Zasto je nekim strancima super kad se presele u Srbiju?

Зато што углавном су то неки програмери са платама од 2500+ Јура платама, са тим парама сасвим пристојно може да се живи. Друга ствар, овде су још људи спремни да помогну, саслушају, изађу у сусрет.. доста смо отворени и срдачни, поготово према дођошима. Иако за себе волимо да тврдимо да не ваљамо, тек кад одеш преко видиш колико су тамо негде људи заправо хладни и резервисани по питању свега..

Зато што углавном су то неки програмери са платама од 2500+ Јура платама, са тим парама сасвим пристојно може да се живи. Друга ствар, овде су још људи спремни да помогну, саслушају, изађу у сусрет.. доста смо отворени и срдачни, поготово према дођошима. Иако за себе волимо да тврдимо да не ваљамо, тек кад одеш преко видиш колико су тамо негде људи заправо хладни и резервисани по питању свега..
Mi smo veoma ukoceni,samo sami za sebe tvrdimo da smo veoma otvoreni i ne volimo da saslusamo,meni licno je dobro da dodjem 7 dana dole i molim boga da pobjegnem.

Mi smo veoma ukoceni,samo sami za sebe tvrdimo da smo veoma otvoreni i ne volimo da saslusamo,meni licno je dobro da dodjem 7 dana dole i molim boga da pobjegnem.
Па ти бЈежи, не вуче те нико за рукав. Само немој нама да продајеш приче из тамо неке стране припиздине какви смо или какви би требали да будемо у рођеној држави.

Па ти бЈежи, не вуче те нико за рукав. Само немој нама да продајеш приче из тамо неке стране припиздине какви смо или какви би требали да будемо у рођеној држави.
To je tema i zato i pisem ,7 dana dosta da vidim ljude koje volim i bjezanija.

Da, da, tako zamisljas nekoga negde gde nikada nisi bio. I negde u USA ili UK mozes da naletis na ljude koji ce te sa razumevanjem saslusati, bice zainteresovani za tvoje nacionalno poreklo, za tvoj posao ili tvoju decu, razumecete u nekom problemu i bice srdacni sa tobom. Cesto ces naleteti i na ulici nekog veceg grada na nepoznatog coveka koji ce ti pozeleti dobar dan a ja se ne secam da se meni to desilo u rodnom mi Zemunu zadnjih 50 godina, u Srbiji sam to dozivljavao samo po selima. Nije razlog "dobrota" li toplina judi u Srbiji, definitivno.

Zasto je strancima dobro u Srbiji? Prvo zbog malih cena i jeftinog zivota u Srbiji (ma sta mario pisao kako je Srbija ekstra skupa u odnosu na EU), sa nekom relativno malom kintom za EU, UK ili USA taj stranac ce moci da zivi u centru grada, da jeftino jede po restoranima, da se provodi i da ima relativno dobre ribe za malo novca ( i dalje se devojke u Srbiji loze na strance sa Zapada misleci da ce da ih zene ). Pa tako, mlad digitalni nomad moze da se u BGD provodi iz vikenda u vikend na mestima i za deo sume koji su mu u rodnoj mu zemlji nedohvatni.

Znam par nasih klinaca koji su rodjeni ili odrasli u USA/UK/Canadi, zavrsili skole negde napolju ali su u 25-26 otisli da zive u BGD ili NS, rade neke online poslove i tako se finansiraju, neretko zive u stanovima koje su nasledili od baba/deda i kazu da zive punim plucima, provode se i upoznaju nove ljude.
Nasi rusofili (dje si mario) imaju jednog takvog poznatog idola, Malagurskog - doduse on radi za Ruse, ne za Zapad. A nije vise ni klinac.

Naravno, dezurni blokaderosi na ovom forumu ce da kazu da to nije istina, uvek ce naci nacin da u sve uvuku njihovog preCednika AV-a, neobicno snazna je njihova ljubav ka njemu :D

Da, da, tako zamisljas nekoga negde gde nikada nisi bio. I negde u USA ili UK mozes da naletis na ljude koji ce te sa razumevanjem saslusati, bice zainteresovani za tvoje nacionalno poreklo, za tvoj posao ili tvoju decu, razumecete u nekom problemu i bice srdacni sa tobom. Cesto ces naleteti i na ulici nekog veceg grada na nepoznatog coveka koji ce ti pozeleti dobar dan a ja se ne secam da se meni to desilo u rodnom mi Zemunu zadnjih 50 godina, u Srbiji sam to dozivljavao samo po selima. Nije razlog "dobrota" li toplina judi u Srbiji, definitivno.

Zasto je strancima dobro u Srbiji? Prvo zbog malih cena i jeftinog zivota u Srbiji (ma sta mario pisao kako je Srbija ekstra skupa u odnosu na EU), sa nekom relativno malom kintom za EU, UK ili USA taj stranac ce moci da zivi u centru grada, da jeftino jede po restoranima, da se provodi i da ima relativno dobre ribe za malo novca ( i dalje se devojke u Srbiji loze na strance sa Zapada misleci da ce da ih zene ). Pa tako, mlad digitalni nomad moze da se u BGD provodi iz vikenda u vikend na mestima i za deo sume koji su mu u rodnoj mu zemlji nedohvatni.

Znam par nasih klinaca koji su rodjeni ili odrasli u USA/UK/Canadi, zavrsili skole negde napolju ali su u 25-26 otisli da zive u BGD ili NS, rade neke online poslove i tako se finansiraju, neretko zive u stanovima koje su nasledili od baba/deda i kazu da zive punim plucima, provode se i upoznaju nove ljude.
Nasi rusofili (dje si mario) imaju jednog takvog poznatog idola, Malagurskog - doduse on radi za Ruse, ne za Zapad. A nije vise ni klinac.

Naravno, dezurni blokaderosi na ovom forumu ce da kazu da to nije istina, uvek ce naci nacin da u sve uvuku njihovog preCednika AV-a, neobicno snazna je njihova ljubav ka njemu :D
У суштини си само потврдио оно што сам и сам изнео, мада перфидно си покушао да провучеш како не вредимо две банке у односу на тамо неког из Лондона или Онтариа. То што теби нико у Земуну није рекао педесет година добар дан није до људи него до тебе. Знаш како кажу како зрачиш тако и привлачиш.. Мада, то је уосталом и небитно за тему, битно је да са њиховим платама могу за релативно још увек доста мању лову да живе до јаја овде, а и ми као народ знамо да му га дамо по гасу, па се и тиме одушеве. Нисмо ограничени неким дебилним законима још увек као ЕУ, има и тога. Али суштина опет се своди на кинту. Ти си овде са 2500+ сома сасвим коректан, још ако имаш своју гајбу тек си на коњу.

Pa tako je i u Hr , strancima bolje nego domacim ljudima
Strancima se placa smjestaj, dobiju vozilo za posao, placa im se gorivo
A domacem coviku, ne daju ni za gorivo ni auto , kaze ti ako imas auto radis ako nemas zao nam je
Imam ovdasnjeg prijatelja, covik je dosao iz rodnog Zadra pre 10 tak godina na ovaj kontinent. Kaze: "Ja im nisam bio dobar, doveli su nekog Moldavca a danas ni oni nisu dobri, doveli su Nepalce."

У суштини си само потврдио оно што сам и сам изнео, мада перфидно си покушао да провучеш како не вредимо две банке у односу на тамо неког из Лондона или Онтариа. То што теби нико у Земуну није рекао педесет година добар дан није до људи него до тебе. Знаш како кажу како зрачиш тако и привлачиш.. Мада, то је уосталом и небитно за тему, битно је да са њиховим платама могу за релативно још увек доста мању лову да живе до јаја овде, а и ми као народ знамо да му га дамо по гасу, па се и тиме одушеве. Нисмо ограничени неким дебилним законима још увек као ЕУ, има и тога. Али суштина опет се своди на кинту. Ти си овде са 2500+ сома сасвим коректан, још ако имаш своју гајбу тек си на коњу.
Sta sam potvrdio u tvojoj izjavi? Da nisi upoznao ljude na nekom od tih mesta koje spominjes i da nemas pojma kakvi su ljudi tamo, da pises floskule koje tu vaze decenijama a nemaju nikakve istinite podloge...

Dakle, ti ides centrom Zemuna i nepoznati ljudi ti se javljaju sa "dobar dan" jer "zracis"? Pre te smatraju za totalnu budalu ako im se javljas na ulici, zene ce pre da odskoce smatrajuci te za eventualnog seksualnog manijaka nego da ti odgovore.

Nije nebitno za temu jer si ti pokrenuo pricu da je jedan od glavnih razloga zasto stanci ostaju u Srbiji je "toplina" Srblja kao naroda a hladnoca u njihovim rodnim dzravama.

Nista specijalno u friendly fazonu nisu Srbi u odnosu na Grke, Francuze, Skote, Australce. A da mu ga kao narod da znamo da damo po "gasu" znaju da ga daju i ostali narodi, i u EU/USA znaju ljudi za provod, koncerte, zurke, za alkohol, za kokain, za muziku, za seks - odnosno za sve ono sto vole mladi. Nista Srbi nisu specijalno u tome.

Kao sto si napisao, najvise ostaju tu zbog toga sto su troskovi zivota dosta manji nego negde na Zapadu i za istu kolicinu novca ipak sebi mogu da priuste zivot koji ne mogu negde na Zapadu.

No, nema na hiljade takvih ljudi, broj takvih ljudi je zanemarljiv u odnosu na broj takvih u Pragu, Varsavi ili Rigi recimo.

Srbija je veoma bezbedna zemlja. Možete slobodno sami hodati ulicama gradova, čak i noću, bez velikog straha da ćete biti napadnuti. Deca, osnovci, izlaze u grad kasno uveče u šetnje, bez pratnje odraslih. Apsolutno nezamislivo u SAD, npr.
Ljudi kod nas su relativno prijateljski, nema psihopata na svaki korak, geta ni svakakvih kultova. Barem ne na sve strane. Cene možda nisu niske, ali je zato smeštaj izuzetno jeftin, a porez je smešan.

Ako te ne interesuje politika, i ako nemaš veliki problem sa novcem, Srbija je izuzetno pristojna zemlja za život. Doduše, postoji i problem sa zagađenim vazduhom i problematičnim mentalitetom naroda. Ali opet, pojedincima su ipak bezbednost i mir najbitniji.

Ako si lopov i ubica npr 🤩
Znaci u toj zemlji niko nista ne proizvodi, niko nista ne radi, niko nema svoju firmu, niko ne zna da postavi plocice u kupatilu, da zavari rezervoar za naftu, da sracuna statiku za nadstresnicu a da se ne obrusi, da nekoj polovnjaci uradi silikonske sise? Neki ljudi i u toj zemlji znaju znanje i to naplacuju, za razliku od tebe :D

Srbija je veoma bezbedna zemlja. Možete slobodno sami hodati ulicama gradova, čak i noću, bez velikog straha da ćete biti napadnuti. Deca, osnovci, izlaze u grad kasno uveče u šetnje, bez pratnje odraslih. Apsolutno nezamislivo u SAD, npr.
Ljudi kod nas su relativno prijateljski, nema psihopata na svaki korak, geta ni svakakvih kultova. Barem ne na sve strane. Cene možda nisu niske, ali je zato smeštaj izuzetno jeftin, a porez je smešan.

Ako te ne interesuje politika, i ako nemaš veliki problem sa novcem, Srbija je izuzetno pristojna zemlja za život. Doduše, postoji i problem sa zagađenim vazduhom i problematičnim mentalitetom naroda. Ali opet, pojedincima su ipak bezbednost i mir najbitniji.

Deca u Srbiji ne da izlaze napolje u setnje nego izlaze u provode po klubovima i kafeima (pogotovo kada je napolju hladno i sa padavinama), sto je u EU ili USA zabranjeno zakonom - nemas dovoljan broj godina ne mozes da udjes na mesto gde se toci alkohol ili ne mozes da dobijes ni flasu piva. U USA nije vecina gradova ono sto vidjate u nekim filmovima, nema bandi na ulicama, nema psihopata na svakom koraku, pogotovo manji gradovi ili prigradske sredine. Doduse danas klinci i na Vracaru i u Milvokiju vise vremena provode online nego na ulici, istine radi.

No, mi ne pisemo o deci, pisemo o mladjim ljudima koji se nastane u Srbiju na neko vreme.

Ma šta je rak nije lav :super:

Pomenu neko od kolega forumaša jeftin smeštaj, pa da se nadovežem na to. Letos sam boravio na Drini sa suprugom u jednom lepom i pristojnom hotelu. Upoznao sam bračni par taze penzionera iz Lucerna. Čovek inženjer, supruga medicinska sestra. Početkom osamdesetih napustili su Srbiju i sa punim radnim stažom dočekali švajcarsku penziju. I tako, pričamo i dođemo do smešne cene smeštaja u dvokrevetnim sobama. Cena je 7000 dinara za dvoje u polupansionu (ručak i večera),ljudi kažu uplatili smo 15 dana, šetaju, uživaju, posluga oko njih, drugi spremaju klopa, menjaju posteljinu, uživanje. Kaže da u Lucernu ne može da se prespava u hotelu ispod 80 evra i to na periferiji, bez doručka. Njih dvoje imaju ukupnu penziju oko 5000 evra, uplaćivali su i nešto u privatni fond. Za njih je sve ovo smešno jeftino. Kažu u Srbiji su 6 meseci, 6 meseci tamo, kombinuju . JBG, njima je sve jeftino, od 6 meseci u Srbiji, dva meseca su po putovanjima, idu često i u Vrnjačku Banju. Ko ima novca, ovde zaista može da uživa.

Back