Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Ovde su se baš smirile strasti oko sopa, a na balkankinology vatra seva koliko je žestoko.
Zoran kritikovao jednog od najvećih odgajivača, Igora iz Šapca a ostali odgajivači stali u Igorovu odbranu pa rekli Zoranu kako u njegovim ženkama ima bulmastifa, i navode da im se stvara još jedan problem kad počnu da izlaze štenci od tih ženki, kažu da su to obični mešanci i da nemaju ni s od sopa.
Postavilo se pitanje kako Zoran sad navodi dobru saradnju sa Gavrilovićem a kritikovao je njegov rad pogotovo borbe pasa i nije hteo da ima ništa sa tim, neki odgajivači komentarišu da je to marketinški potez zbog prodaje štenadi.
Postavilo se i pitanje zašto niko od odgajivača neće Zoranu da proda kuče, pa se spomenulo i to da se on sa Gavrilovićem sbližio zbog borbi pasa, iako je odmah to demantovao i pretio, na zoranovom imenu osta fleka koju daje ženka kojoj je deda bulmastif,druga ženka koja nema ništa sa sopom i borbe pasa.

Stvarno nemogu da izdrzim da se ne umesam.
Gledam ovde kako napadate Zorana da je reko ovo da je reko ono a sad ga napadate da ima zenku mesanca Sop-bulmastif,da zenka koju je dobio od Gavrilovica nema ni S od Sopa.
E sad vi meni prijatelji moji recite ko je taj gavrilovic da nije on mozda tvorac rase i pisac standarda e pa zasto onda covek uvaljuje mesance ljudima da ga mozda tuze.
Za bulmastifovsku zenku mi objasnite zasto ste uvalili Zoranu nemojte samo da kazete nije nasa nego mikina ili perina.
Vasa je jer je Zoran kupio po preporuci jednog od vas i opet u jednog od vas.Nemozete da pobijete tu cinjenicu jer ste vi svi zajedno idete na rostilj spremate kotlice i zajedno brkate corbu to jest Sopa.Dugo vas analiziram vas takozvane odgovorne odgajivace (corbadzije) i sve manje i manje verujem u ideju Sopa ja koji sam u to nenormalno verovao.

postavite jos slika lune , i sopova iz odgajivacnica koji neguju srednju dlaku , sa parametrima za uporedjivanje/ dimenzije pasa./ , a postojeci odgajivaci neka prekopaju po rodovnicima i objektivno
neka sagledaju mitrovacko-sabacku liniju sopova i potomke te linije i videce de je greska, jer to se radilo pre desetak godina u pancevu i beogradu / ukrstanje u rodu i sa rasama srodnim / radi atraktivnijeg izgleda i bolje prodaje. Pas je srpski odbrambeni i u osnovi je vuk,u prirodnim bojama okruzenja , sa dlakom koja ga stiti od svih vremenskih prilika i neprilika,nepoverljiv prema ostalima,
smiren i spreman da brani mesto i gazdu koji ga hrani.,sve ostale mere se mere i moze se polemisati oko standarda ali nezaboravite da je to srpski odbrambeni pas i da ga karakterise karakter i definicija postojanog, stabilnog,izdrzljivog psa koji gine za svoga vlasnika.

E sad biti moj surak rekao bravo jer je Luna kod njega i on je obozava.Ona u sebi ima bar 20% vuka,veoma je nepoverljiva i vrlo smirena. Iskreno iako je u mojoj odgajivacnici meni se bas nesvidja zato sto sam ja pobornik Sopova zute boje sa crnom maskom kakav je recimo Don. Na moje veliko iznenadjenje mnogim ljudima se vise svidja ona nego kratkodlaki ali kazem sve je stvar ukusa.

Pa po meni je kod pasa najmanje bitna osobina koje je boje i koje mu je duzine dlaka. Mislim da bi standard trebalo najvise da se koncentrise na karakter, velicinu i gradju tela. Meni licno se isto vise svidjaju sa malo duzom dlakom,npr. kao rotovi, ali ne preterano dugom. A i ta dlaka je ipak funkcionalnija posto ih bolje stiti zimi, a ne smeta leti, a sop bi valjda trebalo da bude prilagodljiv na sve vremenske uslove (pogodne i nepogodne). Uostalom ako sop vodi poreklo od napuljca, tornjaka, rota, vuka i staforda ili pita (mislim da sam procitala da je valjda 30%napuljac, 30%tornjak, 30%rot, 5%vuk i 5%staford) nije li logicno da ce imati malo duzu dlaku? Skroz kratku dlaku nasledjuje jedino od staforda ili eventualno napuljca, mada i on ima malcice duzu dlaku nego staf, recimo kao kane korso. A isto to se odnosi i na boju. Zutu boju nasledjuje jedino od staforda (kao i tigrastu), tako da bi u principu ta boja trebalo da bude najredja, a cesce da bude crn, siv (skroz ili vucje siv), ili crn sa palezom (normalnim ili tigrastim). Meni je to i delovalo cudno, to insistiranje na zutoj boji sa crnom maskom, posto se svugde pricalo o tome kako je to radni pas stvoren da obavlja svoju duznost i kako je najvise paznje posveceno temperamentu, a da je izgled bio manje bitan i da zato ima razlicitih primeraka. Mislim da bi standard trebalo da prihvati i kratkodlake pse i pse sa srednjom duzinom dlake i da prilikom parenja ne bi trebalo obracati paznju na to, a vremenom bi se najverovatnije oni svi vec izjednacili po potrebi. A i ako se ne izjednace nije bitno. Npr. kao i kod kavkazca: planinski tip je malo krupniji i sa duzom dlakom, a psi iz nizije ili koji zive u toplijim krajevima sa kracom dlakom i nema nikakvih problema, to je sve ista rasa, samo sa manjim varijetetima. Jer ako pocne da se insistira na odredjenoj boji ili duzini dlake onda ce se zanemariti neke druge osobine, koje su ipak bitnije za jednog radnog (a i bilo kod drugog) psa. Onda cemo imati sopove koji ce morati da nose kaputic zimi ili ce usled bliskog parenja doci do problema sa kukovima, zglobovima ili ko zna cega. A takodje mislim da ne bi trebalo u leglu ostavljati samo stence u standardu nego one koji ne ispunjavaju standard bi trebalo jednostavno poklanjati ili dati uz naknadu za vakcine i eventualno uz obavezu da taj pas bude sterilisan da ne bi doslo do jos nepozeljnih primeraka. To sam videla da je u inostranstvu uobicajena pojava. Ako odgajivac oceni da pas nije za dalji rasplod prodaje ga pod ugovorom koji obavezuje vlasnika da se pas nece pariti, u suprotnom tuzba. Taj pas normalno manje kosta nego neko bolje stene i ne dobija papire. Doduse razumem da je kod nas to jos uvek bajka ali uopste nije losa zamisao. Inace, nisam ni vlasnik sopa ni strucnjak za ovu rasu tako da sve ovo sto sam napisala shvatite samo kao moje skromno licno misljenje. Sto se tice pomenute zenkice, meni se ona dopada gradjom samo sto ima malo losiji pigment,tj. nos joj nije crn i dlaka je malo crvenkasta (bar tako deluje na slici), ali ne vidim razlog da je ne koristis u daljem rasplodu ako ispunjava uslove standarda, tj. ako je dobrog temperamenta, dovoljne visine i tezine i dovoljno jaka. A Don i Bole mi se izuzetno svidjaju, a i kad bi imali malo duzu dlaku mislim da to uopste ne bi kvarilo utisak. Ali moj favorit je tigrasta zenkica, tako da ne bi skodilo da vidimo jos koju njenu slicicu. :D A moze i nove slike od ostalih posto ih nesto nema u poslednje vreme, a ja skupljam koje mi se svide i za sada ih imam nesto ispod 50, tako da DAJTE JOS! :p Puno pozdrava za sve odgajivace, vlasnike i ljubitelje sopova, a i ostalih pasa! ;)

Zašto sam želeo da dam svoj komentar, zato što sam u ovoj i prethodnim porukama od gdina SOP-a prepoznao tvorca rase gdina Gavrilovića, možda je lično baš on a možda piše neko po njegovim instrukcijama, i pitam se da li je moguće da je na te grane spao pa mora to da radi.
Nekada sam i ja čuvao SOP-ove ali sam zbog tvorca rase prekinuo da ih čuvam, tačnije nisam želeo da se bavim borbama pasa i nisam hteo da ubacujem druge rase u sopa.
Nisam ja jedini, tu su i odgajivačnica iz Pančeva koja je bila vrlo bliska sa tvorcem rase i koji su radili direktno po njegovim uputstvima, Ljuba sop, i još nekoliko veoma jakih odgajivača od kojih je jedini danas ostao Peđa Balanac koji je sve držao na distanci, prezirao borbe pasa ali je imao uporište u visokim kinološkim krugovima za razliku od nas ostalih odgajivača.
Zorane tvoj pas jeste lep, možda jeste sop koji je povukao na nekog pretka, ali ubacivati u ovu rasu vuka je čisto rušenje rase, ali ne sekiram se puno jer je ženkica kod tebe i lično mislim da njeni štenci koji nisu u standardu neće ići u prodaju, tačnije da će iz tvoje odgajivačnice izlaziti samo psi poput tvog Dona.
Ta ženka može da se sviđa ljudima, pa to je lep pas, ali kao što si i sam rekao nije sop u standardu, ukusi su različiti, neko voli pudliču, neko labradora a neko šarplaninca, da te sad ne davim sa tom ženkicom verujem da su te dosta udavili za nju.

Postavio bih jedno pitanje za gdina SOP-a: koje su to odgajivačnice koje neguju srednju dlaku sopa, navedi samo dve, ma samo jednu u Srbiji?

Samo da odgovorim Danici na jednu račenicu o boji i dužini dlake. Do pre 7-8 godina u svakom čistokrvnom leglu sopova bilo je u proseku do 10% štenaca žute boje ali zbog velike potražnje baš takvih štenaca izvršene su selekcije tako da danas u legima ima u proseku oko 60% štenaca žute boje sa tendencijom porasta. Slično je i za dužinu dlake, po sadašnjem standardu ne di smela biti duža od rotvajlerove dužine i to je danas odgajivačima uglavnom merilo.

Hvala na brzom odgovoru! Inace nemam ja nista protiv zute boje ako se do nje doslo selekcijom unutar rase, a ne dodavanjem drugih rasa koje nisu bile u originalnoj mesavini (glupo sam se izrazila, al vec je kasno i nista bolje mi ne pada na pamet) prilikom stvaranja sopa. A vidim da ima dosta polemika na raznim sajtovima o upotrebi bul mastifa i ko zna cega jos. Nego bez veze mi je da to bude glavna osobina kojom ce se voditi odgajivaci prilikom parenja svojih pasa, jer onda moze doci do parenja u srodstvu. A za duzinu dlake se apsolutno slazem, nisam ni mislila da treba biti duza od dlake rota. Ali mislim da ne bi trebala biti ni prekratka, kao npr.kod staforda, jer ta dlaka nije pogodna za sve vremenske prilike. A vidjala sam na netu i slike nekih sopova sa skroz kratkom dlakom koji su mi izgledali identicno kao brazilske file, samo sa kupiranim repom, i nisu mi se preterano svideli. Prosle godine sam (valjda) na novembarskoj izlozbi u bgd na sajmu videla jednu odlicnu zenku sopa. Naravno nije ucestvovala ali ju je gazda ipak doveo. I mislim da bi to trebalo da uradi sto vise vlasnika sopova koji su u mogucstvu, cisto da se i drugi ljudi malo bolje upoznaju sa ovom rasom posto ipak nema puno prilike da ih vidimo. Zenka je inace bila mlada, oko godinu dana ako se dobro secam, i zute boje ali malo tamnija. Prvo sam iz daljine pomislila da je mozda kane korso sa nekupiranim usima ali cim sam prisla prepoznalo se da je sop. A jedan od glavnih razloga sto sam pomislila da je sop je zato sto je imala samo za nijansu duzu dlaku nego kane korso, ali ne predugu. Naravno bilo je i drugih razlika, znam da nisu bas identicni. Mada bilo je govora (na ovom ili nekom drugom sajtu, vise se ne secam) i o nekom sopu kome je vlasnik kupirao usi, a rep ostavio malo duzi nego sto se sopovima kupira, pa sad svi misle da je kane korso, cak i odgajivaci i vlasnici sopova posto su ipak prilicno slicni izgledom. E da, a videla sam jednom i na Kalemegdanu jednog muzijaka sopa, bar mislim da je bio, ali nije bio u standardu. Podsecao je na onu sivu zenku, valjda se zove Maza, ne znam dal je ona u standardu ali meni u ona izgleda odlicno. U svakom slucaju postavljajte sto vise slika sopova, i onih u standardu i onih koji to nisu, samo napomenite koji nisu, cisto da ne bude zbunjujuce za one koji se manje razumeju. I pisite malo o temperamentu, osobinama i dogodovstinama iz zivota sa ovim psima, a svadje bi bilo lepo kad bi ostavili po strani ili makar preko privatnih poruka. Pozdrav svima!

5dc352718c57.jpg

35ab9ddfec6a.jpg

f461fbbfed71.jpg

a36d313af3ae.jpg

d19fb64dfcd4.jpg

Bole 9,5 meseci, nabavio sam ga od P. Balanca, odgajivacnica Carski Cuvar-Sremska Mitrovica. Pozdrav svim iskrenim ljubiteljima S.O.P-a !

amone nisi razumeo.... i mene interesuju psi iz tih odgajivacnica pa apelujem da ih odgajivaci postave bez obzira sto su unapred osudjeni na ostre kritike,ono ispred bez komentara a veruj da
o rasi i psima imam svoje stavove i nije nista lose saslusati,tudje a iz prilozenog ce se videti da
postoji veliki broj ljubutelja,odgajivaca koji cene i neguju srpskog odbrambenog psa u obliku koji
je definisao Nenad Gavrilovic/danica,zoran69/
istinski sam protivnik borbi pasa ali veruj da sam video mnogo humanijhih borbi pasa nego
SOP-ova koji se cuvaju i odgajaju u uslovima koji dolikuju ovoj rasi.

sop:
postoji veliki broj ljubutelja,odgajivaca koji cene i neguju srpskog odbrambenog psa u obliku koji
je definisao Nenad Gavrilovic/QUOTE]

Ovaj citat i gore postavljene slike sve govore, rađen standard po jednom psu a sad malo da ubacimo dugodlake pse, da sve to bude još gore dugodlaki psi nemaju nikakve sličnosti sa psima koji su u standardu koji je pisao Nenad Gavrilović.
Pa zar pas u standardu nije pas kakvog su postavljali odgajivači brane, stevo, zoran(dona'baka)....
Da li to po tebi Gavrilović opet menja standard?

Gavrilovića ne poznajem lično, ali stvorio je divnog psa, mislim na onog žutog sa AMONOVE slike, i ličnog sam mišljenja da pokušaj ubacivanja dugodlakih pasa neće uroditi plodom pa makar on poticao i od samog tvorca rase, naprotiv kod odgajivača stvara samo kontraefekat.
Nisam baš velik poznavalac pasa ali se vidi da ovaj pas nema poludugu dlaku.
Pre određenog vremena video sam ovog psa u Pančevu, mislim da mi rekoše da se zove Blujko, dlaka je malo kraća nego kod rotvajlera.
Koliko ja kao laik mogu da primetim ovi psi od braneta zorana steve…. imaju dosta sličnosti sa Blujkom i mislim da su oni ti odgajivači koji slede Gavrilovićevu ideju.

Back