1. Smrtnost je, generalno rečeno, „sirovina“ svih religija. Što je život duži, i naročito ako mu je dužina unapred determinisana, čovek je skloniji bahatosti. Zna da će sigurno umreti za 80. rođendan (70, 60, uslovno rečeno - svejedno) – nema šta da izgubi. Može da izgubi samo nadu, i to u samom startu, onog trenutka kada postane svestan svog ograničenog trajanja. A ćovek bez nade je tek pola čoveka.
2. U Africi je životni vek kraći zbog uslova života (glad, bolesti), a ukoliko bi smrtnost bila kontrolisana, životni vek SVIH ljudi bio bi podjednak ... i eto prenaseljenosti.
3. Ne samo na samoubice. Šta je sa ljudima koji nisu smrtno bolesni ali su ipak bolesni, i ne živi im se toliko? Zašto bi oni bili zadovoljni zbog nametnutog životnog veka?
4. Ali ako, npr, žitelji neke države znaju da će njihov vladar-tiranin živeti do 80, bez mogućnosti da bude svrgnut, onda trpe.
5. Individualno. Osećaju se uskraćeno jer smatraju da su, zbog godina, odbačeni iz hijerarhije društveno korisnih. Neki se ipak tako ne osećaju. Međutim, ako znaš da ćeš svakako umreti sa 80, a svestan si da još uvek imaš kapaciteta i hoćeš da živiš (jer možeš i dalje da se ostvaruješ, jer želiš da budeš prisutan u životima svojih najbližih, jer si radoznao ... jer, jednostavno, imaš potencijala da živiš još 20 godina), onda je granica = prisila.
6. Ispunjenje jednog cilja nije neminovno i odistajanje od sledećeg, novog. Neki ljudi ostvare ciljeve koje su zacrtali sa 20, pa se sa 40 upuste u realizaciju novih ciljeva. Poznavala sam baku, vrsnog filologa, koja je u 77. godini upisala Pravni. Iz ćefa. Ali ga je završila i, što je najvažnije, zbog toga bila srećna.
7. Svi imamo ograničen rok trajanja, ali nismo svi veliki umovi. Nisam sklona da generalizujem i tvrdim da je svaki čovek, iznad 80, podložan demenciji i mentalnom propadanju.
8. Zašto se, onda, osuđenici na smrt bore za preinačenje kazne u doživotnu? Zato što postoji svrha života čak i u uslovima zarobljeništva.
A ova opaska je, mislim, vrlo istinita:
Odmah se setim starog, dobrog filma "Loganovo bekstvo". Jes da je tamo granica života pomerena na znato manje, i jes da možda i nema veze sa temom ... ali me je asociralo.
ovde se ne govori o nepostojanju smrtnosti, vec o njegovoj vremenskoj determinisanosti
ne vidim sto je religija jaca danas, kada je
skoro sigurno da ce vecina nas doziveti 75, nego sto bi bila sutra, kada bi svi
bili 100% sigurni da ce ziveti 75
ko veruje-veruje, nije mu bitna duzina zivota kao kriterijum, bar ja ne znam nikoga ko razmislja na taj nacin
to sto su u boga verovali skoro svi u vremena kad je prosecni zivotni vek bio 30 godina, je posledica kolektivnog neznanja, a ne kratkog zivota
takodje, ne mislim da bi prosecni zivotni vek od 80 god doveo do prenaseljenosti, pogotovu sa danasnjom raznolikom stopom reprodukcije...ona je negde tek prosto egzistiranje postojeceg broja ljudi (prosta reprodukcija, od dvoje ljudi dvoje dece), negde je ispod toga, negde iznad, na prenaseljenost utice broj ljudi, ne njihov zivotni vek, zivotni vek bi uticao samo ako bi se sa istim povecao i reproduktivni vek, a to ovde nije slucaj, nisam rekla da bi se nesto bitni izmenilo u biologiji coveka
ljudi koji su bolesni bi bili samo "obicno" bolesni, zasto bi to uticalo na njihovu zelju za zivotom? zar kad imas grip zelis da si mrtva?mislim, ok, pozelis u onoj najgoroj fazi gripa, ali ta zelja nije realna i svi to znamo

zasto bi vladar tiranin vladao do kraja zivota??pa, neka ga svrgnu sa 30, ko im brani? zar ljudi u zemljama tiranije sede i cekaju da tiranin umre, kad-tad???
ne verujem u "kapacitet" za mnogo sta nakon 80te..ima i sretala sma takve ljude, ali to je izuzetak, ne pravilo..i cesto se cuje "steta sto je umro, tako je mlad", a retko 'steta sto je umro, bio je tako kreativan, stvorio je svasta, a imao je
tek 80..."...realno, svi mi znamo da je neko, ma sta stvorio, sa 80 skoro pa zavrsio za svagda...
ostvarivanje ciljeva ima veze samo sa nasim individualnim zeljama i osecajem koji imamo nakon ispunjenja, sa licnim optimizmom i pesimizmom, nema veze sa zivotnim vekom, prosecnim, ili fiksnim...
oseudjenicima niko ne brani da u zatvoru zive do 80te..ne vidim iskreno smisao koji bi "moja" razlika napravila...