Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Али која је сврха ако је суд за њих већ "био"?
ja stvarno ne znam [mozda da nagadjam]
nit zasto mi uopste imamo ovu temu o stanju posle smrti jer ja rekoh i citIrah iSAIJU 28 DA CE SE TA VERA SA SMRCU UNISTITI
nit zasto se mi uopste bakcemo sa dusom sudom, ako
Ko veruje u njega - tome se ne sudi; a ko ne veruje - već je osuđen, što nije verovao u ime jedinorodnoga Sina Božijeg. https://wwwyu.com/web/43jvn003.htm

proizilazi da se bakcemo zbog drugih, a da mi kao necemo zavrsiti na sudu - ali pazi, onda sudimo druge da idu na sud, a mi da ne idemo, sto opet ne valja.

mi se kao molimo za druge, a sta ce biti s nama to cemo kao lakse da resimo.... ne znam bas, ko od nas je toliko siguran, tj. sta to znaci, da je bolji opd drugih, pocivsih... ili se njima moli, svetiteljima, da uravnotezi, pa malo svetiteljima za sebe, malo za gresnike koji pomrese u svojim gresima.. ne znam, ne smem da tvrdim kako ja vidim ovu klackalicu dobra i zla, rekoh ja nisam iz te price sa tom klackalicom... pitaj ove teologe, ria zna bolje, mozda south..

ja mislim ako covek misli da nastavi da gresi, onda neka se i ne moli - prvo neka covek prestane da gresi, pa onda neka se moli, inace vara samog sebe.

pomiluj mene gresnoga, pomiluj gresnoga

ma nemoj bre da gresis vise, ti koji se tako molis..

vec kazi, pomiluj mene, nekad velikog gresnika.

oprosti nam dugove nase, koje napravismo ko zna kada, a ne da se zaduzujemo svaki dan

Poslednja izmena:
Ovo je odlično pitanje
Ne da su time molitve za preminule ostale bez svrhe, nego je svrha tih molitvi dodatno ojačana.
Evo kako.
U više poruka na ovoj temi sam postavljao mesta iz Pisma koja govore da je sve ovo za Boga već završeno.

Isaija 46
нико није као ја Који од почетка јављам крај и издалека шта још није било

Bog već zna sve ishode, zna svačija dela.
Znao ih je oduvek.
Ovde bih ubacio isečak iz teksta blaženopočivšeg Tome Hopka, jer on to jezgrovito sažima:

...
Али, морам рећи и то да наша Црква учи да Бог наше молитве чује и пре него што их изговоримо. У ствари, наша Црква учи да Бог чује наше молитве чак и пре него што је створио овај свет и нас. Тако да, чак и ако се сада молим за свог оца, као што сам то учинио на јутрошњој Литургији на којој се говорило да [Бог] сети упокојених, ја увек, као и остали, изговорим њихова имена (Џон и Ана), Бог је ту молитву чуо и пре него што је створио цео свет. Та молитва постаје део целокупног божанског провиђења за моју мајку и мог оца и за остале за које се молимо. И зато, за Бога ништа није прекасно, јер кад код ми произнели наше молитве, Бог их чује од вечности и оне имају утицај на цело стварање. Једна мала молитва мења целокупно Божије провиђење. Тако да, ако се сада молим за своје родитеље, јасно је да ћу се молити за њих као већ упокојене у Господу, јер они и јесу биолошки мртви. Мада, ја верујем да су они живи у Богу и понекад морам замолити милост за њих. Једном сам се чак и њима молио рекавши: „мама и тата, молим вас, помозите ми данас, јер морам одржати говор у Бризбејну“.

Верујем да су моји родитељи с Богом и имам право да у то верујем. И могу толико ризиковати у вери да чак и заискам од својих родитеља молитвену помоћ, на исти начин као што затражим од епископа. Исто тако, могу затражити молитвену помоћ од епископа који се већ упокојио у Господу, епископа који ме је рукоположио. Богу је то све за целокупну вечност. И зато, није прекасно, иако се молимо из наше перспективе/позиције. Ако је особа болесна, молимо се за њу као за болесну особу, ако је упокојена, молимо се за њу као за мртву. Ми се за људе молимо из своје перспективе, али Бог узима у разматрање целину ствари у целој вечности и устројава цео [Свој] план на основу наших молитава, укључујући и молитве које чинимо за умрле. Због тога, не само да верујем да молитва за мог оца не само да му помаже да уђе у присуство Божије и буде спасен у будућем веку, него верујем и да му је [та молитва] помогла када му је, као 12-годишњаку, много пре него што сам се ја уопште и родио, умро његов отац. Да му је помогла да се запосли у фабрици и помогла му да ме подржи на мом путу да постанем свештеник. Ја верујем у то, јер Бог обухвата целину ствари. Због тога ми уопште и имамо помене и молитве. Није ствар у томе да одржимо један помен и бинго! – тата је ушао у рај. То није наше учење. Бог зна свачије потребе и Он зна шта ми све радимо и заједно устројава целу ствар, по Својој љубави и зато што то Он и може. Дакле, ми смо сарадници Божији и велики део тог нашег сарадничког дела је сећање и заступање оних који су се упокојили и већ ушли у живот будућег века. На тај начин се ми, у животу Цркве, односимо према њима

Kad čitate citat iznad, pa podignete obrve, setite se ove Pavlove reči iz Efescima (2.10):

Ми смо, наиме, његово дело, створени посредством Христа Исуса, да чинимо добра дела која је Бог унапред припремио за нас.

Inače, vredi pročitati ceo tekst.
Link za oba dela, ko želi...
https://teologija.net/zivot-posle-smrti-zagrobne-tajne-i/
https://teologija.net/zivot-posle-smrti-zagrobne-tajne-ii/

да чинимо добра дела која је Бог унапред припремио за нас.
posle nemoj da se ljutis kada ti neki kazu da zagovaras predestinaciju/predodredjenost
Predodređenje – Wikipedija
hr.wikipedia.org › wiki › Predodređe...

Predodređenje ili latinizam predestinacija (lat.praedestinatio) je učenje po kome su sva događanja unaprijed predodređena sudbinom ili Božjom voljom
komplet replika ti je u tom maniru
sve ovo za Boga već završeno.

Isaija 46
нико није као ја Који од почетка јављам крај и издалека шта још није било

Bog već zna sve ishode, zna svačija dela.
Znao ih je oduvek.
Ovde bih ubacio isečak iz teksta blaženopočivšeg Tome Hopka
a koje je veroispovesti taj hopko?

vidi
Učenje o predestinaciji, tj. o spasenju koje ne zavisi od ljudske slobodne volje nego od božje milosti, razvio je sveti Avgustin u raspravi sa Pelagijem, kao konsekvencu svoga učenja o istočnom grehu. Kasnije je u katoličkoj crkvi ovo učenje odbačeno, odnosno potisnuo ga je rimski semi-pelagijanizam[3]. Kalvin je učenje o predodređenosti prihvatio kao dogmu i uveo u reformisanu crkvu. Danas ono u protestantizmu, a posebno kalvinizmu, predstavlja jednu od dominantnih tema.
znaci, nema ljutnje, ali predestinacija/predodredjenost nije nase ucenje
Pogrešna i jeretička učenja o spasenju: (tvrdnja da je blagodat Božija jedini faktor u ljudskom spasenju; ljudska (dobra) dela su nevažna za spasenje duše; predestinacija (predodređenje); grehove može oprostiti jedino Bog, ili se ljudska priroda ne može nikada od njih očistiti; neverovanje u besmrtnost duše i Strašni sud); https://svetosavlje.org/jedino-moguce-hriscanstvo/?pismo=lat

Ne da su time molitve za preminule ostale bez svrhe, nego je svrha tih molitvi dodatno ojačana.
opet apsurdom maskiras sustinu stanovista svoga, a koji se takodje moze podvesti pod ''ucitavanje programa''.

ako je nesto vec bilo, ako si bio gladan pa se nasitio, pa zasto da se pravim lud i molim za nesto sto ti je vec dato? to je prijatelju RUGANJE, a NE MOLITVA, samo sto ti ucitavas program koji se vec izvrsio.
AKO JE SUD VEC BIO, ZAR SE MOLIMO ONDA DA SE TAJ SUD PONISTI, DA NEMA SUDA?

Poslednja izmena:
posle nemoj da se ljutis kada ti neki kazu da zagovaras predestinaciju/predodredjenost

komplet replika ti je u tom maniru

a koje je veroispovesti taj hopko?

vidi
znaci, nema ljutnje, ali predestinacija/predodredjenost nije nase ucenje
Ko je Tomas Hopko? Imaš Google, proveri.

A za ovo drugo, na nekoj od tema smo to već pričali.
Mi, svakako, verujemo u to da je Bog predustrojio svet saglasno Svom Proviđenju ili predznanju koje je posedovao i pre stvaranja sveta.
Predustrojenje i predznanje ne znače predodređivanje naših odluka i dela (što bi poništavalo našu slobodnu volju), nego ustrojavanje sveta uzimanjem u obzir naših odluka i dela (tj. poštovanjem naše slobodne volje).

Poslušaj ovo, mislim da će biti od koristi

да чинимо добра дела која је Бог унапред припремио за нас.
zasto mislim da ucitavas? jer mislis na konkretna dela, a ja mislim na kontekst milosti, koji PAVLE IZNAD POMINJE, blagosti...

HRISTOS RECE - a zasto me zoves blagim kada je jedini Bog blagi, parafraziram.

to znaci da nema tog dobrog dela koje bi mi izmislili, koji smo miloscu spaseni, kaze ap. PAVLE, VEC IH JE SVE BOG UNAPRED PRIPREMIO, KAO I MILOST, nemamo mi sta da otkrivamo toplu vodu.

Ukoliko se pak drzimo tvoga stanovista, pa oni koji ne cine dobra dela, samo ce reci da ih nije BOG PRIREMIO ZA NJIH.
MOJE STANOVISTE JE POTVRDJENO U OBA ZAVETA. sta je coveku ciniti -
Pokazao ti je, čoveče, šta je dobro; i šta Gospod ište od tebe osim da činiš što je pravo i da ljubiš milost i da hodiš smerno s Bogom svojim?

nije ih BOG PRIPREMIO da ih neki cine, vec je i pokazao primerom koji svako moze da sledi, ako hoce. ALI AKO STVARI POSTAVLJAS KAO NA IZVRSENJE Bozijeg programa, onda tesko da cemo funkcionisati kao kompjuteri..

opet apsurdom maskiras sustinu stanovista svoga, a koji se takodje moze podvesti pod ''ucitavanje programa''.

ako je nesto vec bilo, ako si bio gladan pa se nasitio, pa zasto da se pravim lud i molim za nesto sto ti je vec dato? to je prijatelju RUGANJE, a NE MOLITVA, samo sto ti ucitavas program koji se vec izvrsio.
AKO JE SUD VEC BIO, ZAR SE MOLIMO ONDA DA SE TAJ SUD PONISTI, DA NEMA SUDA?
zasto mislim da ucitavas? jer mislis na konkretna dela, a ja mislim na kontekst milosti, koji PAVLE IZNAD POMINJE, blagosti...

HRISTOS RECE - a zasto me zoves blagim kada je jedini Bog blagi, parafraziram.

to znaci da nema tog dobrog dela koje bi mi izmislili, koji smo miloscu spaseni, kaze ap. PAVLE, VEC IH JE SVE BOG UNAPRED PRIPREMIO, KAO I MILOST, nemamo mi sta da otkrivamo toplu vodu.

Ukoliko se pak drzimo tvoga stanovista, pa oni koji ne cine dobra dela, samo ce reci da ih nije BOG PRIREMIO ZA NJIH.
MOJE STANOVISTE JE POTVRDJENO U OBA ZAVETA. sta je coveku ciniti -

nije ih BOG PRIPREMIO da ih neki cine, vec je i pokazao primerom koji svako moze da sledi, ako hoce. ALI AKO STVARI POSTAVLJAS KAO NA IZVRSENJE Bozijeg programa, onda tesko da cemo funkcionisati kao kompjuteri..
Odgovorio bih ti kad bih razumeo šta je tvoja primedba...

Mi, svakako, verujemo u to da je Bog predustrojio svet saglasno Svom Proviđenju ili predznanju koje je posedovao i pre stvaranja sveta.
Predustrojenje i predznanje ne znače predodređivanje naših odluka i dela (što bi poništavalo našu slobodnu volju), nego ustrojavanje sveta uzimanjem u obzir naših odluka i dela (tj. poštovanjem naše slobodne volje).
ok, ali ja te pitam za svrhu/smisao molitve, jer ako je nesto vec svrsena stvar onda se za to ne molimo, jer je vec svrsena, predodredjena, predustrojena, koji god izraz da upotrebimo.

kako mislis generalno ustrojavanje sveta uzimanjem u obzir nasih pojedinacnih/posebnih odluka, dela, slobodnih volja?

ja se trudim da se razumemo - moje stanoviste je da se mi molimo za ono sto NIJE USTROJENO, STO NIJE PREDODREDJENO, a ne prihvatam da ti kazes sta god da mi/ja uradim BOG JE VEC ZNAO UNAPRED [UCITAVAS PREDESETINACIJU, generalno, a ja te pitam da se bavimo pojedinacnim, posebnim slucajevima]

ne molimo se mi da BOG menja svoje ustrojstvo generalno, vec se molimo za pojedince sa imenom i prezimenom
druga stvar, kazes - sto bi ponistavalo nasu slobodnu volju, a ja te pitam, zar nije upravo to cilj?

“Abba! Oče!” molio je, “tebi je sve moguće. Otkloni ovu čašu od mene! Ipak, neka bude po tvojoj, a ne po mojoj volji.”
Odgovorio bih ti kad bih razumeo šta je tvoja primedba...
konkretno pogresno ucitavas citat apostola - da činimo dobra dela koja je Bog unapred pripremio za nas.
jedno od tih dela pripremljeno je milost/milosrdje koje je prvo pomenuo iznad PAVLE, I TO JE NJEGOV KONTEKST, A NE OVAJ KOJI TI UCITAVAS - TO MI LJUDI SAMI SEBE NIKAD NE BISMO NAUCILI DA BUDEMO MILOSTIVI/ MILOSRDNI, VEC NAM JE BOG PRIPREMIO

ok, ali ja te pitam za svrhu/smisao molitve, jer ako je nesto vec svrsena stvar onda se za to ne molimo, jer je vec svrsena, predodredjena, predustrojena, koji god izraz da upotrebimo.

kako mislis generalno ustrojavanje sveta uzimanjem u obzir nasih pojedinacnih/posebnih odluka, dela, slobodnih volja?
Pa, piše ti u citiranom delu...

druga stvar, kazes - sto bi ponistavalo nasu slobodnu volju, a ja te pitam, zar nije upravo to cilj?
Čiji cilj?

Kako ciji, pa citirao sam HRISTA. I drugde kaze da ko se ne odrekne sebe samoga, ne moze biti njegov ucenik i dalje u istom kontekstu.
neka bude po tvojoj, a ne po mojoj volji
to da bi rekao moras da ponistis svoju volju

I koji ljubi sina ili kćer više nego Mene, nije Mene dostojan
i ovde moras da ponistis svoju volju, jer ko je lud da svoje manje voli od ...e, u tome i jeste poenta, da li HRISTA OSECAS KAO SVOG RODJENOG BRATA, TJ. JE LI TI BLIZI OD RODJENE DECE.

Jel razumes sad zasto ja nikom ne verujem na svetu, vec svakoga proveravam?
NE BISMO NAUCILI DA BUDEMO MILOSTIVI/ MILOSRDNI, VEC NAM JE BOG PRIPREMIO
- konkretna dobra dela, a ne predestinaciju ustrojstvo bakrace, GENERALIZCIJU SVEGA SUDBINSKOG, I DOBROG I LOSEG, VEC DOBRA DELA SAMO NAM JE PRIPREMIO.

Poslednja izmena:
Kako ciji, pa citirao sam HRISTA. I drugde kaze da ko se ne odrekne sebe samoga, ne moze biti njegov ucenik i dalje u istom kontekstu.
to da bi rekao moras da ponistis svoju volju

i ovde moras da ponistis svoju volju, jer ko je lud da svoje manje voli od ...e, u tome i jeste poenta, da li HRISTA OSECAS KAO SVOG RODJENOG BRATA, TJ. JE LI TI BLIZI OD RODJENE DECE.

Jel razumes sad zasto ja nikom ne verujem na svetu, vec svakoga proveravam?
Ne, nego usklađuje svoju ljudsku volju sa božanskom voljom, jer je slobodno sledovanje božanskoj volji, najbolji izbor za čoveka.
Naravno, to niko drugi, sem Hrista, nije ni mogao da uradi.
To su stvari o kojima je duboko i detaljno pisao Maksim Ispovednik, veliki svetitetlj.

Ne, nego usklađuje svoju ljudsku volju sa božanskom voljom, jer je slobodno sledovanje božanskoj volji, najbolji izbor za čoveka.
Naravno, to niko drugi, sem Hrista, nije ni mogao da uradi.
To su stvari o kojima je duboko i detaljno pisao Maksim Ispovednik, veliki svetitetlj.
Jel pratis ti samoga sebe sta pises? HRISTOS NIJE BIO UCITELJ KOMPROMISA, I USKLADJIVANJA..
https://svetosavlje.org/luka-14-26/?pismo=lat

Poslednja izmena:
Jel pratis ti samoga sebe sta pises?
E, druže, iskreno, moraš mnogo jasnije da pišeš.
Ja zaista nemam toliko vremena da se bavim čitanjem tebe između redova, jer toga između redova (tj. neobostrano podrazumevanog predznanja o tvojim ličnim stavovima) ima i previše.
Nemam vremena za zavrzivanje, a još manje volje za svađalački razgovor.

a još manje volje za svađalački razgovor.
Nema svadje, ali nema ni kompromisa, to uskladjivanje koje ti citas iz citata - neka bude ne po mojoj, vec po tvojoj volji, to prosto ne stoji. I DRUGDE HRISTOS je iskljuciv, ne uskladjuje ama bas nigde, naprotiv, trazi od ucenik da se odreknu sami sebe, samo je pitanje zasto ti to neces da vidis; a svadje nema... ta, ne jedi se..

Nema svadje, ali nema ni kompromisa, to uskladjivanje koje ti citas iz citata - neka bude ne po mojoj, vec po tvojoj volji, to prosto ne stoji. I DRUGDE HRISTOS je iskljuciv, ne uskladjuje ama bas nigde, naprotiv, trazi od ucenik da se odreknu sami sebe, samo je pitanje zasto ti to neces da vidis; a svadje nema.
To usklađivanje, tj. sledovanje volje je BUKVALNO i učenje Crkve
Izvod iz Orosa 6. Vaseljenskog sabora
Cледујући светим и пет Васељенских сабора и Светим и признатим Оцима и сагласно одредивши, (овај Сабор) исповеда Господа нашега Исуса Христа, истинитог Бога нашег, једног од Свете, Једносуштне и Живоначалне Тројице, савршеног по Божанству и Њега истог савршеног по човечанству, ваистину Бога и ваистину човека (састављеног) из разумне душе и тела, Њега истог по човечанству, подобног нама у свему осим греха; пре векова (од вечности) рођеног од Оца по Божанству, а у последње дане Њега, ради нас и ради нашег спасења од Духа Светога и Марије Дјеве, ваистину Богородице, по човечанству (рођеног); Њега једнога, Христа, Сина Господа, Јединороднога, у две природе...

(даље следи Халкидонски орос)

И две природне воље или хтења, у Њему и два природна дејства нераздељиво, неизменљиво, неодвојиво, несливено, исто тако исповедамо према учењу Светих Отаца. И две природне воље не супротстављене, не може бити, како су говорили безбожни јеретици, него Његова човечанска воља (хтење) следује, не противречи или супротставља се, већ шта више следује, или боље рећи, потчињава се Његовој Божанској и свемогућој вољи, јер Његова телесна воља тежи да се потчини Божанској вољи, према свемудром Атанасију. Јер као што се Његово тело зове и јесте тело Бога Логоса, као што и Он сам рече: "Јер сам сишао са неба, не творим своју вољу, него вољу Оца који ме је послао", називајући својом вољом управо вољу тела, пошто је и тело постало Његово. Јер на исти начин на који пресвето и пречисто одуховљено Његово тело, пошто се обожило, није уништено, него је остало исто у својим границама, тако и Његова човечанска воља обожена није уништена, већ је шта више сачувана, по речима Григорија Богослова, који каже: "Јер то што Он жели, подразумева по Спаситељу (вољу) Онога која није супротстављена Богу јер је цела обожена".

Такође славимо два природна дејства недељиво, неизменљиво, неразлучно у истом Господу нашем Исусу Христу, истинитом нашем Богу, то јест Божанско дејство и човечанско дејство, по богоречитом Лаву, који најјасније каже: "Дејствује свака природа у заједници са другом оно што јој је својствено, (природна енергија) Логоса чини оно што је својствено Логосу, а (енергија) тела чини оно што је својствено телу". Јер нећемо приписивати једно природно дејство Богу и створењу, да не би уздигли створење у Божанску суштину, нити да узвишеност Божанске природе снизимо на место које приличи створењима; јер познајемо Једнога и Истинитога, и чуда и страдања, а (познајемо Га) ипак различито према природама из којих је (Он) и у којима има биће, као што рече богонадахнути Кирило. Дакле, пошто у свему чувамо несливеност и неразлучност (природа), са мало речи све (о Христу) објављујемо: исповедамо Једног од Свете Тројице и после оваплоћења, Господа нашег Исуса Христа, истинитог Бога нашег, кажемо (исповедамо) две Његове природе које у једној Његовој ипостаси просијавају, у којој Он и чуда и страдања целим Његовим домостројним живљењем, не по фантазији, него истински показа, распознајући природну разлику у једној истој ипостаси тиме што свака природа хоће и дејствује оно што јој је својствено у заједници са другом, те на исти начин славимо и две природне воље и дејства која садејствују ради спасења човечанског рода.

voli oca majku, drzi subotu itd, i onda dodje HRISTOS I TO SVE ''USKLADI''

не творим своју вољу, него вољу Оца који ме је послао
JA OVO ZOVEM PONISTAVANJEM SVOJE ZARAD OCEVE VOLJE, ALI AKO TI OVO ZOVES USKLADJIVANJE. ONDA, NE ZNAM ZAISTA.
OD KAD TI EDIT-ujes na pravoslavlje.net?
по богоречитом Лаву, који најјасније каже:
A PAZI ZAPADNU FORMULACIJU
To je navelo biskupe da popuste, te su prihvatili rečenicu u kojoj se kaže da su, prema Lavovoj odluci, u Kristu prisutne dvije naravi, sjedinjene, nepromjenjive, neodjeljive. To se naziva Kalcedonskim vjerovanjem.

TAJ SABOR JE BIO JEDNO OBICNO NATEZANJE, DELJENJE, ALI OPET
pak, u drugoj polovici 20. stoljeća njihov miafizitski nauk prihvaćen je kao moguće tumačenje pravovjernog shvaćanja kršćanske vjere, a to su potvrdili carigradski patrijar Bartolomej I. u ime Pravoslavnih Crkava, te papa Ivan Pavao II. u ime Katoličke Crkve.

USKLADJENO, PO SOJICU, POSLE 15 VEKOVA..

Ne mislim da znamo potpunu istinu, i ne bih se zaletao, vidis da 15 vekova odose u vetar. JA NE CENIM HALKIDONCE POD LAVOM, MISLIM DA JE TO UJDURMA DA BI SE NAPAKOVALO ISTOCNIM CRKVAMA, ALI VIDIMO SAD MOGU I ONE DA BUDU U PRAVU.
2 U 1, ILI 1 U 2. PRIRODE.

Poslednja izmena:
voli oca majku, drzi subotu itd, i onda dodje HRISTOS I TO SVE ''USKLADI''

JA OVO ZOVEM PONISTAVANJEM SVOJE ZARAD OCEVE VOLJE, ALI AKO TI OVO ZOVES USKLADJIVANJE. ONDA, NE ZNAM ZAISTA.

A PAZI ZAPADNU FORMULACIJU
To je navelo biskupe da popuste, te su prihvatili rečenicu u kojoj se kaže da su, prema Lavovoj odluci, u Kristu prisutne dvije naravi, sjedinjene, nepromjenjive, neodjeljive. To se naziva Kalcedonskim vjerovanjem.

TAJ SABOR JE BIO JEDNO OBICNO NATEZANJE, DELJENJE, ALI OPET
pak, u drugoj polovici 20. stoljeća njihov miafizitski nauk prihvaćen je kao moguće tumačenje pravovjernog shvaćanja kršćanske vjere, a to su potvrdili carigradski patrijar Bartolomej I. u ime Pravoslavnih Crkava, te papa Ivan Pavao II. u ime Katoličke Crkve.

USKLADJENO, PO SOJICU, POSLE 15 VEKOVA..
Mislim da ovo šamaraš vorhend i bekhend, bez previše poznavanja stvari...

Za sagovornike na temi, da ne pomisle da nisam znao za mitarstva.
Od njih sam i počeo.

Knjiga preko koje su Srbi upoznali to učenje...
Nađoh je kod kuće, nedavno kad sam bio tamo

05475FD9-5028-486B-BBD4-AFC4B8DFBBA9.jpeg

5315B22D-9365-4401-9FBA-AFEE91A8A658.jpeg

To usklađivanje, tj. sledovanje volje je BUKVALNO i učenje Crkve
Izvod iz Orosa 6. Vaseljenskog sabora
Cледујући светим и пет Васељенских сабора и Светим и признатим Оцима и сагласно одредивши, (овај Сабор) исповеда Господа нашега Исуса Христа, истинитог Бога нашег, једног од Свете, Једносуштне и Живоначалне Тројице, савршеног по Божанству и Њега истог савршеног по човечанству, ваистину Бога и ваистину човека (састављеног) из разумне душе и тела, Њега истог по човечанству, подобног нама у свему осим греха; пре векова (од вечности) рођеног од Оца по Божанству, а у последње дане Њега, ради нас и ради нашег спасења од Духа Светога и Марије Дјеве, ваистину Богородице, по човечанству (рођеног); Њега једнога, Христа, Сина Господа, Јединороднога, у две природе...

(даље следи Халкидонски орос)

И две природне воље или хтења, у Њему и два природна дејства нераздељиво, неизменљиво, неодвојиво, несливено, исто тако исповедамо према учењу Светих Отаца. И две природне воље не супротстављене, не може бити, како су говорили безбожни јеретици, него Његова човечанска воља (хтење) следује, не противречи или супротставља се, већ шта више следује, или боље рећи, потчињава се Његовој Божанској и свемогућој вољи, јер Његова телесна воља тежи да се потчини Божанској вољи, према свемудром Атанасију. Јер као што се Његово тело зове и јесте тело Бога Логоса, као што и Он сам рече: "Јер сам сишао са неба, не творим своју вољу, него вољу Оца који ме је послао", називајући својом вољом управо вољу тела, пошто је и тело постало Његово. Јер на исти начин на који пресвето и пречисто одуховљено Његово тело, пошто се обожило, није уништено, него је остало исто у својим границама, тако и Његова човечанска воља обожена није уништена, већ је шта више сачувана, по речима Григорија Богослова, који каже: "Јер то што Он жели, подразумева по Спаситељу (вољу) Онога која није супротстављена Богу јер је цела обожена".

Такође славимо два природна дејства недељиво, неизменљиво, неразлучно у истом Господу нашем Исусу Христу, истинитом нашем Богу, то јест Божанско дејство и човечанско дејство, по богоречитом Лаву, који најјасније каже: "Дејствује свака природа у заједници са другом оно што јој је својствено, (природна енергија) Логоса чини оно што је својствено Логосу, а (енергија) тела чини оно што је својствено телу". Јер нећемо приписивати једно природно дејство Богу и створењу, да не би уздигли створење у Божанску суштину, нити да узвишеност Божанске природе снизимо на место које приличи створењима; јер познајемо Једнога и Истинитога, и чуда и страдања, а (познајемо Га) ипак различито према природама из којих је (Он) и у којима има биће, као што рече богонадахнути Кирило. Дакле, пошто у свему чувамо несливеност и неразлучност (природа), са мало речи све (о Христу) објављујемо: исповедамо Једног од Свете Тројице и после оваплоћења, Господа нашег Исуса Христа, истинитог Бога нашег, кажемо (исповедамо) две Његове природе које у једној Његовој ипостаси просијавају, у којој Он и чуда и страдања целим Његовим домостројним живљењем, не по фантазији, него истински показа, распознајући природну разлику у једној истој ипостаси тиме што свака природа хоће и дејствује оно што јој је својствено у заједници са другом, те на исти начин славимо и две природне воље и дејства која садејствују ради спасења човечанског рода.
Nema uskladjivanja, nema precica, ma koliko bismo voleli da nije tako.

Ponekada ovakvo filozofiranje deluje samo kao nacin ili volja da se izbegne ono diretkno, ono sto pise u Jevandjelju, a tamo nema ni "po babu ni po stricevima" vec po delima ljudskim.

Jedino sto, i molitva (pravednika) mnogo znaci da se kazna izbegne ili ublazi, ali pravednika danas jednog u milion ne mozes naci.

tj. pročitaš? :

Ponekada ovakvo filozofiranje deluje samo kao nacin ili volja da se izbegne ono diretkno, ono sto pise u Jevandjelju, a tamo nema ni "po babu ni po stricevima" vec po delima ljudskim.

Jedino sto, i molitva (pravednika) mnogo znaci da se kazna izbegne ili ublazi, ali pravednika danas jednog u milion ne mozes naci.
Čini mi se da ne govorimo o istim stvarima u ovom konkretnom slučaju..

Što se tiče mitarstava kao učenja, sumirao bih sledeće glavne zamerke:
  • Neutemeljenost u i štaviše, protivrečnost u slovu i poruci Svetog Pisma
  • Gnostičko poreklo* mitarstava koje predatira Predanje Crkve.
  • Bogoslužbena neutemeljenost (u Liturgiji, Opelu, Parastosima, službama za velike praznike)
  • Predraskolna Zapadna Crkva ne poznaje mitarstva. Ni Istočna Crkva nije jednoglasno prihvatila, a kamoli dogmatizovala učenje
  • Logička besmislenost (isti demoni navode na greh, tuže za greh i sprovode kaznu za greh)

*Gnostički spisi gde se pominje
- Prvo Otkrivenje Jakovljevo
- Otkrivenje Pavlovo
- Dela Tomina
- Hibilov Lament iz mandejske Knjige Jovanove
- The Books of Jeu, odeljak 52
- "On the passage of the soul" - Bruce Codex
- Origen u svom čuvenom delu "Protiv Kelsa", 6. knjiga, govori o Ofitima i njihovoj veri u putovanje duše na nebo i prolasku kroz podnebesne kapije
- Corpus Hermeticum, knjiga I, 23-26

Pošto nisi stručnjak, stekla si osnovni uslov za razumevanje ove terminologije, te ću pokušati ukratko da ti objasnim.

Kada govorim o 4 tela u čoveku, mislim na hijerarhijsku podelu unutar nas.
Prvo telo je naše spoljno telo, ono je vođeno čulima kojima je povezano sa životom i zovemo ga još i čulnim telom. Pošto život najčešće preko čula utiče na delovanje tog tela u Hrišćanstvu ga zovu Grešno telo. U nekim istočnim učenjima kočija je simbol ovog tela.

Drugo telo je hijerarhijski iznad prvog tela i ono kao takvo upravlja prvim telom iznutra. To telo u Hrišćanstvu zovu Prirodno telo i predstavlja naše emocije i osećanja. To su konji koji vuku kočije u nekim istočnjačkim učenjima. Konji su simbol za emocije pošto su neukrotivi i divlji baš kao i naše emocije.

Treće je telo ono koje je sposobno da upravlja našim emocijama. To je kočijaš koji upravlja konjima, to je naše mentalno telo (jer samo misli mogu upravljaju emocijama). To telo se u Hrišćanstvu naziva Duhovnim telom.

Četvrto telo je Gospodar kočije. On jedini zna cilj puta i bez njega kočijaš bi lutao u neznanju gde i zašto vozi tu kočiju. Taj Gospodar je Svest, Volja ili u hrišćanskoj terminologiji Sveto telo.
Oвако, не постоји подела на грешно и природно тело, свето тело, поготово не постоји догматски утврђена, и фиксирана подела.
Код појединих светитеља постоји двострука подела човека - на душу и тело.
Неки други сматрају да је подела другачија - дух, душа и тело.
Само тело није радикално супродстављено души, тј. тај дуализам не постоји код хришћана. Постоји однос према телу да се не угађа телу, тј. да се не иде за страстима којима тело води и душу. Али не у смислу да постоји гађење према материјалном, тј. телесном, а величање духовног.
Za sagovornike na temi, da ne pomisle da nisam znao za mitarstva.
Od njih sam i počeo.

Knjiga preko koje su Srbi upoznali to učenje...
Nađoh je kod kuće, nedavno kad sam bio tamo
Срби су упознали то учење још пре тога, јер је Св. Јустин Поповић описивао у "Житијима светих" познато житије блажене Теодоре где се помињу митарства
https://svetosavlje.org/zitije-prepodobnog-oca-naseg-vasilija-novog/
Одприлике седамдесетих година прошлог века, вероватно се то житије као издвојено прештампавало и препричавало.

Poslednja izmena:
Колико год нама биле јасне ствари из Јеванђеља, сабори су и настали да би се неке ствари прецизније и јасније дефинисале. Халкидонски орос је много битан, из разлога што су неки сматрали да је однос божанске и Христове природе такав да сае Христова људска природа "растопила" као кап воде у океану. Нису могли да појме и да схвате однос људске и божанске природе у Христу.
Сабори се нису састајали јер нису имали друга посла, већ да би спречили јереси које су настајале. Из монофизитизма (идеја да Христос има само једну природу) су настали монофизити који постоје и дан данас (рецимо као Копти и Јермени који себе сматрају православним, али немају евхаристијско јединство, тј. нису у заједници са православним). Њихове цркве, њихова богослужења изгледају блиско православнима, али они су од Халкидона кренули својим путем, што је било тешко за исправљање, и до дан данас.

Back