Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

zoran69:
Ljudi ima li koga? Devojcice da vas nije poklopao neki nevaljali SOP?

Tu smo i dalje. Nego gledam ovu sliku zenke i ne mogu da verujem kako ima identicne sare kao jedan pas koji je ovde kod mene bio na ulici. Nemojte sad da se vredjate, ali stvarno jeste. Imam slike tog psa (naravno on je bio dosta tanji i imao je rep), samo moram malo da prekopam, pa ako nadjem stavicu jednu. I nemo' da mi je neko skakao za vrat zbog ovoga, jer mozda taj pas ima neke krvi sopa, ne znam.

sima966:
Gospodine Duranona, mislim da ste pogrešili mesto gde će te pokušati da dominirate.
Ući na ovu temu, i prozvati vlasnike sopova, a uz to im reći i da možete da se vidite je isto što i ići sa golom guzom u koprive, ili se kod Bate igrati lastiha.
Ja sam veoma miran čovek i takve vrste razgovora sam izbegavao i izbegavaću, pogotovo na ovoj temi.
Ovo kažem jer smatram da ste civilizovan i razuman čovek, zamislite šta se dešava da se javi dreser, shisho, trovač....., didije i zoran su već tu, oni imaju nesuglasica izmedju sebe ali kao što se moglo primetiti svi su zajedno kada treba braniti sopa, možda vam neće biti jasno od čega da brane sopa, ne znam ali je očigledno da ste u sukobu sa svima koji je nastao zbog vaše poruke o sopu.
Ovo kažem jer će tema otići predaleko, na neku drugu stranu gde će sama rasa biti u drugom planu, što nikakao ne želim kao veliki ljubitelj ove rase.
Još jednom bih zamolio da se vratimo Srpskom Odbrambenom Psu.
Unapred zhvalan na razumevanju.
Vidi simo966, tvrditi za nekoga da pokusava da dominira, a pri tome se nekoliko puta izjasnio kao laik i uctivo se izvinio ako je nekoga uvredio svojim vidjenjem razvojnog puta jedne rase, je u najmanju ruku besmisleno.
Tvrditi da neko proziva vlasnike Sopova, a pri tom ne pronaci ni jedan post gde se to nalazi zapisano, smatram podmuklim. Svaki post, posle onog kojim sam se obratio na temi, bio je odgovor na pisanja u kojima sam pomenut. A kako sam pomenut, mozes da uocis.
Pretnju da svojom pojavom ovde, idem "golom guzom u koprive", smatram provokacijom i upravo prozivanjem. Pretnje prezirem i otuda moj stav da treba da se uradi nesto konkretno, ako sam se nekom vec zamerio do te mere.
Navoditi imena ostalih ucesnika u diskusiji kao mojih vec unapred odredjenih protivnika u odbrani Sopa (kojeg nisam napao ni jednom recju, kao ni bilo koga drugog) - smatram kukaviclukom i pozivom da se okupi ekipa da mi se najebe keve zbog toga sto sam tebe iz nekog razloga iznervirao. Naravno, sve je to licemerno upakovano u formu persiranja. Iskreno da ti kazem, za mene je ovo sto si pokusao svojim postom bas jadno.
Izvinjavam se ponovo svima koje verovatno iritira ono sto nema veze sa ovom rasom, ali kao sto vlasnici Sopa brane u svakoj prilici, ja imam potrebu da ne dam na sebe. Ako se neko ne slaze sa postom koji sam napisao u vezi sa rasom, vrlo cu rado procitati , nauciti nesto i odgovoriti, ukoliko je potrebno.

Neko mi je ispričao priču o dva brata blizanca koji su se kao klinci međusobno tukli do besvesti, ali kada bi neko krenuo da ih razdvoji ili daleko bilo, napao nekog od njih na bilo koji način - obojica bi se vrlo složno ustremila na "uljeza".
Ovde se sami odgajivači i vlasnici SOP-ova međusobno prozivaju i prihvataju da nemaju jedinstven standard i da ne nabrajam, ali kad to uradi neko "sa strane" - vrlo složno reaguju napadajući ga.
I nemoj da mi je neko dirao Julijana! ;)

Sto mi poznata ova pricica,kao da sam je vec cuo.Najveci problem kod nas odgajivaca a narocito kod kinoloskog saveza je taj da smo se malo uplasili od naseg psa. Nikako da shvatimo da je Srpski narod dobi svog molosa i jednog od najkompletnijih pasa na svetu.Pitamo se kako nam je to uspelo bez silnih geneticara,laboratorija,miliona dolara i ostalih neophodnih uslova.Ljudi sa nevericom gledaju moje pse,na ulici su odusevljeni onim sto vide ali kad dobiju odgovor da je to Sop gledaju me zacudjeno,posto normalno nemaju pojma da taj pas uopste postoji a kad dobiju objasnjenje od mene onda slede komentari tipa "e mi ce da napravimo takvog psa,pazi da nebude".Normalno kad emisije o kinologiji i casopisi uopste i nepominju Sopa a znase kolki broj naseg stanovnistva koristi internet. U principu dosao sam do zakljucka da se u Srbiji bore protiv Sopa iz licnog interesa.

Hvala na komentarima, moram biti iskren do kraja i reci da mi puno znace bez obzira da li u njima ima i kritike. Davilica nece biti jos dugog veka kod Boleta (vec i sada je ne koristim, osim u prirodi gde moze da natrci neki pas ili macka), a am nislim da nece biti ni potreban. Moja namera je da dovedem psa u stanje da pored mene seta bez bez lanca ili gurtne. Kazem to mi je namera, a videcemo da li cu uspeti u potpunosti. U velikom delu mi to vec polazi za rukom i nadam se da cu za nekih 7-8 meseci psa voditi slobodnog pored sebe, a bez opasnosti po prolaznike. Za ljude i decu na ulici vec sada nema nikakvih problema, jedino su problem su macke i narocito psi koji pocnu da laju na njega i mene dok ga setam. U dvoristu je vec druga prica, ne dozvoljava pristup bilo kom zivom bicu ukoliko neko od ukucana nije prisutan da odobri ulazak. Medjutim kada se neko od nas pojavi i uvede goste u dvoriste, tada se sa njim taj gost za nekoliko minuta vec moze igrati i maziti, jer ipak jos je stene u pitanju. Sto se tice parenja sa zenkama, u svakom slucaju da cu se svaki put konsultovati sa Pedjom Balancem koji je zadobio moje potpuno poverenje i po bilo kom pitanju u vezi SOP-a jer ne zelim povuci makar i najmanje los potez u vezi ove rase. Takodje i ovde na forumu ima nekoliko njih cija misljenja veoma uvazavam i naravno da cu i sa njima da se posavetujem kada za to dodje vreme. Ovo kazem zato sto mislim da se samo disciplinovanim pridrzavanjem odredjenih pravila i nikako eksperimentisanjem na svoju ruku moze doci do uspeha kako bi se ,verujem uskoro, prezentovala jedna od najboljih rasa psa cuvara na svetu. Pozdrav za sve posetioce i ljubitelje S.O.P-a !

drago mi je da forum jos nije pao u zaborav.procitao sam ga od pocetka do kraja i moram vam reci da je bilo u neku ruku zanimljivo i poucno ;) .ponekad i zabavno.pratim desavanja oko sop-a vec duze vreme jer su me jako zainteresovali.imao sam psa slicnog izgleda ( mislim da je dona u pitanju,ali nisam siguran a mrzi me da listam izponova,ali pas je crn ) kog mi je dao deda sa sela.ovcarski neki mesanac,ali je imao karakteristike poput sop-a i nikad nije bio vezan.zanimljivo za tog psa je to sto kad smo se preselili iz sela on nije hteo da zivi u gradu pa se je uvek vracao(selo je daleko 15 km) nazad.a posto nisam imao nikog tamo da ga hrani mi smo ga pustili da zivi tamo i da ga hrane komsije,mada i mi cesto idemo tamo.ziveo je punih 16 godina sam.uvek je bio oko kuce i u dvoristu,mada se i skitao po malo :p uvek nas je pratio po selu a jednom prilikom kad je neki doberman-mesanac jurnuo na caleta on mu je pokazo gde je mesto,mada nije bio agresivan.ista je bila prica i sa sarplanincem.( cale je voleo da ga huska,srpska posla,da se vidi ciji je pas bolji ) ali nikad nikog nije napao za 10 godina.bio je rodjen sa kratkim repom,kao da je secen i potpuno crn.zao mi je sto nemam njegovu sliku da uporedite slicnost,ali verujte mi na rec.jedino je bio nesto manjih proporcija.nego da ne davim vise :roll: .zainteresovan sam za kupovinu sop-a vec izvesno vreme,samo sto mi se cini da nisam bio svestan njegove velicine.na ovim slikama deluje ogromno(u pozitivnom smislu) i mislim da nemam uslova trenutno.dvoriste mi nije ogradjeno pa ne bi mogao da seta.ali cu ga kupiti definitivno( pa kad-tad,ali mora da bude crn ).slao sam bio mejl pedji koji mi je odmah odgovorio i poslao mi tekst o njima.puno pozdrava za njega.zoki posto vidim da si mi ti najblizi jel mozes da kazes iz kog si mesta pa da ih vidim uzivo kad budem dolazio do nisa.sad 29 idem za merosinu pa ako si blizu da svratim.
P.S. Izvinjavam se na poduzem tekstu ali to je da forum ne padne u zaborav.Cure vadite me :twisted: I puno srece svim odgajivacima sa razvojem i priznavanjem rase,i malo vise sloge ako moze.Znam da nam je to rak rana ali probajte.I postavite slike sa smotre ako bude bila :-?

Back