Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma znaš na šta mislim. Lektira- u smislu da bi ljubitelji književnosti morali da je pročitaju. ;)
Kako znaš da nisi ljubitelj, kad nisi pročitala ni jednu? :D Znam kako je to, ni ja ne volim kad moram,
pročitala sam sve lektire "po planu", ali retko koju i "po programu", tj. pročitala sam sve, ali skoro nijednu kad je trebalo za čas. :D

Ma znaš na šta mislim. Lektira- u smislu da bi ljubitelji književnosti morali da je pročitaju. ;)
Kako znaš da nisi ljubitelj, kad nisi pročitala ni jednu? :D Znam kako je to, ni ja ne volim kad moram,
pročitala sam sve lektire "po planu", ali retko koju i "po pr ogramu", tj. pročitala sam sve, ali skoro nijednu kad je trebalo za čas. :D

Znam, lektira u smislu da je treba pročitati bar jednom u životu... :)
Nije baš da nisam ni jednu, ali znaš već kako to ide, najteže ti je da čitaš kad moraš... ;) baš sam uz lektire tipa Bela Griva i Mali pirat i zavolela da čitam, ali to je bilo davnoooo još u 4. razredu oš... :rolleyes: ali ove kasnije nisam volela, ipročitala sam ih samo nekoliko, Čiča Gorio i Nečista krv su mi se veoma svidela, dok mi Ana Karenjina i ostali klasici ruske književnosti nikad nisu 'ležali' i nijednu nisam završila da kraja :rolleyes: :/

Meni ta knjiga stoji kod kuće i skuplja prašinu... nikako da je pročitam :/

Isti slucaj. :D Inace, obozavam da citam, uvijek sam volio, ali lektiru nikako! Dok sam bio u skoli, ono svi citaju lektiru, ja odem u biblioteku i uzmem neku za moj gust pa tek kasnije citam lektiru ako mi se ucini zanimljivom kad cujem da ostali diskutuju o njoj. :D

Trenutno citam Stubovi zemlje, pisac Ken Folet. Fantastican roman! Veoma obiman, ali ja volim obimne knjige. Ne mogu one ''slikovnice'' po 150-200 str. koje ''prezvacem'' za dan ili dva. Volim da dugo uzivam u prici.

Isti slucaj. :D Inace, obozavam da citam, uvijek sam volio, ali lektiru nikako! Dok sam bio u skoli, ono svi citaju lektiru, ja odem u biblioteku i uzmem neku za moj gust pa tek kasnije citam lektiru ako mi se ucini zanimljivom kad cujem da ostali diskutuju o njoj. :D

Trenutno citam Stubovi zemlje, pisac Ken Folet. Fantastican roman! Veoma obiman, ali ja volim obimne knjige. Ne mogu one ''slikovnice'' po 150-200 str. koje ''prezvacem'' za dan ili dva. Volim da dugo uzivam u prici.

Baš to, ali retko koja mi se svidel
a, nastavnici jednostavno nekako uvek knjigu učine ne zanimljivom...

Nisam čitala, ali sam gledala mini-seriju, fantastična je... i knjigu ću sigurno pročitati, jednoga dana...
Umeju i te kratke pričice da budu zanimljive, pogotovo kad moraš da ubiješ sat vremena u busu :D

P. S. jedna moja mala srećica hoće da se zna da je pročitala Belu grivu i da joj se sviđa :)

Skinuo sam seriju da je odgledam kad procitam knjigu. Ima i nastavak knjige, a takodje je snimljena serija, Svet bez kraja. Knjigu sam procitao prije prvog dijela, jer sam dugo trazio Stubove pa sam bio nestrpljiv, a cuo sam sve pozitivne komentare i isto me odusevila. Mada su Stubovi bolji, ali je i nastavak odlican.

P.S. Pozdrav za malu citateljku. :D

Rudjer je u pravu, ovu čuvenu rečenicu koju često citiraju po FB statusima i "Omiljeni citati" temama na forumima, zaista nije napisao Andrić (a u "prokletoj avliji" je zasigurno nema, provjereno). Početkom godine sam gledao emisiju "Ćirilica" (možda je Rudjer gledao istu emisiju) u kojoj je Dragan Velikić citirao navedenu misao kao Andrićevu, na šta je gospođa Žaneta Đukić Perišić, Andrićev biograf, odgovorila da je više puta, detaljno, čitala sve Andrićevo, i da takva rečenica kod njega ne postoji.

Zaintrigiran ovim, krenem u potragu za rečenicom, i dobijem odgovor kako se dotična nalazi u pripovijeci "Svadba". Pošto je nisam našao na netu, a u tom trenutku mi nije bio dostupan neki veći izbor Andrićevih priča, zaboravio sam na sve, do prije par dana, kad sam, radeći na sajmu knjiga skontao da imam sabrana Ivina djela pred nosom, u stvari sam bukvalno bio naslonjen na njih kad sam se svega sjetio :D

Našavši "Svadbu", uvjerio sam se da je gospođa biograf bila u pravu, te rečenice nema. Odnosno, ima, i cijela se priča vrti oko nje, ali je nema u onom "pametan zaćuti, fukara se obogati" obliku u kojem je znamo, pa sam zaključio da se radi o nekoj parafrazi koja je uzeta zdravo za gotovo.

Hmpf, pa onda sam brainwashovan :lol: Tačno se sećam da nam je i profesorka srpskog citirala tu rečenicu više puta dok smo obrađivali Prokletu avliju. Virnuću u knjigu ponovo kad dođem kući, ali izgleda da najlepše pevaju zablude :D
Sad ste me zagolicali da hitno pročitam ponovo Prokletu avliju i lično se uverim.:lol:

@
Sinoć sam pročitala Čovek je veliki fazan na ovom svetu Herte Miler. Veoma kratak roman pisan u obliku prozne poezije, ako se to tako može reći. Poglavlja su kratka, jasna, prate jednu rumunsku porodicu nemačkog porekla koja, da bi dobila pasoš u doba Čaušeskog kako bi izbegla iz Rumunije, mora da podmetne ćerku koja će seksualno zadovoljiti milicionera i biskupa. Danas se malo uznapredovalo, pa seks nije dovoljno sredstvo korupcije...;)
Dobar roman, kao i Ljuljaška daha. Opravdala je Nobela...:)

Rudjer je u pravu, ovu čuvenu rečenicu koju često citiraju po FB statusima i "Omiljeni citati" temama na forumima, zaista nije napisao Andrić (a u "prokletoj avliji" je zasigurno nema, provjereno). Početkom godine sam gledao emisiju "Ćirilica" (možda je Rudjer gledao istu emisiju) u kojoj je Dragan Velikić citirao navedenu misao kao Andrićevu, na šta je gospođa Žaneta Đukić Perišić, Andrićev biograf, odgovorila da je više puta, detaljno, čitala sve Andrićevo, i da takva rečenica kod njega ne postoji.

Zaintrigiran ovim, krenem u potragu za rečenicom, i dobijem odgovor kako se dotična nalazi u pripovijeci "Svadba". Pošto je nisam našao na netu, a u tom trenutku mi nije bio dostupan neki veći izbor Andrićevih priča, zaboravio sam na sve, do prije par dana, kad sam, radeći na sajmu knjiga skontao da imam sabrana Ivina djela pred nosom, u stvari sam bukvalno bio naslonjen na njih kad sam se svega sjetio :D

Našavši "Svadbu", uvjerio sam se da je gospođa biograf bila u pravu, te rečenice nema. Odnosno, ima, i cijela se priča vrti oko nje, ali je nema u onom "pametan zaćuti, fukara se obogati" obliku u kojem je znamo, pa sam zaključio da se radi o nekoj parafrazi koja je uzeta zdravo za gotovo.

Vrlo je moguće da smo gledali istu emisiju, mada se ja zaista ne sjećam ni naziva emisije, ni gostiju. Gledao sam je u prolazu 10-15 minuta. Jedino se sjećam da je bila početkom godine i da je taj neki Andrićev biograf izjavio da ta rečenica ne postoji u Andrićevim djelima. Takođe se tad govorilo o citatima na društvenim mrežama, pa sam 99% siguran da je to bila ta emisija.

Toplo bih preporučila kratki roman Dostojevkog, "Zapisi iz podzemlja". Pročitala sam ga pre par meseci i opet bila očarana piščevim psihološkim detaljisanjem jedne kompleksne i ćudljive ličnosti, namćorastog karaktera.

I meni jedan od najdrazh njegovih (novela;).

- - - - - - - - - -

Imam je i ja. Hajdemo u Čitalački klub s njom kad prođe Kaputt?:think:

O Romanovima necu da citam vise nista:D

Pročitao Basaru... ogromno razočaranje :confused:
Ipak ću da se držim njegovih kratkih priča, u poređenju sa onom bedom od romana ( za koji nikako ne znam kako je uopšte i dobio NIN-ovu nagradu) priče su zlato :)
Sutra moram u lov na knjige... hmm, a moraću i da platim članarinu, demn ništa od piva ovih dana :lol: Sutra zvanično krećem na faks, a kako očekujem da od sledećeg ponedeljka krenu predavanja, valjda ću imati vremena još ponešto da pročitam dok ne krenem u čitanje antike :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back