Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Dе Sisti

Stara legenda
Poruka
82.052
Ово питање првенствено упућујем православним хришћанима. Мада, ако има и римокатолика или традиционалних протестаната овде, такође бих волео да чујем и њихово мишљење.
Елем, шта је наша вера у погледу стања човека након смрти?
Ја сам, више се вежући за Цркву пре неких 24 године прихватио, по инерцији, оно мишљење о бесмртној души која надживљава тело после смрт и иде у привремени рај/пакао до Васкрсења.
Касније, читајући, пролазио сам кроз кроз сазнања о томе да душа није бесмртна по природи, него по благодати.
Па сам се суочавао и са тврдњама о "спавању" душе или обитавању у сећању Божијем.
И све то ми није баш легло сасвим.
Најпре, није ми се уклапало у оно што ми се чини као Библијско схватање где нема душа која је као нематеријални самосвесни ентитет стављена насупрот телу који је само одело. "Душа", тј "Душа жива" је ознака за ЦЕЛОГ ЧОВЕКА.
А онда оно још важније, не уклапа ми се у чудесност и ван моћи сваког разумског поимања значаја Васкрсења Христовог.
Васкрсење је суштина наше вере.
Срж.
Васкрсење као поновно успостављање човека, целог човека.
И, иако су те ствари тек понеггде натукнуте у Предању, полако обликујем мишљење у складу с оним што су унеколико систематизовали неправославни теолози Гисберт Грешаке, Емил Брунер и Карл Ранер, а то је теза о тренутном васкрсењу након смрти које се одвија у духовном телу, о коме и говори ап.Павле у 1.Коринћанима 15.

Ево, да не ширим пуно у самом уводу, мислим да је довољно за сада.
Шта ви мислите?

Poslednja izmena:
lepo pise..Ujedanput, u trenuću oka u poslednjoj trubi; jer će zatrubiti i mrtvi će ustati neraspadljivi, i mi ćemo se pretvoriti.

ne ono ja umrem pa odma vaskrsnem kako umrem..i hristos je bio u grobu tri dana a necu ja..

Прочитај питање из уводне поруке

св. Јефрем Сирин, 8.химна о Рају

3.
И у земљи радовања
обузе ме скорб тескобна
– бескорисно изгледаше
да тајанства испитујем;
мисао о Разбојнику
наведе ме на питање:
Ако је душа способна
да гледа и да чује и без тела,
зашто је онда у њега затворена?
Ако може и без тела да живи
зашто онда преко њега спознаје смрт?
Удостоји ме,
да могу да уђем у Царство твоје!

4.
А да без тела душа
не може ишта да види,
доказује тело само.
Када се тело вида лиши,
тад и душа бива слепа
и с њим ходи пипајући.
Ето како једно друго
потребују и сведоче
– ко што телу треба душа
да би оно могло живети,
тако је исто и души тело нужно
да би чула и видела.
Удостоји ме,

5.
Постане ли тело немо,
с њиме и душа бива нема;
кад је болно, у бунилу,
и душа такође бунца.
Све кад би могла душа
одвојено да постоји,
без сапутника свога,
просто не би постојала.
Душа тако стварно личи
на заметак у утроби материној,
што у себи има живот,
ал' је лишен
говора и моћи ума.
Удостоји ме,

6.
Ако, дакле, притиснута у телу, ипак,
заметку је налик душа,
то не може да спознаје,
ни себе ни сапутника свога,
колико је немоћнија
кад од њега далако оде?!
Она тада више нема
ни на себи ни у себи
чула да у њеној служби
бивала би ко оруђе,
јер чулима само сапутника свога
може да се пројављује
и видљивом да постаје.
Удостоји ме,

св. Јефрем Сирин, 8.химна о Рају

3.
И у земљи радовања
обузе ме скорб тескобна
– бескорисно изгледаше
да тајанства испитујем;
мисао о Разбојнику
наведе ме на питање:
Ако је душа способна
да гледа и да чује и без тела,
зашто је онда у њега затворена?
Ако може и без тела да живи
зашто онда преко њега спознаје смрт?
Удостоји ме,

4.
А да без тела душа
не може ишта да види,
доказује тело само.
Када се тело вида лиши,
тад и душа бива слепа
и с њим ходи пипајући.
Ето како једно друго
потребују и сведоче
– ко што телу треба душа
да би оно могло живети,
тако је исто и души тело нужно
да би чула и видела.
Удостоји ме,

5.
Постане ли тело немо,
с њиме и душа бива нема;
кад је болно, у бунилу,
и душа такође бунца.
Све кад би могла душа
одвојено да постоји,
без сапутника свога,
просто не би постојала.
Душа тако стварно личи
на заметак у утроби материној,
што у себи има живот,
ал' је лишен
говора и моћи ума.
Удостоји ме,

6.
Ако, дакле, притиснута у телу, ипак,
заметку је налик душа,
то не може да спознаје,
ни себе ни сапутника свога,
колико је немоћнија
кад од њега далако оде?!
Она тада више нема
ни на себи ни у себи
чула да у њеној служби
бивала би ко оруђе,
јер чулима само сапутника свога
може да се пројављује
и видљивом да постаје.
Удостоји ме,

nisam videla ovu himnu..i ovaj raj koji opisuje je posle vaskrsenja..i telo i dusa i duh koji ozivljuje prva dva opet zajedno ..

- - - - - - - - - -

Dusa se radja iznova i iznova sve dok se ne ``oslobodi``

dusa bez duha koji je kontrolise ko muva bez glave..

Da, postoji i ovakvo mišljenje.

Medjutim u svetom pismu imamo i jedan deo koji ukazuje na duše pravednika, koji pitaju Boga kada će nastupiti pravda. Koliko još Gospode.....

imamo i poviku pravednika na boga..Tad se Savo strese od užasa,
Skoči, viknu iza svega glasa:
"Dosta, Bože, poštedi ostatak!"z:lol:

Dusa se radja iznova i iznova sve dok se ne ``oslobodi``

Па сад не знам али мислим да није баш тако :mrgreen:
Vaskrsli neće biti nevidljivi duhovi koji bi lebdeli
svirajući na nevidljivim harfama. Oni će i pos -
le vaskrsenja biti ljudska bića, a njihov život biće
nalik na Adamov život pre pada u greh

Iz dogadjaja kada Isus vaskrsava lazara, mozemo da vidimo istinu posle smrti ako pazljivo bez naocara neke crkve, citamo taj dogadjaj.

- - - - - - - - - -

Jovan 11,11 Tako reče. Onda nastavi: "Lazar, naš prijatelj, spava. Ali idem da ga probudim od sna."
Jovan 11,12 Učenici mu odgovoriše: "Gospode! ako je zaspao, ustaće.
Jovan 11,13 A Isus im reče za smrt njegovu; a oni su mislili, da govori za spavanje sna.
jovan 11,14 Tada im Isus reče otvorene: "Lazar je umro,

- - - - - - - - - -

Jovan 11,17 Kad dođe Isus, nađe ga, da je već četiri dana u grobu.

Jovan11,20 Kad je Marta čula, da dolazi Isus, izađe mu u susret. A Marija je sjedila kod kuće.
Jovan 11,21 Onda reče Marta Isusu: "Gospodine, da si ti bio ovdje, ne bi umro moj brat.

Jovan 11,23 Isus joj reče: brat će tvoj vaskrsnuti.

Jovan 11,24 Marta mu reče: znam da će ustati o vaskrseniju, u pošljednji dan.

Jovan 11,32 A Marija kako dođe gdje bješe Isus, i vidje ga, pade na noge njegove govoreći mu: Gospode! da si ti bio ovdje, ne bi umro moj brat.
Jovan 11,33 Onda Isus kad je vidje gdje plače, i gdje plaču Judejci koji dođoše s njom, zgrozi se u duhu, i sam postade žalostan.
Jovan 11,34 I reče: gdje ste ga metnuli? Rekoše mu: Gospode! hajde da vidiš.
Jovan 11,35 Udariše suze Isusu.[/U
]

Jovan 11,36 Onda Judejci govorahu: gledaj kako ga ljubljaše,
Jovan 11,37 A neki od njih rekoše: ne mogaše li ovaj koji otvori oči slijepcu učiniti da i ovaj ne umre?
Jovan 11,38 A Isus opet se zgrozi u sebi, i dođe na grob; a bijaše pećina, i kamen ležaše na njoj.
Jovan 11,39 Isus reče: uzmite kamen. Reče mu Marta, sestra onoga što je umro: Gospode! već smrdi; jer su četiri dana kako je umro.
Jovan 11,40 Isus joj reče: ne rekoh li ti da ako vjeruješ vidjećeš slavu Božiju?
Jovan 11,41 Uzeše dakle kamen gdje ležaše mrtvac; a Isus podiže oči gore, i reče: oče! hvala ti što si me uslišio.
Jovan 11,42 A ja znadoh da me svagda slušaš; nego rekoh naroda radi koji ovdje stoji, da vjeruju da si me ti poslao.

Poslednja izmena:
Iz dogadjaja kada Isus vaskrsava lazara, mozemo da vidimo istinu posle smrti ako pazljivo bez naocara neke crkve, citamo taj dogadjaj.

- - - - - - - - - -

Jovan 11,11 Tako reče. Onda nastavi: "Lazar, naš prijatelj, spava. Ali idem da ga probudim od sna."
Jovan 11,13 A Isus im reče za smrt njegovu; a oni su mislili, da govori za spavanje sna.

- - - - - - - - - -

Jovan11,20 Kad je Marta čula, da dolazi Isus, izađe mu u susret. A Marija je sjedila kod kuće.
Jovan 11,21 Onda reče Marta Isusu: "Gospodine, da si ti bio ovdje, ne bi umro moj brat.

Jovan 11,32 A Marija kako dođe gdje bješe Isus, i vidje ga, pade na noge njegove govoreći mu: Gospode! da si ti bio ovdje, ne bi umro moj brat.
Jovan 11,33 Onda Isus kad je vidje gdje plače, i gdje plaču Judejci koji dođoše s njom, zgrozi se u duhu, i sam postade žalostan.
Jovan 11,35 Udariše suze Isusu.

I meni se čini da se iza tog dođaja krije mnogo više nego što je naše puko oduševljenje što je po prvi put vaskrsnut neko nakon toliko dugo vremena...
Na šta ti misliš konkretno...
Kako ti gledaš taj događaj?
Hajde, pa ću ti ja reći neki svoj doživljaj toga

Poslednja izmena:

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Ivan 11,20 Kad je Marta čula, da dolazi Isus, izađe mu u susret. A Marija je sjedila kod kuće.
Ivan 11,21 Onda reče Marta Isusu: "Gospodine, da si ti bio ovdje, ne bi umro moj brat.

istina je da samo boza moze da tе digne iz mrtvih..pokazao da ume i mrtvog da digne pa cucao u grobu cetiri dana ili milion godina ..

Poslednja izmena od moderatora:
I meni se čini da se iza tog dođaja krije mnogo više nego što je naše puko oduševljenje što je po prvi put vaskrsnut neko nakon toliko dugo vremena...
Na šta ti misliš konkretno...
Kako ti gledaš taj događaj?
Hajde, pa ću ti ja reći neki svoj doživljaj toga

Ja mislim na ovaj detalj:

Taj detalj nam pokazuje sta je Isus ucio, Lazara, Mariju i Martu o stanju mrtvih.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Jovan 11,35 Udariše suze Isusu.[/U
]

Jovan 11,36 Onda Judejci govorahu: gledaj kako ga ljubljaše,
Jovan 11,37 A neki od njih rekoše: ne mogaše li ovaj koji otvori oči slijepcu učiniti da i ovaj ne umre?
Jovan 11,38 A Isus opet se zgrozi u sebi, i dođe na grob; a bijaše pećina, i kamen ležaše na njoj.
Jovan 11,39 Isus reče: uzmite kamen. Reče mu Marta, sestra onoga što je umro: Gospode! već smrdi; jer su četiri dana kako je umro.
Jovan 11,40 Isus joj reče: ne rekoh li ti da ako vjeruješ vidjećeš slavu Božiju?
Jovan 11,41 Uzeše dakle kamen gdje ležaše mrtvac; a Isus podiže oči gore, i reče: oče! hvala ti što si me uslišio.
Jovan 11,42 A ja znadoh da me svagda slušaš; nego rekoh naroda radi koji ovdje stoji, da vjeruju da si me ti poslao.

Ok.
Ono što mogu ovako ograničen da shvatim iz ove priče jeste:

1. Smrt je užasan fenomen
2. Smrt znači prekid čovekovog postojanja kao psihofizičkog bića, onakvim kakvim ga je Bog zamislio.
3. Bog nije stvorio smrt.
4. Bogu je žao kada vidi stanje u koje je zapalo Njegovo stvorenje: ropstvo smrti. Isus se zaplakao nad tim prizorom ("Isusu udariše suze"). Nijednom nije zabeleženo nešto tako u vezi Isusa. Ovo je vrlo trenutak nabijen krupnim osećanjima ("Isus se jako uzbudi u sebi" kad mu rekoše da je Lazar, njegov prijatelj, umro i već počeo da se raspada.
5. Jevreji su uglavnom verovali u vaskrsenje mrtvih u poslednji dan (na stranu sadukeji). Marta to izražava.
6. Isus potvrđuje tu njenu veru. ALI, dodaje novo, što Marti do tada nije bilo poznato:
7. "Ja sam Vaskrsenje i Život; ko veruje u Mene - živeće - ako i umre. I svaki, koji živi i veruje u Mene, neće umreti doveka; veruješ li to? "

Meni je ovo pod 7. suština.
Nema smrti onima koji u Hrista veruju.
I događaj Lazarevog vaskrsavanja nije jedino mesto gde to Isus ističe.
Puno je Jovanovo Evanđelje toga...

Poslednja izmena:
Nisi skinuo crkvene naocare pa teklst gledas kroz crkvene naocare.

U telkstu vidimo da je lazar mrtav 4 dana, nije presao u neki drugi zivot.

Niko tako nesto nije verovao, inace ne bi bilo toliko tuge.
I sam Hristos place.

Marta jasno kaze sta ju je Isus ucio, tek poslednji dan istorije ovoga sveta, ce mrtvi oziveti.
Isus uporedjuje smrt kao spavanje bez sna.

Sve to ne dozvoljavaju naociri da se vidi.

Kada Isus govori, ko veruje mene, zivece, govori o buducnosti.

Onako kako je ucio Martu, o poslednji dan.

Nisam siguran da Pismo i Predanje daju mesta reinkarnacijskim tumačenjima

Da li ti tragaš za istinom ili samo natežeš, po ko zna koji put, jedne te iste stihove iz Biblije ne bi li iscedio nešto novo, ili jednostavno imaš volju da iznosiš svoje dobro poznavanje onoga što piše po hrišćanskim spisima?

Ako si dobro sagledao ono što iznosiš onda sigurno znaš i ovih nekoliko stihova a moguće je i njihovo ispravno značenje:

- Molite se braćo ali samo Sveti Duh zna šta vama treba.
- Iako nisam sa vama ja sam u duhu uvek uz vas.
- Ko sluša Reč Boga taj više nikada ne umire.
- Nisam došao da donesem mir već da zavadim oca sa sinom, majku se ćerkom...
- Oko treba držati čistim...

Samo razumevanje ovih stihova će uputiti pojedinca ka nedvosmislenom odgovoru. Stim da osoba sama mora doći do njihovog razumevanja bez da iko nameće ili sugeriše bilo šta.
Živeli.

Kada Isus govori, ko veruje mene, zivece, govori o buducnosti.

Ja bih se zadržao na tačan iskaz, na ono što je Isus rekao.
A rekao je nešto vrlo sažeto, a tako jasno

ko veruje u Mene - živeće - ako i umre

Ne, u budućnosti, ne da će spavati pa oživeti, ne da će lebdeti kao duša van tela, nego da će onaj koji u Njega veruje ŽIVETI i kad UMRE.
Nema ni trenutka prekida u postojanju čoveka.
Život ide i dalje.
Nastavlja se u Hristu.
Isus je to poručio Marti u smislu: "Nema više čekanja na poslednji dan radi vaskrsenja. Sa Mnom, svi koji verujete u Mene, nastavljate da živite."

A to novo stanje za čovečanstvo, nastupa Hristovom smrću na Krstu i Njegovim Vaskrsenjem

„I kao što Mojsej podiže zmiju u pustinji, tako treba da se podigne Sin Čovečiji.
Da svaki koji veruje u Njega ne pogine, nego da ima život večni.“

„Jer Bog tako zavoleo svet da je Sina Svojega Jedinorodnoga dao, da svaki koji veruje u Njega ne pogine, nego da ima život večni

Poslednja izmena:
Da li je Isus samo lazara i njegove sestre ucio tako?

Ne, i ostale ucenike:

1. Solunjanima 4,15 Jer vam ovo kazujemo riječju Gospodnjom da mi koji živimo i ostanemo za dolazak Gospodnji, nećemo preteći onijeh koji su pomrli.
1. Solunjanima 4,16 Jer će sam Gospod sa zapoviješću, sa glasom arhanđelovijem, i s trubom Božijom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najprije;
1. Solunjanima 4,17 A potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo svagda s Gospodom biti.

Kako mozemo preteci pomrle ako su vec u raju na nebu, oni su nas pretekli?
Ali ocigledno nisu, spavaju u grobovima kako Isus kaze i cekaju dan vaskrsenja.
Za njih je vreme izmedju smrti i vaskrsenja kao jedna minuta.

Mrtvi ozivljavaju tek kada Isus dodje, zadnji dana kako je i Marta kazala.

A onda zvi koji su docekali isusa bivaju preobazeni u besmrtno telo i zajedno sa svim mrtvim vernima koji ce tada vaksnuti, idu na nebo na kratko vreme.

Niko nikog ne pretice, svi zajedno.

- - - - - - - - - -

Ja bih se zadržao na tačan iskaz, na ono što je Isus rekao.
A rekao je nešto vrlo sažeto, a tako jasno

ko veruje u Mene - živeće - ako i umre

Ne, u budućnosti, ne da će spavati pa oživeti, ne da će lebdeti kao duša van tela, nego da će onaj koji u Njega veruje ŽIVETI i kad UMRE.
Nema ni trenutka prekida u postojanju čoveka.
Život ide i dalje.
Nastavlja se u Hristu.
Isus je to poručio Marti u smislu: "Nema više čekanja na poslednji dan radi vaskrsenja. Sa Mnom, svi koji verujete u Mene, nastavljate da živite."

A to novo stanje za čovečanstvo, nastupa Hristovom smrću na Krstu i Njegovim Vaskrsenjem

„I kao što Mojsej podiže zmiju u pustinji, tako treba da se podigne Sin Čovečiji.
Da svaki koji veruje u Njega ne pogine, nego da ima život večni.“

„Jer Bog tako zavoleo svet da je Sina Svojega Jedinorodnoga dao, da svaki koji veruje u Njega ne pogine, nego da ima život večni

Nigde nisam kazao da oni lebde kao neke duse.

Isus uci Martu da ce svi vaskrsnuti u posledni dan a onda demantuje sam sebe?
Svaka cast na shvatanju?

A onda Pavle 60 godine posle toga daje iste izjave kao navodno demantovana Marta da zivi ozivljavaju tek u buducnosti?

- - - - - - - - - -

Zivece ako i umre, kada bude vaskrsao, kako kaze Marta i apsotol Pavle, o poslednji dan, o vaskrsenju mrtvih.

Nece zauvek umreti.
Amin

Poslednja izmena:
Nigde nisam kazao da oni lebde kao neke duse.
Znam da nisi rekao, nego sam to pomenuo jer se to javlja kao često shvatanje

Isus uci Martu da ce svi vaskrsnuti u posledni dan a onda demantuje sam sebe?
Svaka cast na shvatanju?
A onda Pavle 60 godine posle toga daje iste izjave kao navodno demantovana Marta da zivi ozivljavaju tek u buducnosti?

Ali, nije Isus Marti rekao: "Da, Marta, u pravu si. Čekaćemo poslednji dan".
Isus vaskrsenje vezuje za Sebe.
On je Vaskrsenje.
U njegovoj rečenici koja stoji kod Jovana, nema nikakvog međuvremena.
Nego samo "i ako umre, živeće".
Ni tren prekida...

I ap.Pavle je svestan te nove stvarnosti koju je Hristos objavio, stvarnosti večnog života koju Hristos donosi, pa zato i kaže: Jer Hristos je za mene život, a smrt dobitak. Ali kako život u telu za mene znači plodan rad, to ne znam šta ću izabrati. Mučim se s dve strane: imam želju da umrem i da budem sa Hristom, što je kud i kamo bolje; ali ostati u telu - to je potrebnije radi vas.
Pavle ovde ne priželjkuje smrt radi spavanja, nego radi nastavka života u Hristu i sa Hristom

Back