Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.229
Nada Klaić: Doseljavanja nije biloTo si bukvalno ti sad izmislio.
Evo, da se podsetimo još jednom šta kaže Nada Klaić (i @NickFreakyrgios da pogleda isto tako):
Pogledajte prilog 1756708
NADA KLAIĆ: Sačuvani tekst Zvonimirove zakletve jedan je od najdragocjenijih izvora za toga vladara prije svega zato što nema ni najmanje sumnje u njegovu autentičnost.
![]()
"Ako unatoc tome danas pristupamo problemu hrvatske pradomovine, onda to cinimo prije svega zato sto i domaca i svjetska historiografija, u prvom redu njemacka i austrijska, od osamdesetih godina ovog stoljeca otvaraju posve nove vidike."
"Spomenula sam da mi je najnovija austrijska i njemacka literatura (posebno dragocjeni radovi njemackog filologa H. Kunstmanna!) bila putokaz kad sam se 1984. godine vratila na problem pradomovine i doseljenja Hrvata."
"Drugi momenat, prevazan za pitanje porijekla i doseljenja Hrvata i Srba, jest nova, kako ce se vidjeti za Hrvate i Srbe prihvatljiva Kunstmannova teorija o tome kako se slavenska plemena nisu selila sa sjevera na jug nego obrnuto s juga na sjever! Na citavom nizu primjeru Kunstmann je dokazivao da slavenska plemena posebno ona koja nisu nosila svoja slavenska, nego strana imena, nisu dolazila u Srednju i Sjevernu Evropu s istoka iz Zakarpaca, nego s juga, iz Balkana."
"Vec u prvom radu o Abodritima, Kunstmann postavlja pitanje kako su se Abodriti sa Dunava preselili sve do Sjevernog mora i usput se poziva na naslucivanja historicara W. Schlesingera prema kojima su slavenska plemena u posljednjim desetljecima VI. st. pod avarskim pritiskom preselila u Srednju Njemacku. Takvo je misljenje kasnije ucvrstio berlinski arheolog J. Herrmann pretpostavkom da su se slavenska plemena pri povlacenju pred Avarima podijelila tako da nisu svi clanovi napustili stara sjedista. Autor prikazuje tu diobu upravo na primjeru Srba! Iz srpskog su se saveza izdvojili Sorbi koji su se preko Moravske i Ceske povukli u lapsko-saalsko podrucje i ondje se naselili. Prevazna pretpostavka upravo za preseljenje Srba iz stere balkanske u novu polapsku domovinu! Isto autor pretpostavlja da se jedan dio Srba preselio tada u Veliku Poljsku, jer se onda nalazi dosta toponima tipa Sarbia."
"Slicno misljenje iznosi prema Kunstmannovom obavjestenju i R. Werner, koji 1979. godine istice da su Slaveni kada su za vrijeme kana Bajana ukljuceni u avarsku drzavu dobili mogucnost da se krecu po citavom kaganatu, pa su, na primjer, Hrvati mogli nakon osvojenja Sirmija 582. godine dravskom dolinom nastaviti preseljenje u Korusku, drugi su Balkanom doprli do Peloponeza."
"Treba zato mislim prihvatiti istu korekturu koju je predlozio Kunstmann kad je ustanovio da su carevi Beli Hrvati zapravo Veli Hrvati sa starim znacenjem Stari Hrvati! Ako su te pretpostavke za Vele ili Stare Srbe tocne, onda valja zakljuciti da su u Pounju dobili avarsku organizaciju davno prije svrsetka VI. stoljeca jer su krajem stoljeca vec imali avarski sluzbeni naziv za svoju zemlju - Veliki Srbi ili Velika Srbija!"
"Tako su najvise strana arheoloska i filoloska istrazivanja pridonijela da smo bez velike zalosti napustili staru teoriju o doseljavanja Hrvata i Srba u VII. st. i o njihovoj toboznjoj pradomovini na dalekom sjeveru."

Nada Klaic, Protohistorija, Sjever i jug u Hrvata i Srba, Problem doseljenja: jesu li Hrvati i Srbi iseljavali iz svoje stare balkanske domovine ili su dosli u nju?, "Oko", 15 - 29. sijecnja, Zagreb, 1987. str. 9.
Prestanite se vise brukati koristenjem tog kolosalno netacnog i glupog naziva "Becko-berlinska skola", pogotovo za Bozic, jer upravo tokom 20. st. njemacki (berlinski) i austrijski (becki) naucnici su ti koji su u ocima Nade Klaic (na stranu tuzna cinjenica sto je osoba takvog kalibra, barem meni veoma draga, pred samu smrt totalno izlapila i pukla kao zvecka) pridonijeli da se "napusti stara teorija o doseljavanju Hrvata i Srba u 7. stoljecu".
@Kole11