec je o buducnosti.
Ziveti, zivece te...
Dakle, značenje
Ви ћете ме видети и живећете, јер ја живим

Je: Vi ćete živeti, ali ćete najpre biti mrtvi bez svesti jedno 2000, a možda i više godina :D

Poslednja izmena:
Jeste depresivno,ali to je ziva istina.Nemojmo lagati ni sebe ni druge.Nas zivot se zavrsava smrcu,kao i zivoti svih sisara,na radost miliona crva i bakterija,kojima ce nase mrtvo telo,biti odlicna hrana......
a onda ih neki drugi navataju zakače na udicu upecaju ribu pojedu ribu isprazne se nađubre neki maslačak, krava pojede maslačak, istovari se nađubri detelinu, i neka devojčica nađe detelinu sa četiri lista i kaže mami da je ubrala dedu andreja hahaha

Cale..........Deda Andrej je svestan toga sto si napisao.Meni to ne pada tesko,jer sam svestan cinjenice,da smo svi mi ljudi ispljuvci prirode,koji ce zavrsiti
svoj us.....ani zivot,u toj istoj materiji..Tesko je vama,koji verujete da cete posle smrti,otici u raj,da ce bespolni andjeli da vam masiraju udove,uz pesmu i rajsku
muziku....

Мало је претерано величати источни начин мишљења, а бацати у блато западњаке.
Да се неко родио од нас на западу, имао би западњачки начин мишљења.
Овде испада да су западњаци неки људи који пливају у плићаку теологије, а источњаци самим другачијим мишљењем да су узвишени.
Сама подела на аскетику истока и запада је у 21. веку застарела. Људи путују, мењају место живљења, селе се из града у град.
Што се западњака тиче, може да се постави питање - зашто су западњаци активнији у бризи о сиромашнима, да ли људи са истока могу нешто да науче о томе ? Ми ко о чему, само о молитви, док на западу Црква као таква се доста труди и бори везано за сиромашне слојеве и сл.
На основу овог текста испада да запад има нездраву аскезу, а да исток има здраву аскезу самим тим што има другачији начин схватања. Што је нетачно.
Људи са запада су другачији, гледају ствари помало јуридички и то је њихов начин размишљања, што не значи да не може и нешто добро да се роди из тога. Не ваља када се тај начин доведе до крајности.
Шта подразумијеваш под источни и западни начин мишљења, аскезе итд. Да ли поредиш православље са католичком црквом и протестантизмом, или нешто друго, овако како је написано изгледа ми некако недоречено!?

Cale..........Deda Andrej je svestan toga sto si napisao.Meni to ne pada tesko,jer sam svestan cinjenice,da smo svi mi ljudi ispljuvci prirode,koji ce zavrsiti
svoj us.....ani zivot,u itoj toj materiji.Teski je vama,koji verujete da cete posle smrti,otici u raj,da ce bespolni andjeli da vam masiraju udove,uz pesmu irajsku
muziku....
pisao sam o ciklusu (na pokušaju da budem komičan), za materiju je upravo tako, svi ćemo se naći u nečijem izmetu jednom ako nas ne spale
ali vernik veruje da postoji i duhovna strana takođe nepropadljiva kao materija u nama i o tome je tema.
ko ne veruje u dušu praktično nema šta da napiše na ovoj temi sem da "duša ne postoji".

Cale Ti navodis,da se dusa kod coveka nalazi u grudima....Ne znam da li je tako,ali sve vise ljudi oko mene,ima obicaj da kaze,kako im je dusa u nosu....
ne navodim, pobrkao si me sa nekim
duša je suština sauzorak života koja obitava u telu, razum i osećaji, nematerijalni deo čoveka

evo da pojasnim približni sliku čoveka (kako ja vidim) nekim poznatim predmetom
duh je pokretač (struja, baterija)
duša je operativni sistem
telo je hardver
jedna komponenta ne radi ne rade ni ostale. to je jedinstvo u tri a tri u jedan i tu se slažem sa biblijom da smo stvoreni po liku božijem.

Dakle, značenje
Ви ћете ме видети и живећете, јер ја живим

Je: Vi ćete živeti, ali ćete najpre biti mrtvi bez svesti jedno 2000, a možda i više godina :D
Kaze zivecete.
Buducnost ne sadasnjost.
Ta buducnost pocinhe poslednjeg daba ove planete:
Jovan 6,40A ovo je volja onoga koji me posla da svaki koji vidi sina i vjeruje ga ima život vječni; i ja ću ga vaskrsnuti u pošljednji dan
Ti se pobasas kao da ovi stihovi ne postoje.
To je samolaganje.

Slucaj sa Lazarom.
Jovan 11,11Ovo kaza, i potom im reče: Lazar, naš prijatelj, zaspa; nego idem da ga probudim.
Jovan 11,12Onda mu rekoše učenici njegovi: Gospode! ako je zaspao, ustaće.
Jovan 11,13A Isus im reče za smrt njegovu a oni mišljahu da govori za spavanje sna.
Jovan 11,14Tada im Isus kaza upravo: Lazar umrije.
Sta se desilo sa Lazarom?
Umro a nije?
Isus govori metaforucki o stanju smrri kao nesvesnom stanju.
A onda on zivot po tebi naziva smrt?
Po tebi Isus ne kaze Lazar je umro vec zivi iako kate da je umro?
Ali nas zafrkava koristeci rec smrt?

A onda da bi zafrkancija bila jos ubedljivija:
Jovan 11,34I reče: gdje ste ga metnuli? Rekoše mu: Gospode! hajde da vidiš.
Jovan 11,35Udariše suze Isusu.

Isus place nad zivim covekom?
:klap:

Шта подразумијеваш под источни и западни начин мишљења, аскезе итд. Да ли поредиш православље са католичком црквом и протестантизмом, или нешто друго, овако како је написано изгледа ми некако недоречено!?
У првих 1000 година црква је била заједничка, али су западњаци размишљали на један начин, а источњаци на други. Између осталог се осврћем на тај период, а свакако делом и на данашњи.

Back