Pa po meni je kod pasa najmanje bitna osobina koje je boje i koje mu je duzine dlaka. Mislim da bi standard trebalo najvise da se koncentrise na karakter, velicinu i gradju tela. Meni licno se isto vise svidjaju sa malo duzom dlakom,npr. kao rotovi, ali ne preterano dugom. A i ta dlaka je ipak funkcionalnija posto ih bolje stiti zimi, a ne smeta leti, a sop bi valjda trebalo da bude prilagodljiv na sve vremenske uslove (pogodne i nepogodne). Uostalom ako sop vodi poreklo od napuljca, tornjaka, rota, vuka i staforda ili pita (mislim da sam procitala da je valjda 30%napuljac, 30%tornjak, 30%rot, 5%vuk i 5%staford) nije li logicno da ce imati malo duzu dlaku? Skroz kratku dlaku nasledjuje jedino od staforda ili eventualno napuljca, mada i on ima malcice duzu dlaku nego staf, recimo kao kane korso. A isto to se odnosi i na boju. Zutu boju nasledjuje jedino od staforda (kao i tigrastu), tako da bi u principu ta boja trebalo da bude najredja, a cesce da bude crn, siv (skroz ili vucje siv), ili crn sa palezom (normalnim ili tigrastim). Meni je to i delovalo cudno, to insistiranje na zutoj boji sa crnom maskom, posto se svugde pricalo o tome kako je to radni pas stvoren da obavlja svoju duznost i kako je najvise paznje posveceno temperamentu, a da je izgled bio manje bitan i da zato ima razlicitih primeraka. Mislim da bi standard trebalo da prihvati i kratkodlake pse i pse sa srednjom duzinom dlake i da prilikom parenja ne bi trebalo obracati paznju na to, a vremenom bi se najverovatnije oni svi vec izjednacili po potrebi. A i ako se ne izjednace nije bitno. Npr. kao i kod kavkazca: planinski tip je malo krupniji i sa duzom dlakom, a psi iz nizije ili koji zive u toplijim krajevima sa kracom dlakom i nema nikakvih problema, to je sve ista rasa, samo sa manjim varijetetima. Jer ako pocne da se insistira na odredjenoj boji ili duzini dlake onda ce se zanemariti neke druge osobine, koje su ipak bitnije za jednog radnog (a i bilo kod drugog) psa. Onda cemo imati sopove koji ce morati da nose kaputic zimi ili ce usled bliskog parenja doci do problema sa kukovima, zglobovima ili ko zna cega. A takodje mislim da ne bi trebalo u leglu ostavljati samo stence u standardu nego one koji ne ispunjavaju standard bi trebalo jednostavno poklanjati ili dati uz naknadu za vakcine i eventualno uz obavezu da taj pas bude sterilisan da ne bi doslo do jos nepozeljnih primeraka. To sam videla da je u inostranstvu uobicajena pojava. Ako odgajivac oceni da pas nije za dalji rasplod prodaje ga pod ugovorom koji obavezuje vlasnika da se pas nece pariti, u suprotnom tuzba. Taj pas normalno manje kosta nego neko bolje stene i ne dobija papire. Doduse razumem da je kod nas to jos uvek bajka ali uopste nije losa zamisao. Inace, nisam ni vlasnik sopa ni strucnjak za ovu rasu tako da sve ovo sto sam napisala shvatite samo kao moje skromno licno misljenje. Sto se tice pomenute zenkice, meni se ona dopada gradjom samo sto ima malo losiji pigment,tj. nos joj nije crn i dlaka je malo crvenkasta (bar tako deluje na slici), ali ne vidim razlog da je ne koristis u daljem rasplodu ako ispunjava uslove standarda, tj. ako je dobrog temperamenta, dovoljne visine i tezine i dovoljno jaka. A Don i Bole mi se izuzetno svidjaju, a i kad bi imali malo duzu dlaku mislim da to uopste ne bi kvarilo utisak. Ali moj favorit je tigrasta zenkica, tako da ne bi skodilo da vidimo jos koju njenu slicicu.

A moze i nove slike od ostalih posto ih nesto nema u poslednje vreme, a ja skupljam koje mi se svide i za sada ih imam nesto ispod 50, tako da DAJTE JOS!

Puno pozdrava za sve odgajivace, vlasnike i ljubitelje sopova, a i ostalih pasa!