Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I, zašto praviš istu grešku? :think:
Msm, knjige se meni dopadaju, ali ti ako ih ne voliš, ovo ti je slično.

Nisam rekla da sam napravila gresku zato sto sam uzela da je citam.
Vec da sam imala predrasude o "popularnim " knjigama.

Zasto sam uzela ovu drugu? :) Izgleda da u meni cuci jedan mali mazohista :lol:
Inace "Lovac na zmajeve" mi je toliko bio tezak, da 3 dana nisam znala za sebe, ali sam otisla direkt u biblioteku po "Sunasca" :) :)

Nisam rekla da sam napravila gresku zato sto sam uzela da je citam.
Vec da sam imala predrasude o "popularnim " knjigama.

Zasto sam uzela ovu drugu? :) Izgleda da u meni cuci jedan mali mazohista :lol:
Inace "Lovac na zmajeve" mi je toliko bio tezak, da 3 dana nisam znala za sebe, ali sam otisla direkt u biblioteku po "Sunasca" :) :)

To samo znaci da te je ``Lovac na zmajeve`` kako bih rekla ``dotakao``, ostavio utisak na tebe, pa si posle ``odmora`` uzela i drugu njegovu knjigu.
E sad, koja ce ti se vise dopasti, to zavisi od tvog senzibiliteta citalackog.
Meni su se vise dopala ``Sunasca`` ;)

To samo znaci da te je ``Lovac na zmajeve`` kako bih rekla ``dotakao``, ostavio utisak na tebe, pa si posle ``odmora`` uzela i drugu njegovu knjigu.
E sad, koja ce ti se vise dopasti, to zavisi od tvog senzibiliteta citalackog.
Meni su se vise dopala ``Sunasca`` ;)

I mene jako zanima sta ce mi se vise dopasti
jer su ljudi def. podeljeni na "Lovce" i "Sunasca".
Zanima me u koju grupu cu ja upasti :) :)

Te malo cudne knjige i jesu najbolje.Zivot je cudan,pa prave knjige isto tako deluju.
Madam Bovari je jednostavnija knjiga ali Flober je generalno dobar pisac.Njegovih knjiga nema puno kod nas.Imaju i neka njegova pisma da se nadju.A osim Madam Bovari koja je najcesca,malo teze je naci Salambu i Sentimentalno putovanje.Ja od njega imam i knjigu Kusanje svetog Antonija.

Te malo cudne knjige i jesu najbolje.Zivot je cudan,pa prave knjige isto tako deluju.
Madam Bovari je jednostavnija knjiga ali Flober je generalno dobar pisac.Njegovih knjiga nema puno kod nas.Imaju i neka njegova pisma da se nadju.A osim Madam Bovari koja je najcesca,malo teze je naci Salambu i Sentimentalno putovanje.Ja od njega imam i knjigu Kusanje svetog Antonija.

Al' si me zbunio s ovim kusanjem. Ja imam Iskušenje Svetog Antonija. Dok shvatih da misliš na kušanje...:zcepanje:

Нажалост, ове недеље морам да бирам књигу по броју страна, јер имам много обавеза а од следећег понедељка морам да читам лектиру. Тако да ако знате нешто психо - филозофско до 200страна, а да није баш савремено, јер то не волим да читам, предложите ми. ;)

Tajni dnevnik Adrijana Mola - Sju Taunzend, Laguna, 240 str. 10/10

E pa, slatko sam se smejala.
Tipican tinejdzer, sa tipicnim tinejdz problemima, ali ih sasvim netipicno pretstavlja i o njima prica.
Toliko mi je sladak, simpatican, i drag, da mi je doslo da ga usvojim :D

PS. Za ovo je kriva ova nasa Nora :ljutko:
Spomenula ovde Adrijana, ja u biblioteci naletela na njega, i evo podetinjila :lol:

Tajni dnevnik Adrijana Mola - Sju Taunzend, Laguna, 240 str. 10/10

E pa, slatko sam se smejala.
Tipican tinejdzer, sa tipicnim tinejdz problemima, ali ih sasvim netipicno pretstavlja i o njima prica.
Toliko mi je sladak, simpatican, i drag, da mi je doslo da ga usvojim :D

PS. Za ovo je kriva ova nasa Nora :ljutko:
Spomenula ovde Adrijana, ja u biblioteci naletela na njega, i evo podetinjila :lol:

Mnogo mi je drago da ti se dopao. :cmok2:
Da znaš, ima nekih 5 ili 6 delova i svi su u formi dnevnika. Adrijan će porasti (u poslednjem delu koji sam čitala ima 30ak godina), postati još samouvereniji, ali ne mnogo pametniji.
A Pandora će doktorirati srpskohrvatski. :zcepanje:
Kažu da postoji i serija, nisam gledala.

Luciuss, imas li nesto od Peljevina?
Mene licno zanima Capajev i praznina.
Gde to moze da se nadje?
Ja trazila... Nema... Rasprodato.

Nemam.I kad sam imao zaboravio sam da sam imao,jer njega nisam citao i deluje mi da je nebitan,ali ko zna,mozda i nije.
Ne nasedam ja na to sto ga ovde na forumu neki preporucuju.
Tazko meni dodje musterija i kupi neku ozbiljnu filozofsku knjigu,i pocnemo pricu,pa mi on onda trazi Lovac u zitu,kao cuo je da to mora da se procita.I onda ja se iznenadim,jer gde moze Selindzer da se poredi sa tim sto je on od mene kupio Platona,Dostojevskog ili Getea.
I tako dosta mojih musterija posmatram,vidim da im neko puni glavu sa nekim preporukama,groznim preporukama.Ali sa kim si onakav si.Ako se druzis sa nekim ko cita lose pisce,ti se identifikujes sa njim i imitiras ga.

Nemam.I kad sam imao zaboravio sam da sam imao,jer njega nisam citao i deluje mi da je nebitan,ali ko zna,mozda i nije.
Tazko meni dodje musterija i kupi neku ozbiljnu filozofsku knjigu,i pocnemo pricu,pa mi on onda trazi Lovac u zitu,kao cuo je da to mora da se procita.I onda ja se iznenadim,jer gde moze Selindzer da se poredi sa tim sto je on od mene kupio Platona,Dostojevskog ili Getea.
I tako dosta mojih musterija posmatram,vidim da im neko puni glavu sa nekim preporukama,groznim preporukama.Ali sa kim si onakav si.Ako se druzis sa nekim ko cita lose pisce,ti se identifikujes sa njim i imitiras ga.

Onda Lucius, ti mora da se družiš samo sa članovima SANU.

Нажалост, ове недеље морам да бирам књигу по броју страна, јер имам много обавеза а од следећег понедељка морам да читам лектиру. Тако да ако знате нешто психо - филозофско до 200страна, а да није баш савремено, јер то не волим да читам, предложите ми. ;)

Koju lektiru?
Ako ces kratko a da valja onda Alber Kamija,ako nisi citala,mozes neke Kafkine pripovetke takodje.
Ima jedan prevarant koji pise samo kratke knjige da bi se dodvorio citaocima,jer zna da ljudi nemaju strpljenja za knjigu od 500 strana.To je Koeljo,ali njega nikad nemoj da citas.
Imas jos ktatkih dela od Hesea.
Oko 200 strana je i Pan od Knuta Hamsuna,dobra knjiga i lako ju je naci.
I ima jos dosta odlicnih pisaca sa ne bas obimnim knjigama,ali za njih malo ko i da je jedva nacuo nesto.
Recimo August Strinberg ( Brakovi, Gospodjica Julija,Otac) ,Lope de Vega( Fuente Ovenuha), Visente Blasko Ibanjes ( Gola Maja,Slucaj u Huerti,Kolumbo), Selma Lagerlef.
Markes ima puno kratkih knjiga.

Koju lektiru?
Ako ces kratko a da valja onda Alber Kamija,ako nisi citala,mozes neke Kafkine pripovetke takodje.
Ima jedan prevarant koji pise samo kratke knjige da bi se dodvorio citaocima,jer zna da ljudi nemaju strpljenja za knjigu od 500 strana.To je Koeljo,ali njega nikad nemoj da citas.
Imas jos ktatkih dela od Hesea.
Oko 200 strana je i Pan od Knuta Hamsuna,dobra knjiga i lako ju je naci.
I ima jos dosta odlicnih pisaca sa ne bas obimnim knjigama,ali za njih malo ko i da je jedva nacuo nesto.
Recimo August Strinberg ( Brakovi, Gospodjica Julija,Otac) ,Lope de Vega( Fuente Ovenuha), Visente Blasko Ibanjes ( Gola Maja,Slucaj u Huerti,Kolumbo), Selma Lagerlef.
Markes ima puno kratkih knjiga.

Време смрти. И мени је пао Ками пао на памет, вероватно ћу узети Кугу или Пад.
Читала сам Коеља у основној, у 6. и 7. разреду, тада сам га обожавала.
Тек скоро кад сам узела да поново прочитам нешто од њега, схватила сам колико је глуп и нисам уопште могла да довршим књигу. Њега сврставам у тинејџ - писце. А од ових што си набројао, чула сам само за Лопе де Вегу и Ибањеса, али их нисам читала. :)

Ne bih rekao ni da je Koeljo teen pisac,to je po meni uvreda za decu.Ima odlicnih pisaca koji su pisali za decu.Recimo Egzeperi,mada njega mogu i odrasli.Ja samo skoro procitao Lesi se vraca kuci od Najta,hteo sam da vidim kakav je osecaj sada kada ga citam jer sam voleo tu knjigu kad sam bio dete.Kao dete sam vise puta procitao od Sjenkjevica Kroz pustinju i prasumu,pa sam je citao i kada sam odrastao,dobar pisac je on.Ja sam Koelja citao vec kad sam imao oko 30 godina,nije mi se dopao.
Kako covek kad knjizevno sazri njega odbaci kao kovaca laznog novca,tako covek u toj vrsti sazrevanja treba da odbaci jos jednu laznu knjizevnu velicinu,a to je Tolstoj.I ima tu jos dosta njih cija je slava nesrazmerna sa njihovim knjizevnim mocima.
Mislim da je u Spaniji po ugledu Lope de Vega odmah iza Servantesa.On je dosta pisao,poeziju i prozu,kod nas je on malo prevodjen.Inace Lope je bio savremenik Servantesov a Servantes ga je izuzetno hvalio i postovao.
Evo samo pocetak njegove izvanredne pesme ROMANSA

Ja samoci idem svojoj,
iz samoce svoje stizem,
jer, da idem sam sa sobom,
dovoljne su misli meni.
Ne znam sta u selu biva
gde zivim i mrem polako,
jer stizuc iz samog sebe
iz najdaljeg mesta stizem.
Nit sam srecan sam sa sobom,
nit nesrecan, i razumem
da covek sto sav je dusa
zarobljenik svog je tela.
Pojmim to sto dovoljno je
i jedino ne razumem
kako sama sebe snosi
naduvana neznalica.
Od dosadnih mnogih stvari
ja se branim lako,
ali kako da se cuvam
od glupaka napasnoga.

Lope de Vega (1562-1635)

Mnogo mi je drago da ti se dopao. :cmok2:
Da znaš, ima nekih 5 ili 6 delova i svi su u formi dnevnika. Adrijan će porasti (u poslednjem delu koji sam čitala ima 30ak godina), postati još samouvereniji, ali ne mnogo pametniji.
A Pandora će doktorirati srpskohrvatski. :zcepanje:
Kažu da postoji i serija, nisam gledala.
E bas lepo sto si mi pojasnila :cmok:
Znala sam da ima dosta nastavaka, ali nisam znala u kom pravcu sve ide, i koliko godina Adrijan ima kasnije.
Ovako sada, SVE cu ih procitati
smilie_les_049.gif

Ne znam da li gresim, ali kao da izmedju tvojih redova provejava nesto sto ja ne mogu nikako da razumem.
Pa i taj neko ko je dosao da od tebe kupi Platona, Dostojevskog, Getea je cuo od tamo nekoga da su to dobri pisci i da ih treba citati.
Zasto mislis da je Peljevin nebitan, a pri tom ga jos nisi ni citao.
Ne delim pisce na one koji pisu ``debele`` knjige od onih koji pisu ``tanke``.
Ne bezim od ``debelih knjiga``, a ni od onih tankih.
Sustina se nalazi izmedju korica. Nemam nikakvih predrasuda i volim da eksperimentisem, da tragam u knjigama za nekim odgovorima, da nesto naucim iz njih, da se neceg prisetim sto sam davno zaboravila... da evociram neku davnu uspomenu vezanu za knjigu.
Neko moze da napise dobro delo od 200 stranica i da sve ``kaze`` u njemu sto je hteo, a neko to ne moze ni sa 1000 ispisanih stranica.
Naravno i obrnuto. Tu nema pravila.
I volim kada mi neko preporuci neki naslov i ne libim se da taj naslov trazim dok ga ne nadjem :)
Volim i da dajem preporuke. Sta cu, takva sam.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back