Да неко умире 2000 година за непроверену гласину, то сигурно ниси видео.Nažalost mnogo puta.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Да неко умире 2000 година за непроверену гласину, то сигурно ниси видео.Nažalost mnogo puta.
Ala je taj dugo umirao.Да неко умире 2000 година за непроверену гласину, то сигурно ниси видео.
Ateisti računaju vrijeme od rodjenja čovjeka koji "nije postojao".Ala je taj dugo umirao.
Ne znam jesi li primetio da umiru i za druge neproverene glasine.
I valjda ti je jasno da to što neko da život za nešto to nešto ne mora biti tačno, ispravno, uzvišeno.........
To je, zapravo, pitanje za Karelina, pošto on uvodi tu dihotomijiШта подразумијеваш под источни и западни начин мишљења, аскезе итд. Да ли поредиш православље са католичком црквом и протестантизмом, или нешто друго, овако како је написано изгледа ми некако недоречено!?
Ovo je odlika svih ideologija. Znači i hrišćanstva. Ništa posebno.Нешто си помешао. У првих 300 година људи су самим тим што су хришћани, стављали главу на пањ. Хришћанство се ширило и то доста, а било је забрањено.
Гледај само шта су радили у Русији почетком двадесетог века.
Pojma nemam šta si teo da kažeš.о што неко пројектује себе па му се не свиђа хришћанство то је нешто друго, чињенице говоре да се неке ствари не могу заобићи.
Mnogo je primera da su ljudi umirali za laž, ubeđeni da je to istina.valjda ti je jasno da to što neko da život za nešto to nešto ne mora biti tačno, ispravno, uzvišeno........
Pa, mora koristiti futur za takvo obećanje, neće valjda perfekat???Kaze zivecete.
Buducnost ne sadasnjost.
Recimo hrišćani.Mnogo je primera da su ljudi umirali za laž, ubeđeni da je to istina.
Niko to nije uradio. Niko nije toliko lud. Zato i ne znaš za ikog.Ali, ne sećam se da je mnogo njih polagalo SVOJE živote za laž, znajući da je to laž
У првих 1000 година црква је била заједничка, али су западњаци размишљали на један начин, а источњаци на други. Између осталог се осврћем на тај период, а свакако делом и на данашњи.
Овдје се осврћеш на конкретну ствар, гдје дајеш који поен више западњацима, у којем смислу мислиш да су активнији, у чему се то огледа и на који начин?зашто су западњаци активнији у бризи о сиромашнима, да ли људи са истока могу нешто да науче о томе ?
Niko to nije uradio. Niko nije toliko lud. Zato i ne znaš za ikog.
Recimo da je 11/12 Apostola iz najuže grupe, koji su sa Isusom živeli 3 godine tokom Njegove propovedi izgubilo život nasilnom smrću
Mnogo je primera da su ljudi umirali za laž, ubeđeni da je to istina.
Нема ту неког "поена", и нема ту неког "надгорњавања".Овдје се осврћеш на конкретну ствар, гдје дајеш који поен више западњацима, у којем смислу мислиш да су активнији, у чему се то огледа и на који начин?
Сем тога, по питању бриге за сиромашне, ту су свакако муслимани много активнији од хришћана, било западних било источних.
Vidim ja da ti nisi čitao priče o Titu "očevidaca" iz prve ruke.Pa, oni su bili očevici stvari koje su propovedali, svedoci iz prve ruke.
OK, ko od njih je dao svoj život zbog Titovih čuda koje su sam izmislio?Vidim ja da ti nisi čitao priče o Titu "očevidaca" iz prve ruke.![]()
Pa hoce.Pa, mora koristiti futur za takvo obećanje, neće valjda perfekat???
To što koristi futur, uopšte nužno ne znači da će se taj futur otegnuti na 2000+ godina
Jovan 6,40 | A ovo je volja onoga koji me posla da svaki koji vidi sina i vjeruje ga ima život vječni; i ja ću ga vaskrsnuti u pošljednji dan |
Solunjanima 4,15 | Jer vam ovo govorimo po riječi Gospodnjoj, da mi, koji živimo, koji ostajemo za dolazak Gospodnji, nećemo preteći onih, koji su usnuli. |
Jovan 11,23 | Isus joj reče: brat će tvoj ustati. |
Jovan 11,24 | Marta mu reče: znam da će ustati o vaskrseniju, u pošljednji dan. |
Овдје је конкретно ријеч о архимандриту Карелину, али у суштини и многи други су то говорили на мање или више директан, односно индиректан начин. Генерално ми се чини да су аскеза и опитно искуство много присутнији у источној цркви, па кроз то гледам и ријечи архимандрита Рафаела Карелина.To je, zapravo, pitanje za Karelina, pošto on uvodi tu dihotomiji
Jovan 11,21 | Onda reče Marta Isusu: Gospode! da si ti bio ovdje ne bi moj brat umro. |
Pojma nemam.OK, ko od njih je dao svoj život zbog Titovih čuda koje su sam izmislio?
To je najčešće diskurs iz 20.veka, i to pogotovu onog dela pravoslavnih koji su hteli malo da pokažu ne samo duhovnu, nego i čak i neku ontološku superiornost "Istoka" nad "Zapadom".Овдје је конкретно ријеч о архимандриту Карелину, али у суштини и многи други су то говорили на мање или више директан, односно индиректан начин.
Генерално ми се чини да су аскеза и опитно искуство много присутнији у источној цркви, па кроз то гледам и ријечи архимандрита Рафаела Карелина.
Није ми јасно да ли мислиш на црквене организације, или уопштено на све гдје би у највећем броју био вјерујући народ. Овако како је то речено изгледа ми као поређење култура истока и запада, стога и наводим муслимане, који се као обични вјерници свакако истичу у помоћи сиромашнима и бризи за ближње, а они су свакако са истока, па би по том оитању требало да се угледамо на њих.Нема ту неког "поена", и нема ту неког "надгорњавања".
Сматрам да православни могу да науче од људи са запада то што се људи са запада баве доста хуманитарним радом. Људи са истока се свакако баве са тим, али то зависи од добре воље индивидуалаца.
Не мислим да бављење хуманитарним радом православних треба да оде у неку крајност, већ, можда, да послужи људима као нека идеја за садашњост.
Нпр ако се не варам, руска Црква се веома активирала што се тога тиче, и они су већ остварили ту фузију православне аскезе и харитативних делатности.
У свијетлу овога, што написасмо поводом цитата архимандрита Карелина, имам питање за Вас, који је разлог за останак у православљу, ако генерално не постоји нека велика разлика?To je najčešće diskurs iz 20.veka, i to pogotovu onog dela pravoslavnih koji su hteli malo da pokažu ne samo duhovnu, nego i čak i neku ontološku superiornost "Istoka" nad "Zapadom".
Ja uvek imam problema s takvim nastupima.
Zašto?
Zato što na nivou pojedinca, preuznošenje nad sabratom smatra kao prelest i gordost (to je čak navedeno i u evanđelskom pričom o cariniku i fariseju).
Tj, nije dobro reći i misliti "ja sam bolji hrišćanin od tebe".
U tom smislu, ne znam zašto bi bilo prihvatljivo generalizovati na nivou kolektiva:
- "mi, Istok, smo bolji hrišćani od njih, Zapad"
- "mi smo bolji podvižnici od njih"
i sl.
![]()
Ja sam ti to već iskomentarisaodati život za neku ideju nije dokaz ispravnosti ili ne ispravnosti te ideje.
Ja ostajem u Pravoslavlju, ne zato što su pravoslavci bolji od rimokatolika/luterana/anglikanaca/dohalkidonaca, nego zato što verujem je punoća Istine u Pravoslavnoj CrkviУ свијетлу овога, што написасмо поводом цитата архимандрита Карелина, имам питање за Вас, који је разлог за останак у православљу, ако генерално не постоји нека велика разлика?
@RIA77