Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Био сам се, нажалост, упуштао у све – од будизма до будализма – па сам штошта научио о религијама. Православно хришћанство не бих, уопште, сврстао у религије.

Покајање је јединствен појам и постоји само у православљу. РЕБТ је, увидјевши плодове покајања, покушала конструисати нешто слично, али није успјела у томе.

Sta je to REBT?
Nemoj nam sad bajke servirati da za pokajanje niko ne zna.Ne mora neko ni da bude vernik,treba samo da procita Novi Zavet.Ima primera pokajanja koliko hoces.Sta je prica o Bludnom sinu nego to? A slucajno sam cuo i video da katolici toj prici poklanjaju paznju.
U ostalom,i Juda se pokajao,ali niko od hriscana nema lepo misljenje o tome.U redu je sto mu zameraju samoubistvo,ali se on ipak pre tog cina pokajao,a svako pokajanje je korisno pa makar bilo i od Jude.
Svi vi koji udjete u tu religijsku pricu,da pripadate nekoj konfesiji,a ti si vec vidim po svemu zaludjen u to,svi ste vi ipak ekstremisti i rezite na drugacije misljenje,na druge verske zajednice.

Рационално-емотивна бихејвиорална терапија.

Скренусмо са теме.
Ја не изврћем ријечи других и не волим кад други изврћу моје.
Ја нисам написао да `за покајање нико не зна`, већ да је тај појам јединствен и да постоји само у православљу.
Прича о блудном сину, заиста, објашњава шта је гријех и шта је покајање; али Јуда се није покајао, напротив. Покајање и очајање не само да нису слични, него су и супротни појмови.
Што се тиче римокатолицизма, код њих је индулгенција умјесто покајања.

Нисам стекао утисак да `режим на другачије мишљење`; с тим у вези, са једне православне теме подфорума „Религија“ сам отјеран јер сам оптужен за атеизам.

„ЕНТУЗИЈАЗАМ И ФАНАТИЗАМ
И ентузијазам је огањ, и фанатизам је огањ. Но прво је огањ без дима, друго је горење са димом.
Ентузијазам значи: цео човек сабран и упућен на једну страну, без освртања. Кад ум просуди и срце заволи и душа захоће, онда се човек уједињује и као уједињена сила полази на велико дело. А сабран и уједињен човек је велика сила у овоме свету, заиста већа него што и он сам о себи мисли.
Ентузијаст је човекољубив. Чим се у ентузијазму једнога човека крије мржња против извесних људи, то није ентузијазам но фанатизам. Кад у пролеће гори гомила ђубрета, испод ђубрета се извлачи пробуђена змија. Такав је фанатизам.
Ентузијазам је увек сила, која зида и ствара. Све велике друштвене организације, сву велику уметност, сву узвишену поезију, све спасоносне и чисте хумане покрете - све је то створено ентузијазмом. Не треба никада заборавити, да ентузијазма без човекољубља нема.
Фанатизам се показује у највећој сили својој у три случаја: у партијској политици, у револуцији и у ратовима.
Као дан од ноћи тако се разликује ентузијазам од фанатизма. Први се руководи љубављу и зида; други се руководи мржњом и руши. Први је саборан, католичан, други је искључив, сектантан.
Фанатику увек недостаје нешто, час ум, час срце. Ентузијаста је увек цео човек.
Чувај се душо, да се не окрњиш, те да се твој ентузијазам не искриви у фанатизам.“
Николај Велимировић

Poslednja izmena:
Ispostavilo se da je prvi početak morao da bude obustavljen, tako da sam ponovo počeo juče i stigao do 110. strane...već sada sam oduševljen, a koliko me još čeka do kraja :D

A kad pročitaš do kraja bojaćeš se da izađeš na ulicu, zbog pasa :lol:

Trenutno čitam (ponovo) Nešto kao autobiografija. Akira Kurosava, jedan od najboljih filmskih reditelja na svetu, priča o svom odrastanju, umetničkom sazrevanju, svojim filmovima i saradnicima.
Najlepši je deo u kome opisuje prvi susret sa velikim Toširom Mifuneom. Lepa i inspirativna knjiga.

26.2.09.2_0046_3.jpg

Poslednja izmena:
@ Lamar:
Bas sam htela da ti postavim pitanje za knjigu Kinesko-engleski recnik, gde je mogu naci, ko je izdavac - jer prosto znam da bi mi se dopala :)
Da ti ne pisem da sam zbog tebe, mila moja, uzela Azazela.
Eto vidis koliko imas uticaja na mene.
Prosto, imamo slican citalacki senzibilitet, pa to ti je :)

Poslednja izmena:
Hvala lamar do neba!
Ne daju mi da ti dam reputaciju, jer sam ti je skoro dala, ali nekako mislim da ti to nije najbitnije u zivotu.
Ne znam da li je ima u prodaji?
Moracu da pogledam... obozavam da tragam za zanimljivim naslovima.
Da mogu da udjem u neku biblioteku, ne bih izlazila do kraja zivota iz nje ;)
Ma jok. Ne brigaj. Nemam ja pojma ni cemu to tacno sluzi :manikir:
Ali ih delim kad imam, pa cemu god sluzile :lol:

Pročitala sam Otrovno mleko maslačka, zbirku pripovedaka Vide Ognjenović.
Tople priče pune živosti.
Pune starine, stareža sa duhom večnog. Anegdotnog.
Volim njen stil.
Topao, lepo, zagrljajan prema junacima.
Naslovi pripovetku zavode, mirišu na zaustavljeno vreme otmenih priča.
Na žeđ ljudsku za nezaboravom.
Uživala sam.
Kuloarska pripovedna tehnika. Tradicionalna.
Fotografije pripovetki se spontano nižu. Crno-bele.

Njene priče mirišu na vino. Karlovački bermet.
Možda jer Vida neopisvo piše o Sremskim Karlovcima, i voli ih koliko i ja.

Idem danas do Vulkana da vidim da li cu naci Kinesko-engleski recnik za zaljubljene... da se pohvalim, zaradila sam neku kintu, pa je red da proslavim.
Pogledala bih i ``Oca`` M. Jergovica. Nisam ga citala, ali imam nameru, zaintrigirala me je Lamar.
Ako slicno pise kao Dezulovic, sigurno ce mi se dopasti, jer mi se svideo Dezulovicev roman *ebo sad hiljadu dinara.

Pročitao ''Istočno od raja'' Džona Štajnbeka.
Obimna knjiga, ima čak 650 strana, pa su mi trebala čak 43 dana da je pročitam.
Radnja je smještena na američki zapad s kraja 19. i početka 20. vijeka. Roman govori o borbi dobra i zla, a u njemu se mogu uočiti mnoge biblijske reference.
Odličan stil pripovjedanja. Preporučujem ovaj roman svima.
Iako mi se roman veoma sviđa, mislim da ću ubuduće da čitam nešto kraće knjige.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back