Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ja sam sa pravoslavnom Crkvom,raskrstio kada sam postao pravno zreo u osamnaestoj godini. Tada sam posle duzeg razmisljanja,shvatio da jedan
buduci (pravi) intelketualac,moze biti samo jedno,tj.Agnostik. To uverenje kako saznajem za sve nepocudnosti,koje se dogadjaju u zvanicnoj Crkvi,sve vise me uverava,da sam napravio pravi izbor !

Aко на православне гледаш као на неке безгрешне супер људе, то и није православље, ни апостол Павле није писао савршеним људима. Нити су у Старом Завету светитељи описани као безгрешни, већ као људи који имају мане.

Delimično odgovaram na ovoj temi, zato što se ovo ne odnosi toliko na mitarstva koliko na stvari o kojima smo upravo ovde pričali

Не може се адекватно појмити Божја стварност, када Бог живи у вечитој садашњости, за њега нема разлике између потенцијалности и могућности, нити он "расте" и "сазрева" као што се дешава код људи.
Чини ми се да се ми слажемо.
Есхатолошки поглед значи то што си написао из Литургије Златоустог.
Али не каже се узалуд "чекам вакрсење мртвих", не чекамо само ми васкрсење мртвих, већ сви људи, па чак и светитељи. То је стварност која ће тек доћи, а њен предукус је Литургија, па као што си рекао, почиње са речима "Благословено Царство..".
I meni se čini, nazirem da, iako dolazimo iz različitih smerova dolazimo, otprilike do istog zaključka, uz dosledno držanje smisla reči.
Ali da, ipak, pojasnim još malo stav, radi potvrde:

U ljudskoj ovozemaljskoj stvarnosti, zaključno sa danom današnjim, 20.08.2020., zaista još uvek nije zavladalo Carstvo Božije na planeti Zemlji. Još uvek živimo u palom svetu, u tvorevini "koja uzdiše" i "očekuje da se pojavi slava sinova Božijih" (Rimljanima, 8). I iz ljudske ovozemaljske perspektive, to će biti događaj u nekoj budućnosti (npr. 5.3.2240.)
S druge strane, Božija stvarnost obuhvata i ovo sada i Eshaton. Bog ne čeka otkucaje zemaljskog časovnika.
U Božijoj stvarnosti, sve je već okončano.
"Τετέλεσται...".
Eshaton je Božija stvarnost.

Poslednja izmena:
Eсхатон постоји из наше перспективе, из перспективе Бога који живи у вечитој садашњости, то је нешто друго, и не зове се есхатон у сваком случају.
Тешко је појмити Бога из перспективе створеног, односно да створење перципира шта је време за Бога, када ми време схватамо на наш начин, а појам времена је нешто друго за Бога, када он испред себе има све, од почетка до есхатона, за њега нема разлике од стварања света, до есхатона, све је то за њега садашњост.

Eсхатон постоји из наше перспективе, из перспективе Бога који живи у вечитој садашњости, то је нешто друго, и не зове се есхатон у сваком случају.
Тешко је појмити Бога из перспективе створеног, односно да створење перципира шта је време за Бога, када ми време схватамо на наш начин, а појам времена је нешто друго за Бога, када он испред себе има све, од почетка до есхатона, за њега нема разлике од стварања света, до есхатона, све је то за њега садашњост.
I dolazimo do toga da je za Njega, ali i one koji su u Njegovoj stvarnosti, Carstvo zapravo SADAŠNJOST?
Zar ne?

Не. За њега је тренутак стварања света и есхатон исто, тј. за њега је све то садашњост.
Ми можемо да предокушамо есхатон, ми као створења, нпр. то су оне приче из Старечника "био је монах, никада се није гневио на неког" итд... Дакле то су људи који су достигли љубав према човеку и љубав према Богу каква ће бити у есхатону, невезано да ли ће есхатон доћи сутра или за 10 или за 100 година, есхатон се "одсликава" у људима који су део Цркве, и напредовањем у врлини, заволели су људе и Бога.
Односно, да се исправим, вежбају се у врлини љубави, јер врлина напредовања у добру нема краја, и у есхатону ће се наставити напредовање у добру, јер смо ми несавршени људи, ко је радио добро, наставиће да напредује у добру.

Односно, да се исправим, вежбају се у врлини љубави, јер врлина напредовања у добру нема краја, и у есхатону ће се наставити напредовање у добру, јер смо ми несавршени људи, ко је радио добро, наставиће да напредује у добру.
na odlicnom si putu, ali te molim da se jos malo potrudis da objasnis de sistiju razliku izmedju sadasnosti, ovog momenta i vecite sadasnjosti.
есхатон се "одсликава
da
ma ja sam vam prebacio da vam ne valja to razdvajanje perspektiva, kako vi ljudi mozete o BOZIJOJ PERSPEKTIVI?
Radi se o hijerarhiji, Stvoritelj stvara, a Hristos je POCETAK. Ne znam sto ste se uhvatili tog eshatona kao pijan plota.
MOLIM TE, nisi bio tu kada su oni tvrdili da je KAD RECE POCETAK mislio na pocetak propovedi jevandjelja, ili na utelotvorenje, a ne na POCETAK STVARANAJA 6-DNEV, kako sam ja tvrdio, ne znam sad gde nam je ta tema.

Poslednja izmena:
Ne znam sto ste se uhvatili tog eshatona kao pijan plota.
RIA77: ne ti, nego
De_Sisti, a uhvatio se jer ne moze da pomiri u sebi carstvo koje vec traje sa njim, a ne moze da ih pomiri jer ne shvata da vecnost izvire iz POCETKA, JER JE HRISTOS POCETAK, A NE KRAJ, JER VECNO CARSTVO NEMA KRAJA.
Eshaton je Božija stvarnost.
DE SISTI, ovaj ria zna, poslusaj njega, ako vec neces mene.

Есхатон (грч. το εσχατον - крај, послетак) NE POSTOJI, ESHATON JE LAZ.
A HRISTOS JE POCETAK TJ. ISTINA. i to je sve sto trebate da znate sustinski.

Pa utuvi/te vise.jer kada dodju vecna vremena, vecne muke i vecni zivot, onda vise necu da drzim lekcije/predavanja..

eto, to sam imao da vam kazem, zivi bili u ime ucenicko, i popijte jer

42 I ako ko napoji jednog od ovih malih samo čašom studene vode u ime učeničko, zaista vam kažem, neće mu plata propasti. https://wwwyu.com/biblija/40mat010.htm

Poslednja izmena:
Есхатон (грч. το εσχατον - крај, послетак) NE POSTOJI, ESHATON JE LAZ.
A HRISTOS JE POCETAK TJ. ISTINA. i to je sve sto trebate da znate sustinski.
Наравно да есхатон постоји, апостол Павле је објаснио како ће есхатон изгледати.
Да будемо прецизнији "чекам васкрсење мртвих и живот будућег века".
То је есхатон који ми чекамо.

Наравно да есхатон постоји, апостол Павле је објаснио како ће есхатон изгледати.
Да будемо прецизнији "чекам васкрсење мртвих и живот будућег века".
То је есхатон који ми чекамо.
To nije eshaton, jer su ovo tvoje reci Не. За њега је тренутак стварања света и есхатон исто,
DAKLE STVARANJE = POCETAK, i vecno carstvo koje nema kraja, samo ima pocetka, oko cega smo saglasni sa de sistijem da je sada.
ONDA
Есхатон (грч. το εσχατον - крај, послетак) - NE POSTOJI.

За оне који су у недоумици по питању есхатона, линк - вјеронаука за четврти разред:

http://katiheta.net/home/index.php/verskanastava/srednjaskola/4razred/420-2016-03-15-16-08-36
jasno, hriscani su dali sasvim drugo, cak suprotno znacenje grckoj reci eshaton
ali razmisli samo jos jednom, nazovi hriscani isto to rade i sa recju lucifer od andreja kesarijskog

na kraju cemo da imamo mene koji kaze, ne, lucifer je bio i ostao zlo, a eshaton laz,
i vas koji cete da kazete, bilo nekada, sada su to POZITIVNI POJMOVI, INKORPORIRANI U HRISCANSTVO

Есхатон (грч. το εσχατον - крај, послетак) JE U INTERESU ONIMA KOJI TVRDE DA VECNE MUKE I VECNI ZIVOT NE POSTOJE, VEC DA SVE IMA SVOJ KRAJ. I NIJE MI CUDNO STO ONI ZAGOVARAJU SJAJNU ZVEZDEU DANICU, LUCIFERA.

Poslednja izmena:
To nije eshaton, jer su ovo tvoje reci Не. За њега је тренутак стварања света и есхатон исто,
DAKLE STVARANJE = POCETAK, i vecno carstvo koje nema kraja, samo ima pocetka, oko cega smo saglasni sa de sistijem da je sada.
ONDA
Изврћеш оно што сам рекао. За Бога је исто стварање света и есхатон.
Ми смо створења, ми нисмо Бог, за нас то није исто. Ми немамо исту природу као Бог нити смо непроменљиви као Бог.
Ми чекамо есхатон. Наравно да есхатон долази. Када прође Страшни Суд, и када Христос поново буде дошао, тада ће бити васкрсење мртвих. Не разумем зашто је то толико тешко да се схвати ?
Есхатон је прича без краја, када Христос дође, неки ће бити са њим, а неки ће бити у паклу, за неке ће есхатон бити вечни живот са Христом, за друге пакао..
Paul affirmed that those
"in Christ" were already experiencing "a new
creation" that had begun with Jesus' death and
resurrection (2 Cor. 5:17; Gal. 6:15). At the same
time, the coming, or parousia, of Jesus as Christ
or Lord had yet to happen (1 Cor. 4:5; Phil.
3:20-21; 4:5; 1 Thess. 2:19; cf. 2 Thess. 2:1-4).
Then, the dead (in Christ), those who had
"fallen asleep," would be raised, those still
alive (including, Paul thought, himself) would
be "changed" or transformed "in the twinkling
of an eye," and all would join together "in the
air," or heavenly commonwealth, to enjoy a
spiritual existence apparently forevermore (1
Cor. 15:35-55; Phil. 3:20-21; 1 Thess 4:13-18;
cf. 2 Tim. 4:18). In the meantime, however, the
faithful should live "according to the Spirit,"
that is, rightly, in relation to one another, for
only those who did so would "inherit the king-
dom of God" (1 Cor. 6:9-10; Gal. 5:13-6:10; cf.
Rom. 13:8-14; 14:10-12; 1 Thess. 5:1-24).
Есхатологија апостола Павла

Poslednja izmena:
Изврћеш оно што сам рекао. За Бога је исто стварање света и есхатон.
Ми смо створења, ми нисмо Бог, за нас то није исто.
PA VI IZVRCETE, jer za vas nije isto, a takodje izvrcete i znacenje reci eshaton, jer ona za vas ne znaci sto i za jeline.

JEL HRISTOS za sebe kaze da je POCETAK? jel carstvu njegovome nema kraja?
zasto ste onda pokupili jelinski/grcki eshaton, jel samo zato da bi mu dali izvrnuto-vase tumacenje ''kraja'' bez kraja?

KOJE STVARANJE SVETA JE ISTO ZA BOGA, STARO ILI NOVO?
Paul affirmed that those
"in Christ" were already experiencing "a new
creation" that had begun with Jesus' death and
resurrection
Есхатологија апостола Павла
to te ja pitam odakle i zasto ste uzeli rec eshaton, ako se govori o pocetku [cak i novo stvaranje zaPOCE vec], a ne kraju, i od toga pravite naopaku nauku eshatologiju, ako nema kraja vec samo pocetka [ja ne znam kako da postavim jasnije pitanje]

Poslednja izmena:
ONDA
Da.
Eshaton je samo naša, zemaljska perspektiva naše konačne budućnosti.
Ne iščekuje Bog Eshaton, nego mi, koji smo u ovom svetu.
S tim što duboko verujem da svako ko sada napušta svet, već dolazi tamo. Tj da tzv pojedinačni sud koincidira konačnom, odnosno da je Konačni sud, ništa drugo do zbir svih pojedinačnih sudova, dovedenih iz različitih zemaljskih vremenskih u jednu i jedinstvenu nad- ili svevremensku perspektivu tj stvarnost Boga

Non-Abrahamic religions tend to have more cyclical world-views, with end-time eschatologies characterized by decay, redemption, and rebirth. In Hinduism, the end time occurs when Kalki, the final incarnation of Vishnu, descends atop a white horse and brings an end to the current Kali Yuga. In Buddhism, the Buddha predicted his teachings would be forgotten after 5,000 years, followed by turmoil. A bodhisattva named Maitreya will appear and rediscover the teaching of dharma. The ultimate destruction of the world will then come through seven suns.
Vikipedija
Znači nije to hrišćanska "ideja"

Tj da tzv pojedinačni sud koincidira konačnom,
pa, da, ali ja kada vam nudim objasnjenje - zasto, vi se neckate, a bolje objasnjenje prosto nemate; elem, materija, tj, ovo nase materijalno telo koincidira vremenskom protoku, jel - vremenu, kakvim ga poznajemo, a duh ne mari za vreme... meni jako smeta kada vi kazete BOZIJA perspektiva je jedno, a nasa ljudska drugo, i da mi nemamo pojma o Bozijoj. Pa zasto je to tako ako ne zato sto razmisljamo i razgledamo telesno, a ne duhovno [Bog JE DUH]. Za eshaton sam bio jasan, u prevodu je to kraj, posledak [svrsetak], a HRISTOS rece za sebe da je pocetak, samo sto se mi ne saglasismo cega pocetak
  1. pocetak stvaranja - 6-odnev, geneza
  2. pocetak propovedi jevandjelja, kada se ovaplotio
  3. pocetak ustajanja iz mrtvih - prvenac iz mrtvih
ETO, VREDJAM SE NA ESHATON=kraj [tzv. konacni sud], A O POCETKU KO GOD HOCE mozemo, sa jocom prezviterom i sa tobom se rvem, svako ima svoje misljenje. Jer ako su vecne muke, onda taj sud je beskonacni, a nije konacni. ZOVEMO GA STRASNI SUD - UZASNI JER NEMA KONACNOST, VEC TRAJE U NEDOGLED..

Poslednja izmena:
Konacan sud ovim nasim telesima je kada umru, mnogi se prvo nasite zivota, ostare, pa onda, jer to je sudbIna materijalnog sveta, da se radja i umire, jer ima rok trajanja svemu materijalnom, ali zato smo mi religiozni, jer je Bog - DUH, pa kada dodju vecna vremena [videti ap. PAVLE], i dobri i zli ce morati da budu duhovni jer su onda takva vremena, i svako da primi sta je zasluzio BESKONACNIM SUDOM, VECNI ZIVOT ILI VECNU OSUDU. Na ovo ko ima repliku, zamoljavam.

nad- ili svevremensku perspektivu tj stvarnost Boga
mi nemamo potrebe da mistifikujemo recima nad/sve/.../vremenskim perspektvama, kada imamo jasno izreceno da cekamo vecna vremena, i to 2 puta
1,2,
Za nadu u vječni život, koji obeća istiniti Bog prije vremena vječnih;.

2. TIMOTEJU 1
9 Koji nas spase i prizva zvanjem svetim, ne po delima našim, nego po svojoj naredbi i blagodati, koja nam je dana u Hristu Isusu pre vremena večnih;

vecni zivot ili vecna osuda, kako kome, upravo slede jer tada nastupaju vecna vremena, duhovna, trijumf duha nad materijom, ako bas hocete, ali su neki prevareni cekajuci da dobro trijumfuje, jer ono je vec trebalo da trijumfuje carstvom koje je unutrasnje, koje se ne ceka tamo ili ovamo da dodje, da se navodno dokaze da je dobro trijumfovalo, tako sto ce da se unisti zlo kako veruju jehovini svedoci.

covek koji je postao hriscaninom, odavno je prestao da se pita o klackalici dobra i zla, znajuci da je to varka, vec se pita, BOZE, kako cu mali ja da postanem savrsen kao Ti? a zla se kloni, a ne da se klacka.

Poslednja izmena:
Konacan sud ovim nasim telesima je kada umru, mnogi se prvo nasite zivota, ostare, pa onda, jer to je sudbIna materijalnog sveta, da se radja i umire, jer ima rok trajanja svemu materijalnom, ali zato smo mi religiozni, jer je Bog - DUH, pa kada dodju vecna vremena [videti ap. PAVLE], i dobri i zli ce morati da budu duhovni jer su onda takva vremena, i svako da primi sta je zasluzio BESKONACNIM SUDOM, VECNI ZIVOT ILI VECNU OSUDU. Na ovo ko ima repliku, zamoljavam.
Па мало вам је конфузна та рачуница, ако душа послије смрти "троши друго вријеме", односно бива ослобођена окова времена и пређе у безвременост те иде одмах на коначни суд који је из наше перспективе у будућности, а из њене у "вјечном сада" да ли се тај суд протеже кроз вјечност,
какву поенте би тад имале овоземаљске молитве за упокојене у том случају...!?
Све ово је само верзија приче о Шредингеровој мачки, појма немамо, узалуд се замарате, а није ни битно у домостроју спасења.

Па мало вам је конфузна та рачуница, ако душа послије смрти "троши друго вријеме", односно бива ослобођена окова времена и пређе у безвременост те иде одмах на коначни суд који је из наше перспективе у будућности, а из њене у "вјечном сада" да ли се тај суд протеже кроз вјечност,
какву поенте би тад имале овоземаљске молитве за упокојене у том случају...!?
to je odlicno pitanje za teologe, i cini mi se da nacin na koji si ga formulisao nudi i odgovor
to njihovo ''vecno sada'' traje od juce, prekjuce itd
Ko veruje u njega - tome se ne sudi; a ko ne veruje - već je osuđen, što nije verovao u ime jedinorodnoga Sina Božijeg. https://wwwyu.com/web/43jvn003.htm
ja ne znam gde je poenta moliti se za one koji nisu hteli da prihvate HRISTA, znam da zvucim surovo, ali tako pise u jevandjelju, Hristos rece; dok za one koji su deklarativno prihvatili HRISTA, ali nisu bas bili primerni hriscani, za njih se ima smisla moliti

Back