Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Из монофизитизма (идеја да Христос има само једну природу) су настали монофизити који постоје и дан данас (рецимо као Копти и Јермени који себе сматрају православним, али немају евхаристијско јединство, тј. нису у заједници са православним). Њихове цркве, њихова богослужења изгледају блиско православнима, али они су од Халкидона кренули својим путем, што је било тешко за исправљање, и до дан данас.
Kopte i ostale narode iz te zajednice, neki nazivaju "monofiziti", iako oni to nisu.
Oni, kao i mi, ispovedaju potpuno Božanstvo i potpuno čoveštvo u Hristu

Грешиш. Копти и Јермени нису православни, ми немамо евхаристијско јединство са њима, што значи да нас они нису православни.
Покушај измирења између православних и Јерменске цркве трају још од VI и VII века, али без успеха. Каснији покушаји да се Јерменска црква врати у православље били су у време Фотија цариградског (IX век). Покушаји се настављају у време XII века. Део Јермена је примио унију са Римом за време четвртог крсташког рата.
Од 19. века и ослобођења од Турака, северна Јерменија је ушла у састав Русије, а онај који је остао под Турском доживео је геноцид, као што већ знамо. Поред тога што је велики број Јермена убијен у геноциду, у првом светском рату је страдало 300.000 Јермена, исто толико пресељено у Месопотамију, 200.000 пресељено у Русију, 400.000 примило ислам, а милион Јермена се населило на више континената.
Осим Јерменских монофизита, који данас чине највећи део јерменске цркве, постоји известан број Јерменских унијата, око 100.000, унијата највише има у Италији (Венеција).

Иста прича је и за остале монофизите, који се називају и дохалкидонске цркве, јер не признају Халкидонски сабор.

Poslednja izmena:
Колико год нама биле јасне ствари из Јеванђеља, сабори су и настали да би се неке ствари прецизније и јасније дефинисале. Халкидонски орос је много битан, из разлога што су неки сматрали да је однос божанске и Христове природе такав да сае Христова људска природа "растопила" као кап воде у океану. Нису могли да појме и да схвате однос људске и божанске природе у Христу.
Сабори се нису састајали јер нису имали друга посла, већ да би спречили јереси које су настајале. Из монофизитизма (идеја да Христос има само једну природу) су настали монофизити који постоје и дан данас (рецимо као Копти и Јермени који себе сматрају православним, али немају евхаристијско јединство, тј. нису у заједници са православним). Њихове цркве, њихова богослужења изгледају блиско православнима, али они су од Халкидона кренули својим путем, што је било тешко за исправљање, и до дан данас.
Ne znam o ovome nista tj. znam jako malo, ali meni se cini da sto vise mudrovanja - to nekako kao da je veca zelja da se izbegnu, ublaze ili preinace jasna pravila (onde gde su jasna) napisana u Novom Zavetu.

Meni je i sada interesantno da su poneki praznici svetitelja iz tih vremena, svetitelja i apostola, upisani crnim slovom u kalendar, a crvenim svetitelji iz maltene nasih vremena....sasvim nelogicno jer valjda se zna sta je starije i samim tim, vaznije.

Ne znam o ovome nista tj. znam jako malo, ali meni se cini da sto vise mudrovanja - to nekako kao da je veca zelja da se izbegnu, ublaze ili preinace jasna pravila (onde gde su jasna) napisana u Novom Zavetu.

Meni je i sada interesantno da su poneki praznici svetitelja iz tih vremena, svetitelja i apostola, upisani crnim slovom u kalendar, a crvenim svetitelji iz maltene nasih vremena....sasvim nelogicno jer valjda se zna sta je starije i samim tim, vaznije.
Васељенски сабори и постоје да би се разјасниле неке недоумице које постоје, почевши од Христове природе, па до тога да ли користити иконе или не, постоје и други сабори где су решене друге недоумице, на пример проблем исихаста и сл.
Вера јесте базирана на Библији, али недоумице које су постојале су решаване касније.

Васељенски сабори и постоје да би се разјасниле неке недоумице које постоје, почевши од Христове природе, па до тога да ли користити иконе или не, постоје и други сабори где су решене друге недоумице, на пример проблем исихаста и сл.
Вера јесте базирана на Библији, али недоумице које су постојале су решаване касније.
Ne važe se ti vaseljenski sabori, jer nisu zvali ljude sa drugih planeta.

Smrti ima jer još nismo dobili preobražena tela. A pobeđena je večna smrt a ne privremena. Hristos je pobedio večnu smrt. Ova privremena je posledica smrtnog tela. Ni po babu ni po stričevima.

У ком својству су се појавили Мојсије и Илија на Хермону / Тавору током Преображења Христовог? :think:

У ком својству су се појавили Мојсије и Илија на Хермону / Тавору током Преображења Христовог?

Ja lično verujem da je Mojsije u telu došao kao i Ilija. Nekako mi je nelogično da se na jednoj strani pojavi duša Mojsija a telo Ilije? Šta ti misliš?

Ja lično verujem da je Mojsije u telu došao kao i Ilija. Nekako mi je nelogično da se na jednoj strani pojavi duša Mojsija a telo Ilije? Šta ti misliš?
Isto mislim.
Jevanđelja i kažu da su apostoli videli dva čoveka.
Jedno Jevanđelje kaže da su oba proroka bili "u slavi".
Šta to znači?

Pa jeste, biti u slavi tj. imati tela preobražena..zato je "preobraženje". Samo se telo preobražava.
Da.
Biti "u slavi" jeste ona slava kojom ih je Bog ovenčao u Svom Carstvu.
I tu onda ide nešto vrlo zanimljivo, a to je uvod u taj događaj, istovetan u sva tri Evanđelja, s tim što kod Marka ima i jednu važnu odrednicu.

Грешиш. Копти и Јермени нису православни, ми немамо евхаристијско јединство са њима, што значи да нас они нису православни.
Покушај измирења између православних и Јерменске цркве трају још од VI и VII века, али без успеха. Каснији покушаји да се Јерменска црква врати у православље били су у време Фотија цариградског (IX век). Покушаји се настављају у време XII века. Део Јермена је примио унију са Римом за време четвртог крсташког рата.
Од 19. века и ослобођења од Турака, северна Јерменија је ушла у састав Русије, а онај који је остао под Турском доживео је геноцид, као што већ знамо. Поред тога што је велики број Јермена убијен у геноциду, у првом светском рату је страдало 300.000 Јермена, исто толико пресељено у Месопотамију, 200.000 пресељено у Русију, 400.000 примило ислам, а милион Јермена се населило на више континената.
Осим Јерменских монофизита, који данас чине највећи део јерменске цркве, постоји известан број Јерменских унијата, око 100.000, унијата највише има у Италији (Венеција).

Иста прича је и за остале монофизите, који се називају и дохалкидонске цркве, јер не признају Халкидонски сабор.
Monofiziti su oni koji su Hristu odricali čoveštvo.
Dohalkidonci to ne rade.
Oni veruju u puno čoveštvo Hristovo.

Monofiziti su oni koji su Hristu odricali čoveštvo.
Dohalkidonci to ne rade.
Oni veruju u puno čoveštvo Hristovo.

Дохалкидонци су уствари монофизити.
Они верују да је Христос имао људску природу, али да се она изгубила као кап море у океану Христове божанске природе.
Стога, нису могли да схвате јединство људске и божанске природе у Христу.
Халкидноски сабор је одредио да Христос има две природе, а не једну. Дохалкидонске Цркве, тј. монофизити су то одбацили.
Коптска, Јерменска и Сиријско-Јаковитска Црква и данас постоје као монофизитске Цркве, а настале су у VI веку.

Дохалкидонци су уствари монофизити.
Ne, nisu.
Evtih je bio monofizita.
Dioskor, Sevir, Timotej Elur, Nerses Šnorhali itd. nisu.
Они верују да је Христос имао људску природу, али да се она изгубила као кап море у океану Христове божанске природе.
Стога, нису могли да схвате јединство људске и божанске природе у Христу.
Ne, nije tačno. To je fraza iz naših bogoslovskih udžbenika za srednju školu i fakultet iz izdanja u izdanje.
Navedi mi jedan jedini citat koptskog / jermenskog / etiopskog klirika koji to zaista tvrdi.

То није фраза из уџбеника већ чињенично стање ствари.
Диоскор је исто био монофизита, то је исто чињенично стање ствари.
У новембру 448. Евтих је осуђен као монофизита, чему се Диоскор противио, касније се сазива још један "сабор".
Диоскор је постао чувен што је одржао разбојнички сабор 8. августа 449, један од познатих јеретичких сабора.
Овај "сабор" је осудио све оне који су имали исправну веру, и свакако, његова рецепција је једна велика нула.
Диоскор је на разбојничком сабору, где је био председавајући, вратио Евтиха за игумана.
Ученик Диоскора који се звао Терапист такође је био монофизита.
Диоскор није хтео да се појави на Халкидонском сабору, да би одговорио на оптужбе, и био је рашчињен.

Poslednja izmena:
Sta je smrt,postavlja se pitanje ? Pa smrt nastaje,kada motor potpuno prestane da radi (motor=srce). A konacna smrt nastaje,kada nas napusti
svest.To stanje kada i srce i svest,napusti nase telo,naziva se klinicka smrt.Telo se ili sahranjuje u zemlju,ili posle kremacije (spaljivanja) ostaci
tela posle spaljivanja,budu smesteni u urnu,koja se ili polozi u zemljani grob (grobnicu),il se pepeo iz urne,prospe po za to odredjenoj leji sa cvecem,na samom groblju.Te leje, na koje se pospe pepeo preminulog,nazivaju se Kolumbarijum...Nista posle toga ne postoji.Nema ni Raja ni Pakla,nema nicega..
Ne dozvolite da vas lazni "sveci",lazni "duhovnici" vode "zedne" preko vode,prodajuci vam svoju izmisljenu ideologiju,o zivotu posle smrti.
Dok je covek ziv,treba da cini dobra dela,da pomaze drugima,u okviru svojih finasijskih i duhovnih mogucnosti.Najveca snaga coveka,ogleda se
u njegovoj spremnosti,da bude plemenit i posten u svakom pogledu.....Ko to postigne za zivota,taj nikada ne umire u secanju onih,koji su ga poznavali...

tu onda ide nešto vrlo zanimljivo, a to je uvod u taj događaj, istovetan u sva tri Evanđelja, s tim što kod Marka ima i jednu važnu odrednicu.

"I reče im: zaista vam kažem:imaju neki među ovima što stoje ovde koji neće okusiti smrti dok ne vide carstvo Božije u sili", Marko 9,1

Evo malo da ovaj tekst razradimo. Na šta Isus misli ovde? Na koji događaj? Pošto kaže da ima nekih koji stoje tu u skupu a neće iskusiti smrti dok ne dođe carstvo Božije..tj. dok ga ne vide. Moje shvatanje ovoga što Isus ovde kaže jeste razaranje Jerusalima 70.n.e. Objasniću detaljnije ali voleo bih da čujem mišljenja.

Evo malo da ovaj tekst razradimo. Na šta Isus misli ovde? Na koji događaj? Pošto kaže da ima nekih koji stoje tu u skupu a neće iskusiti smrti dok ne dođe carstvo Božije..tj. dok ga ne vide. Moje shvatanje ovoga što Isus ovde kaže jeste razaranje Jerusalima 70.n.e. Objasniću detaljnije ali voleo bih da čujem mišljenja.
Zato što je carstvo božije sam Hrist, a silina je njegovo vaskrsenje

Zato što je carstvo božije sam Hrist, a silina je njegovo vaskrsenje

Svakako Hristos je približio Carstvo Božije svojim životom i delom na zemlji tj. pokazao principe Carstva Nebeskog. Tako će živeti verni u Carstvu Božijem kada svet bude obnovljen. Zato i kaže "približi se carstvo" jer Njegovo prisustvo "donosi" ili "spušta" carstvo Božije.

No, šta je Isus mislio u Marku 9,1..to bih voleo čuti. Na koji način "imaju neki među ovima što stoje da neće okusiti smrti dok ne vide carstvo Božije"? Misli na neki događaj koji će se dogoditi i da će povodom tog događaja neki iskusiti smrt.

Svakako Hristos je približio Carstvo Božije svojim životom i delom na zemlji tj. pokazao principe Carstva Nebeskog. Tako će živeti verni u Carstvu Božijem kada svet bude obnovljen. Zato i kaže "približi se carstvo" jer Njegovo prisustvo "donosi" ili "spušta" carstvo Božije.

No, šta je Isus mislio u Marku 9,1..to bih voleo čuti. Na koji način "imaju neki među ovima što stoje da neće okusiti smrti dok ne vide carstvo Božije"? Misli na neki događaj koji će se dogoditi i da će povodom tog događaja neki iskusiti smrt.
Nisi me razumeo sam Hrist je carstvo božije, a Hrist je najavljivao carstvo nebesko
Naravno neki će doživeti u to vreme Hristovo vaskrsenje

То није фраза из уџбеника већ чињенично стање ствари.
Moже неки конкретан цитат директно из дохалкидонских извора који поткрепљује то "чињенично стање ствари"?

Back