Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam proteklih dana pročitala dve dijametralno suprotne knjige - Buka i bes Viljema Foknera, teška, preteška, nejasna, nezanimljiva i Rodjena za šoping Karmen Rid, pravi prizeman čik-lit, koji mi je fenomenalno legao kao pauza od Foknera.
Foknera sam ja svojevremeno čitala i ne sećam se da sam takve muke imala sa Svetlosti u avgustu, Dok ležah na samrti i Svetilište. Da li sam bila u fazonu, studiranje, čitanje ozbiljne literature i čitanje kao posao ili su te knjige ipak malo lakše.
Poslednjih godina mi je glavno vreme i mesto za čitanje u autobusu na putu do posla i nazad, pa to zahteva i primerenu literaturu. Moja bibliotekarka zna da ja uzimam laku literaturu - kako po gramaži, tako i po sadržaju.
Sad se ocrnih načisto, ali sve u svoje vreme. Nemam obavezu da čitam ozbiljne knjige, niti treba nekom da se dokazujem i čitanje mi je zabava, relaksacija i uživanje, pa prema tome i biram knjige. ;)

@Bi :zag:
Kao sto vidis ja sam otisla i korak dalje (li korak blize :lol: ) pa citam tinejdzersku literaturu :lol:
Ne znam koliko bi se ovaj Adrijan dopao tvom tinejdzeru :think:
Ovaj nas ne cita ama bas nista.
Podmetnula sam mu i ovog Adrijana, ali mucak :(

Probaj sa Ognjenom kapijom. U iskustvu imam dva uspešna podvaljivanja. Doduše, posle su objašnjavali nastavnicima istorije kako je stvarno bilo. :roll:

Moja tinejdzerka čita Slatke male lažljivice. A znaš da sam i ja sa njom povremeno čitala Tračaru, čak sam i odgledala prvu epizodu serije. Ako je to žrtva da radimo nešto zajedno, onda i nije velika.
A kupila je Igre gladi Suzan Kolins, pa nagovorila oca da joj kupi i nastavke Lov na vatru i Sjaj slobode. Knjige koje sam joj ja preporučivala i uvaljivala, nisu baš dobro prolazile, pa neka čita ono što joj je interesantno.

Nemam.I kad sam imao zaboravio sam da sam imao,jer njega nisam citao i deluje mi da je nebitan,ali ko zna,mozda i nije.
Ne nasedam ja na to sto ga ovde na forumu neki preporucuju.
Tazko meni dodje musterija i kupi neku ozbiljnu filozofsku knjigu,i pocnemo pricu,pa mi on onda trazi Lovac u zitu,kao cuo je da to mora da se procita.I onda ja se iznenadim,jer gde moze Selindzer da se poredi sa tim sto je on od mene kupio Platona,Dostojevskog ili Getea.
I tako dosta mojih musterija posmatram,vidim da im neko puni glavu sa nekim preporukama,groznim preporukama.Ali sa kim si onakav si.Ako se druzis sa nekim ko cita lose pisce,ti se identifikujes sa njim i imitiras ga.

A šta tačno fali Selindžeru? Lovac u žitu je lepa knjiga, i voljena. Postoje različiti načini da se govori o važnim stvarima, ne mora svako da napiše filozofski traktat da bi bio ozbiljan. Niti mora stalno da se priča o važnim stvarima. Ti si kao knjižar (ako sam dobro shvatila čime se baviš) mnogo isključiviji od većine profesora književnosti, ljudi koji imaju doktorate i predaju književnost ili filozofiju - oni bogami čitaju i stripove, i krimiće : ) Sve ima svoje mesto, i raznovrsnost je dobra - ovaj svet bi bio strašno mesto kada bi knjige pisali samo Dostojevski i Fokner, bez obzira na to koliko su dobri.

Ne znam da li gresim, ali kao da izmedju tvojih redova provejava nesto sto ja ne mogu nikako da razumem.
Pa i taj neko ko je dosao da od tebe kupi Platona, Dostojevskog, Getea je cuo od tamo nekoga da su to dobri pisci i da ih treba citati.
Zasto mislis da je Peljevin nebitan, a pri tom ga jos nisi ni citao.
Ne delim pisce na one koji pisu ``debele`` knjige od onih koji pisu ``tanke``.
Ne bezim od ``debelih knjiga``, a ni od onih tankih.
Sustina se nalazi izmedju korica. Nemam nikakvih predrasuda i volim da eksperimentisem, da tragam u knjigama za nekim odgovorima, da nesto naucim iz njih, da se neceg prisetim sto sam davno zaboravila... da evociram neku davnu uspomenu vezanu za knjigu.
Neko moze da napise dobro delo od 200 stranica i da sve ``kaze`` u njemu sto je hteo, a neko to ne moze ni sa 1000 ispisanih stranica.
Naravno i obrnuto. Tu nema pravila.
I volim kada mi neko preporuci neki naslov i ne libim se da taj naslov trazim dok ga ne nadjem :)
Volim i da dajem preporuke. Sta cu, takva sam.

Sve zavisi od koga su preporuke.
Nije bitno dal knjiga ima 100 ili 600 strana.Ali kada neko od svih svojih knjiga nema nijednu koja ima preko 150 strana,kao kod Koelja sto je slucaj,onda to nije slucajno vec namerno,ciljano.
Koeljo je objavio bar desetak naslova,neka mi neko nadje jedan njegov naslov koji ima 200 strana.Imao je cak neke koje mislim nemaju ni sto stranica.
Sad sam video da ima dve knjige koje imaju malo preko 200 strana.Mislim da su mu to noviji naslovi,valjda je covek shvatio koliko je providan.

A šta tačno fali Selindžeru? Lovac u žitu je lepa knjiga, i voljena. Postoje različiti načini da se govori o važnim stvarima, ne mora svako da napiše filozofski traktat da bi bio ozbiljan. Niti mora stalno da se priča o važnim stvarima. Ti si kao knjižar (ako sam dobro shvatila čime se baviš) mnogo isključiviji od većine profesora književnosti, ljudi koji imaju doktorate i predaju književnost ili filozofiju - oni bogami čitaju i stripove, i krimiće : ) Sve ima svoje mesto, i raznovrsnost je dobra - ovaj svet bi bio strašno mesto kada bi knjige pisali samo Dostojevski i Fokner, bez obzira na to koliko su dobri.

Selindzeru puno fali da bi makar bio uz rame boljim americkim piscima poput Hemingveja,Foknera,Luisa itd.
Lovac u zitu jeste prodat u preko 60 miliona primeraka,pisac je postao slavan itd.
Samo Lovac u zitu je verovatno najvise postalo slavno zato sto je ubica Dzona Lenona izjavio da je bio inspirisan tim romanom.
A ti sto predaju knjizevnost,filozofiju,sto imaju doktorate,oni su zato od mene pametniji?
Verovatno su zbog toga i lepsi od mene.
Dostojevski i Fokner,ne treba reci zasto su oni potrebni,a potrebni su.Bolje je reci zasto su potrebni osrednji i losi pisci kao Selidzer,pa upravo su potrebni da bi se razdvojilo zito od kukulja,da bi se lakse prepoznao Dostojevski.Da nema ruznih ljudi,ne bi znali koji su lepi.

Selindzeru puno fali da bi makar bio uz rame boljim americkim piscima poput Hemingveja,Foknera,Luisa itd.
Lovac u zitu jeste prodat u preko 60 miliona primeraka,pisac je postao slavan itd.
Samo Lovac u zitu je verovatno najvise postalo slavno zato sto je ubica Dzona Lenona izjavio da je bio inspirisan tim romanom.
A ti sto predaju knjizevnost,filozofiju,sto imaju doktorate,oni su zato od mene pametniji?
Dostojevski i Fokner,ne treba reci zasto su oni potrebni,a potrebni su.Bolje je reci zasto su potrebni osrednji i losi pisci kao Selidzer,pa upravo su potrebni da bi se razdvojilo zito od kukulja,da bi se lakse prepoznao Dostojevski.Da nema ruznih ljudi,ne bi znali koji su lepi.

Nisu Lucius oni lepši ili pametniji, ali nisi ni ti pametniji time što si pročitao sve tvrde filozofe, naspram nekoga ko čita lagano štivo iz ljubavi. Ruku dajem da nisi tek tako uzeo npr. Kanta (ne razumem se) i počeo da čitaš jer te zanima.
Moramo neki da čitamo i Selindžera, ne rađamo se sa 35 i sa izdefinisanim ukusom, znanjem o filozofiji, psihologiji i književnosti. Ti si verovatno preskočio prvih dvadeset godina života, ili ti je neka gadna profesorka predavala pa si zamrzeo Tolstoja, a i gotovo sam siguran da su ti drugi rekli šta valja a šta ne. Ne verujem da si izučavao (ili pak studirao) književnost/filozofiju da možeš ovako olako da pljuješ na sve, a na drugima ne dozvoljavaš da kažu nešto što im se ne dopada, a ti delo ceniš.
Mnogo si težak za komunikaciju, žao mi je da ti rušim svet iluzija u kom živiš.

Nisu Lucius oni lepši ili pametniji, ali nisi ni ti pametniji time što si pročitao sve tvrde filozofe, naspram nekoga ko čita lagano štivo iz ljubavi. Ruku dajem da nisi tek tako uzeo npr. Kanta (ne razumem se) i počeo da čitaš jer te zanima.
Moramo neki da čitamo i Selindžera, ne rađamo se sa 35 i sa izdefinisanim ukusom, znanjem o filozofiji, psihologiji i književnosti. Ti si verovatno preskočio prvih dvadeset godina života, ili ti je neka gadna profesorka predavala pa si zamrzeo Tolstoja, a i gotovo sam siguran da su ti drugi rekli šta valja a šta ne. Ne verujem da si izučavao (ili pak studirao) književnost/filozofiju da možeš ovako olako da pljuješ na sve, a na drugima ne dozvoljavaš da kažu nešto što im se ne dopada, a ti delo ceniš.
Mnogo si težak za komunikaciju, žao mi je da ti rušim svet iluzija u kom živiš.

Ti imas predrasude jer si neiskusan,i to tebi lepo stoji jer si mlad.Sve si pogresno kod mene procenio.
Ja nisam Tolstoja zamrzao tako kako kazes,jer ja sam njega citao i pre mojih 20 godina,samo malo.Njega sam citao i kada sam imao 30,35, i 40 godina.I jos ima da ga citam jer imam bar jos 3-4 njegove knjige koje sam kupio a jos nisam stigao da procitam.Vec sam pisao da mi se on dopada kao licnost,kao humanista,ali ne i kao pisac.
Ne znam ko to jos cita knjige bez ljubavi.Najmanje ljubavi za knjigama pokazuju upravo oni koji citaju losa dela,koji citaju bestselere,komercijalu,razne hitove Lagune,Geopoetika,Alnarija.
Platona ili Kanta niko nece uzeti ako ga ne zanima,ako nije vec stekao ljubav prema filozofiji i istoriji.

Pa većina verovatno i jeste, ali to nije bila moja poenta. Htela sam da kažem da je zanimljivo da neko ko je zaista stručan u toj oblasti, i upoznat sa najvećim dometima književnosti može da uživa iako tim delima navodno nedostaje većina kvaliteta o kojima predaju svaki dan, i koje očigledno cene. I da onda možda te knjige ipak imaju nešto da ponude, čim ih svi čitaju.

A druga poenta je bila da nije važno da se bude kao Fokner. Postoji Fokner, i postoji Hemingvej, i postoji Selindžer. Kod Selinžera sam našla nešto što mi Fokner nikada nije dao, niti Dostojevski. Prosto ne shvatam poentu takve isključivosti.

Poslednja izmena:
Pa dobro,jel ti ja branim da citas to?
Platon je u svojoj idealnoj drzavi zamislio da drzavu vode filozofi,ali je u toj drzavi nasao mesta i za manje ugledne ljude,zanimanja,za vojnike,zanatlije,robove,zene,strance itd.
Ali i ako se ti neces sloziti,merila vrednosti postoje u umetnosti,pa samim tim i u knjizevnosti.

Naravno da mi ne braniš, samo pričamo. I ne znam zašto misliš da se ne slažem da postoje merila vrednosti - naravno da postoje. Samo ne shvatam zašto stalno toliko insistiraš na hijerarhiji - meni lično više prija malo otvoreniji, demokratskiji pogled na stvar. Ali ja nisam toliko čitala Platona, biće da u tom grmu leži zec.

Naravno da mi ne braniš, samo pričamo. I ne znam zašto misliš da se ne slažem da postoje merila vrednosti - naravno da postoje. Samo ne shvatam zašto stalno toliko insistiraš na hijerarhiji - meni lično više prija malo otvoreniji, demokratskiji pogled na stvar. Ali ja nisam toliko čitala Platona, biće da u tom grmu leži zec.

Mora da si ti zanatlija ili stranac. :think:
A ti bi, koliko vidim, da vodiš državu, je l' da i to demokratsku. E, ne može to tako.
:zcepanje:

Nisam ja pisao o tome ko je ovde vodja drzave a ko stranac ili zanatlija.Vec hocu reci da ne moze svako da bude Platon ili Homer,mora biti mesta i za druge,tako da mora biti mesta i za lose pisce.Naveo sam banalan razlog zasto je potrebno da i njih bude,ako nista da preko njih raspoznamo one vredne.Sve mora da ima svoju suprotnost,na primer gde je dobro,tu je i zlo,postoji andjeo ali i djavo,postoji mrak ali svetlost,ruzno i lepo,kic i umetnost itd.

Nisam ja pisao o tome ko je ovde vodja drzave a ko stranac ili zanatlija.Vec hocu reci da ne moze svako da bude Platon ili Homer,mora biti mesta i za druge,tako da mora biti mesta i za lose pisce.Naveo sam banalan razlog zasto je potrebno da i njih bude,ako nista da preko njih raspoznamo one vredne.Sve mora da ima svoju suprotnost,na primer gde je dobro,tu je i zlo,postoji andjeo ali i djavo,postoji mrak ali svetlost,ruzno i lepo,kic i umetnost itd.

Sve pričaš jednu istu priču i prestaješ da budeš zabavan. :sad2:

Ne znam ko to jos cita knjige bez ljubavi.Najmanje ljubavi za knjigama pokazuju upravo oni koji citaju losa dela,koji citaju bestselere,komercijalu,razne hitove Lagune,Geopoetika,Alnarija.
Platona ili Kanta niko nece uzeti ako ga ne zanima,ako nije vec stekao ljubav prema filozofiji i istoriji.
Iz svih tvojih izlaganja, da se zaključiti da u tvom srcu nema mesta za ljubav prema ženi, ili, recimo, sportu. Ti si svu svoju ljubav usmerio ka filozofiji i psihologiji, ubeđen da je to dovoljno u životu. Ok, mi te ipak volimo takvog, i ne utičemo na tebe da se menjaš, jer to je nemoguće. A ti se iskida da nas sve preobraziš. Opusti se malo, čoveče. :zag:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back