Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Stevo druze,to sto hoces da uradis sa boletom da ga vodis bez povodca je naporan ali i te kako korisna stvar. ja sam mazu dobio sa 2 godine i nesmem da je pustam gde ima ljudi,jer se na par njih izrezala.a to me mnogo smara. ne mogu da kupim pivo i sedim u parku dok maza trci. mada ima i to prednosti, odrzava me u kondiciji:)."problem" sa SOP-om je sto stap vidi kao pretnju pa makar to bio i stap za setnju.zato pazi kad prolazis pored ljudi sa stapom i pijanih,jer ih bas ne vole. maza je recimo ljubomorna na plavuse:).

Ево, ја ћу да ти искритикујем пса ..... у позитивном смислу! Леп је и види се потенцијал! Бар оно колико се разумем у псе уопште!
Иначе, живи смо, али колико видим, повремено смо и "неживи"!!!!!! Шалим се.

Ma postedjen je maksimalno ali su slike nastale upravo kad smo se vratili iz setnje.Evo slika jos dva psa iz nase odgajivacnice.

ovi je Luna sa 5 meseci

Bak sa 7 meseca

Ovde je vec stvar u poverenju.Ova slika je zasticena i nesme se umnozavati,koristiti za bilborde i reklamne kampanje.

Muzijak je jako lep, jer meni se licno najvise svidjaju sopovi zute boje sa crnom maskom, to mi je nekako najlepsa kombinacija.
Dok zenkica nije po mome ukusu zbog malo duze dlake jer nije u standardu.
I slazem se sa tobom da bi standard trebao da bude kratka a ne srednja i duga dlaka kako se neki zalazu!

Znam da ce ta zenkica u dobroja kombinaciji sa muzijakom koji je u standardu dati sopove u standardu, ali je mnogo bolje za samu rasu da odgajivaci kao sto ste ti, Pedja i dr. koji se ozbiljno bave odgajanjem sopova , drze samo sopove u standardu, i naravno da odluce sta je to standard da li duga ili kratka dlaka, jer bi se tako rasa brze standardizovala i nebi se uvek vracali za korak nazad kada se upare sop u standardu i van sttandarda. A i ljudi sa strane, laici, bi lakse prepoznavali rasu i smatrali je ozbiljnom kada nebi bilo toliko razlicitosti izmedju pasa.
Ovo pisem jer je kod mene u Novom Sadu 99% ljudi koja se upozna sa rasom, sop sa kracom dlakom je ubedljivo lepsi i atraktivniji nego sop sa duzom dlakom.

Sa secenim usima me dosta podseca na cane corso, ali mi je svejedno bezveze da mu to rade kad ne mora. Pogotovo sto mu usi izgledaju kao da mu ih je neko odgrizao. Mnogo su mi lepsi sa celim usicama...
A na slikama mi se cini da mu je rep malo vise ostavljen, izgleda da je vlasnik bas hteo od njega da napravi c.corso..

Е, то ми је скроз безвезе ... сећи СОП-у делове тела зато што се некоме не допада такав, а зна да то није у стандарду. Вероватно неуспео покушај имитирања неке друге расе (а боље да је узео баш ту расу на коју жели да му личи СОП).

Back