krasuljak
Buduća legenda
- Poruka
- 26.629
Bravo, Lamar! Uzeh nekoliko za svoj spisak![]()
Moja preporuka ti je da odmah kupis svesku, ako mislis da je pratis.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Bravo, Lamar! Uzeh nekoliko za svoj spisak![]()
Moja preporuka ti je da odmah kupis svesku, ako mislis da je pratis.![]()
Spisak promasaja 2011. godine
1. “To” – Stiven King (samo sam probala, sory, nisam ja za to)
2. Zivot je bajka - Dubravka Ugresic, (pisana 1983. god.)
3. Djakon Bogorodicine crkve – Isidora Sekulic
4. Potraga za srecom – Daglas Kenedi
5. Fama o biciklistima – Svetislav basara (bzvz, ostala neprocitana)
6. Jelena 93 – Mile Kordic
7. Cuvari svetinja-Mirjana Djurdjevic (odustala na pocetku)
8. Nema boga u susedgradu – Robert Perisic (Bljak. Pripovetke, i kada sam ih ocenjivala dala sam im 0 (nulu) )
9. Sreckovic - Efraim Kison (bzvz)
10. Istorija ljubavi-Nikol Kraus (odustala)
11. Vrt lazi - Ajlin Gudz (Totalna komercijala)
12. Sirenina stolica - Sju Monk Kid
13. Zato sto te volimi – Gijom Muso (ni ne secam se)
El vidite sta je paranoja, a![]()
Priznacete da sam se potrudila i da vise nisam asocijalna
Svi koji bi eventualno poceli da me ubedjuju da je ova ili ona knjiga ispod svakog nivoa ili sta ti ja znam sta vec, nek odmah odustanu. Nemam ni vremena niti ikakav motiv da se time bavim. Citam od najranijeg detinjstva, i citam iskljucivo radi licnog uzivanja. To mi je jedini motiv.
Citam svasta. Citam Andrica, Slinka, Dostojevskog, Makina (sve sam procitala), Mana, Amanitija, Lausevica, Tolstoja, Lua, Hoseinija, Bulgakova(ne svidja mi se), Zilahija, Copica, Remarka… i… ko zna sta sve ne jos. Dug je moj citalacki staz, ima tu svega.
A ono zbog cega sam u stvari najvise izbegavala da ostavljam svoje utiske o knjigama je upravo to, sto je na ovoj temi bilo uobicajeno da kada neko kaze da je procitao bilo sta ispod recimo Dostojevskog, da se uvek nadje neko da nabere svoj ffffini nosic, podigne ga u vis do nebesa, pljucne po tom tvom izboru, i oplete nekoliko stranica.
Ako se to desi, ignorisacu, sigurno se necu smarati.
El vidite sta je paranoja, a![]()
Moja naj – top lista 2011
1. Knjiga o bambusu – Vladislav Bajac (Potpuno neobicno. Potpuno. Covek iz Srbije pise o Japanu i Japancima kao da je jedan od njih. A prica o pandama koja je kao prica u prici, me je potpuno raznezila)
2. Ni ovde ni tamo – Bil Brajson (Ovo je saljivi putopis o Evropi od Hemerfesta do Istanbula. Brajson pise veoma lepo i pitko)
3. Mehmed Pasa Sokolovic - Dusan Baranin (Ovo je staaaara, lepa knjiga)
4. Slepi ubica – Margaret Atvud (Neobicna i bas dobra “kanadska” knjiga)
5. Mati pirinca – Rani Manika (Prvi deo knjige je odlican, poslednja trecina znatno pada. Ali sta sam ja pre toga znala o japanskoj okupaciji Malaje? Nista)
6. Muzej bezuvjetne predaje – Dubravka Ugresic (“Nasi” tamo negde po belom svetu, posle ovih takodje “nasih” desavanja. Posebno sam osetljiva na njeno pisanje o svojoj majci)
7. Napad na minibar – Dubravka Ugresic (Esej. O svemu sto nas okruzuje. O strahu od drugog i drugacijeg, zaboravljanju pojmova kao sto je antifasizam, trgovini ljudima, internetu, hiperprodukciji SVEGA… i o jos mnoooogo cemu. Kao da mi cita misli i prenosi ih na papir)
8. Udruzenje ljubitelja knjiga i pite ljuskuse – Meri En Safer i Eni Barouz (Ovo je slatko, pitko, jednostavno, Plemenito… II sv. rat na jednom engleskom ostrvu.)
9. Cim prezivim ovaj roman - Mirjana Djurdjevic (O potkupljivim doktorima)
10. Treci sektor – Mirjana Djurdjevic (O nevladinim organizacijama![]()
)
11. Igra karata u Kairu – Hju Majls (Kroz licnu pricu sam mnogo saznala o savremenom Egiptu. Lep stil - pisac je novinar. Mada je ovo roman.)
12. Sahib – Nenad Velickovic (Ooo, kako sam se samo smejalaMirovne snage u Sarajevu u saradnji sa lokalnim stanovnistvom. Niko tu nije postedjen )
13. Kradljivica knjiga – Markus Zusak (Ovo je da te onako bas dusa zaboli, odlicna)
14. Sneg – Orhan Pamuk (Tesko i sporo sam je citala, ali se dosta dobro upozna danasnja Turska i prilike koje u njoj vladaju)
15. Kada si otisao – Megi O’Farel (Zenska knjiga)
16. Kci srece – Izabela Aljende ( I Deo trilogije)
17. Portret u sepiji – Izabela Aljende ( II Deo trilogije)
18. Kuca duhova - Izabela Aljende (III deo trilogije.Starinske knjige. Ne znam koja mi je iz ove trilogije lepsa. Ko ih cita, ide ovim redom kao na spisku. Kuca duhova moze i nezavisno da se cita, snimljen je i film po njoj sa Meril Strip, Dzeremi Ajronsom, Vinonom Rajder i Antonijem Banderasom. Malo li jeFilm je odlican. Inace rec je o Cileu i o nastanku Kalifornije…)
19. Kuca u Kairu - Samija Serageldin (Savremeni Egipat. Sudbina jedne savremene egipatske zene, i sudbina jedne prelepe kuce u Kairu)
20. Svece gore do kraja - Sandor Marai (Starinska madjarska-evropska prica)
21. Cudo u Poskokovoj Dragi - Ante Tomic (Urnebesno, mada na momente preterano)
22. Memoaari Pere bogalja–Slobodan Selenic (Selenica sam ja davno iscitala celog celcatog, ovo je bila samo repriza. Odlican naravno.)
23. Otac – Miljenko Jergovic (Moj omiljeni Jergovic, i moja najomiljenija knjiga od njega! Toliko je topla… Govori o svom ocu i o detinjstvu. Jasno vam je da sam pristrasna kada je gospodin Jergovic u pitanju)
24. Mama Leone + - Miljenko Jergovic (Odlicne pripovetke!)
25. Freelander – Miljenko Jergovic (Mirni penzionisani profesor istorije iz Zagreba, dobija cudan telegram i krece u Sarajevo, grad u kome se rodio, ali u kome nije bio od svoje 12-e godine…)
26. Troje – Dzulijans Barns (Duhovita i veoma pronicljiva. Ljubavni trougao.)
27. Ljubav, itd. – Dzulijans Barns (Nastavak Troje, ali mi je ova ostavila manji utisak)
28. Salu na stranu - Efraim Kison (Ako cete da se nasmejete, izvolite)
29. Kita boli more - Efraim Kison (Saljivi putopis. Grcka mi se najvise dopala)
30. Iza kulisa – Kejt Etkinson (Odlican porodicni roman. Mene je potpuno osvojio. Neobican ali vrlo efektan nacin gradjenja likova. Meni je bila bas, bas, bas…)
31. Moramo da razgovaramo o Kevinu-Lajonel Srajver (E, ovo je za mene mozda knjiga godine. Nemojte da vas odbije tema. Knjiga je jednostavno ODLICNO napisana. I nemojte da gledate film! To nije To.)
32. Soba – Ema Donahju (Uh, meni se dopala jako. Pisana je iz vizure i recnikom jednog petogodisnjaka. Tema je vise nego teska, ali je napisana tako da se lako cita.)
33. Nase medjutim je rat – Nura Bazdulj-Hubijar (Tinejdz knjiga. A ja ozbiljna gospodzaTako se ja malo zanesem
)
34. Azazel – Boris Akunjin (Spijunski, detektivski… romani iz pretkomunisticke Rusije. Ja ne citam skoro uopste trilere, ali ovo je drugacije. Koga zanima, lako ce da izgugla sve o knjigama. Bitno je kazu, citati ih obavezno redom. Knjige su dosta skupe, ali ih ima u bibliotekama.)
35. Stedljivo s komplimentima – Aleksandar Mekol Smit (Citala sam njegovu ediciju iz Zimbabvea, lepa je, ali meni je ova Edinburska lepsa. To je lagano-prelagano. A plemenito i meni veoma citljivo)
36. Split – Slavoljub Stankovic (Savremen srpsko-hrvatski roman. I kako u zivotu nista nije onako kao sto ocekujemo.)
Povodom toga sam se evo vec obratila sirokom auditorijumuNe lazi, znam te.
Hrabro s tvoje strane.Sad, kad ti dodje luciuss pa te pita gde je ovde psihologija, pa filozofija, pa...
![]()
Sve ono sto bih citala, stici cu u ovom zivotu da procitam samo jednom. Tek po nesto 2X.Vidim da ću morati: i svesku i da capnem neku menjačnicu do sajma.![]()
Povodom toga sam se evo vec obratila sirokom auditorijumu![]()
Zeza me internet![]()
Sad, kad ti dodje luciuss pa te pita gde je ovde psihologija, pa filozofija, pa...![]()
Uh sve uglavnom komercijala,osrednji i slabi.One koje nisam probao sa ove liste ne bih ni da probam.
Baranin je zanimljiv,citao sam ga,ali njega ne smatram knjizevnikom.Nema on pojma kao knjizevnik,on je vise kao neki zabavni istoricar,pise biografije znamenitih.
Selenic nije los ali nista posebno,njega sam citao nekoliko naslova.
Orhan Pamuk,osrednji,i ako ima Nobela.
ZnamOd jedne pametne žene sam naučila sledeće: Nije odgovornost na onome ko daje savet/preporuku, već na onome ko je usvaja.
Polovinu sa tvog spiska ne bih pipnula, neke ću sutra početi da tražim, nekima sam bila oduševljena kad sam čitala, a najveći deo sam prvi put čula.
A da ti je šizofren spisak i to stoji.![]()
A to mi se najviše dopada.
Tok svesti![]()
Ja sam procitala Azazel i Turski gambitAzazel je sjajan...i ja potvrđujem da treba da se čita redom. Čekam da mi drugarica donese Ahilejevu smrt...dotle sam stigao.
Lamar, ja videla prvi spisak, pa htela da te ispravim jer si napisala 2010. , kad ono izadje još veći za 2011.
Meni se naročito dopada što imaš iste pisce i medju najboljim i medju promašajima. To samo govori koliko su im dela neujednačena. Što mi je takodje normalno i ljudski.
Ne lazi, znam te.
Hrabro s tvoje strane.Sad, kad ti dodje luciuss pa te pita gde je ovde psihologija, pa filozofija, pa...
![]()
Pitanje ti je bezvezno,iza njega se kriju predrasude.Ne znam da li je dozvoljeno pitati, ali mene baš zanima koliko ti, luciusse, imaš godina i šta si po obrazovanju.
Prosto, lakše razumem ljude kad znam to.
Znaci, sad sam nacitana?![]()