Na koji nacin se moze psihicki ojacati?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Make It Rain Money GIF

Jedini nacin je mnogo novca.
Sto vise novca to postajes psihicki jaci.

Ako imate iskustva ili znanja pišite kako poceti, od cega, da li je samopouzdanje bitno, fizicki izgled, ishrana, volja, podrska bliznjih ?
Samopouzdanje je najbitnije, a za samopouzdanje je bitno i ovo ostalo sto si navela - novac jer nedostatak novca najgore utice na sliku o sebi. Kad se resi pitanje novca, onda ce prirodno da se poradi i na fizickom izgledu, sredina ce bolje da reaguje na nas a bliznju vise da nas podrzavaju. To je moje iskustvo, ne zezam se.

Osamiti se, dati sebi vremena. Odmoriti. Dobro razmisliti o stvarima koje smo mogli promeniti i o onima koje su nam bile suđene.
To može doneti mir. Ublažiti stres.
Psihički ostajemo isti. Nismo jači. Nismo ni slabi.
Samo prihvatimo stvari onakvima kakve jesu.
Razmišljanje o problemima i dodatne samoanalize mogu biti i kontaproduktivne.
Ne kažem da nisi u pravu, ali ovo može biti mač sa dve oštrice.

Podrška osoba koje voliš je uvek najbitnija :heart:

Naravno da sam u pravu. Ja tako funkcionišem.
Razgovor takođe može da pomogne ali prvo razbistriti glavu.
Ovo može u dva pravca upravo. Mozak je čudna zverka.
A razgovori u poslednje vreme meni nisu od neke koristi. Kod podrške sam mislila više na moralnu podršku koju osećaš, ne razgovore. Bar mene zamaraju u poslednje vreme. Ćutanje mi više odgovara.

Samopouzdanje je najbitnije, a za samopouzdanje je bitno i ovo ostalo sto si navela - novac jer nedostatak novca najgore utice na sliku o sebi. Kad se resi pitanje novca, onda ce prirodno da se poradi i na fizickom izgledu, sredina ce bolje da reaguje na nas a bliznju vise da nas podrzavaju. To je moje iskustvo, ne zezam se.
Ovo mi ne deluje kao trajno rešenje. Da tvoja psihička stabilnost zavisi od ocene drugih ljudi ili od tvog fizičkog izgleda. 🤔Time samo jačas ego, a ego je zajebana stvar. Izvor gadne patnje kada je narušen.

Ovo mi ne deluje kao trajno rešenje. Da tvoja psihička stabilnost zavisi od ocene drugih ljudi ili od tvog fizičkog izgleda. 🤔Time samo jačas ego, a ego je zajebana stvar. Izvor gadne patnje kada je narušen.
Ljudi su drustvena bice i svi se procenjujemo u kontaktu sa drugim ljudima, u zajednici. U tom smislu sam to i napisala. I psihicka nestabilnost je posledica odnosa sa ljudima.

Ljudi su drustvena bice i svi se procenjujemo u kontaktu sa drugim ljudima, u zajednici. U tom smislu sam to i napisala. I psihicka nestabilnost je posledica odnosa sa ljudima.
To je ok. Ali imati nedostatak samopouzdanja zbog tih stvari, nije. To je problem ljudskog ega. Specifičan za ljude. Npr. ni najruznija i najsiromašnjja mačka na svetu nema problem sa samopouzdanjem. Privremeno podići ego tako što ćeš nabaciti novca ili se fizički srediti nije loše kada padneš psihički zbog nečega. Ali nije trajno rešenje. To je samo "štaka" na koju se osloniš dok ne "prohodaš".
Trajnije rešenje je duboko samoposmatranje. Zašto meni moj veći stomak izaziva depru, zasto mi je toliko bitna ocena drugih, itd.
Ja praktikujem meditaciju. Nije za svakoga, ali meni je dobra. Tu posmatraš svoje misaone procese, obrasce, uspon i pad emocija zbog njih i vremenom stvaras distancu u odnosu na njih. Vidiš jasnije šta jeste, a šta nije realno.
Za nekoga drugog neke druge stvari bolje rade posao. Psihoanaliza, psihoterapija, EFT...

To je ok. Ali imati nedostatak samopouzdanja zbog tih stvari, nije. To je problem ljudskog ega. Specifičan za ljude. Npr. ni najruznija i najsiromašnjja mačka na svetu nema problem sa samopouzdanjem. Privremeno podići ego tako što ćeš nabaciti novca ili se fizički srediti nije loše kada padneš psihički zbog nečega. Ali nije trajno rešenje. To je samo "štaka" na koju se osloniš dok ne "prohodaš".
Trajnije rešenje je duboko samoposmatranje. Zašto meni moj veći stomak izaziva depru, zasto mi je toliko bitna ocena drugih, itd.
Ja praktikujem meditaciju. Nije za svakoga, ali meni je dobra. Tu posmatraš svoje misaone procese, obrasce, uspon i pad emocija zbog njih i vremenom stvaras distancu u odnosu na njih. Vidiš jasnije šta jeste, a šta nije realno.
Za nekoga drugog neke druge stvari bolje rade posao. Psihoanaliza, psihoterapija, EFT...
Sve se slažem ali nedostatak novca, siromaštvo, to je nešto potpuno devastirajuće za sliku o sebi

Da promeni sebe na bolje ali samo pod uslovom da želi. Da da sebi vremena sa sobom, da sagradi svoju novu ličnost. Da prihvati sebe u celosti. Da odbaci ego(izam). Da sazna koji je tip ličnosti ako iskreno prema sebi odgovara na pitanja. Da prihvati činjenice i realnost. Da shvati da nijedno loše nije loše nego vodi ka novom boljem kao lekcija. Da bude fizički zdrav i da se kreće, da vozi bicikl, da ne bude lenj i poročan. Jer telo je hram, u zdravom telu, zdrav duh. Ako treba da pije lekove, da ide na terapiju. Da proba da ima jednu zrelu osobu pored sebe koja će da ga/je razume. Bez osuđivanja, sa tolerancijom. Da izbegava stres i kortizol. Da izbegava energetske vampire i toksične ljude. Da se zdravo hrani. Da sluša muziku. Da se često tušira, malo vrućom malo hladnom vodom. Da puno spava. Da ne gleda tv.
Da vodi ljubav ako može. Da se ljubi, mazi. Da uzme kućnog ljubimca u vidu psa, ili mačke ako baš mora. Haha
Da zapisuje misli i ideje. Da nešto crta.
Da diše vazduh. Pije puno vode. Izbegava kafu. Da ne jede puno slatkiša i slaniša.
Da jede voće i povrće, mlečne proizvode.
Da pomaže ljudima. Da drži urednu kuću.
Da uživa u bojama i mirisima. Da se što više smeje. Da pije malo koka kole. Hehe
Da mašta. Gleda filmove. Smišlja ideje.
Da igra stoni tenis, da pliva, baca frizbi, pikado, neke društvene igre. Da ne pije alkohol. Da ne puši...da ne gleda ljude u oči u prolazu. Ma svašta ima, raznih "trikova". Da štedi, bude ekonomičan, skroman. Da nema velikih želja pored zdravlja i porodice. Da bude srećan sa tim što ima i sa to "malo" (ogromno). Da nauči da ceni i da poštuje. Da bude zahvalan. Da bude srećan što je živ. I da se ne plaši ni života ni smrti. Sve u svoje vreme je lepo. Znači što više sadržaja ali i društva ali i samoće. Neki balans. Da bude optimista i pozitivan. Da ne prati sport i politiku. Nego da izađe u prirodu.
Da radi posao koji voli. Koji ga ispunjava.
Da uvek bude strpljen, spašen. Da ustupi...

Kada neko psihički potone, ili se samo oseća loše, najpre oseća krivicu a potom pada i samopoštovanje i samopouzdanje. Kako se ponovo postaje jak?

Ukoliko to stanje da psihički tonemo ili smo melahholični više od 2 nedelje treba da se potraži pomoć stručnjaka.

I ukoliko to stanje ne traje više od 2 nedelje, moramo da želimo da se osećamo bolje. Želju stavljam na prvom mestu.

Neko želi da ostane sam dok psihički ne ojača, a nekom drugom znači podrška bliskih ljudi. I tako, dok se radi na sebi, polako se vraćaju u samopoštovanje i samopouzdanje.

. Da bude fizički zdrav i

Šta će biti sa onima koji nisu fizički zdravi, ne svojom voljom?

Dž ne pije alkohol. Da ne puši...da ne gleda ljude u oči u prolazu. Ma svašta ima, raznih "trikova". Da štedi, bude ekonomičan, skroman.

Pušenje, slatkiši i skromnost nemaju veze sa stanjem psihe. Naravno, alkohol i cigarete su porok koji utiče na fizičko zdravlje, ali promena tih poroka, navika, ne treba da se menja dok pokušavamo da se psihički osećamo bolje.
Isto vredi i za štednju.
Kada je štednja u pitanju, mali broj ljudi danas ima novca za štednju, ali to je posebna tema, za drugi potforum.

Takođe, ne treba ostavljati kafu kada se osećamo loše.

Poslednja izmena:
Da promeni sebe na bolje ali samo pod uslovom da želi. Da da sebi vremena sa sobom, da sagradi svoju novu ličnost. Da prihvati sebe u celosti. Da odbaci ego(izam). Da sazna koji je tip ličnosti ako iskreno prema sebi odgovara na pitanja. Da prihvati činjenice i realnost. Da shvati da nijedno loše nije loše nego vodi ka novom boljem kao lekcija. Da bude fizički zdrav i da se kreće, da vozi bicikl, da ne bude lenj i poročan. Jer telo je hram, u zdravom telu, zdrav duh. Ako treba da pije lekove, da ide na terapiju. Da proba da ima jednu zrelu osobu pored sebe koja će da ga/je razume. Bez osuđivanja, sa tolerancijom. Da izbegava stres i kortizol. Da izbegava energetske vampire i toksične ljude. Da se zdravo hrani. Da sluša muziku. Da se često tušira, malo vrućom malo hladnom vodom. Da puno spava. Da ne gleda tv.
Da vodi ljubav ako može. Da se ljubi, mazi. Da uzme kućnog ljubimca u vidu psa, ili mačke ako baš mora. Haha
Da zapisuje misli i ideje. Da nešto crta.
Da diše vazduh. Pije puno vode. Izbegava kafu. Da ne jede puno slatkiša i slaniša.
Da jede voće i povrće, mlečne proizvode.
Da pomaže ljudima. Da drži urednu kuću.
Da uživa u bojama i mirisima. Da se što više smeje. Da pije malo koka kole. Hehe
Da mašta. Gleda filmove. Smišlja ideje.
Da igra stoni tenis, da pliva, baca frizbi, pikado, neke društvene igre. Da ne pije alkohol. Da ne puši...da ne gleda ljude u oči u prolazu. Ma svašta ima, raznih "trikova". Da štedi, bude ekonomičan, skroman. Da nema velikih želja pored zdravlja i porodice. Da bude srećan sa tim što ima i sa to "malo" (ogromno). Da nauči da ceni i da poštuje. Da bude zahvalan. Da bude srećan što je živ. I da se ne plaši ni života ni smrti. Sve u svoje vreme je lepo. Znači što više sadržaja ali i društva ali i samoće. Neki balans. Da bude optimista i pozitivan. Da ne prati sport i politiku. Nego da izađe u prirodu.
Da radi posao koji voli. Koji ga ispunjava.
Da uvek bude strpljen, spašen. Da ustupi...

SAVET ZA OBNOVU SEBE — ZA NEKOG KO ŽELI DA SE POMERI IZ MESTA.

Promena može da krene tek kad čovek sam poželi. Niko je ne može nametnuti.
Kad taj momenat dođe, važno je dati sebi vreme. Da budeš sam sa sobom, da upoznaš sebe bez maski, da polako izgradiš novu verziju sebe — onu stabilniju, mirniju, zreliju.

Prihvatanje sebe.
Prihvati i dobre i loše strane. Kad prihvatiš, počinješ da menjaš. Kad bežiš od sebe, ostaje sve isto.

Ego malo stišaj.
Ne mora da nestane — samo da se smiri. Ego je često buka koja prikriva istinu o nama.

Saznaj svoj tip ličnosti.
Samo iskrenim odgovorima. Pomaže da razumeš svoje potrebe, okidače, energiju.

Prihvati realnost.
Nešto što izgleda loše često je samo lekcija. Kasnije shvatiš zašto je bilo potrebno.

Telo i duh su jedan sistem.
Kreći se. Bicikl pogotovo — vetar u licu ti očisti misli. Šetnja, plivanje, stoni tenis, šta god prija.
Ako ti trebaju lekovi ili terapija — uzmi, to je znak snage, ne slabosti.

Okruži se jednom zrelom osobom.
Ne treba vojska ljudi, samo jedna osoba koja te razume, ne osuđuje, ima strpljenja.

Izbegavaj stres, kortizol, toksične ljude.
Mentalna higijena je isto bitna kao i fizička.

Čuvaj telo.
Zdrava hrana, dovoljno sna, dosta vode, manje kafe.
Tuširanje naizmenično toplom i hladnom — reset celog sistema.
I da, koka-kola malo, ne litar.

Daj sebi kreativnosti.
Zapiši misli, crtaj, smisli ideju, maštaj, gledaj filmove, slušaj muziku.

Kontakt, nežnost.
Ako možeš — ljubljenje, maženje, vođenje ljubavi… to leči nešto duboko u čoveku.

Kućni ljubimac.
Pas ako želiš društvo, mačka ako želiš zen. (Dobro, može i mačka, ajde. 😄)

Čiste navike.
Ne alkohol. Ne cigare.
Ne preterivati u šećeru i slanom.

Jednostavan, uredan život.
Uredna kuća = uredna glava.
Štedljivost, skromnost, zahvalnost.
Male želje, veliki mir.

Balans društva i samoće.
Ni previše ljudi, ni previše tišine. Nađi svoju meru.

Priroda umesto politike i sporta.
Šume i reke leče. TV retko kad.

Posao koji ima smisla.
Kad radiš ono što voliš, život se sam sređuje.

Strpljenje.
Uvek, u svemu. Ko je strpljiv — već je pola pobedio.

I najvažnije: ne plaši se života, ni smrti.
Svakom trenutku daj šansu da bude lep.

1. Nauči da postavljaš granice.
Bez griže savesti. “Ne” je kompletan odgovor. Mnogo ljudi pati jer nikad nisu naučili da čuvaju sebe.

2. Uči da prepoznaješ svoje emocije.
Ne samo “dobro” i “loše”, nego nijanse — tuga, frustracija, razočaranje, iscrpljenost, nostalgija… Kad znaš šta osećaš, znaš i šta ti treba.

3. Redovno “mentalno čišćenje”.
Jednom nedeljno: šta me umorilo, šta me napunilo, šta treba da menjam. To čuva glavu od haosa.

4. Oproštaj — ne zbog drugih, nego svog mira.
Ne znači opravdati, nego pustiti. Najveći poklon samom sebi.

5. Učenje i radoznalost.
Uvek nešto novo — knjiga, dokumentarac, neki kurs, nova veština. Mozak voli da se širi.

6. Minimalizam za dušu.
Manje stvari, manje obaveza, manje buke. Kad se rasteretiš, imaš prostora za mir.

7. Priznaj sebi kada ti je teško.
Nema glumljenja heroja. Tek kad priznaš sebi gde si slab, tu kreće jačanje.

8. Rutine jutarnje i večernje.
Mali rituali prave ogroman red u glavi – 5 minuta protezanja, 1 minuta disanja, kratko planiranje dana.

9. Zahvalnost u praksi.
Ne samo “budi zahvalan”, nego bukvalno: tri stvari svakog dana. To menja mozak.

10. Redovan pregled zdravlja.
Krvna slika, hormoni, pritisak — jer psihičko zdravlje često ima fizički uzrok.

11. Umanji konzumaciju interneta.
Pogotovo hejta, komentara, prelistavanja tuđeg života.

12. Nauči da primiš ljubav.
Mnogo ljudi zna da daje, ali ne zna da primi. A to je pola puta do mira.

Back