Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zašto si toliko siguran da je to Koeljo izmislio? Čini mi se da tu "mudrost" znam čitavog života, i pre nego sam čula za Koelja...

I ja se zacudih da je sada tu cuvenu recenicu kao Koeljo izmislio!!!

Srece se uvek i svuda;)
Ctam one Parove ( Apdejk).
Samo seks, seks i seks. Nista pametno.

Lepo me je Quentiin upozoravao, ali ja sam Nverni Toma.

Poslednja izmena:
A kakvi su ti utisci o Basari? Mene je ta knjiga načisto smorila. Čitala sam ranije dosta njegovih dela, pa sam zaključila da mora da su mi se svidela. Mada sam ih slabo zapamtila.

Nit smrdi nit' miriše, za sad. Ali mi nikako ne odgovara ovo preplitanje istorije i fikcije barem u ovom maniru, hiperbolisanom i izobličenom :lol: Kada Pavić to radi, onda deluje okej jer je uverljivo.
Nekako mi više odgovaraju njegove pripovetke. A naleteo sam u biblioteci na jednu njegovu zbirku, odnosno sabrana dela, oko 400+ strana njegovih kratkih priča ali sam ipak odlučio da se uputim u okršaj sa romanom. Možda sam se i prevario :lol:

:zcepanje: Pričaš ko neka matora... a la "volim seks - rado ga se sećam", al' se stidim da priznam.

:rotf:

Ma nije bre kako ti to vidis:D.Volim seks, ali ne da mi ga neko objasnjava, a narocito ako je to neki cika kome je valjda bilo pametnije
da se bavi nekom seksologijom ( ukljucujuci i ginekologiju) nego da pise ogroman roman o presvetim vaginama,, doduse ima tu i penisa,
nije da nema. Vreme radnje su neke sezdesete kada je svingerisanje uslo u modu narocito medju bostonskom elitom.
50 godina kasnije je to sve smesno;)

Aldous Huxley - Otok
Iako sam ga nameravala procitati i ranijee, Michel Houellebecq me samo požurio ( kroz cele Elementarne... spominje Huxleya, razmatra njegov opus i njega kao pisca). U svakom slučaju jako zanimljiva knjiga, sada sam na polovini. Glavni lik dolazi na otok na kom vlada potpuno drugačije društveno uredenje od ostatka sveta, kapitalizmu, komunizmu i sl. uredenjima tamo nema mesta, ljudi žive u normalnom razumnom skladu, meditiraju...videću hoće li se to zadržati do kraja knjige.

Ma nije bre kako ti to vidis:D.Volim seks, ali ne da mi ga neko objasnjava, a narocito ako je to neki cika kome je valjda bilo pametnije
da se bavi nekom seksologijom ( ukljucujuci i ginekologiju) nego da pise ogroman roman o presvetim vaginama,, doduse ima tu i penisa,
nije da nema. Vreme radnje su neke sezdesete kada je svingerisanje uslo u modu narocito medju bostonskom elitom.
50 godina kasnije je to sve smesno;)

Ja sam već batalio Sexus Henrija Milera zbog toga. Mislim, nisam gadljiv na scene seksa već što pola knjige sva pažnja je usmerena ka tome, i njegovom malo čudnom poimanju sveta u kom nema ništa epohalno.
Znači i Apdajka da zaobiđem.

Nit smrdi nit' miriše, za sad. Ali mi nikako ne odgovara ovo preplitanje istorije i fikcije barem u ovom maniru, hiperbolisanom i izobličenom :lol: Kada Pavić to radi, onda deluje okej jer je uverljivo.
Nekako mi više odgovaraju njegove pripovetke. A naleteo sam u biblioteci na jednu njegovu zbirku, odnosno sabrana dela, oko 400+ strana njegovih kratkih priča ali sam ipak odlučio da se uputim u okršaj sa romanom. Možda sam se i prevario :lol:

Uzmi neka njegova starija dela, npr. Famu o biciklistima. To dosta hvale. Ja lično nisam čitala. Ja sam čitala Looney tunes, Napuklo ogledalo, Bumerang/Oksimoron i Parkinsona. I ništa se ne sećam. Do pre neki dan me je bilo sramota što se tako ničeg ne sećam (setila bih se kad bih ponovo uzela da čitam) dok nisam pročitala da se i Radi slično dešava, jer ona čita iz zadovoljstva i da bi uživala dok čita. E tako i ja. A da li će nešto ostati u sećanju zavisi od toga koliko je sama knjiga ubedljiva, interesantna, karakteristična itd.

Poslednja izmena:
Ja sam već batalio Sexus Henrija Milera zbog toga. Mislim, nisam gadljiv na scene seksa već što pola knjige sva pažnja je usmerena ka tome, i njegovom malo čudnom poimanju sveta u kom nema ništa epohalno.

Ja imam sve tri, Sexus, Plexus i Nexus, nisam ih ni pročitala, kasno sam ih kupila. Računam, mogu dobro da ih utopim...:think:

Džordž Orvel je rekao da je Rakova obratnica odlična knjiga, da se Crno proljeće može pročitati, a da mu ostalo ništa ne valja. Istina, Henri Miler je mnogo duže živio i pisao od Orvela, ali nešto sumnjam da se popravio. Ja se spremam Rakovu obratnicu da pročitam, kao i Parove.

Uzmi neka njegova starija dela, npr. Famu o biciklistima. To dosta hvale. Ja lično nisam čitala. Ja sam čitala Looney tunes, Napuklo ogledalo, Bumerang/Oksimoron i Parkinsona. I ništa se ne sećam. Do pre neki dan me je bilo sramota što se tako ničeg ne sećam (setila bih se kad bih ponovo uzela da čitam) dok nisam pročitala da se i Radi slično dešava, jer ona čita iz zadovoljstva i da bi uživala dok čita. E tako i ja. A da li će nešto ostati u sećanju zavisi od toga koliko je sama knjiga ubedljiva, interesantna, karakteristična itd.

Da, Fama o biciklistima je vjerovatno najbolji roman srpskog postmodernizma, samo, kao i sve od Basare, moraš da ga čitaš u nekom njegovom ključu. Ako istorijske i društvene teme koje on pominje čitaš kroz istorijsku, a ne kroz književnu optiku, neće ti se dopasti.

Aldous Huxley - Otok
Iako sam ga nameravala procitati i ranijee, Michel Houellebecq me samo požurio ( kroz cele Elementarne... spominje Huxleya, razmatra njegov opus i njega kao pisca). U svakom slučaju jako zanimljiva knjiga, sada sam na polovini. Glavni lik dolazi na otok na kom vlada potpuno drugačije društveno uredenje od ostatka sveta, kapitalizmu, komunizmu i sl. uredenjima tamo nema mesta, ljudi žive u normalnom razumnom skladu, meditiraju...videću hoće li se to zadržati do kraja knjige.
Eto, jesam li vam rekla! :lol: Biće još bolja. Knjiga mog života. ;)

Završila sam Putovanje jednog slona. Bajkovit roman omiljenog mi pisca, drugačiji od svih prethodnih koje sam pročitala.
U pitanju je slon kojeg je portugalski kralj poklonio austrijskom nadvojvodi Maksimilijanu Habzburgu kao svabeni dar, koji prevaljuje put od Lisabona do Beča, peške, sa kompletnom svitom preko Portugalije i Španije a onda i morem do Italije, pa ponovo kopnom do Austrije. Događaj je istorijski, zbio se u XVI veku, i poslužio je kao ideja, majstorski isprepletan piščevom maštom. Intersantno je putovanje preko Alpa, po snežnom kijametu, kao i sam kraj romana, gde slon pri svečanom doćeku koji su mu priredile Bečlije, devojčicu koja se istrgla roditeljima iz ruku i krenula pod njegovu nogu hvata surlom i podiže visoko, spašavajući je sigurne smrti. Tim činom je stekao slavu za sebe i svoga kornaka (čuvara), koja naglo splašnjava nakon slonove smrti, dve godine kasnije.

Aldous Huxley - Otok

Mislim da imam negde u stanu tu knjigu.
Sad samo da je nadjem.
Procitah u dahu ``Tamo gde mesec nije``.
Izgleda da su sada u ``modi`` bas takvi romani.
Ne znam da li da preporucim? Procitajte uvod sa nekog sajta za prodaju knjiga, pa odlucite sami tj. same!

Zašto si toliko siguran da je to Koeljo izmislio? Čini mi se da tu "mudrost" znam čitavog života, i pre nego sam čula za Koelja...

Ne kažem da je on izmislio, ali sam na dobrom putu da kupim knjigu samo zbog te rečenice iz reklame. (svaki put se zaustavim, pročitam je i zamislim se, ne da mira, pa to ti je :lol:) Inače, znam da nije ništa novo, sam sam imao većih mudrosti i u trećem osnovne. :lol:

Ne kažem da je on izmislio, ali sam na dobrom putu da kupim knjigu samo zbog te rečenice iz reklame. (svaki put se zaustavim, pročitam je i zamislim se, ne da mira, pa to ti je :lol:) Inače, znam da nije ništa novo, sam sam imao većih mudrosti i u trećem osnovne. :lol:

Ma daj, ako su mu taj kliše nad klišeima izvukli u reklamu, kakav je tek ostatak knjige.
A Koeljove sve mudrosti pale su na pamet svakome starijem od sedamnaest godina, naravno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back