Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ју!

........................................................................
ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ

Šta juhćeš? :lol: Ćerka čekala njega, ja čekala nju, kad je jesenas otvorio Sajam knjiga u Nišu. Zaista je čudno da ti klinci više knjiga prodaju od renomiranih pisaca. Nisam preporučila jer nisam pročitala, samo sam konstatovala.

Prevedi mi drugi deo poruke, ne razumem?

Završila sam triler Hirurg - Tes Geritsen. Toliko je napet, nastran, ali verodostojan i pitak, oduševljena sam. Nisam čitala trilere još od trilogije Milenijum, i baš mi je legao. Autorka se savršeno razume u medicinu, radnja je toliko brza i živa, kao da gledate serijue Urgentni centar i Poroci Majamija istovremeno. Ipak, ukoliko imate slab želudac, bolje ne uzimajte ovu knjigu u ruke. Ja je preživeh, i sigurno ću potražiti još neku njenu.

Tes je doktorka.
Bas mi je drago sto ti se dopala.
Svi njeni romani su sjajni.
Eto ja tragam za Mefisto klubom. Nigde, ali nigde ne mogu da nadjem tu knjigu. Pomagajte!

Tesla, portret medju maskama - Vladimir Pistalo

Nisam je još čitao. Kakva je? Inače želim da pročitam što više romana koji su dobili NIN-ovu nagradu.

Do sada sam pročitao sedam.

1954. Добрица Ћосић - „Корени“
1956. Оскар Давичо - „Бетон и свици“
1966. Меша Селимовић - „Дервиш и смрт“
1967. Ерих Кош - „Мрежe“
1972. Данило Киш - „Пешчаник“
1976. Александар Тишма - „Употреба човека“
1984. Милорад Павић - „Хазарски речник“

Nisam je još čitao. Kakva je? Inače želim da pročitam što više romana koji su dobili NIN-ovu nagradu.

1967. Ерих Кош - „Мрежe“

Zanimljivo. I meni je ta NIN-ova nagrada nekakav reper za domace pisce i knjige, mada je i tu bilo dodela nagrada po kljucu, (kao i u svemu u onoj Jugi) i promasaja iz raznih razloga i preko veze, ali opet je nekako najvecha domaca nagrada. Uostalom i za Nobelovu nagradu se gleda da dobitnici budu sa razlicitih kontinenata, da ponekad bude pesnik itd....

Pridružujem se preporuci.:ok:
Sto ne preporuciste sinoc, ja sad otrcala (rade skraceno) i uzela dve koje sam citala:eek:
Vise ne znam sta sam citala sta nisam, lepo mi neko negde ovde rece da zapisujem, ali, planeta ceka rodjenje kraljevske bebe, pa ni one bibliotekarke nisu svoje, dodje mi da otrcim da uzmem onu cokoladu, ogromna je, ali sugurno je smazana dosad :zper:
:lol:

1967. Ерих Кош - „Мрежe“

I ja sam čitao ovog Teslu Vladimira Pištala i dosta je dobra knjiga. Mislim, biografija, ma koliko bila romansirana, uvijek slijedi poznati životni put, pa tu nema nekih iznenađenja, ali je lijepo napisana. Sentimentalno, čak lirski, ali bez nekog padanja u patetiku.
Ako ništa drugo, dobra je ravnoteža moru kojekakvih šund gluposti u kojima se nesrećni Nikola Tesla skoro pa transforimše u zvijezdu Grand parade.

Poslednja izmena:
Prevedi mi drugi deo poruke, ne razumem?

ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ
Једноставно, порука треба да буде онаква какву ју је Константин видео – на грчком језику.
(А ако се посрбљује, онда обавезно ћирилицом.)

Било ти је ионако јасно, је л' да?

ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ
Једноставно, порука треба да буде онаква какву ју је Константин видео – на грчком језику.
(А ако се посрбљује, онда обавезно ћирилицом.)

Било ти је ионако јасно, је л' да?
Ma, jok.
Trebalo je da napišem "da JU Marčelo potpiše"?
Ne znam ja pravopis, ali volim da učim...;)

ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ, u ovom ćeš znaku pobediti.
Stvarno i dalje ne kapiram kakve ima veze s Marčelom. Uprosti mi , molim te.

Poslednja izmena:
Zanimljivo. I meni je ta NIN-ova nagrada nekakav reper za domace pisce i knjige, mada je i tu bilo dodela nagrada po kljucu, (kao i u svemu u onoj Jugi) i promasaja iz raznih razloga i preko veze, ali opet je nekako najvecha domaca nagrada.

Znaš kako ja to gledam? Možda baš svaki taj roman dobitnik nije najbolji te godine, ali je svakako dobar i vrijedi ga pročitati. Mislim da sam već govorio, pravo mi je zadovoljstvo, da ne kažem fetiš, da čitam knjige koje su dobile pretižne nagrade, a NIN-ova nagrada to svakako jeste kod nas.

Na međunarodnom planu, uglavnom se fokusiram na Pulicer i Buker.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back