Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.279
Radi se o Vojislavljevicima.
Ako cemo da pricamo o tobiznjim hrvarskim kraljevima, onda moramo da prihvatimo da su vladali teritorijom kojom su vladali I Vojislavljevici. Takodje, angazovali su dizajnera kraljevske krune Vojislavljevica da napravi I njima krunu.
Ma sprdnja.
Al dobro Slaven voli da se sprda.
Mada, ko zna, mozda shvata za ozbiljno ekipu Racki, Sisic I dr. Ne bi me zacudilo jer I po drugim pitanjima obozava da fantazira
![]()
Nažalost, ovo je samo još jedan primer one tvoje prakse u kojoj pokušavaš da sopstveni ponašanje pripišeš meni. Ovo što ti pišeš deluje kao sprdnja. Nemaš pojma ništa o relevantnim istorijskim izvorima, nisi pročitao doslovno ni slovo naučne literature, a donosiš ne samo sud o stvarima za koje nisi nikada uopšte ni čuo, već imaš i kompletne fantazmagorije po kojima je Dmitar Zvonimir bio vazal Konstantina Bodina i slično, i to sve ex nihilo.
Zašto pominješ Račkog i Šišića, ne znam. Nisam se od njih informisao za ovu temu o hrvatskoj istoriji. Pretpostavljam da pominješ zato što za hrvatske istoričare uglavnom ni nemaš pojma ko su, pa navodiš irelevantne dinosauruse, iako vrlo dobro znaš da uglavnom spadaju u prevaziđeno štivo. Za druge ni ne znaš. Osim za Nadu Klaić, koju jesam koristio da se upoznam sa hrvatskom istorijom, ali pošto ti to ne odgovara, iz tendencionzih razloga je zaobilaziš.
Ti iz nekog razloga pokušavaš da nešto prebaciš na nekakav krug hrvatskih istoričara iz kasnog XIX i ranog XX stoleća, pa još meni prebacuješ zato što nisam sklon da prihvatim tvoje u potpunosti nedokazane tvrdnje. Razmere tvoje kakofoničnosti su toliko sulude da je prosto neverovatno da ti na jednoj strani veličaš nekog istoričara koliko je, ono, bog, a već na sledećoj mene ovde napadaš i bestidno pljuješ zbog tih istih stvari. Hajde, evo, još jednom da prođemo.
Ti si, beše, panegirike pisao o Florinu Kurti? Evo šta ti on kaže (Eastern Europe in the Middle Ages (500-1300)):
Pominjao si hvalospeve i o Frančesku Boriju. Podsetiću te šta on kaže (Captains and Pirates: Ninth Century Dalmatia and its Rulers).
Džon Fajn (The Early Medieval Balkans: A Critical Survey from the Sixth to the Late Twelfth Century):
Denis Hapčik (The Balkans: From Constantinople to Communism):
Možemo da nastavimo...Danijel Džino, Denis Alimov, Predrag Komatina, Tibor Živković,...
Dakle, ti ovde, kao prvo, ovo predstavljaš kao nešto lično između mene i tebe i čak meni (!) pripisuješ ovde neke tvrdnje. A kao drugo, lažno pokušavaš da pripišeš nešto grupici hrvatskih istoričara iz kraja XIX ili početka XX stoleća, dok u isto vreme misliš da na stotine istoričara širom sveta, iz svih zemalja, različitog porekla i različitih jezika, koji su proveli dugi niz godina proučavajući hrvatsku istoriju, sve konstituišu nekakve debile koje je, kao bajagi, zavela nekolicina hrvatskih istoričara pre stotinjak godina. I kao, ama baš svi, redom, svi su budale bez izuzetaka, samo si ti pametan. Jedini pametan, a nisi pročitao ni 0,1% koliko oni, nemaš ni pojma uopšte ni o kojima se izvorima sve radi, ali zato iz nekog razloga bolje znaš od doktora nauka kojima su ove teme, doslovno, život.

Je li ti kapiraš koliko to, bukvalno, sumanuto zvuči? Sve budale oko tebe, samo ti, iako ne znaš ni o čemu je reč, nisi? A za čoveka koji ne prima te neke tvoje čudne ideje, proglašavaš da, citiram, fantazira nešto?
Poslednja izmena: