Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ambiciozno počeo još i Sartrovu Mučninu :mrgreen: Nisam očekivao da će toliko da me uvuče u sebe, prepoznam se u svakoj drugoj rečenici, a nekad i prvoj :)

ja sve odgadjam da citam sartra dok ne nabavim sabrana dela

* Kritika dijalektickog uma I
* Kritika dijalektickog uma II
* Bice i nistavilo I
* Bice i nistavilo II
* Filozofski spisi
* Portreti
* Sta je knjizevnost
* Drame
* Ubijene duse
* Odlaganje
* Zrelo doba
* Mucnina/Zid/Reci

mogu se naci na kupindu za oko 5 hiljada
al nikako da ih uzmem

nego, napisi stagod kad procitas

I ja sam čitao ovog Teslu Vladimira Pištala i dosta je dobra knjiga. Mislim, biografija, ma koliko bila romansirana, uvijek slijedi poznati životni put, pa tu nema nekih iznenađenja, ali je lijepo napisana. Sentimentalno, čak lirski, ali bez nekog padanja u patetiku.
Ako ništa drugo, dobra je ravnoteža moru kojekakvih šund gluposti u kojima se nesrećni Nikola Tesla skoro pa transforimše u zvijezdu Grand parade.

Ima ona nova, Moja ljubav Nikola Tesla, Ane Atanaskovic, bas mi se ne svidja sto se covek toliko svuda provlaci, nepitan. :D

Započeo Zlatnu obalu Nelsona de Mila. Roman o američkoj aristokratiji. Predstavljen kao kombinacija Getsbija i Kuma. Nakon pročitanog prvog dela mogu reći da je prilično zanimljivo i da je stil dobar.
Prvi put se susrećem s ovim piscem. Ako imate neku preporuku ili informaciju samo napred...

Čitao sam "Igru lava" i "Ostrvo šljiva", prvi mi je bio ok, drugi bezveze, to je onaj tip knjiga za dokolicu, kad bi čitao nešto al nećeš da to bude teško i ozbiljno, laka literatura koja podseća na holivudske filmove.

Čitao sam "Igru lava" i "Ostrvo šljiva", prvi mi je bio ok, drugi bezveze, to je onaj tip knjiga za dokolicu, kad bi čitao nešto al nećeš da to bude teško i ozbiljno, laka literatura koja podseća na holivudske filmove.

Pročitao sam i "Ostrvo šljiva" i "Igru lava" i "Suton" i "Provinciju". U prva tri je glavni junak njujorški detektiv Džon Kori, momak pravljen na ugledu na junake "hardboiled" krimića, ciničan, kuražan, ispravan do bola, fatalan za žene (i one za njega). Sličan je i Pol Brener , vojni istražitelj, glavni junak "Provincije". Po jednom ranijem romanu sa Polom Brenerom napravljen je film (čini mi se da se zvao "Generalova kći" ili "Oficirova kći" tako nekako, malo, malo pa je na Pinku)
Volim Nelsona. Ponekad ima ispade američkog fašizma, ali su mu romani dobri. Zapleti čvrsti, junaci dobro definisani, radnja dobro vođena sa minimumom problematičnih tačaka, "uskih grla" radnje. Dosta se oslanja na "hardboiled" romane, i po strukturi i po junacima.
Kreptoman je u pravu da je to knjiga za dokolicu i da liči na filmove, ali je u mom univerzumu to više preporuka nego mana. Nije važno gde pecaš, da li u moru ili reci, nego što upecaš.

Ambiciozno počeo još i Sartrovu Mučninu :mrgreen: Nisam očekivao da će toliko da me uvuče u sebe, prepoznam se u svakoj drugoj rečenici, a nekad i prvoj :)
Misliš li da će i mene?;)
Na redu je još jedan roman nagrađen NIN-ovom nagradu, a ovaj put u pitanju je Svetlana Velmar-Janković i roman Bezdno.

Ajmo u Čitalački klub s jednom od ove dve? Ima li zainteresovanih?

Pročitao "Bedni ljudi", Dostojevski.
Ne samo da mi se nije svideo stil, nego je i poenta bleda. Dostojevski je i sam, u poznim godinama, smatrao to delo dalekim i pomalo bezvrednim, jer je pisao u posve drugim okolnostima i pre odsluženja kazne, koja je i te kako uticala na njegovo stvaralaštvo. Smisao se nazire tek u poslednjih nekoliko pisama, gde saznajemo da je Varvara, nesrećna i siromašna devojka, odlučila da prihvati bračnu ponudu bogatog Bikova, kako ne bi bila na teretu prijatelju Makaru Devuškinu, te kako bi sreću potražila daleko od bede i siromaštva u kojem je provela ceo život. Međutim, u poslednjem pismu saznajemo da se pokajala, te da je, u potrazi za srećom u materijalnom, naišla na još veću bedu od siromaštva- duševni bol. Odreći se sebe znači izgubiti sve. Taj motiv se takođe provlači kroz roman "Zločin i kazna".

Danas podigao Kamijevu "Kugu", Satrovu "Mučninu" i "Zrelo doba", a nastavljam i Dostojevskog, tačnije "Dvojnik".

Meni se ta knjiga bas dopala ( Bedni ljudi) Uostalom, meni jee on uvek isti i uvek ga volim. Skoro pa uvek;)

Nego da se ti javnes sa utiscima posle Kuge.

Nikako mi se ne sviđa kad je delo u formi pisama (verovatno mi je jedini izuzetak Lazarevićeva Švabica, koju bih i ja, da sam pisao, napisao na sličan način). Uopšte mi ne drži pažnju, a pored toga, neprestano se obraća osobi kojoj piše otprilike na sledeći način: "Najdraža moja, dušo moja, pišem ti ovo pismo, rođena moja, zvezdo moja, da ti javim, sunce moje, da je...". Na prvi mah ne deluje toliko iritantno kao kad pročitaš pedeset puta "dušo moja" u jednom pismu.

A što se tiče Kuge, verovatno ću napisati nešto, mada sumnjam da će biti od kakve koristi, sudeći po dosadašnjem iskustvu sa Kamijem. :lol:

p.s. možda bismo mogli Mučninu u klub, evo, već nas je troje ili četvoro.

Nikako mi se ne sviđa kad je delo u formi pisama (verovatno mi je jedini izuzetak Lazarevićeva Švabica, koju bih i ja, da sam pisao, napisao na sličan način). Uopšte mi ne drži pažnju, a pored toga, neprestano se obraća osobi kojoj piše otprilike na sledeći način: "Najdraža moja, dušo moja, pišem ti ovo pismo, rođena moja, zvezdo moja, da ti javim, sunce moje, da je...". Na prvi mah ne deluje toliko iritantno kao kad pročitaš pedeset puta "dušo moja" u jednom pismu.

A što se tiče Kuge, verovatno ću napisati nešto, mada sumnjam da će biti od kakve koristi, sudeći po dosadašnjem iskustvu sa Kamijem. :lol:

p.s. možda bismo mogli Mučninu u klub, evo, već nas je troje ili četvoro.

Za boldovano si u pravu. Jako je tesko pratiti "fabulu radnje.

Meni je Kuga nekako njegovo najdraze delo.

A za Mucninu, ajmooo:D

Ja ne znam otkud toliko negodovanje na račun Velmar-Janković. Ja sam pročitala gomilu njenih knjiga jer mi se dopadaju. Gatalicu nisam čitala (niti ću), ali iskreno se nadam da mu nije ni nalik.
A o čemu piše taj Sartr u Mučnini? Ja nekako imam odbojnost prema njemu, kao dosadnom filozofu. Nemoj da bude neki smor kao većina knjiga koje izaberemo za Klub.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back